به گزارش پارس به نقل از ایسنا، دکتر باقر لاریجانی در همایش مرجعیت علمی کشور گفت: در دنیا این طور نیست که کشورها در همه امور عالم مرجع باشند. بسیاری از آنها فقط در برخی از نقاط می‌درخشند. به نظر می‌آید اگر بخواهیم راه میانبری برویم باید پا بگذاریم جای پایی که در آن می‌توانیم کار خوبی انجام دهیم.

وی افزود: زمینه‌هایی داریم که از آن غافلیم مثل برخی از حیطه‌های علوم انسانی که به حوزه سلامت بازمی‌گردد مانند اخلاق پزشکی. اگر بنا باشد در دنیا در بحث اخلاق پزشکی بینش دیدگاه اهل بیت مطرح شود در جایی جز ایران نمی‌شود و ما بین سال‌های 1990 تا 2011 و 2012 در این زمینه رشد کردیم، اما هنوز 20 کشور اول دنیا و 80 درصد دنیا مقالات اخلاق پزشکی را ارائه می‌دهند. اگر ما در بحث سلامت معنوی حرف و ایده‌ای داریم باید طوری بگوییم که دیگران بفهمند.

وی ادامه داد: درباره بحث روزه‌داری اسلامی هم همین طور تعداد محدودی مقاله در ایران و کشورهای اسلامی چاپ شده است. در نظام بهداشتی ما ورود بهورز کاری کرده است که هزینه‌ها کمتر تمام شود. باید قله‌هایی را دریابیم که روی آنها سرمایه‌گذاری بیشتری کنیم و قطب بودن خودمان را در دنیا به اثبات برسانیم.

لاریجانی ادامه داد: می‌توانیم زمینه‌هایی را جست‌وجو کنیم که با دانش و فناوری خودمان قله‌هایی را رصد کنیم. باید از ظرفیت‌های موجود استفاده کنیم. در سند آمایشی که در حوزه پزشکی اخیرا شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کرده است نکات مهم زیادی وجود دارد. دانشگاه‌های ما باید وارد عرصه رقابت بین‌المللی شوند و ماموریت محور به آنها بگوییم که در چه زمینه‌ کاری بیشتر توجه کنند.

وی به بازطراحی توسعه علمی کشور تاکید کرد و گفت: اگر بخواهیم در این مسیر حرکت کنیم باید نقشه توسعه علمی کشور را بازطراحی و به مساله نوآوری توجه ویژه‌ای کنیم و مرور کنیم و در حوزه‌هایی که در آنها رقابت آموزشی عادل وجود دارد ورود کنیم و به منظور افزایش مشاهده پذیری خودمان تعاملات بین‌المللی را توسعه دهیم. افزایش تعاملات بین‌المللی و مقالات علمی و نشان دادن توانمندی‌ها نیز می‌تواند در این زمینه کمک کند.

معاون آموزشی وزیر بهداشت ادامه داد: همه ظرفیت‌ها در دانشگاه‌ها و بخش‌های دولتی نیست. ظرفیت‌های زیادی در کشور وجود دارد که با مشارکت با نهادهای مختلف می‌توانیم انجام دهیم.

لاریجانی افزود: در اسناد بالادستی مبحث مرجعیت علمی در همه حوزه‌ها مطرح شده است. رسیدن به این مرجعیت می‌تواند یکی از تکالیف حوزه سلامت باشد. تعداد مقالات استنادات اختراعات و پتنت‌ها از شاخص‌های مهمی هستند که کمک می‌کنند به طرف مرجعیت علمی برویم. ما از نظر تعداد مقالات رشد بدی نکرده‌ایم. ما در اسکوپوس به دلیل اینکه برخی از مقالات فارسی با چکیده انگلیسی هستند وضع بدی نداریم و در منطقه قدرت اول هستیم. اما در ISI سقوط کرده‌ایم که به نظر می‌رسد قابل تصحیح است.

لاریجانی ادامه داد: باید برای این کار سرمایه‌گذاری بیشتری کنیم؛ البته باید بپذیریم که در تحریم‌های جهان هستیم. به نظر می‌رسد اگر خوب کار کنیم به سرعت می‌توانیم جایگاهمان را ارتقا دهیم . امروز هشت کشور صنعتی 80 درصد استنادات علمی را دارند. ما در بحث استناد به مقاله از کشوری مثل لبنان پایین‌تر هستیم آنها تعداد مقاله کمی چاپ می کنند اما

بازدید بالایی دارند. اشکال دیگری که وجود دارد این است که ما هنوز عادت نکرده‌ایم به مقالات یکدیگر استناد دهیم.

وی همچنین به ضعف کشور از لحاظ ثبت پتنت و اختراعات اشاره کرد و گفت: ما در این شاخه وضعیت خوبی نداریم. درشاخص نوآوری هم وضعیت نامناسبی داریم و لازم است که بازبینی انجام دهیم. ما در شاخص نوآوری رتبه 100 هستیم. به نظر می‌آید ما برای نوآوری مثل تعداد مقالات علمی برنامه‌ریزی نکرده‌ایم. برنامه ریزی دانشگاه‌ها عمدتا برای تولید مقالات است. برای ثبت پتنت در دانشگاهی بزرگ نمی‌دانیم که به چه کسی باید مراجعه کنیم.

لاریجانی اعلام کرد: در سطح پتنت در منطقه در رتبه 17 هستیم و در دنیا جایگاه 107 را داریم. باید نظام نوآوری را در کنار نظام علمی بازبینی کنیم.

به گزارش ایسنا، همچنین جعفر اصلانی، رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) گفت: پرداختن به موضوع مرجعیت علمی و رسیدن ایران به این درجه نه تنها وظیفه است،‌ بلکه یک عبادت است و دوری از آن شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت است.

وی با اشاره به اهمیت حرکت کشور به سمت تبدیل شدن به مرجعیت علمی منطقه گفت: برای رسیدن به مرجعیت علمی، اولین شرط ‌نهادینه شدن آن در ذهن وفکراست. به عنوان جامعه علمی کشور لازم است به این سمت حرکت کنیم. متولیان اجرایی و سیاستمداران و حتی اکثریت مردم نیز باید به این نکته برسند که کشور باید به سمت مرجعیت علمی حرکت کند.

وی افزود: به عنوان جامعه علمی کشور چاره ای به جز حرکت به سوی مرجعیت علمی نداریم. ممکن است بگویند ایران پتانسیل این کار را ندارد. اگر در کشور همت کنیم می‌توانیم به این موقعیت در منطقه و بعد ازآن در دنیا دست یابیم، اما راه بسیار سخت وطولانی در پیش داریم.

اصلانی ادامه داد: می‌توانیم در بعضی ازموارد به خصوص درحوزه بهداشت و درمان در منطقه به عنوان مرجعیت علمی عمل کنیم. یکی از اساسی‌ترین کارها برای رسیدن به این موقعیت نیروی انسانی است. در دانشکده علوم پزشکی بقیه الله دراین زمینه کارهایی انجام دادیم و به نتایج بسیارخوبی رسیدیم.