خاطره تصویری/دیدارفوتبالی که جان هزاران ایرانی رانجات داد
۲۳ سال از شبی که یک سال از فوت امام (ره) می گذشت، ۲ سال از پایان جنگ نمی گذشت و عراق هنوز، کویت را اشغال نکرده بود، تلویزیون دوشبکه داشت و ایتالیا، میزبان جام جهانی ۱۹۹۰ بود می گذرد و هرگاه نام یک بازی جام جهانی میآید ایرانی ها یاد زلزله تلخ رودبار و منجیل می افتند؛ دیدار برزیل - اسکاتلند در ۳۱ خرداد ۱۳۶۹ (۲۱ ژوئن ۱۹۹۰)
به گزارش پارس ، به نقل ازمشرق، یکی از شب های داغ جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا بود، بازی ها به دور سوم گروهی رسیده بود و حساسیت ها برای فوتبال دوستان آنقدر بالا بود که رنج دیر خوابیدن را به جان بخرند و تا پاسی از شب پای گیرنده منتظر بمانند تا بازی با تاخیر روی آنتن برود. لذت فوتبال دیدن برای فوتبالی هایی که به دیدن بازی با تأخیر عادت کرده بودند و برای لذت بردن از فوتبال و ندانستن نتیجه خود را در محاق خبری قرار می دادند، تازه معنا پیدا کرده بود.
مردم گیلان و بخشی از استان اردبیل فعلی خوب به یاد دارند که در همان زمان می شد با دسترسی به پخش تلوزیون مسکو و باکو (با همین آنتن های معمولی) بازی را زودتر از زمان پخش با تاخیر و به صورت زنده دید اما بسیاری از آنها لذت بیدار نشستن و دیدن فوتبال در کنار هم را ولو با تاخیر ترجیح می دادند…
ساعت از ۱۲ شب گذشته و نیم ساعتی می شد که پنجشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۶۹ شروع شده بود، در آن شب کذایی برزیل و اسکاتلند در ورزشگاه دل آلپی تورین بازی داشتند. برزیل، دو بازی قبلی اش را از سوئد و کاستاریکا برده بود و در صدر گروه c قرار داشت.
خیلی ها در رودبار و منجیل، سوت آغاز بازی توسط کهل اتریشی را شنیدند اما مردمی که پای تلویزیون های سیاه و سفید بلر قدیمی نشسته بودند تک گل بازی را که مولر مهاجم تعویضی برزیل در دقیقه ۸۰ زد، را ندیدند؛ زلزله ۷.۳ ریشتری اواسط بازی آمد؛ مطمئنا اگر بازی، زنده پخش نمی شد تلفات زلزله بیشتر از اینها بود…
زلزله مصیبت بار ۳۱ خرداد ۶۹، بر اساس آمارهای غیر رسمی تا ۳۷ هزار کشته و ۴۰۰ هزار بی خانمان (در طارم، رودبار، منجیل و… ) بر جای گذاشت و با تخریب ۱۰۰ هزار واحد ساختمانی، یکی از بزرگ ترین خسارات را به مناطق شهری ایران در قرن بیستم وارد کرد و شهرها و روستاهای فراوانی را به شدت تخریب کرد
این منطقه از توان لرزه خیزی بالایی برخوردار است و مطابق نقشه خطر زمین لرزه ایران (مانوئل بربریان ۱۹۷۷) در معرض تخریب متوسط VII تا زیاد (VIII, IX, X) قرار دارد و در هزار سال اخیر ۱۶ زلزله با بزرگی بیش از ۶ ریشتر در این منطقه به وقوع پیوسته است.
چند ساعت پس از وقوع زمین لرزه اصلی، چندین پس لرزه در مواردی با بزرگی بیش از ۵ اتفاق افتاد؛ به طوری که تا ۹ روز پس از وقوع زلزله، ۱۷ پس لرزه بیش از ۴ و ۳۵ مورد تا ۴ ماه پس از آن با بزرگی بیش از ۴ ثبت و گزارش شده است…
« ۳۱ / ۳ / ۱۳۶۹ - بر اثر زلزله. » روی حدود ۸۰ درصد سنگ قبرهای آرامستان منجیل این عبارت حک شده است. در هر ردیف، هم معمولا نام یک فامیل تکرار می شود و معلوم است که همه خفتگان در یک ردیف، اعضای یک خانواده اند. قبرستان، به شهر چسبیده برای همین هر کس که دلش بگیرد، می تواند سریع به اینجا بیاید. قبرستان، تپه ایست که از همه جای شهر، قابل رویت است. کنار سنگ قبری نوشته شده: « نفرین به زلزله ۶۹»
ارسال نظر