جام ملت‌های اروپا که پانزدهمین دوره آن 10 ژوئن (22 خرداد) شروع می‌شود، این بار مهمان فرانسه‌ای است که چند ماه قبل حملات تروریستی را از سر گذرانده بود و حین برگزاری جشنواره سینمایی کن تمهیدات امنیتی زیادی را به کار گرفته بود.اسپانیا قهرمان دو دوره قبلی این جام و مدافع عوان قهرمانی است، با این حال به نظر نمی‌رسد راه آسانی را در خاک فرانسه و مقابل خروس‌ها داشته باشد. توپ امسال هم با ظاهری جدید از بازیکن‌ها تقاضای بازی زیبا دارد، توپ جام ملت‌های امسال «Beau Jeu» نام دارد که شرکت آدیداس آن را تولید کرده است.

در این گزارش نگاهی داریم به برخی رکوردهای عجیب و متفاوت دوره‌های قبلی که در این دوره احتمال شکستنشان وجود دارد و در عین حال خبرهای حاشیه این دوره را پیگری می‌کنیم.

دوره 24 تیمی

جام ملت‌های اروپا از سال 1960 در قاره سبز برگزار می‌شود، میزبان نخستین دوره این مسابقات نیز فرانسه بوده است. پنج دوره اولیه و تا سال 1976 تنها چهار تیم در این مسابقات شرکت داشتند و با یکدیگر به رقابت می‌پرداختند. طی سال‌های 1980 تا 1992 و برای چهار دوره، هشت تیم و در نهایت از سال 1996 تا 2012 که تا دوره قبل را باید در نظر گرفت، 16 تیم در جام ملت ها حضور داشتند. افزایش 8 تیمی در این دوره، تعداد تیم‌های حاضر را به 24 رساند تا در مدت زمان یک ماه علاقه‌مندان فوتبال شاهد 51 مسابقه باشند.

فرانسه به دنبال سومین قهرمانی

کشور فرانسه امسال سومین تجربه میزبانی جام را دارد، سال‌های 1960 و 1984 هم میزبان بوده است. اما در کارنامه تیم ملی دو قهرمانی یورو در سال‌های 1984 و 2000 وجود دارد، از این رو به نظر می‌رسد فرانسه به دنبال سومین قهرمانی در تجربه سومین میزبانی خودش باشد.

آلمان، پرسابقه‌ترین تیم

تیم ملی آلمان که سه بار قهرمان یورو شده، با حضور در جام امسال مُهر دوزادهمین حضورش در این تورنمنت را ثبت می‌کند. این تیم بیشترین تعداد حضور در ادوار مختلف یورو را دارد، پس از آلمان، اسپانیا با 10 بار حضور قرار می‌گیرد.

یوآخیم لوی با تجربه

صحبت که از آلمان می‌شود، نمی‌توان به مربی آن اشاره نکرد، یوآخیم لوی 56 ساله که سرمربی‌گری آلمان را بعد از جام‌جهانی 2006 بر عهده داشته، تاکنون دو جام‌جهانی و دو یورو را تجربه کرده است. سال 2012 قهرمان جهان شدند و حالا در کلکسیون افتخاراتش قهرمانی یورو را کم دارد، آیا امسال دوره طلایی آلمان و لو خواهد بود؟

نخستین حضورها

در جام ملت‌های امسال چهار تیم برای نخستین بار حضور پیدا کرده‌اند. به نظر می‌رسد افزایش تعداد تیم‌های این تورنمنت بیشتر به مذاق این تیم‌ها خوش آمده و توانسته‌اند در میان بزرگانی اروپا حاضر شوند. ایسلند، ایرلند شمالی، ولز و اسلواکی این چهار تیم هستند.

انگلیس؛ بزرگترین بی‌جام یورو

تیم ملی انگلیس تاکنون 8 دوره در جام ملت‌های اروپا حضور داشته است و بهترین عنوانی که توانسته کسب کند به مقام سومی سال 1968 برمی‌گردد. انگلیس با وجود اینکه نام‌های بزرگ طی سال‌های مختلف برای آن بازی کرده‌اند، تاکنون قهرمان یورو نشده است. او حتی سال 1996 که خودش میزبان بود هم نتوانست جام را در انگستان نگه دارد. فکر می‌کنید امسال اتفاق متفاوتی بیفتد؟

هلند؛ غایب بزرگ

هلند که در جام‌جهانی 2014 مقام سوم را کسب کرده بود، در مرحله انتخابی جام ملت‌ها به شکلی ناباورانه حذف شد. بازی ضعیف آن‌ها مقابل جمهوری چک ضربه نهایی حذف را زد. این تیم تا کنون یک قهرمانی و سه سومی را در کارنامه خودش دارد. امسال که گذشت، هلند باید خودش را برای جام جهانی 2018 در کشور روسیه آماده کند.

رکورد پلاتینی در آستانه شکستن؟

شاید میشل پلاتینی به اتهام رشوه‌خواری محکوم شده باشد و تا هشت سال هم از هر فعالیت در زمینه فوتبال محروم باشد، اما در دورانی که در زمین توپ می‌زد، افتخارات زیادی را بدست آورده بود. پلاتینی علاوه بر رکورددار بیشترین تعداد گل زده در همه ادوار جام ملت‌های اروپا، با مجموع 365 گل زده، در میان بزرگترین بازیکنان فوتبال قرن بیستم جای گرفته است.

پلاتینی 9 گل در جام ملت‌ها به ثمر رسانده است، در این دوره زلاتان ابراهیمویچ و کریستیانو رونالدو هر دو 6 گل زده در یورو حضور دارند و تنها سه گل برای رسیدن به رکورد اسطوره فرانسوری نیاز دارند، احتمال رخ دادن این اتفاق وجود دارد.

درآمد مربی‌های یورو

روی هاجسون، سرمربی تیم ملی انگلیس که شاید امسال برای بردن اولین جام این تیم آمده باشد، بیشترین حقوق را می‌گیرد. حقوق او معادل 5 میلیون یورو در سال است. بعد از او آنتونیو کونته، سرمربی ایتالیا با حقوق 4.1 میلیون یورو در رتبه دوم و در رتبه سوم هم به فاتح تریم، سرمربی تیم ملی ترکیه با 3.5 میلیون یورو در سال می‌رسد.

در این جدول یوآخیم لو با حقوق 3.2 میلیون یورو در رده چهارم می‌نشیند. در پایین جدول هم آنخل ایوردانسکو، سرمربی تیم رومانی با 120 هزار یورو قرار گرفته است البته لئونید اسلوتسکی که سرمربی تیم ملی روسیه است، حقوق مشخصی از فدراسیون فوتبال نمی‌گیرد و همه درآمدش همان پاداش‌هایی است که بعد از کسب نتایج خوب می‌گیرد.

رکورد پیرترین بازیکن خواهد شکست

پیرترین بازیکنی که در دوره‌های مختلف جام ملت‌های اروپا بازی کرده، لوتار ماتئوس آلمانی بوده که سال 2000 در مسابقه میان پرتغال و آلمان به زمین رفته است. او که متولد 21 مارس 1961 است، در آن زمان 39 سال داشته است. اما امسال با حضور گابور کرالی، دروازه‌بان تیم مجارستان که متولد 1 آوریل 1976 است، رکورد حضور پیرترین بازیکن خواهد شکست، کرالی هم‌اکنون 40 سال دارد. نکته جالب توجه درباره این دروازه‌بان این است که او همیشه با شلوار در زمین حاضر می‌شود.

جوان‌ترین بازیکن دست نخورده می‌ماند

جترو ویلِمز هلندی در سال 2012 در بازی با دانمارک به زمین می‌آید، او آن زمان 18 سال دارد و عنوان جوا‌ترین بازیکن را از آنِ خود می‌کند. امسال جوان‌ترین بازیکنی که در تورنمنت حضور دارد، مارکوس اشفورد انگلیسی است که البته 19 سال دارد و در این صورت به نظر می‌رسد قرار نیست امسال رکورد جوان‌ترین بازیکن شکسته شود.

لیگ جزیره در صدر

در میان بازیکن‌های حاضر در یورو 2016، 105 نفر در لیگ جزیره توپ می‌زنند که از این حیث انگلستان رکورددار است. بوندس‌لیگای آلمان با 61 بازیکن و سری‌آ ایتالیا هم 51 بازیکن را در این جام دارند.

بیشترین و کمترین گل زده شده

سال 2000 در همه بازی‌های جام ملت‌ها 85 گل زده شده که بیشترین تعداد گل بوده است، سال 1968 هم که یورو تنها چهار تیم داشته، 7 گل زده شده است. حالا باید ببینیم در 51 بازی این دوره چند گل زده می‌شود و آیا رکورد بیشترین تعداد گل تغییر می‌کند؟

سریع‌ترین و دیرترین گل‌ها

بازی میان یونان و روسیه در سال 2004ِ دیمیتری کریچنکو ثانیه 68 گل زد تا سریع‌ترین گل زده شده در جام‌ها را به نام خودش ثبت کند. دیرترین گل زده شده در زمان عادی و اضافه هم به نام سمیث سنتورک است که در بازی ترکیه و کرواسی در سال 2008 به ثمر رسانده بود. آیا امسال این رکوردها تغییر خواهند کرد؟