سردردتان را جدی بگیرید
یک متخصص مغز و اعصاب گفت: انواع سردردها به طور کلی به سردردهای اولیه و ثانویه تقسیمبندی میشوند.
به گزارش پارس ، دکتر غلام رضا شمسایی در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: سردردهای اولیه، سردردهایی هستند که با ضایعه ای همراه نیستند یعنی علتی برای سردرد وجود ندارد. شایع ترین این سردردها، سردردهای میگرنی هستند که در جامعه آمریکا نزدیک به ۱۸ درصد خانم ها و ۸ تا ۹ درصد آقایان این سردرد را تجربه کرده اند.
وی ادامه داد: سردرد میگرنی معمولا در خانم ها از ۱۰ تا ۳۰ سالگی و در آقایان از ۱۰ تا ۴۰ سالگی اتفاق می افتد و شیوع این گونه سردرد در خانم ها بیشتر از آقایان است.
این متخصص مغز و اعصاب افزود: سردردهای ثانویه، سردردهایی هستند که علتی موجب درد در ناحیه سر می شود به طور مثال بیماری که دچار تومور مغزی یا بیماری که دچار انسداد وریدهای مغزی می باشد، ممکن است با سردرد مواجه شود.
شمسایی با بیان این که شیوع سردردهای ثانویه نسبت به سردردهای اولیه نادر است، اظهار کرد: گاهی سردردهای ثانویه ممکن است در نتیجه بالا رفتن فشار داخل مغز رخ دهند. فشار داخل مغز به دلایلی بالا می رود و در نهایت منجر به سردردهای ثانویه می شود.
وی گفت: در میان سردردهای اولیه، یک نوع سردرد تنشی وجود دارد که شیوع آن بالا است و در نتیجه استرس و فشارهای عصبی اتفاق می افتد. در اصطلاح عامیانه به سردردهای تنشی، سردردهای عصبی گفته می شود. علل سردردهای تنشی مختلف است از جمله اضطراب شدید، افسردگی و یا انواع بیماری های روحی و روانی.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: انواع سردردها تنها با علایم همراه هستند، یعنی هیچ گونه کمیتی وجود ندارد که به وسیله آن، توانایی تشخیص سردردها را داشته باشیم و تنها می توان از علایم بالینی بیمار، متوجه شویم که فرد دچار سردرد شده است. همچنین زمانی فرد مشخص می شود که دچار سردرد است که کارهای روزانه در محل کار و خانه را نتواند به صورت صحیحی انجام دهد. در این صورت می توان از روی علائم و نشانه های بیمار به سردرد و شدت آن پی برد.
شمسایی عنوان کرد: هیچوقت نمی توانیم سردرد را" سردرد معمولی" بنامیم بلکه همه سردردها علتی دارند و یک پدیده غیرطبیعی محسوب می شوند. این که سردرد معمولی در فرد اتفاق می افتد تعبیر درستی نیست و باید سردرد همیشه به عنوان یک علامت خطر در افراد به خصوص در افرادی که تازه سردردهای آنها آغاز شده است، در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: افرادی که همیشه دچار سردرد هستند، این مساله یک مورد اورژانسی نیست ولی در افرادی که برای اولین بار دچار سردرد می شوند، به عنوان یک علامت خطر محسوب می شود و باید حتما علت سردرد بررسی شود. در هر صورت اگر افراد از ۵۰ سالگی به بعد دچار سردرد شوند و یا افرادی که به طور ناگهانی دچار سردرد می شوند، باید به پزشک مراجعه کنند.
این متخصص مغز و اعصاب افزود: سردردهای فوق العاده شدید و ناگهانی در هر سنی و سردردهای بعد از بیدار شدن از خواب صبح می تواند به عنوان یک علامت خطر برای افراد باشد و در این صورت باید به پزشک مراجعه کنند. البته افراد مبتلا به میگرن نیز ممکن است بعد از بیدار شدن از خواب سردرد داشته باشند.
شمسایی درباره نحوه شیوع سردرد میگرنی، عنوان کرد: سردرد اولیه میگرنی جنبه ای ارثی و ژنتیکی دارد و از خانواده مادری به فرزند منتقل می شود. در واقع سردرد میگرنی با فاکتورهایی مانند نور شدید آفتاب، گرما همراه با رطوبت (شرجی) ، بی خوابی، کم خوابی و پرخوابی اتفاق می افتد و هر کدام از این عوامل می تواند موجب شدیدتر شدن میگرن شود.
وی ادامه داد: تغییر زمان خواب، بوی عطرها و ادکلن، بوی مواد غذایی مانند پنیر، ترشی جات، غذاهای چرب، قهوه و نوشابه از دیگر فاکتورهایی هستند که موجب تشدید سردرد میگرن می شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره درمان سردردها گفت: درمان سردردها به صورت درمان دارویی پیشگیری طولانی مدت و سردردهای حاد صورت می گیرد. درمان دارویی پیشگیری برای پیشگیری طولانی مدت از سردرد استفاده می شوند ولی برای سردردهای حاد، داروهایی مصرف می شود که سردرد بیمار در لحظه آرام می شود.
شمسایی ادامه داد: درمان پیشگیری دارویی مانند داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای و آنتی اپی لپتیک هستند. داروهای درمان حاد نیز تقریبا تمام مسکن ها را شامل می شود مانند ایبوپروفن و استامینوفن.
وی توصیه کرد: سردردتان را جدی بگیرید و حتما در افرادی که اخیرا سردرد در آنها به طور ناگهانی و شدید آغاز شده و افرادی که سابقه سردرد داشته اند ولی الگو و کیفیت سردرد آنها طی زمان تغییر و تشدید یافته، برای بررسی علت سردرد حتما به پزشک مراجعه کنند.
ارسال نظر