خطیب زاده :
پولهای بلوکه شده ایران به تدریج درحال آزادسازی است / گروسی بهزودی به ایران میآید
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعلام کرد که آقای گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به زودی به تهران سفر میکند.
به گزارش ایسنا، صبح روز دوشنبه سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که از زمان روی کار آمدن دولت جدید در ایران ارتباط چندانی بین وی و دولت جدید ایران وجود نداشته و این موضوع را حیرتانگیز خوانده اظهار کرد: البته من تصور نمیکنم اظهاراتی که مورد اشاره قرار گرفت منتسب به آقای گروسی باشد و آقای گروسی گفته باشد. آقای گروسی مراودات نزدیکی با دوستان ما در سازمان انرژی اتمی و همچنین نمایندگی ایران در وین دارند. از ایشان برای سفر به تهران دعوت شده است. تاریخی در این زمینه مشخص شده و منتظر پاسخ ایشان نسبت به تاریخ مشخص شده هستیم. ایشان به زودی به ایران میآیند.
وی همچنین با بیان اینکه مراودات ایران و آژانس مثل همیشه بین دو طرف در جریان است و دو طرف با یکدیگر ارتباط دارند، تصریح کرد : اگر آقای گروسی نسبت به تاریخ مشخص شده پاسخ بدهند ایشان در سفر به تهران علاوه بر دیدار با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، با وزیر خارجه آقای امیرعبداللهیان نیز دیدار و رایزنی خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه سه و نیم میلیارد دلار از پولهای بلوکه شده ایران در خارج از کشور آزاد شده و وارد چرخه اقتصادی شده است و اینکه این پولها مربوط به داراییها بلوکه شده ایران در کدام یک از کشورهاست و آیا وزارت خارجه این مسائل را تأیید میکند، گفت : عموما در مورد این مسائل اطلاعات ریزی از سوی وزارت خارجه داده نمیشود و بانک مرکزی اگر مصلحت بداند در این زمینه اطلاع رسانی میکند و مسائل را در میان میگذارد.
وی ادامه داد: همان طور که پیش از این گفتهام ما منابع متعددی در خارج از کشور داریم که در حال آزادسازی تدریجی آنها هستیم و اگر امروز کالاهای اساسی وارد کشور میشوند به این معنی است که این پولها به صورت تدریجی در حال آزادشدن هستند و آنها از یک منبع نبودهاند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که گفته شده تعدادی از نیروهای یمنی برخی از کارمندان محلی سفارت آمریکا در یمن را در محل سفارت آمریکا به گروگان گرفتهاند و آیا در این زمینه ایران اطلاعی دارد و نیروهای یمنی در این زمینه با ایران صحبت کرده، گفت: من جزئیاتی از آنچه که شما اشاره کردید ندارم.
وی ادامه داد: آنچه که میدانم این است که انصارالله و دولت نجات ملی یمن دولت مسئولی بوده و تاکنون براساس مسئولیت کشور را اداره کرده است.
خطیبزاده بار دیگر تأکید کرد که من جزئیاتی در این خصوص ندارم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه به تازگی برخی از منابع سعودی و صهیونیستی اخباری را درخصوص اخراج فرمانده نیروهای مستشاری ایران در سوریه منتشر کرده اند و موضع وزارت خارجه در این ارتباط چیست؟ گفت: البته این گونه خبرسازی رسانه های صهیونیستی و برخی از کشورها موضوع تازهای نیست. همان طور که میدانیم روابط ایران و سوریه در سطوح مختلف دارای لایههای عمیقی است و این روابط در سطح راهبردی دنبال میشود.
وی ادامه داد: فرمانده نیروهای مستشاری ایران در سوریه در پایان دوره مأموریت موفق خود در سوریه مورد تقدیر وزیر دفاع این کشور قرار گرفت و مدالی از سوی وزیر دفاع این کشور دریافت کرد. کسانی که به مسائل آشنا هستند میدانند که روابط ایران و سوریه در چه سطحی است و دارای چه لایههایی است. همان طور که گفتم اینها خبرسازی است و ارزش جواب دادن ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد سفر کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان به کابل هم گفت : همان طور که هفته قبل اعلام کردم آقای کاظمی به عنوان نماینده ویژه ایران در امور افغانستان به کابل سفر میکنند و ایشان در این سفر گفتوگوهایی را با هیئت حاکمه سرپرستی موقت افغانستان خواهند داشت و درمورد موضوعات مختلف که مربوط به امروز و فردای افغانستان است گفتوگو میکنند. در حال حاضر مردم افغانستان با مشکلاتی از جمله مشکلات اقتصادی و معیشتی روبرو هستند و ما تلاش داریم که مردم افغانستان کمترین تأثیر را از تحولات اخیر افغانستان و خروج فاجعه بار آمریکا از این کشور داشته باشند.
وی همچنین در مورد انفجارهای اخیر در افغانستان از جمله در برخی از مساجد گفت : ما خیلی نگران رشد افراطی گری و تروریسم در این منطقه هستیم. از بدترین شکل تروریسم حمله به نمازگزاران است که متأسفانه چندین بار طی مدت اخیر در افغانستان رخ داده است.
خطیبزاده افزود: هیئت حاکمه سرپرستی موقت افغانستان در ارتباط با ایجاد امنیت در این مکانها و حفظ امنیت مردم افغانستان مسئولیت مستقیم دارد و باید به وظایفاش در این زمینه عمل کند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد تمایل اخیر برخی از کشورهای عربی برای عادی کردن روابطشان با سوریه علیرغم حمایتهایشان در بحران داخلی سوریه از گروههای مخالف دولت مرکزی این کشور و اینکه این تمایل و تلاش برای نزدیکی به سوریه جهت کمرنگ کردن روابط تهران-دمشق صورت میگیرد، گفت : سوریه یکی از کنشگران موثر در جهان عرب بوده است و حذف سوریه از جهان عرب میسر نبوده و کسانی که در این راستا تلاش کردهاند جهان عرب و منطقه را تضعیف کردهاند. جای خوشحالی دارد کشورهایی که در ابتدا به صورت پنهان به دنبال عادی سازی روابط خود با سوریه بودهاند اکنون به صورت آشکارا در این زمینه عمل میکنند. ما از این روند استقبال میکنیم و حتی تلاش میکنیم که این روند تسریع شود و مجددا کشورهای عربی و سوریه روابط عادی خود را از سر بگیرند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفر چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه به ایران در مورد بحث سوریه و اقدام آنکارا برای حضور پررنگتر در شمال سوریه رایزنی و گفتوگو خواهد شد، گفت : همان طور که میدانید ایران، روسیه و ترکیه هر سه کشور در روند آستانه در ارتباط با سوریه حضور دارند و گفتوگوهای مفصلی با یکدیگر در ارتباط با تحولات سوریه داشتهاند. یکی از مسائل مورد بحث در این سفر موضوع روند آستانه، همکاریهای دو کشور در این زمینه و مسیر پیش روی آن است.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران و ترکیه به خصوص در مورد مرزهای دو کشور گفت : مرزهای ایران و ترکیه در این منطقه بیش از ۴۰۰ سال است که مرزهای ثبات و امنیت بوده است و مثالی است بر اینکه دو کشور چگونه میتوانند در کنار هم در مرزهای باثبات و امن با یکدیگر همکاری و گفتوگو کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به تازگی رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در ارتباط با مسائل ایران و مذاکرات سفری را به کشورهای منطقه داشته و اینکه آیا ایران نیز گفتوگوهایی را در این زمینه با همسایگان خود داشته است، خطاب به خبرنگار پرسشکننده گفت : اگر منظورتان این است که تهران رایزنیهایی را در مورد مسائل منطقه با کشورهای منطقه داشته است باید بگویم که ما همواره رایزنیهایی به صورت نزدیک در مورد مسائل منطقه با کشورهای مختلف منطقه به جز یکی، دو کشور که قطع رابطه است داشتهایم و رفت و آمدها بین مقامات ایران و مقامات کشورهای منطقه در جریان است. و ما این رفتوآمدها را به صورت نزدیک داریم.
وی ادامه داد: ما درمورد مسائل منطقه با کشورهای منطقه صحبت میکنیم و با گروه ۱+۴ در مورد توافقنامه صورت گرفته (برجام) و رفع تحریمها رایزنی و گفتوگو میکنیم.
خطیبزاده همچنین درمورد اظهارات اخیر وزیر خارجه عربستان در مورد گفتوگوهای تهران و ریاض و احتمال برگزاری دور جدید مذاکرات گفت: تحول جدیدی در این زمینه صورت نگرفته است. ما منتظریم که جدیت را در طرف مقابل ببینیم. در این مذاکرات مسائل دوجانبه و برخی از موضوعات منطقه و همچنین مسائل اختلافی مورد رایزنی و گفتوگو قرار گرفته و محور رایزنیها بین دو کشور بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با فعالیت برخی از گروههای تروریستی در خاک عراق و اینکه آنها از طریق منطقه اقلیم وارد ایران شده و بعضا دست به اقدامات تروریستی و خلافکارانه زدهاند، گفت: اشراف اطلاعاتی درمورد این اقدامات وجود دارد. متأسفانه برخی از گروههای معدودی هستند که با عملیات تروریستی و ایذایی از اقلیم کردستان و خاک عراق وارد ایران میشوند و برخی از اقداماتی را انجام میدهند و سپس فرار میکنند و به خاک عراق برمیگردند. همان طور که گفتم در مورد آنها اشراف اطلاعاتی وجود دارد. در سطح دیپلماتیک نیز اعتراض جدی و رسمی ایران به طرف عراقی اعلام شده است. ما به طرف مقابل تأکید کردهایم که ادامه این وضعیت ممکن نیست و ایران نمیتواند شاهد ادامه این وضعیت باشد.
وی همچنین تأکید کرد: عراق هم براساس موضوع حسن همجواری نباید اجازه دهد که خاکاش مأمن فعالیت این گروهکهای تروریستی باشد و همان طور که گفتم ما در سطح رسمی و دیپلماتیک نیز اعتراضمان را در این زمینه به دولت عراق اعلام کردهایم.
خطیبزاده با بیان اینکه امروز در تهران میزبان آقای چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه هستیم، گفت: ایشان در سفر به تهران علاوه بر دیدار با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، با ابراهیم رئیسی رئیس جمهور نیز دیدار و رایزنی میکند و دو طرف در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی رایزنی و گفتوگو خواهند کرد.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد اهداف سفر چاوش اوغلو به تهران نیز گفت: تمرکز اصلی ما در این سفر پیگیری برخی توافقاتی است که از قبل بین دو کشور صحبت شده است. تمرکز ما بر ارتقای روابط اقتصادی بین دو کشور است. در مورد همکاریهای مرزی نیز رایزنی خواهیم کرد. علاوه بر گفتوگو در مورد مسائل دوجانبه، در مورد آخرین تحولات قفقاز جنوبی، وضعیت شامات، افغانستان و دیگر مسائل مطرح و مورد علاقه رایزنی و گفتوگو خواهد شد.
ارسال نظر