طلای سبز و درمان هزار درد
کرمان را با زیره و پستهاش میشناسند، پسته، محصولی است که با دارا بودن عنوان سلطان خشکبار یک منبع غذایی بسیار با ارزش به شمار میرود و این ظرفیت را دارد که به عنوان گیاه دارویی هم مطرح شود.
به گزارش پارس به نقل از طبنا؛ با توجه به سرشار بودن پسته از پروتئین، چربی، کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، روی، منگنز، ویتامین آ، ب۶، ای، کا، نیاسین، فولات و… لازم است بر روی بالا بردن مواد مؤثر و خواص دارویی آن تحقیق و کار بیشتری صورت گیرد و با تبلیغ بیشتر در مورد خواص غذایی، دارویی و صنعتی آن می توانیم شاهد صادرات بیشتر و همچنین رونق پسته در کشور باشیم.
پسته از نگاه زکریای رازی و ابوعلی سینا
استفاده انسان از میوه درخت پسته به دلیل طعم لذیذ آن است و پیشینه باستانی درخت پسته مربوط به سابقه بهره مندی انسان از میوه این درخت است.
زکریای رازی یکی از بزرگترین پزشکان دنیا در یکی از تألیفات خود به معرفی پسته و خواص آن پرداخته است و نوشته که پسته گرم، قابض و دارای عطری است که برای معده سازگار و برای کبد هم مفید است به شرطی که کبد التهاب نداشته باشد، پسته در دهان و حلق تولید جوش هایی می کند که برای رفع آن باید با گلاب غرغره کرد، گرمی پسته را می توان با سکنجبین و رب میوه ها جبران کرد.
رازی در یکی از تألیفات خود به نام برالساعه به برنامه غذایی برای لاغری مفرط پرداخته است و پسته را هم دراین برنامه غذایی وارد کرده است، وی پسته را خون ساز، روشن کننده چهره و مؤثر در تنظیم سیستم متابولیسم بدن دانسته و میزان مصرف آن را پنج تا هفت دانه در صبح ذکر کرده است.
ابوعلی سینا در مورد خواص پسته نوشته است، تلخی و خوشبویی پسته بندآمده های کبد را باز می کند و گذرگاه غذا را می گشاید، روغن پسته علاج درد کبد ناشی از رطوبت و غلظت است، پسته از دل به هم آمدن و برگشتن معده جلوگیری می کند و دهانه معده را تقویت می کند.
خواص مغز پسته
مغز پسته ماده ای سرشار از پروتئین ها، ویتامین ها و املاح است، پسته در واقع گرانترین آجیل و البته با ارزش غذایی فراوان است، ارزش غذایی پسته به نسبت سایر آجیل ها و مواد پروتئینی همانند گوشت، شیر، تخم مرغ و حبوبات در خور اهمیت و توجه است، مغز پسته در بین بیش از ۲۰۰ ماده خوراکی شامل انواع آجیل ها، حبوبات، سبزیجات، میوه های خشک و تر و لبنیات بیشترین میزان قابل جذب بدن را دارا است.
مغز پسته به دلیل داشتن آهن خون ساز است، نیروی جنسی را تقویت می کند، مغز و ذهن را قوی می کند، برای آرامش قلب و اعصاب و باز کردن مجاری کبد مفید است و معده را تقویت می کند.
مغز پسته همچنین برای تسکین سرفه مفید است، اسهال معمولی و خونی، دردهای مقعدی و رحمی، جوش های دهان، یرقان و ریزش موی سر را درمان می کند، لثه را تقویت می کند، دردهای کبدی را تسکین می دهد، سموم بدن را از بین می برد و برای بندآوردن خون و بیماری های زنان مفید است.
مغز پسته خطر سقط جنین را کاهش می دهد، دهان را خوشبو و بخار بدبوی معده را زایل می کند، پاک کننده خلط های تنفسی است، ضعف و لاغری مفرط را از بین می برد و به سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خستگی را برطرف می کند.
خواص دارویی پسته و پوست آن
مغز پسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است، مغز پسته به علت داشتن آهن خون ساز است و آن هایی که مبتلا به کم خونی هستند باید حتماً روزانه مقداری پسته بخورند، جوشانده پوست و برگ درخت پسته برای رفع درد و خارش مقعد مفید است.
پوست سبز پسته تازه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است و برای رنگرزی به کار می رود، اما بهترین دارو برای رفع بوی بد دهان است، جویدن آن سبب التیام زخم های داخل دهان می شود، برای استحکام لثه آن را روی لثه بمالید و یا بجوید، دم کرده پوست سبز پسته حالت دل به هم خوردگی و استفراغ را از بین می برد و برای رفع اسهال مفید است.
برای رفع سکسکه پوست سبز پسته را دم کنید و یک فنجان از آن را بنوشید، پوست سفید پسته برای بواسیر و بیرون زدن مقعد مفید است، برای درمان این بیماری باید پوست سفید پسته را در آب بجوشانید و آن را داخل لگنی بریزید و شخصی که این بیماری را دارد برای چند دقیقه در آن بنشیند که این کار موجب تسکین درد و تخفیف بیماری می شود.
خواص روغن پسته
روغن پسته مایعی زرد و زلال است که از عصاره مغز پسته به دست می آید و دارای خواص غذایی و درمانی است، این روغن دارای اسیدهای چرب است.
روغن پسته ملین و برای دردهای کبدی مفید است در قدیم این روغن را به اعضای بدن از کار افتاده افراد فلج می مالیدند، ریختن چند قطره از آن در بینی برای پاک کنندگی و تقویت حافظه به کار می رود.
مضرات مغز پسته
مغز پسته چربی زیادی دارد و بنابراین برای معده مناسب نیست و کسانی که معده ضعیف دارند، باید آن را با زردآلو بخورند در ضمن مغز پسته گرم و خشک است، خوردن زیاد آن سبب گرمی بدن و کهیر و دانه های قرمز رنگ در پوست می شود، البته برای رفع گرمی و خشکی باید سرکه، انار ترش و یا برگه زردآلوی ترش مصرف کرد.
در مصرف پسته احتیاط کنید
پسته های تازه ای که در سطح گسترده ای عرضه می شوند در صورت نگهداری در شرایط معمولی به سرعت در معرض آلودگی های قارچی و سمی قرار می گیرند.
از خرید و مصرف مغز پسته هایی که پوسته خارجی آن ها سیاه رنگ شده که به تدریج به عمق پسته نفوذ می کند، باید خودداری شود و اگر بیش از مصرف روزانه پسته دارید آن را در فریزر نگهداری کنید، کسانی که معده ضعیف دارند، پسته را با زردآلو بخورند و پسته و نارگیل هم نباید با هم مصرف شود.
چنانچه در فردی ضعف یا نارسایی کبد، کلیه و دیابت وجود داشته باشد، باید از خوردن زیاد پسته خودداری کند، زیاده روی در خوردن پسته موجب یبوست می شود.
ارسال نظر