به گزارش پارس به نقل از قدس آنلاینمساله امروز و دیروز نیست ؛ سالهاست که فاضلاب شهرهای بزرگ درزمینهای کشاورزی پایین دست صرف تولید محصولات کشاورزی از جمله سبزی وصیفی جات میشود ؛ محصولات کشاورزی که به طور کاملا مستقیم مصرف میشود حتی احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند وبا به جز بیماریهای ناشی ازمواد مسموم موجود دراین محصولات هم وجود دارد.

شاید باور نکیند که برخی کشاورزان حتی برای به دست اوردن مقدار بیشتری ازاین فاضلابها با یکدیگر درگیر میشوندو حاضرند شب ونیمه شب به جویهای هدایت این ابها هجوم برده و تا میتوانند زمینهای خود را ابیاری کنند ؛ اما ازدیگر سو مقامهای مسوول بهداشتی قراردارند که از این مساله اطلاع دارندولی یا نمیتوانند و یا کاری نمیکنند.

نهایت اینکه نسبت به بروز وشیوع بیماریهای واگیر از طریق ابیاری محصولات کشاورزی با فاضلاب هشدار میدهند و به مردم هم برای شستشوو ضدعفونی سبزی وصیفی توصیه میکنند واین همه درحالی است که روزبه روز بر مصرف فاضلاب درامر کشاورزی افزوده میشود .

همه اینها درحالی است  که برخی سازمانها مانند جهاد کشاورزی که مسوول مستقیم مساله کشاورزی است و یا وزارت نیرو که مسوول مستقیم ساماندهی و تصفیه فاضلاب است اصلا دراین میان احساس مسوولیت نکرده وخودرا حتی وارد این مشکل نمیکنند که بخواهند درباره ان پاسخگو باشند.

تازه این دقیقا مشکل مستقیم دفع غیر اصولی وجاری شدن فاضلاب است ؛ حتی درصورتیکه این فاضلاب به مصرف کشاورزی هم نرسد به زمین نفوذ کرده و سر از ابهای زیر زمینی درمیاورد که ممکن است اب شرب مردم یا چاههای کشاورزی را الوده نماید که دیگر قابل رویت وردیابی هم نیست و مسال بسیار پیچیده ترمیشود.

***سرریز شدن فاضلاب‌ها به زمین‌های کشاورزی

دراین راستا یک عضو هیات رئیسه فراکسیون مدیریت شهری و توسعه پایدار مجلس با هشدار نسبت به سرازیری فاضلاب‌ها به زمین های کشاورزی، گفت: در این صورت خطر آلودگی محصولات کشاورزی نیز کشور را تهدید خواهد کرد.

ابوذر ندیمی با تاکید بر ضرورت انجام اقدامات لازم برای رفع مشکلات مدیریت پسماند و دفع زباله و تامین منابع مالی لازم در این خصوص، افزود: متاسفانه عدم اجرای طرح‌های سیستم فاضلاب دراستان‌های شمالی کشور آفت‌های زیادی را متوجه کشور کرده است به طوریکه عدم اجرای این طرح باعث شده با مشکلاتی در بحث کشاورزی نیز روبرو شویم چراکه شیرآبه‌ زباله‌ها می‌تواند در زمین‌های مردم نفوذ کند، در این شرایط محصولات تحت تاثیر این آلودگی قرار گرفته که می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: از سویی دیگر در مورد زباله‌ها نیز با مشکلاتی روبرو هستیم چراکه عمده این زباله‌ها دفن می‌شود که این دفن باعث آلودگی زیر زمین و از بین رفتن سفره‌های زیرزمینی می‌شود و بخش عمده‌ای از این زباله‌ها نیز با توجه به موضوع تراکم در استان گیلان نیز وارد مزارع و خانه‌های مردم شده که دراین شرایط، هم آب چاه‌های مردم را دچار آلودگی می‌کند هم محصولات کشاورزی را در معرض خطر قرار می‌دهند.

این نماینده مردم در مجلس نهم، با انتقاد از عدم تامین اعتبار برای اجرای سیستم فاضلاب و دفع صحیح زباله‌ها، تصریح کرد: واقعیت آن است که با رویکرد فعلی در تخصیص اعتبار، پروژه‌های مرتبط با دفع زباله و فاضلاب از سوی سازمان شهرداری‌ها و شرکت آبفای کشور تا 10 سال آینده نیز به نتیجه نمی‌رسد؛ علاوه بر این در شهرهایی مانند لاهیجان که تصفیه‌خانه‌اش به اتمام رسیده اما انتقال فاضلاب صورت نمی‌پذیرد عملا تصفیه‌خانه بلااثر است چراکه باید زباله‌ها جمع‌‌آوری و انتقال داده شود.

وی یادآور شد: جمع‌آوری زباله و فاضلاب باعث می‌شود از لحاظ بهداشت عمومی با کاهش بسیاری بیماری‌های عفونی روبرو شویم همچنین از ورود فاضلاب‌ها به زیر زمین و آلودگی محصولات کشاورزی نیز جلوگیری می‌شود، از سویی دیگر با جمع‌آوری زباله‌ها چهره شهر نیز پاک شده و در این شرایط استان‌های شمالی کشور گردشگران بیشتری را می‌تواند به خود اختصاص دهد.

عضو هیات رئیسه فراکسیون مدیریت شهری و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی، ‌گفت: در این میان باید شهرداری‌ها، شوراهای شهر و سازمان شهرداری و دهیاری‌های وزارت کشور که در زمینه جمع‌آوری زباله متولی هستند و شرکت آب‌فای وزارت نیرو برای از بین بردن فاضلاب‌ها باید وارد عمل شده و این معضل را برطرف کنند.

*** توجه به تصفیه فاضلاب

دراین حال یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از نداشتن نقشه کلی برای اصلاح سیستم آب و فاضلاب کشور، گفت: نداشتن نقشه و برنامه جامع و انجام اقدامات درمانی مقطعی سبب شده تا وضعیت آب و فاضلاب کشور هر روز بحرانی‌تر شود.

مسعود پزشکیان در گفت وگو با خانه ملت، در خصوص وضعیت نامناسب آب وفاضلاب کشور و استفاده از فاضلاب‌ها برای آبیاری زمین‌های کشاورزی، گفت: در اینکه وضعیت آب وفاضلاب ها استاندارد نبوده هیچ شکی نیست، اما مشکل در این زمینه به نداشتن نقشه جامع تصفیه فاضلاب مربوط می‌شود.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در این سال‌ها توسعه بی رویه شهرها در سایه نبود برنامه منظم برای طراحی سیستم تصفیه فاضلاب منجر به استفاده نادرست از آب و آبیاری زمین‌های کشاورزی با فاضلاب شده است، به عنوان نمونه مسکن مهر در حالی ساخته شده که سیستم آب و تصفیه فاضلاب کارشناسی شده ای ندارد، به شکلی که در زمان احداث مجموعه ساختمانی مسکن مهر فکری برای آبرسانی یا فاضلاب کشی نشده است.

وی افزود: این در حالی است که در نقشه های مسکن و شهرسازی برای گسترش شهرها تمامی مسائل دیده شده است اما همیشه قسمت هایی که هزینه به سازمان ها تحمیل می کند حذف می شود و پس از اینکه ساختمان های بلند قد علم کردند مشکلات بهداشتی و آب و فاضلاب ظاهر می شوند.

این نماینده مردم در مجلس نهم تاکید کرد: در حقیقت نداشتن نقشه کلی برای اصلاح سیستم آب و فاضلاب کشور سبب شده تا اقدامات سطحی و زودگذر انجام گیرد، این در حالی است که روزانه مشکلات افزایش پیدا می کند و وضعیت آب و فاضلاب بحرانی‌تر می شود.

وی گفت: برنامه و نقشه‌ای جامع برای بهبود وضعیت سیستم فاضلاب و تصفیه آن در سیاست‌های زیست محیطی دیده نشده، در واقع وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی باید طبق برنامه پنجم توسعه، سالانه برنامه ای مشخص برای آب و فاضلاب کشور داشته باشند.

پزشکیان یادآور شد: در حقیقت زمانی که کلیت سیستم تصفیه فاضلابی مشکل پیدا می کند، وارد شدن فاضلاب های بیمارستانی به زمین های کشاورزی هم عجیب به نظر نمی رسد.

وی با تاکید بر اینکه سیستم تصفیه  فاضلاب در کشور باید اصلاح شود، گفت: این اقدام زمان بر است اما باید در برنامه ششم توسعه به اصلاح آن پرداخته شود.

***مسئول آبیاری زمین‌های کشاورزی با فاضلاب

همچنین یک عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس گفت:سازمان بازرسی و وزارت بهداشت و درمان باید جلوی اقدامات غیرقانونی کشاورزان را گرفته واجازه ندهند زمین های کشاورزی با فاضلاب و منابعی آبیاری شود که بعدا عوارض وتبعات بهداشتی عدیده ای را به دنبال دارد.

محمدرضا امیری کهنوج با انتقاد از آبیاری مزارع سبزیجات با فاضلاب و پسابها به خصوص در شهرهای بزرگ و کلانشهرها،گفت:این موضوع  بحث تازه ای نیست و نگرانی در مورد آبیاری زمین های کشاورزی با فاضلاب و تولید محصولات غیراستاندارد که سلامت مردم را تهدید می کند سالهای سال است که وجود دارد.

نماینده مردم کهنوج،منوجان،رودبار جنوب، قلعه گنج و فاریاب درمجلس شورای اسلامی افزود: آبیاری زمین‌ها و مزارع کشاورزی با آب فاضلاب آن هم  بدون درنظرگرفتن کنترل‌های لازم عواقب بسیار خطرناکی را به دنبال دارد.

عضوکمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس تاکید کرد:دستگاه های ذیربط مثل سازمان بازرسی و وزارت بهداشت و درمان باید جلوی این گونه اقدامات غیرقانونی کشاورزان را بگیرند  واجازه ندهند سبزیجات با منابعی آبیاری شود که بعدا عوارض وتبعات بهداشتی عدیده ای را به دنبال داشته و باعث بروز انواع امراض وبیماری ها می شود.

امیری کهنوج با بیان اینکه  مناطق شهری کشور دارای حجم بالایی از فاضلاب شهری هستند که دفع نامناسب آن می‌تواند مشکلات محیط زیستی در اطراف مناطق مذکور بوجود آورد،تصریح کرد: البته درمواردی ممکن است آب فاضلاب مورد استفاده برای آبیاری تصفیه شده باشد،اما باید دراین حالت هم  این منابع آبی از لحاظ برخورداری از استانداردهای لازم مورد بررسی و آزمایش های دقیق قرار گیرند.

وی تاکید کرد:چنانچه درمراحل تصفیه آب استانداردهای لازم لحاظ نشده باشد و مصرف آن بر سلامت انسانها تاثیر بگذارد،همه دستگاهها موظف اند با این موضوع مقابله کنند.

این نماینده مردم درمجلس نهم گفت: پیشگیری از آبیاری زمین‌های زراعی با فاضلاب و ممانعت از تولید محصولات غذایی ناسالم و بدون استاندارد بسیار حائزاهمیت است و مسئولان مربوطه باید دراین خصوص اقدامات لازم را انجام دهند.

با تاکید بر اینکه تمامی فاضلاب ها به خصوص در کلانشهرها باید ابتدا تصفیه و کنترل شده و سپس برای آبیاری مزارع کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد افزود: اگر قبل از تولید اقدمات پیشگیرانه انجام شود نتایج بهتری حاصل می شود؛چرا که بعد از تولید و در مرحله توزیع این محصولات جلوگیری از مصرف این مواد غذایی ناسالم توسط مردم بسیار دشوار خواهد بود.

عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: بدترین اقدام استفاده از پساب‌های شهری و صنعتی در آبیاری زمین‌های کشاورزی است،زیرا با این عمل تمام آلاینده‌های موجود در پساب وارد محصولات مورد مصرف مردم شده و خطرات زیادی به بار می‌آید.

***احضار وزرای کشاورزی و بهداشت به مجلس

درعین حال یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس، با نامساعد خواندن وضعیت آبیاری زمین های زراعی و باغات اطراف تهران،گفت: بی توجهی به سلامت مردم تبعات بیشماری را برای کشور به همراه خواهد داشت.

هدایت الله میرمرادزهی در گفت وگو با خانه ملت، با نامساعد خواندن وضعیت آبیاری زمین های زراعی و باغات اطراف تهران، گفت: آبیاری باغات با فاضلاب و آب‌های آلوده معضلی است که در سایه بی توجهی مسئولان بیماری های بسیاری را به جامعه تحمیل می کند.

نماینده مردم سراوان، سوران،سیب و زابلی در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و بهداشت و درمان باید پاسخگوی چرایی آبیاری میوه و سبزی با آب فاضلاب باشند، تصریح کرد: درصورت تشدید نظارت ها به طورحتم استفاده از آب آلوده برای آبیاری ها متوقف خواهد شد.

این نماینده مردم درمجلس نهم، با تاکید براینکه مورد آزمایش قرار دادن تولیدات باغات مذکور صحت استفاده از آب فاضلاب را تایید می کند،افزود: درصورت بی توجهی مسئولان به آبیاری‌های مشکل دار باید از مردم بخواهیم ازمصرف این نوع میوه ها و سبزی ها به طور جدی خودداری کنند.

وی با بیان اینکه تامین سلامت مردم وظیفه مسئولان است،افزود:اهمال در انجام این وظیفه مهم به طور حتم تبعات بیشماری برای کشور به همراه خواهد داشت.

میرمرادزهی با تاکید بر اینکه معاونت سلامت وزارت بهداشت باید با آزمایش محصولات مصرفی مردم سلامت یا عدم سلامت آن هارا برای مصرف مردم مشخص کند، تصریح کرد: در حال حاضر مسئول بروز هر نوع بیماری در خصوص استفاده از میوه یا سبزیها آلوده وزارتخانه های بهداشت و جهاد کشاورزی است.

عضوکمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: مجلس بارها درخصوص ضرورت توجه به سلامت مردم به مسئولان تذکر داده و در صورت ادامه روند بی توجهی‌ها به نوع آبیاری باغات و مزارع با استفاده از ابزارهای قانونی خود اقدام خواهد کرد.

***استقبال از بیماری‌ها با فاضلاب

دیگرعضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس نیز، با انتقاد از آبیاری برخی زمین‌های کشاورزی با آب فاضلاب،گفت:سیراب شدن سبزی و میوه با آب آلوده شوخی با سلامت مردم است.

رحمت ‌الله نوروزی ،با با انتقاد ازآبیاری برخی زمین‌های کشاورزی اطراف و جنوب شهر تهران از آب فاضلاب و همچنین سموم غیراستاندارد برای آفت زدایی، گفت: عدم نظارت کافی بر این نوع آبیاری ها سلامت مردم را نشانه رفته است.

نماینده مردم علی آباد کتول درمجلس شورای اسلامی،با تاکید بر اینکه وزارت‌خانه های جهاد کشاورزی و بهداشت مسئول تامین سلامت مردم هستند، افزود: انگیزه انباشت ثروت و سودجویی از سوی برخی افراد اجازه تفکر درباره خطرات استفاده از آب آلوده برای آبیاری زمین های کشاورزی را سلب کرده است.

این نماینده مردم درمجلس نهم،با بیان اینکه استفاده از آب فاضلاب در آبیاری مزارع و زمین های کشاورزی به پیشواز بیماری رفتن است، تصریح کرد: باید مسئولان این حوزه پاسخگوی بروز چنین تخلفی از سوی کشاورزان باشند.

وی با تاکید براینکه وزارت جهاد کشاورزی باید با انجام اقدامات بازدارنده از تولید محصولات غیراستاندارد جلوگیری کند،افزود: نظارت جدی بر روند تولید محصولات مصرفی مردم حتی اگر با هزینه بسیار هم همراه باشد،می تواند به کاهش هزینه های سلامت جامعه منجر شود.

نوروزی با بیان اینکه احداث تصفیه‌خانه در اطراف و جنوب شهر تهران می تواند از انباشت و سرازیرشدن فاضلاب شهری به زمین‌های کشاورزی جلوگیری کند،تصریح کرد: برای مقابله با آبیاری زمین‌های کشاورزی با آب آلوده باید برنامه جامعی به دور از حرف و شعار ارایه شود.

عضوکمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی،با یادآوری تذکرات پی درپی مجلس به مسئولان درخصوص ضرورت جلوگیری از آبیاری زمین های کشاورزی با آب فاضلاب، تصریح کرد: در صورت ادامه روند بی توجهی ها به تذکرات سوال از وزرای بهداشت و جهاد کشاورزی در دستور کار قرار خواهد گرفت./

دراین راستا همچنین عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با تاکید بر اینکه مصرف میوه و سبزیجات آلوده زنگ خطر جدی به شمار می‌رود، گفت: استفاده از سموم و کودهای شیمیایی غیراستاندارد منجر به تولید محصولاتی آلوده‌ای می‌شود که برای سلامت انسان بسیار مضر است.

علیرضا مرندی ‌ درباره برخی خبرها مبنی بر آلوده بودن برخی میوه‌ها و سبزیجات، نسبت به خطرات مصرف چنین محصولاتی هشدار داد و افزود: بدون‌شک استفاده از سموم و کودهای شیمیایی غیراستاندارد برای تولید محصولات کشاورزی منجر به تولید محصولاتی آلوده خواهد شد که در نهایت مصرف بیش از حد محصولات آن می‌تواند بسیار مضر باشد.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه مصرف میوه وسبزیجات آلوده زنگ خطری به شمار می‌رود، ادامه داد:‌ با توجه به خطرناک‌ بودن استفاده از میوه‌ها و سبزیجات آلوده قرار است جلسه‌ای با حضور مسئولان وزارت بهداشت و جهادکشاورزی برگزار شود تا این مهم مورد رسیدگی قرار گیرد.

این نماینده مردم در مجلس نهم، درباره ورود وزارت بهداشت نسبت به پایش باقی‌مانده آفت‌کشها و کودها در محصولات کشاورزی، گفت: متاسفانه این وزارتخانه در مورد مسایل بهداشتی کمی چراغ خاموش حرکت می‌کند در حالی که این مهم جزو سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری است بنابراین ضروری است این وزارتخانه بیش از گذشته نسبت به این مسایل تمرکز کند.