آیا به غذا اعتیاد دارید؟

تاکنون تحقیقات گسترده ای در مورد اعتیاد به غذا انجام شده است. دانشمندان همچنان در حال بررسی منطقه خاصی از مغز هستند که موجب پرخوری می شود. این فکر که فرد می تواند نسبت به مصرف غذا دچار اعتیاد شود به تازگی به ذهن محققان خطور کرده است.
به گزارش پارس به نقل از آرامش، در برخی افراد همان لذتی که پس از مصرف مواد مخدر احساس می شود پس از مصرف غذا نیز ایجاد می شود که البته این مسئله در مورد مواد غذایی حاوی شکر، چربی و نمک بیشتر است. در واقع می توان گفت غذاهای خوشمزه و لذت بخش نیز می توانند همچون مواد مخدر برای عده ای از افراد احساس وابستگی و نیاز مجدد را به وجود آورند. در چنین مواردی سیگنال های رضایت در زمان صرف غذا به هر نوع سیگنال های احساسی دیگر غلبه کرده و پیشی می گیرد. فرد نمی تواند از غذا خوردن دست بکشد و فقط و فقط می خواهد به غذا خوردن ادامه دهد.
علائم اعتیاد به مصرف خوراکی ها
دانشمندان طی تحقیقی، برای شناسایی افراد مبتلا به این نوع اعتیاد، پرسشنامه ای را در اختیار افراد مختلف قرار دادند. در اینجا نمونه ای از سوالات ارائه شده را بیان می کنیم تا از این طریق شما نیز از شک و شبهه اعتیاد به غذا در مورد خودتان یا اطرافیان تان رهایی یابید.
آیا شما چنین نشانه هایی را در خود احساس می کنید؟
۱. با نزدیک شدن به پایان غذا میل به خوردن در شما بیشتر می شود.
۲. حتی اگر گرسنگی تان برطرف شده همچنان به خوردن ادامه می دهید.
۳. می خورید چون احساس مریضی می کنید.
۴. نگرانید که نتوانید انواع مختلف غذا را تست کنید یا نگرانید که دیگر امکان خوردن چنین غذاهایی را ندارید.
۵. اگر غذاهای خاصی را در دسترس نداشته باشید حاضرید برای به دست آوردن آن بیرون رفته و دنبال آن بگردید.
در قسمتی دیگر از سوالات در مورد ارتباط شخص با غذا در زندگی شخصی پرسیده می شود، آیا این شرایط برای شما هم پیش می آید؟
۱. ترجیح می دهید به جای سپری کردن وقت خود با خانواده، دوستان یا حتی انجام کارهای تفریحی، مشغول غذا خوردن شوید.
۲. از ظاهر شدن در مکان هایی که امکان صرف غذا باشد، امتناع می کنید، تنها به این دلیل که دیگران متوجه پرخوری شما می شوند.
۳. با تصمیم برای قطع این عادت دچار اضطراب، کلافگی یا برخی علائم فیزیکی می شوید.
آیا اعتیاد به غذا، فقط مخصوص افراد چاق است؟
خیلی ها تصور می کنند که اعتیاد به غذا تنها در افراد چاق به وجود می آید، در حالی که چنین نیست. البته این عارضه می تواند به راحتی در اضافه وزن افراد تاثیر بگذارد اما به طور قطعی نمی توان گفت که فقط برای افراد سنگین وزن اتفاق می افتد بلکه در مواردی هم دیده شده که فردی با وزن طبیعی دچار این مشکل شده است. حتی تحقیقات نشان می دهد در چنین افرادی میزان اعتیاد به غذا از شدت بیشتری برخوردار است. سیستم بدن این افراد ممکن است به طور ژنتیکی بتواند در برابر کالری اضافه مبارزه کند یا با تحرک زیاد انرژی اضافی دریافتی را بسوزاند.
حال بهتر است خود را بسنجید که آیا پس از صرف غذا در چنین حالت هایی احساساتی همچون موارد زیر به سراغ تان می آید یا خیر؟
۱. غذا خوردن مشکلاتی همچون افسردگی، اضطراب، تنفر از خود یا احساس گناه را در شما ایجاد می کند.
۲. برای رفع احساسات منفی نیاز به خوردن مواد غذایی بیشتر دارید.
مبارزه با اعتیاد به غذا
همان گونه که گفته شده، محققان همچنان در جستجو برای درک و درمان اعتیاد غذایی هستند. حتی برخی ها معتقدند که ترک این نوع از اعتیاد بسیار مشکل تر از ترک مواد مخدر در افراد مبتلاست. به طور مثال یک فرد معتاد به مواد مخدر با ترک مصرف می تواند همچنان به زندگی عادی خود ادامه دهد اما فرد مبتلا به اعتیاد غذایی نمی تواند به یکباره مصرف مواد غذایی را ترک کند و همین کنترل در مصرف غذا برایش بسیار سخت خواهد بود.
وچه می توان کرد؟
با توجه به مطالب ذکر شده اگر تصور می کنید که دچار اعتیاد به غذا هستید، باید با کمک تکنیک های حرفه ای و کارآمد به دنبال درمان و رفع این مشکل باشید. این بیماری، ناامیدکننده نیست تنها برای مقابله با آن نیاز به تمرکز و پشتکار دارید. در واقع اعتیاد کنترل مغز را به دست می گیرد و آن بخش از مغزتان که مربوط به تصمیم گیری، انگیزه و حافظه است، تحت کنترل اعتیاد شما قرار می گیرد. به همین دلیل است که گاهی افراد معتاد دست به کارهای غیرمنطقی و نامتعارف می زنند. پس هدف از درمان، بازگرداندن کنترل مجدد مغز است.
۱. سم زدایی
در مورد اعتیاد به غذا منظور از سم زدایی، ایجاد یک رژیم غذایی جدید است. این بخش از درمان مهمترین و نتیجه بخش ترین قسمت محسوب می شود. پاکسازی مواد قندی، چربی و نمک از رژیم غذایی اولین قدم است. توجه داشته باشید که این گونه مواد باید به طور کامل از برنامه غذایی حذف شود حتی شده برای یک مدت کوتاه تا از این طریق عادات مغز برای دریافت این مواد تغییر کرده و کنترل آن مجدداً حفظ شود. در عوض می توانید برای حفظ توانایی و قدرت جسمی خود از مواد غذایی حاوی ویتامین B، ماهی، سبزی های تازه و لبنیات کم چرب استفاده کنید.
۲. پاک کردن سرنخ ها
هر گونه مواد غذایی را که با دیدن آن دچار وسوسه می شوید از جلوی چشمان خود و حتی از محیط خانه دور کنید. زیرا در مراحل اولیه ترک عادت غذا خوردن، ممکن است اراده و عزت نفس تان هنوز محکم نشده باشد. پس با این کار به نوعی از هر گونه وسوسه جلوگیری کنید تا دوره درمان شما راحت تر سپری شود. البته یک ماده غذایی مانند شکر می تواند در بسیاری از محصولات غذایی تحت عناوین مختلف یا به صورت پنهان استفاده شود پس حتماً به برچسب های مواد تشکیل دهنده محصولات توجه کنید و فریب ظاهر غذاها را نخورید.
۳. برنامه غذایی منظم
معمولاً افرادی که به مصرف غذا اعتیاد دارند، افرادی نامنظم هستند که از الگوهای غذایی تعیین شده ای پیروی نمی کنند. گاهی اوقات از چند وعده استفاده نکرده و سپس وعده های غذایی پر حجمی را مصرف می کنند. این بی نظمی در غذا خوردن می تواند موجب چاقی مفرط و همچنین اعتیاد به غذا شود. متخصصان بر این باورند که یک الگوی صحیح تغذیه ای شامل ۳ وعده اصلی غذا و ۲ میان وعده کوچک است.
شما می توانید با استفاده از یک تایمر، زمان های مشخص وعده های غذایی خود را مشخص کرده و در همان زمان ها غذا میل کنید.
۴. حمایت دیگران
توصیه می شود که اگر به اعتیاد غذایی دچارید، با کسانی که مشکل مشابه شما را دارند آشنا شده و با آنها در ارتباط باشید. از این طریق می توانید از تجربیات، احساسات و انرژی یکدیگر برای درمان هر چه زودتر خود کمک بگیرید. از سوی دیگر، حمایت خانواده و دوستان نیز از طریق درک موضوع و تشویق بیمار برای ترک اعتیاد غذایی، نقش اساسی در بهبود این وضعیت دارد.
۵. استفاده از جملات مفید
استرس و دیگر افکار و احساسات منفی جزو محرک های اعتیاد به غذا هستند. استفاده از جملات مرتبط با شادی با نشریاتی که پیرامون سلامت تغذیه هستند می تواند بسیار کارساز باشد. از این طریق هم می توانید بر اطلاعات سلامتی و روانپزشکی خود بیفزایید و هم با سرگرم کردن خود با چنین مطالبی، تفکرات منفی را از خود دور کنید.
۶. مدیریت استرس
نحوه مبارزه با استرس و کابرد استراتژی های لازم در این زمینه در رفع اعتیاد غذایی بسیار موثر است. شما می توانید از تمرینات تمدد اعصاب، موسیقی و ورزش های آرام بخش برای برطرف کردن استرس هایتان کمک بگیرید. فراموش نکنید تمرکز و آرامش موجب تحریک سلول های مغزی شده و از هیجان های فکری جلوگیری می کند.
۷. تحرک و تحرک
ورزش، نه تنها استرس را از بدن دور می کند بلکه در کاهش وزن، کاهش میل به غذا، کاهش رفتارهای اعتیادآور، افزایش کنترل خرید و… نقش اساسی دارد. تحرک، موجب افزایش ترشح مواد شیمیایی شادی بخش در مغز شده و انرژی فرد از این طریق فزونی می یابد. البته ورزش باید به صورت منظم و طی زمان مشخص و تعیین شده ای در روز انجام گیرد.
ارسال نظر