جزئیات تکان دهنده از حادثه ریزش ساختمان مسکونی اهواز | کمی تا فاجعه متروپل
یک زلزله شناس و استاد دانشگاه درباره حادثه ریزش ساختمانی در اهواز گفت: مسلما زلزله 5.6 هفتگل( رخداد پانزده آذر ) بدلیل بزرگی متوسط و فاصله حدود 85 کیلومتری، نمی تواند بعنوان عامل این تخریب تلقی شود.
وحید شعبان؛مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خوزستان هم با اشاره به این که این حادثه تلفات جانی نداشته است، گفته است: نظام مهندسی مطرح کرده که فعلا رفتار سازه مشخص نیست و امکان آواربرداری نیست زیرا امکان ریزش بخش باقیمانده وجود دارد. البته با توجه به اینکه ساختمان خالی از سکنه بوده است، فعلا نیاز فوری به آواربرداری نداریم.
شعبانی با اشاره به دلیل ریزش این ساختمان، گفت: سازه ناایمن بوده است و در زلزلهی ۱۰ روز پیش دچار خسارت افت نشست شده بود و به همین دلیل ساختمان تخلیه شده است.
محمدرضا موالیزاده ؛استاندار خوزستان هم در خصوص این سانحه گفت: این حادثه ناگوار در روز دوشنبه ۲۶ آذرماه، حوالی ساعت ۲:۲۰ بامداد اتفاق افتاد. پس از این حادثه، تیمهای مدیریت بحران و دیگر مسئولان در محل حاضر شدند تا نسبت به ارزیابی وضعیت ساختمانهای مجاور اقدام کنند.
به گفته اومشکلات ساکنان در کوتاهمدت حتما مورد توجه قرار خواهد گرفت و بررسیهای فنی و حقوقی نیز به طور دقیق انجام خواهد شد. در صورتی که قصوری در این مورد وجود داشته باشد، آن را از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهیم کرد.
علی بیت اللهی، مدیر بخش مرکز زلزلهشناسی مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی در کانال تلگرامی اش درباره این حادثه نوشته است:مسلما زلزله 5.6 هفتگل( رخداد پانزده آذر ) بدلیل بزرگی متوسط و فاصله حدود 85 کیلومتری، نمی تواند بعنوان عامل این تخریب تلقی شود. عامل اصلی ضعف در اجرا و احتمالا طراحی و بی توجهی به شرایط ساختگاهی سایت بوده است. هر چند که در زمین های نرم ارتعاش پریود بلند زلزله های دور می تواند ساختگاه های نرم و ساختمان های بلند مرتبه را تحت تاثیر قرار دهد، اما ساخت و ساز بر مبنای ضوابط و مقررات دقیقا برای همین مواقع است که الزاما باید ملاحظات ساختگاهی، طراحی، نظارت میدانی در اجرای ساختمان جدی گرفته شود. واضح و روشن است که عامل اصلی فروریزش ساختمان شش طبقه منطقه زیتون کارمندی، ضعف عمده در اجرا، نظارت و احتمالا در طراحی و نادیده انگاشتن شرایط ساختگاهی بوده است.
به گفته او فاصله مستقیم رومرکزی از سایت ساختمان حدود 75 کیلومتر است که با توجه به بزرگی زلزله و فاصله آن، این زلزله نمی تواند بعنوان عامل حادثه فروریزش ساختمان تلقی شود.
محدوده سایت حدود 2200 متری شرق ساحل رود کارون قرار دارد. سطح رودخانه در نقطه غربی سایت ساختمان دارای ارتفاع تقریبی 10 متری است. با احتساب اندک تغییرات در سطح آب، می شود استنباط کرد که سطح اشباع خاک محدوده سایت کمتر از 8 متری از سطح زمین است. با توجه به شناخت ما از شرایط خاک اهواز، احتمالا محدوده دارای خاک نرم نیز است.
مجتبی یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس هم درباره ریزش ساختمان مسکونی ۶ طبقه در منطقه زیتون کارمندی اهواز در شب گذشته و دلایل تکرار چنین حوادثی، به خانه ملت گفته است: ظرفیت نظام فنی و مهندسی کشور به همت مهندسان توانمند، متخصص و استاید دانشگاه بر کسی پوشیده نیست و در حال حاضر در این حوزه حرف های زیادی برای گفتن داریم، زمانی که به تکنولوژی ساخت سد دو قوسی میرسیم و سازه سدهای کارون سه و چهار به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی احداث میشوند توانمندی نظام فنی و مهندسی کشور اثبات میشود و برخی از سازههای احداث شده و در دست ساخت بر روی لبه تکنولوژی حرکت میکنند.
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس با اشاره به اینکه در حال حاضر به برخی از کشورها صادرات خدمات فنی و مهندسی داریم، ادامه داد: خوشبختانه در حادثه شب گذشته ریزش ساختمان در اهواز کسی در ساختمان حضور نداشت و اگر افراد از ساختمان خارج نشده بودند فاجعه بزرگی رخ میداد و حوادثی از این دست و حادثه ریزش ساختمان متروپل به دلیل نبود قانون مترقی است.
عضو کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر اینکه قانون نظام مهندسی باید به روزرسانی و اصلاح شود تا نقش ناظران جدی تر شود، عنوان کرد: در عین اینکه باید استفاده از مهندسان توانمند و ذی صلاح تشویق شود لازم است تا بپذیریم با روش سنتی در حوزه ساخت و ساز منابع و دارایی های کشور از بین میرود و از سوی دیگر نگرانی برای جان مردم وجود خواهد داشت.
این نماینده مردم در مجلس با بیان اینکه در بسیاری از صنوف اگر فردی تخصص نداشته باشد اجازه ورود وی به آن صنف داده نمیشود، تصریح کرد: باید با معدود ناظرین متخلف برخورد شود زیرا در محل پروژه حاضر نمیشوند و کار را به دفاتر و افراد بی تجربه و فاقد تخصص واگذار میکنند.
یوسفی افزود: به دلیل عدم برخورد با متخلفین احتمالی که در حوزه نظارت و ساخت و ساز به صورت غیر حرفه ای عمل میکنند و عدم اجرای نظامات فنی و مهندسی، جلوگیری از توقف پروژه ها در زمان اجرا به دلیل رعایت نشدن نظام فنی و مهندسی و همچنین عدم تهیه دفترچه فنی ساختمان که جزء قانون است شاهد چنین حوادثی هستیم. تلاش میکنیم این موضوعات را از مسئولان اجرایی پیگیری کنیم تا با متخلفان برخورد شود.
ارسال نظر