طلاق عاطفی گریبانگیر خانواده ها
خیلی هم پیچیده نیست، همین که دو نفر زیر یک سقف با هم زندگی کنند اما با هم حرف نزنند، به نیازهای هم توجه نکنند و از زندگی کنار هم لذت نبرند بدون نیاز به شکایت و دادگاه، «طلاق عاطفی» رخ داده است، بدتر این که گاهی اتفاق میافتد، یک زوج در سالها زندگی مشترک به همخانههایی تبدیل میشوند که حتی کلمهای با هم حرف نمیزنند و خانه را به میدان جنگ خاموش خود تبدیل میکنند.
به گزارش پارس به نقل ازسلامت نیوز؛ به گفته یک متخصص روان پزشکی فشارهای اجتماعی و قبح طلاق در جامعه باعث می شود که زن و مرد به اجبار زندگی مشترک خود را ادامه دهند. محمد میرترابی می گوید: طلاق عاطفی زمانی رخ می دهد که همسران عملاً قصد جدایی از یکدیگر را دارند؛ اما به دلیل مشکلات فراوان ناشی از آن تصمیم به طلاق نمی گیرند و روابط بین خود را در حد یک همخانه محدود می کنند. این بدترین نوع زندگی برای فرد است و آسیب های ناشی از آن برای بچه ها به مراتب بیشتر از طلاق خواهد بود.
امان از چشم و هم چشمی
بنیان گذار رفتارشناسی در ایران معتقد است این نوع از طلاق عوامل متعددی دارد که چشم و هم چشمی می تواند یکی از مهم ترین عوامل آن باشد. « پروفسور باهر» به « حمایت» می گوید: طلاق عاطفی که نام های دیگری از جمله طلاق ذهنی، باطنی، زبانی و… نیز دارد، نوعی از طلاق و جدایی میان زن و شوهر است که در آن افراد به اجبار و برای حفظ آبرو یا فرزندانشان به زندگی در کنار یکدیگر ادامه می دهند. وی در ادامه می افزاید: ازدواج در عرفان یعنی دلبستگی دو دل و انجام کارهای دیگر مانند خواندن خطبه عقد یا برگزاری مراسم عروسی، چیزی جز رعایت شرع و قانون نیست؛ اصل نکاح وصلت دو قلب است و اگر
این وصلت میان قلب ها وجود نداشته باشد، با اینکه در ظاهر ازدواج برقرار است اما در واقع وصلتی در کار نیست و نوعی متارکه بین زوج ها اتفاق افتاده است.
وی یکی از دلایل وقوع طلاق عاطفی میان زن و شوهرها را ناآگاهی دختر و پسرها نسبت به معنای واقعی ازدواج می داند و می گوید: این دسته از افراد فقط برای رفع تنهایی یا از روی غریزه جنسی ازدواج می کنند بعد از مدت کوتاهی از زندگی مشترک دل زده می شوند. باهر علت دیگر وقوع طلاق عاطفی را ازدواج برای دستیابی به موقعیت یا مال و اموال طرف مقابل می داند و می افزاید: عده ای از افراد فقط برای به دست آوردن موقعیت یا رسیدن به مال طرف مقابل تن به ازدواج می دهند و وقتی که از این موقعیت اشباع شدند نسبت به طرف مقابل خود دلسرد می شوند و طلاق عاطفی رخ می دهد.
وی با بیان اینکه طلاق عاطفی بیشتر در سنین بالا رخ می دهد می گوید: در سنین بالا و زمانی که چند سال از زندگی مشترک افراد می گذرد، برخی از زن و شوهرها نسبت به یکدیگر دچار دل زدگی و بی تفاوتی می شوند و به این علت که محور ازدواج آنان به دست آوردن سرمایه یا غریزه بوده است، این دل زدگی و سردی طلاق عاطفی میان آنان را به دنبال دارد. زندگی برای این دسته از افراد به دو شکل تبدیل می شود؛ یا مانند یک خواهر و برادر در کنار هم زندگی می کنند یا آنقدر به جان هم نق می زنند که تحمل آن سخت می شود و به طلاق واقعی منجر می شود.
مقایسه ممنوع!
باهر عامل بعد در وقوع طلاق عاطفی را مقایسه کردن می داند و می گوید: منظور از مقایسه این است که زن یا شوهر طرف مقابل خود را با دیگران مقایسه کند؛ این گزینه مهم ترین عامل بروز این آسیب است. برای مثال امروزه بسیار پیش می آید که زنی در مجلس مهمانی حضور یابد و در آن مجلس زنانی را ببیند که در مورد ماشین، خانه مجلل یا زندگی مرفه خود صحبت کنند. برخی از زن ها، نداشته های خود را به گوش همسر خود می رسانند و زندگی خود را با افراد دارا مقایسه می کنند و این کار شروع مشاجره میان همسران است و نتیجه ای جز طلاق عاطفی، دلسردی و دل زدگی از زندگی مشترک ندارد. وی در ادامه با بیان اینکه
مقایسه تنها مختص زنان نیست و مردها هم گاهی این کار را انجام می دهند، می افزاید: برخی از مردها با گذشت مدتی از زندگی مشترکشان همسر خود را از نظر ظاهری یا رفتاری با سایر زنان مقایسه می کنند و این اتفاق نیز منجر به مشاجره و دل زدگی می شود و نتیجه ای جز طلاق عاطفی ندارد.
رابطه حفظ آبرو با طلاق عاطفی
به عقیده این رفتارشناس علت ادامه طلاق عاطفی در زندگی برخی از زن و شوهرها حفظ آبروست. وی در این باره می گوید: از همان زمانی که زن و شوهری از یکدیگر دل زده می شوند و زندگی مشترکشان دیگر به سردی می گراید، طلاق عاطفی یا ذهنی میان آنان شروع می شود. عده ای از این زوج ها طلاق و جدایی جسمی را ترجیح می دهند. اما عده ای دیگر به خاطر حفظ آبرو یا به خاطر فرزندانشان با این روند به زندگی مشترک ادامه می دهند و حتی ممکن است یکی از طرفین خیانت یا عقد موقت را ضمیمه زندگی مشترک خود کند. در کل برای جلوگیری از ایجاد طلاق عاطفی باید قبل از ازدواج جلسه های مشاوره برای مجردها گذاشته شود تا با
معنای واقعی ازدواج آشنا شوند، به این ترتیب مشکل سه چهارم ازدواج های کشور از بین می رود. وی به افرادی که توان مالی برای پرداخت هزینه های مشاوره خصوصی ندارند پیشنهاد می کند سری به دانشکده روان شناسی، مرکز مشاوره خانواده دانشگاه شهید بهشتی بزنند و با هزینه بسیار کم از خدمات این دانشگاه بهره مند شوند.
نگاه و سبک زندگی باید تغییر کند
یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره علت وقوع طلاق عاطفی میان برخی از زن و شوهرها به « حمایت» می گوید: یکی از بزرگترین دلایلی که منجر به طلاق عاطفی بین زن و شوهرها می شود این است که انتخاب های آنان برای همسر آینده خود صحیح و درست نبوده است. « لاله افتخاری» با بیان این مطلب که در نظر گرفتن توصیه هایی که در دین اسلام برای انتخاب همسر به افراد شده است، بعد از گذشت مدت کوتاهی از زندگی مشترک مشکلات زیادی را برای زوج ها به وجود می آورد، می افزاید: افرادی که توصیه های دین را برای انتخاب همسر یا در زندگی زناشویی خود در نظر نمی گیرند، دچار مشکل می شوند زیرا فقط منافع
شخصی خود را در نظر می گیرند و به خواسته طرف مقابل خود اهمیتی ندهد.
وی در ادامه با بیان اینکه بعضی از افراد سبک زندگی صحیح را نمی دانند و همین موضوع مشکلات زیادی را در زندگی آنان به وجود می آورد، می افزاید: به این علت که برخی از مردم سبک زندگی صحیح را نمی دانند معیارهایی که در زندگی دارند هم درست نیست و رفتارهایی انجام می دهند که طلاق عاطفی را در زندگی مشترکشان به وجود می آورد. به گفته افتخاری برای پیشگیری از طلاق عاطفی در زندگی مشترک باید نگاه و سبک زندگی را تغییر داد. افراد باید از چشم و هم چشمی و تشریفات بیهوده دوری و تغییراتی در نگاه و سبک زندگی خود ایجاد کنند.
ارسال نظر