به گزارش پارس به نقل از نوچه پشه‌ها به عنوان یکی از اصلی‌ترین عوامل انتقال بیماری‌های عفونی در سراسر جهان شناخته می‌شوند و سالانه موجب انتقال چیزی بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون مورد تب دنگی و صدها میلیون مورد مالاریا، تب زرد و بسیاری از دیگر انواع بیماری‌ها می‌شوند. بعضی از انواع پشه‌ها نیز مانند پشه‌ی آئدی مصری، ناقل تب دنگی که در مناطق شهری زندگی می‌کند و بسیار نسبت به حشره‌کش‌ها مقاوم است، خطرناک‌تر از دیگر انواع هستند.

چندی پیش یک شرکت کنترل حشرات، طی آزمایشی تصمیم گرفت اثر وارد کردن یک ژنِ دستکاری شده را به تخم‌های پشه‌ی آئدی مصری بررسی کند؛ این ژن موجب مرگ ناگهانی پشه‌ها نخواهد شد بلکه تنها فرزندان آن‌ها را از تولید مثل باز خواهد داشت. وقتی این پشه‌های دارای ژن‌های دستکاری شده به سن بلوغ رسیدند، محققین با رها کردن آن‌ها در طبیعت شروع به تحقیقات میدانی کرده و این پشه‌ها را در مناطقی مانند پاناما، برزیل و مالزی که تب دنگی در آن‌ها بسیار رایج است رها کردند.

این کمپانی با رها کردن تعداد بسیاری از این پشه‌ها در طبیعت که موفق شدند از دیگر پشه‌های نر موجود در محیط پیشی بگیرند، توانست جمعیت پشه‌ها را تا ۹۰ درصد کاهش دهد. ایده‌ی وارد کردن پشه‌های دارای ژن‌های دستکاری شده به طبیعت به منظور کاهش جمعیت پشه‌ها چندان جدید نیست و سازمان بهداشت جهانی سال‌هاست در حال تلاش برای عملی کردن آن است و آزمایش اخیر یکی از بزرگترین و موفق‌ترین آزمایشات میدانی بوده است که تا کنون در این زمینه صورت گرفته است.

البته هنوز مشخص نیست که آیا حشراتی که دارای ژن‌های دستکاری شده هستند را می‌توان به عنوان راه حلی دائمی در نظر گرفت یا نه چرا که ژن‌های دارای اثر منفی بر جمعیت جانوران معمولاً از طریق انتخاب طبیعی به سرعت از بین می‌روند و علاوه بر آن ویروس‌ها نیز می‌توانند به راحتی میزبان خود را تغییر دهند. با این وجود از بین بردن ۹۰ درصد پشه‌های موجود در حیات وحش بدون استفاده از حشره‌کش کار ساده‌ای نیست و تایید کارآمد بودن این شیوه نیاز به سال‌ها مطالعه، آزمایش و گردآوری اطلاعات میدانی خواهد داشت.