افزایش نگرانیها از کاهش مصرف لبنیات
افزایش بیش از ۲۰۰ درصدی قیمت شیر و لبنیات در ۵ مرحله طی ۲ سال گذشته و نابسامانی توزیع شیر مدارس موجب به خطر افتادن سلامت افراد جامعه، دپوی محصولات در کارخانههای لبنی و کاهش شدید ظرفیت تولید این محصولات شده است.
به گزارش پارس ، روزنامه همشهری نوشت: حذف یارانه ۵۰۰میلیارد تومانی شیر یارانه ای به بهانه تخصیص آن به بخش تولید و رقابتی تر شدن بازار شیر و لبنیات در تیر ماه ۹۰و افزایش بی رویه قیمت این محصولات به همراه کاهش قدرت خرید مردم زمینه حذف تدریجی شیر و لبنیات از سبد غذایی اغلب مردم و به خطرافتادن سلامت جامعه با کاهش سرانه مصرف شیر به کمتر از حداقل استانداردهای جهانی را فراهم کرده است.
افزایش ۱۵درصدی قیمت شیر و لبنیات در حالی از ۱۵تیر ماه امسال با توافق ستاد تنظیم بازار اجرایی شده که کارشناسان با اشاره به کاهش ۲۲درصدی سرانه مصرف شیر، از ۸۰کیلوگرم قبلی که نصف میانگین جهانی بود به ۶۴کیلوگرم را، ازجمله عواقب کاهش مصرف شیر و لبنیات در کشور قلمداد می کنند.
* زیان کارخانه های لبنی
دبیر انجمن صنایع لبنی نیز با بیان اینکه از ۱۵تیر ماه براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار قیمت شیر خام درب کارخانه از ۹۶۰به هزارو ۱۰۰تومان افزایش یافته و کارخانه های لبنی نیز ناچار به افزایش میانگین ۱۵درصدی قیمت ۸۱ محصول لبنی با نظر کارشناسان رسمی دادگستری شده اند، به خبرنگار ما گفت: طی ۲سال گذشته افزایش قیمت شیر و لبنیات موجب کاهش مصرف و فروش و دپوی این محصولات در کارخانه های لبنی شده و بسیاری از شرکت های لبنی با حداقل ظرفیت فعالیت می کنند.
رضا باکری افزایش قدرت خرید مردم یا پرداخت یارانه به شیر و لبنیات توسط دولت را راهکار افزایش مصرف این محصولات قلمداد کرد و افزود: تا زمانی که هزینه تمام شده تولید شیر و لبنیات کاهش نیافته و قدرت خرید مردم بالا نرود، شرایط بحرانی بازار این محصولات تداوم خواهد یافت و باید دولت منتخب هرچه سریع تر برای رفع این معضل چاره جویی کند.
* یارانه ای که گم شد
درحالی که انتظار می رفت با اجرای قانون هدفمندی و تخصیص بهینه یارانه ها و رقابتی تر شدن بازار زمینه بهبود کیفیت و کاهش قیمت بسیاری از محصولات فراهم شود، عملا دولت از ۲سال پیش یارانه ۷۵۰میلیارد تومانی سالانه (۵۰۰میلیارد تومان به مصرف کننده و ۲۵۰میلیارد تومان شیر مدارس) را حذف کرده و سرانه مصرف شیر را به کمتر از نصف میانگین جهانی کاهش داده است. این در حالی است که سرانه مصرف شیر از جمله شاخص های توسعه یافتگی و سلامت جامعه محسوب شده و براساس قانون برنامه پنجم توسعه نیز افزایش سرانه مصرف شیر به ۱۶۸کیلوگرم در سال پایانی این برنامه هدف گذاری شده است. به رغم سرانه مصرف ۱۶۵کیلوگرمی شیر در دنیا و سرانه ۵۰۰کیلوگرمی در کشورهای توسعه یافته، در ایران تا ۲سال پیش سرانه مصرف شیر به ۸۰کیلوگرم و اکنون به ۶۴کیلوگرم کاهش یافته است.
* هشدار نسبت به کاهش بیشتر مصرف شیر
درحالی که دامداران افزایش قیمت شیر خام را ناشی از گرانی نهاده های تولید و محقق نشدن وعده های تأمین نهاده های ارزان قیمت می دانند، بسیاری از تولید کنندگان شیر و لبنیات نیز نسبت به کاهش بیشتر سرانه مصرف شیر هشدار می دهند.
سخنگوی صنایع شیر ایران با اشاره به افزایش قیمت شیر خام و فراورده های لبنی گفت: براساس مطالعات انجام شده طی ۲سال ۹۰و ۹۱میزان مصرف شیر بیش از ۲۲درصد کاهش داشته و با ادامه افزایش قیمت شیر و کاهش بیشتر سرانه مصرف، سلامت دندان، استخوان و بسیاری دیگر از اعضای بدن به مخاطره می افتد.
حسین چمنی افزود: حذف یارانه شیر و افزایش چندباره قیمت این غذای بدون جایگزین، مصرف آن را در بین اقشار آسیب پذیر به شدت کاهش داده و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، افزایش مجدد قیمت شیرخام و فراورده های لبنی اقشار بیشتری را از مصرف این ماده حیاتی محروم خواهد ساخت و بر این اساس دولت نباید اجازه افزایش قیمت شیر و فراورده های لبنی را در شرایط کنونی بدهد.
ارسال نظر