به گزارش پارس به نقل از مجله زندگی ایده آل، بارها جلوی آینه می روید و از نزدیک صورت تان را زیر نور برانداز می کنید و می بینید روی پوست تان به خصوص ناحیه گونه ها و بینی سوراخ های زیادی درکنار هم قرار دارند و کنار بعضی از آنها جوش های ریز و درشت سرسیاه و سرسفید درآمده است. درست انگار که یک پرتقال برداشته اید و دارید به پوست دون دون آن نگاه می کنید! درحالی که بیشتر دوستان تان پوست سفید و صاف و بدون جوش دارند این وضعیت واقعا باعث افسردگی و ناراحتی تان می شود.

اما آیا واقعا راهی برای کوچک کردن این منافذ و سوراخ ها وجود دارد؟ ۳ نفر از برترین متخصصان پوست و زیبایی ایران به شما توضیح می دهند.

پوست های چرب بیشتر گرفتار می شوند!

منافذ پوست، مجاری طبیعی هستند که چربی های ترشح شده ازغدد چربی از آنها عبور می کنند و از کنار فولیکول های مو به سطح پوست می رسند. طبیعی است این مجاری در افرادی که پوست چرب دارند بازتر است. درواقع چربی برای اینکه بهتر تخلیه شود منافذ را بازتر می کند. اگر چه این حالت کاملا طبیعی است ولی بعضی افراد دوست ندارند مجاری پوست شان باز باشد. در این صورت توصیه می شود پوست شان را خشک نگه دارند. دفعات شست وشو را بیشتر کنند، از داروهای خشک کننده پوست استفاده کنند و از مصرف کرم های چرب خودداری ورزند. به این ترتیب می توان تاحدودی منافذ را جمع تر کرد. در هر حال با گذشت زمان و افزایش سن پوست همه افراد رو به خشکی می رود و منافذ کوچک تر می شوند.

ارثی هم می تواند باشد

نوع پوست افراد از جمله چرب، خشک و… به صورت ارثی تعیین می شود بنابراین از آنجایی که بازبودن منافذ و جوش زدن در پوست های چرب بیشتر دیده می شود می توان گفت این موارد نیز به صورت غیرمستقیم ارثی هستند. اما با این حال ممکن است فردی پوست چرب را به ارث ببرد اما زیاد جوش نزند و منافذ پوستش خیلی باز نباشد.

فقط به یک شرط آرایش کنید!

اگر لوازم آرایشی از نوع چرب باشند قطعا می توانند باز بودن منافذ پوست را تشدید کنند بنابراین اگر دچار این مشکل هستید اصلا نباید از موادی مثل کرم پودر استفاده کنید. توصیه می شود به جای آن، پودر، پنکیک، لوازم آرایشی و ضدآفتاب فاقد چربی مصرف کنید. حتی اگر دچار لک و کک و مک باشید باید از کرم ها و داروهای ضدلک فاقد چربی استفاده کنید.

مهم ترین کار شست وشوی مرتب است

مهم ترین کار برای کوچک کردن منافذ پوست شست وشوی مرتب است. همچنین داروهای کاهنده چربی پوست می توانند بسیار کمک کننده باشند. همیشه سعی می شود از داروهای موضعی استفاده شود تا داروهای خوراکی اما اگر شدت این وضعیت زیاد باشد لازم می شود از داروهای خوراکی نیز استفاده کرد. لیزر و پیلینگ نیز در درمان جای جوش و منافذ باز کمک کننده هستند. در بازار شوینده های خاصی تحت عنوان اسکراب وجود دارند. این مواد کار خاصی انجام نمی دهند و مثل سایر شوینده ها هستند بنابراین نباید از آنها انتظار درمان کامل داشت. اصل درمان خشک کردن پوست است، چه با صابون معمولی و چه با کرم ها و لایه بردارها. در درمان های خانگی نیز اگر ماده ای خوراکی وجود داشته باشد که پوست را خشک کند استفاده از آن می تواند مفید واقع شود؛ همان طور که بسیاری از افراد برای این منظور از پوست میوه جات استفاده می کنند. اسید میوه به کار رفته در کرم های لایه بردار نیز از همین طریق باعث بهبود پوست می شود.

شست وشوی بیش از حد هم درد سرساز است!

در درمان جوش یک اصل مطرح است. اگر چربی پوست و جوش های صورت در حد ملایم باشند استفاده از شوینده ها تا حدودی به رفع آنها کمک می کند اما اگر فرد دچار چربی و جوش شدید باشد و بدون استفاده از درمان دارویی فقط به شست وشوی زیاد پوست بپردازد این کار باعث می شود بعضی از میکروب های مفید که به طور طبیعی روی سطح پوست زندگی می کنند از بین بروند. درست مانند میکروب های مفید معده و روده که باعث قوام مدفوع می شوند و اگر فرد به عنوان مثال برای درمان گلو درد از آنتی بیوتیک استفاده کند این میکروب های مفید از بین می رود و دچار اسهال می شود. میکروب های مفید روی پوست نیز مانع از رشد میکروب های مضر گرم منفی می شوند. این میکروب ها در اثر شست وشوی زیاد یا استفاده زیاد از داروهای ضدعفونی کننده مثل بتادین، الکل و… از بین می روند و میکروب های مضر فعال می شوند. به این ترتیب جوش ها و چربی پوست تشدید می شود بنابراین شست وشوی تنها، فقط در افرادی که جوش و چربی ملایم دارند تاثیرگذار است. اگر فرد از مواد شوینده استفاده کرد و در کوتاه مدت جوابی نگرفت باید درمان دارویی را شروع کند. در غیر این صورت میکروب های مضر فعال می شوند و فولیکولیت (التهاب شدید فولیکول مو) ایجاد می کنند که از جوش هم وخیم تر است!

درمان صد درصدی نداریم!

اگر بتوانیم فعالیت غدد چربی را کمتر کنیم به طور حتم منافذ پوست هم جمع تر می شوند. برای این منظور می توان از کرم های خاص مثل ترتینوئین و اسید میوه استفاده کرد. استفاده طولانی مدت از آنها باعث می شود منافذ پوست به تدریج کوچک شوند و کلاژن سازی افزایش یابد. درواقع افزایش کلاژن سازی باعث می شود ناحیه دور منافذ غدد چربی بسته شود. استفاده از این کرم ها معمولا با دوز کم، هفته ای یک تا دو بار شروع می شود و به تدریج تعدات دفعات مصرف بیشتر می شود. میکرودرم و لیزرهای تحریک کننده کلاژن ساز نیز می توانند کمک کننده باشند. البته این لیزرها پاسخ صد درصدی ندارند و فقط نوعی درمان نسبی محسوب می شوند. آنها نیز باید ۲ تا ۳ جلسه با فاصله یک ماهه تکرار شوند. جالب است بدانید نوع تغذیه تاثیری بر باز بودن منافذ پوست ندارد.

جدیدترین راه درمان کدام است؟

پوست های چرب را باید به وسیله پاک کننده های مخصوص همیشه تمیز نگه داشت و بهداشت را کاملا رعایت کرد تا از به وجود آمدن منافذ باز (بازتر از حد معمول) جلوگیری کرد. علت اصلی به وجود آمدن منافذ باز این است که گرد و غبار موجود در هوا با چربی روی پوست ترکیب شده و مجرای خروجی سبوم یا چربی را مسدود می کند و چربی تولید شده که زیادتر از حد معمول است برای خارج شدن به تدریج روزنه خروجی خود را گشاد کرده و منافذ باز کاملا مشخصی را روی پوست پدید می آورد. درمان قطعی برای این مشکل پوستی وجود ندارد اما میکرودرم ابریژن، لیزر IPL و استفاده از کرم های آلفاهیدروکسی اسید و پیلینگ تا حدودی می تواند در بهبود آن موثر باشند. یکی از رویکردهای نوین در درمان منافذ باز پوست Fractional photothermolysis است. در این روش با ایجاد ستون های میکروسکوپیک حرارتی توسط نوعی دستگاه لیزر، اپیدرم به شکل موضعی در مقطعی نکروز می شود اما بافت اطراف این ستون حرارتی سالم می ماند و این امر موجب تسریع روند ترمیم پوست از طریق سلول های سازنده درم و اپیدرم باقیمانده می شود.