کشف ۱۹۳ پروتئین جدید با همکاری یکایرانی
در نخستین نقشهبرداری کامل از پروتئوم انسانی، محققان دانشگاههای جان هاپکینز و مونیخ با همکاری دکتر «امین مقدس غلامی» موفق به کشف ۱۹۳ پروتئین جدید شدند.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، در دو تحقیق مستقل، محققان موفق به تهیه نخستین پیشنویس نقشه از پروتئوم انسانی – نموداری از تمامی پروتئینهای تشکیلدهنده بدن انسان – شده و کشف کردند که پروتئینها از توالی دیانای غیر کدکننده نشأت میگیرند.
پروتئوم یک مکمل مهم ژنوم و ترانسکریپتوم محسوب میشود که باهم یک منبع کاملتر برای تحقیق در خصوص بیماریها را فراهم میکنند؛ ژنها بسیاری از ویژگیهای انسان را تعیین میکنند و این کار از طریق ارائه دستورالعمل برای ساخت پروتئینها امکانپذیر میشود.
هر دو نقشه پروتئوم انسانی که توسط طیفسنجی جرمی تولید شدهاند، شامل پروتیئنهای بیان شده در تمامی انواع مختلف سلولهای بدن انسان است.
در مطالعه اول که توسط محققان دانشگاه جان هاپکینز انجام شد، پروتیئنهایی که توسط ۱۷ هزار و ۲۹۴ ژن کدگذاری شدهاند، شناسایی شدند.
این پروتئینها از ۳۰ نمونه مختلف بافت استخراج شده و سپس از آنزیمها برای برش آنها به قطعات کوچک به نام پپتید استفاده شد؛ برای شناسایی و اندازهگیری فراوانی نسبی پپتیدها از مجموعه ای از ابزار مختلف استفاده شد.
محققان همچنین موفق به کشف ۱۹۳ پروتئین شدند که متعلق به مناطقی از ژنوم هستند که برای کدگذاری پروتئین پیشبینی نشده بودند؛ این واقیعت که این پروتئینها از توالی دیانای غیر کدکننده نشأت میگیرند، به معنای عدم درک درست چگونگی خواندن دیانای توسط سلولهاست.
در مطالعه دوم که توسط محققان دانشگاه فنی مونیخ (TUM) و با همکاری دکتر «امین مقدس غلامی» انجام شد، با جمعآوری اطلاعات طیفسنجی جرمی خام از پایگاههای داده و سایر آنالیزها، شواهد پروتئینی برای ۱۸۰۰۰ ژن بدست آمد که شامل یک هسته ۱۰۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ پروتئین بیان شده در برخی بافتهای مختلف است.
دادههای طیفسنجی جرمی این مطالعه با تجزیه و تحلیل ۶۰ بافت انسانی، ۱۳ مایع بدن و ۱۴۷ رده سلول سرطانی تهیه شد.
پایگاه دادههای تعاملی تهیه شده توسط هر دو گروه تحت عنوان Human Proteom Map و ProteomicsDB قابل دسترس بوده و نتایج دستاورد محققان بصورت جداگانه منتشر خواهد شد.
ارسال نظر