افتتاح نخستین سامانه پرتودهی چندمنظوره گاما در آذربایجانشرقی / اسلامی : با این سامانه می توان از ۳۰ درصد ضایعات محصولات کشاورزی کاست
نخستین سامانه پرتودهی چندمنظوره گاما با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی در شهرستان بناب به بهرهبرداری رسید.
به گزارش خبرنگار مهر، ظهر پنج شنبه با حضور محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس جمهور نخستین سامانه پرتودهی چندمنظوره گاما در بناب افتتاح شد.
سامانه پرتابل پرتودهی گاما که در نخستین شهرک فناوریهای پرتودهی کشور در مجموعه بناب در استان آذربایجانشرقی ساخته شده است، میتواند با پرتودهی محصولات فلهای غلات و حبوبات در دُزهای پایین؛ نسبت به گندزدایی، کنترل جوانهزنی و کاهش آفات انباری به منظور افزایش انبارمانی از طریق کاهش بار میکروبی و نابودی میکروارگانیسمهای آلوده و نابودکننده مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
محصولات قابل پرتودهی از سوی این سامانه شامل حبوباتی نظیر نخود، لپه، عدس، لوبیا و نیز گندم و برنج میشود، همچنین میتوان از سامانه پرتابل پرتودهی گاما برای خشکباری مانند گردو، بادام، پسته، فندق و … استفاده کرد.
از جمله مزایای استفاده از پرتودهی در صنایع غذایی میتوان به کاهش آلودگیهای میکروبی، قارچی و انگلی انواع محصولات غذایی، حفظ بهتر مواد و ارزش تغذیهای و کیفیت حسی مواد غذایی، تثبیت کیفیت مواد غذایی به مدت طولانی، جلوگیری از ضایعات و هدررفت درصد زیادی از محصولات غذایی همچنین عدم آلودگی محصول و محیط زیست اشاره کرد.
محمد اسلامی در حاشیه رونمایی از نخستین سامانه پرتودهی چندمنظوره گاما در شهر بناب گفت: توسعه فناوری هستهای و فعال کردن همه سر فصل های آن از اولویتهای سازمان انرژی اتمی است که در دولت سیزدهم مورد تاکید است. ما یک غفلت دیرینه داریم که فناوری هسته ای را آن طور که باید در اقتصاد ملی و زندگی مردم تاثیر گذار باشد نیاوردیم وجود داشته اما محدود.
وی گفت پروژه طراحی و ساخت سامانه گامای پرتابل است که برای پرتودهی مواد غذایی است در دی ماه ۱۴۰۰ کلید خورد و در مرداد سال جاری آماده بهربرداری و امروز رونمایی شد.
اسلامی اظهار کرد: کاربرد آن این است که با پرتودهی به مواد غذایی و محصولات کشاورزی می تواند آفت پذیری آنها را کاهش و انبارمانی ان را افزایش دهد و ۳۰ درصد ضایعاتی که کشور در این حوزه مواجه است را مهار کند. طرحی که در سازمان در قالب سند توسعه کاربرد پرتوها عملی کردیم این است که ۱۲ قطب را طراحی کردیم و نصب می شود و این سامانه ها با محوریت بخش خصوصی و محوریت سازمان نصب و ساخته می شود و گستره ملی را ظرف سه سال آینده تحت پوشش قرار می دهند.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: ما الان در نقطه آغاز هستیم و ثابت شده اگر به ظرفیت ما و جوانان اعتماد شود می تواند کارهایی انجام دهیم که کمتر تصورش می شده است.
اسلامی ادامه داد: به تدریج از امروز به بعد از زمان راه اندازی این سامانه در موقعیت خودش برای فعالان اقتصادی و مردم تاثیر خواهد داشت.
وی گفت: ما ۱۲ قطب را پیش بینی کردیم که به عنوان مراکز لجستیک مراکز بار این سامانه ها نصب شود و ظرفیتی که طراحی کردیم این است که تا پایان ۱۴۰۲ ،۱۲ سامانه را در ۱۲ منطقه نصب کنیم. افزایش ظریفیت بستگی به افزایش و مشارکت بخش خصوصی دارد که با افق خوبی مواجه است. فکر میکنم ظرف سه سال توسعه خوبی در این حوزه داشته باشیم و از کسانی که دارای مراکز سیستم های سورتینگن هستند و لجستیک لازم را دارند در این طرح مشارکت کنند.
به گزارش ایسنا، صبح امروز نخستین سامانه پرتودهی چندمنظوره گاما با حضور مهندس محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بهرهبرداری و رونمایی شد.
ارسال نظر