محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با پارس نیوز، بر لزوم تمرکززدایی در کشور تأکید کرد و گفت: امروزه با توجه به نیازها و ظرفیت‌های موجود در جامعه، ادامه روند تمرکزگرایی توجیه عقلانی ندارد. باید به سمت تمرکززدایی حرکت کنیم تا اختیارات به سیستم‌های محلی واگذار شود و نهادهای محلی نیز مورد اعتماد قرار گیرند.

جوکار با اشاره به تجربه‌های موفق در نهادهای محلی نظیر شوراها، اظهار داشت: بخش عمده‌ای از تصمیمات باید در استان‌ها اتخاذ شود و دولت فقط نقش نظارتی داشته باشد. تمرکززدایی نه‌تنها به شفافیت و سرعت بیشتر در تصمیم‌گیری‌ها کمک می‌کند، بلکه به نهادهای محلی این امکان را می‌دهد که بهتر با مشکلات و نیازهای جامعه آشنا شده و راه‌حل‌های مناسب را ارائه دهند.

وی افزود: تجربه موفق شوراها نشان می‌دهد که می‌توان این مدل را در سایر بخش‌ها نیز اجرایی کرد. جامعه می‌تواند با توجه به ظرفیت‌ها و نیازهایی که دارند، زیر نظر استانداری یا نهادهای نظارتی، اقداماتی را در مناطق مختلف انجام دهند و تمرکززدایی به این شکل تقویت شود.

این نماینده مجلس در دوره دوازدهم در ادامه توضیح داد: سیستم اداری کشور اکنون هنوز به‌طور عمده تمرکزگرا است. حتی برای انتقال یک کارمند، نیاز به امضای وزیر داریم. اما نسبت به گذشته تغییراتی صورت گرفته است و در حال حاضر به‌مرور شاهد بهبودهایی هستیم. با این حال، برای رسیدن به نقطه ایده‌آل، باید تلاش بیشتری انجام دهیم.

جوکار با تأکید بر اینکه تمرکززدایی نه‌تنها به بهبود کارایی سیستم دولتی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند اعتماد مردم به نهادهای محلی را تقویت کند، گفت: اختیارات بیشتر به نهادهای محلی، موجب می‌شود که مردم احساس کنند تصمیمات مهم در نزدیکی آن‌ها گرفته می‌شود و این امر باعث تقویت مشارکت اجتماعی و افزایش اعتماد عمومی خواهد شد.

وی در پایان افزود که حرکت به سوی تمرکززدایی نیازمند تدوین قوانین و مقرراتی است که به‌طور واضح به نهادهای محلی اختیارات و مسئولیت‌های مشخصی را واگذار کند و به دولت اجازه دهد نقش نظارتی خود را به‌طور مؤثرتر ایفا کند.