خبری که از چند روز قبل در رسانه‌ها منتشر شده بود، بالاخره شکلی رسمی به خود گرفت. ۲۵ نفر از روسای هیئت فوتبال استان‌ها که از اعضای مجمع فدراسیون فوتبال به حساب می‌آیند، در نامه‌ای رسمی به علی کفاشیان و محمود گودرزی خواهان برگزار نشدن انتخابات تا زمان تصویب اساسنامه جنجالی فدراسیون شده‌اند. حالا با این داستان ابهامات درباره سرنوشت مدیریت فوتبال کشور به اوج خود رسیده است.

به نظر می‌رسد در شرایط کنونی برگزاری انتخابات بعد از تصویب اساسنامه تنها یک شیوه از بازی «موازی» مدیریتی از سوی علی کفاشیان و همکارانش باشد که به همین راحتی‌ها تصمیم ندارند صندلی ریاست را به گزینه‌های دیگر تحویل بدهند. به هر صورت همه در فوتبال ایران کفاشیان را به عنوان استاد برگزاری مجامع می‌شناسند. او چهار سال قبل هم با استفاده از این هنر و هوش بالای خود هم مسئولان وقت وزارت ورزش را دور زد و دوباره رئیس فدراسیون شد. حالا هم به نظر می‌رسد که بازی جدید کلید خورده است. روسای هیئت فوتبال چند استان به کفاشیان نامه می‌نویسند که انتخابات تا زمان عدم تصویب اساسنامه برگزار نشود. این درست خلاف توافق صورت گرفته بین فدراسیون و وزارت ورزش هم خواهد بود. تاکید مدیران وزارت ورزش به برگزاری انتخابات در زمان مقرر خود گواهی بر این ماجراست.

نکته قابل تامل دیگر اینجا است که خبر ارسال نامه اعضای مجمع به فدراسیون بلافاصله به شکلی «خودجوش» رسانه‌ای هم می‌شود. شاید خیلی‌ها تصور کنند که با این شرایط علی کفاشیان پروژه تعویق انتخابات را کلید زده است. چرا که از مدت‌ها قبل شایعه احتمال تغییرات در کابینه دولت روحانی و برکناری گودرزی در رسانه‌ها و فضای مجازی شنیده‌ می‌شود و اساسا عدم برگزاری انتخابات در اواخر اسفندماه گذشته زمان قانونی که باید انتخابات برگزار می‌شد بی‌ربط به این فعل و انفعالات احتمالی نبود. الان اما هدف اصلی کفاشیان از این بازی موازی را در صحبت‌های اخیرش می‌توان مشخص کرد. رئیس فعلی اتفاقا در ظاهر هم که شده روی توافق خود با وزارت ورزش می‌ایستد و انتخابات را برگزار می‌کند. اما انتخاباتی که این احتمال وجود دارد هیچ یک از نامزدهای فعلی نتوانند حداکثر آراء را برای رسیدن به صندلی قدرت در آن تصاحب کنند. به هر حال این انتخابات با حضور نامزدهایی برگزار می‌شود که این روز‌ها این بحث در جامعه فوتبال به وجود آمده که اکثریت اعضای مجمع هیچ نگاه مثبتی روی آن‌ها ندارند. طبیعتا به خاطر همین ماجرا است که در روزهای اخیر ماجرای «آراء سفید» در انتخابات فدراسیون فوتبال، نقل محافل مختلف فوتبالی و رسانه‌ای شده است.

اختلافات درباره فدراسیون فوتبال اما به همین ابهامات اساسنامه ختم نمی‌شود. کفاشیان تاکید کرده که رئیس فدراسیون فوتبال برای انتخابات باید حتما دو سوم آرا حاضر در مجمع را به خود اختصاص بدهد. در غیر این صورت اگر در دور اول و دوم هیچ یک از نامزد‌ها حدنصاب لازم را کسب نکنند، تنفسی در مجمع اعلام می‌شود و افراد جدید برای انتخابات ریاست ثبت نام خواهند کرد. این صحبت‌های رئیس باعث شد که خیلی‌ها به این نتیجه برسند که مدیران کنونی فدراسیون فضای مجمع را به سویی خواهند برد که نامزدهای فعلی آرا لازم را کسب نکنند و مقدمات بازگشت خودشان به انتخابات فراهم شود. اگر هم این ثبت نام در روز مجمع انجام نشود، ‌طبیعتا این تیم مدیریتی به کار خود ادامه خواهد داد و انتخابات با تعویق چند ماهه رو‌به‌رو خواهد شد. اتفاقی که باعث خواهد شد زمان برای مطرح کردن دوباره بحث اصلاحات اساسنامه وجود داشته باشد. چرا که این اصلاح اساسنامه از اولویت‌‌های فدراسیون خواهد بود. اواخر سال قبل هم علی کفاشیان و همکارانش تلاش زیادی داشتند تا ااساسنامه اصلاحی را به تصویب مجمع برسانند. اما با فشار شدید رسانه‌هاو مخالفت وزارت ورزش این پروژه با شکست همراه شد. البته در این میان این مساله حیاتی را نباید فراموش کرد که اگر این احتمال تبدیل به واقعیت شود و در انتخابات روز شنبه رئیس جدیدی انتخاب نشود و مشخص شدن رئیس جدید به چند ماه بعد موکول شود، تا آن زمان با توجه به روی کار آمدن مجلس جدید، تکلیف تغییرات در وزارت ورزش هم روشن خواهد شد. به هر حال نبودن محمود گودرزی در وزارت ورزش بهترین اتفاق برای فدراسیون کنونی فوتبال خواهد بود که با تغییر اساسنامه و زمان کافی که وجود خواهد داشت، برنامه ریزی جدید برای ادامه حضور در رای قدرت در فوتبال کشور داشته باشد. البته تمام این داستان منوط به‌‌ همان اتفاقی خواهد بود که به آن اشاره شد.

حالا هم به نظر می‌رسد مسوولان وزارت ورزش به خاطر جلوگیری از همین اتفاقات است که با رد صحبت‌های کفاشیان رسما تاکید کرده‌اند اگر در دور اول انتخابات نامزد‌ها نتوانند دو سوم آرا را کسب کنند، در دور دوم کسی که «نصف+۱» رای را به دست بیاورد همانند چهار سال قبل که انتخابات برگزار شد، رئیس فدراسیون خواهد شد. نکته‌ای که عامل اختلافات اخیر مسئولان فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش شده‌ است.

وزارت ورزش روی این مساله تاکید دارد که انتخابات روز شنبه هجدم اردیبهشت برگزار و در پایان آن رئیس جدید فوتبال ایران مشخص شود. اعضای مجمع و اکثر روسای هیئت فوتبال که اخیرا در نامه‌ای به وزیر ورزش خواهان عدم برگزار انتخابات تا زمان تصویب اساسنامه‌ هستند هم تحلیل خاص خود را نسبت به این فرآیند دارند. در واقع همه چیز به نامه چندی پیش وزارت ورزش به فدراسیون فوتبال مربوط می‌شود. اینکه مسئولان ورزش کشور کتبا برای برگزاری انتخابات چهار شرط را برای مدیران فدراسیون گذاشته بودند. خواسته‌های وزارت ورزش از فدراسیون فوتبال به این شرح است: «١- واژه نهاد «مستقل و غیردولتی» فدراسیون فوتبال به نهاد «عمومی و غیردولتی» تغییر پیدا کند. ٢- رییس فدراسیون و هیئت‌ها بیش از دو دوره متوالی نتواند برای ثبت نام کاندیدا شود. ٣-ارکان قضایی فدراسیون توسط مجمع برکنار شده و رییس فدراسیون نتواند ارکان قضایی را برکنار کند. ۴- معرفی نواب رییس توسط رییس همچنان به قوت خود باقی بماند.»

این شروط وزارت ورزش با ترس اعضای مجمع همراه شد. به هر صورت علی کفاشیان در انتخابات ریاست این دوره هیچ جایگاهی ندارد و با توجه به اینکه اکثر اعضای مجمع ارتباط نزدیکی با رئیس فعلی دارند، ‌ آن‌ها به خوبی می‌دانند که با رفتن کفاشیان و روی کار آمدن رئیس جدید که با وزارت ورزش هم نزدیک باشد، در آینده‌ای نزدیک مقدمات حذف آن‌ها هم فراهم خواهد شد و دیگر تاثیرگذاری گذشته را در فوتبال ایران نخواهند داشت. پس آن‌ها که اکثریت مجمع فدراسیون را تشکیل می‌دهند نامه‌ای به کفاشیان و وزیر می‌نویسند و خواهان عدم برگزاری انتخابات تا روشن شدن تکلیف اساسنامه می‌شوند. اگر هم قرار باشد انتخابات برگزار شود، ‌ طبیعتا روسای هیئت‌ها، پروژه «آرا سفید» را کلید می‌زنند که به نظر می‌رسد هرچه به زمان انتخابات نزدیک می‌شویم، شکلی رسمی و جدی‌تر به خود می‌گیرد.

البته علیرضا اسدی در پاسخ به موضوع احتمال برگزار نشدن انتخابات به خاطر نامه روسای هیئت فوتبال گفته بود: چنین چیزی هم شدنی نیست. دیگر بحث اساسنامه الان وسط نیست. چرا که وزارت ورزش و سازمان بازرسی رسما مجوز داده‌اند که انتخابات در تاریخ مقرر برگزار شود. به این ترتیب هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد و به هیچ عنوان بحث تعویق انتخابات در میان نخواهد بود

زمانی که سازمان بازرسی رسما اعلام کرد تا زمانی که اساسنامه به تصویب هیئت دولت نرسد انتخابات نباید برگزار شود، موضوع بازگشت کفاشیان به انتخابات و ابطال مراحل ثبت نام از نامزد‌ها و نام‌نویسی‌جدید مطرح شد. مقامات ارشد ورزش کشور هم که همه می‌دانند علاقه زیادی به ادامه حضور رئیس فعلی در فوتبال ندارند، ‌ در وهله اول تاکید کردند انتخابات با همین نامزدهای ثبت نام کرده برگزار خواهد شد. در مرحله بعدی هم بین وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال این توافق حاصل شد که انتخابات فدراسیون در تاریخ هجدهم اردیبهشت با اساسنامه سال ۱۳۹۰ برگزار شود. این موضوع اما این سرنخ را به دست کفاشیان داد که ماجرای ابهامات اساسنامه و اتفاقات رخ داده، ‌ تنها برای حذف او صورت گرفته و با عقب نشینی وزارتی‌ها از داستان تصویب اساسنامه در هیئت دولت، حالا این علی کفاشیان است که با قدرت برنامه‌ها را طوری طراحی و اجرا می‌کند که خودش می‌‌خواهد. چون مسئولان وزارت ورزش دیگر بهانه‌ای برای دخالت در امور فدراسیون را نخواهند داشت. به این ترتیب گاف بزرگ وزارت ورزش در موضوع انتخابات، ‌ همین ماجرای اساسنامه فدراسیون بود و حالا مشاهده می‌شود که اعضای مجمع موضوعی را که وزارت از آن عقب نشینی کرده بود را پیگیری می‌کنند و به عنوان بالا‌ترین مرجع تصمیم گیرنده در فوتبال ایران، شرط گذاشته‌اند تا زمانی که اساسنامه به تصویب نرسد، انتخابات برگزار نشود.

حالا اما به خوبی مشخص است که این ابهامات تا روز برگزاری انتخابات ادامه خواهد داشت. از نحوه پیروزی کاندیدا‌ها در مجمع گرفته تا اصرار اعضای مجمع به برگزار نشدن انتخابات و انداختن رای سفید به صندوق.

مشکلات برای علی کفاشیان در فدراسیون، درست از زمانی شروع شد که اپوزیسیونی قدرتمند در مجمع فدراسیون فوتبال علیه او شکل گرفت. این اعضا که برخی مدیران هیئت رئیسه، روسای چند هیئت فوتبال و مدیران عامل چن باشگاه لیگ برتری شامل آن بودند‌، روی مسائل مختلف اجرایی و ابهامات مالی در فدراسیون فوتبال دست گذاشتند. ایرادات مربوط به بودجه و صورت‌های مالی فدراسیون فوتبال که جنجال‌های رسانه‌ای بسیاری را به دنبال داشت و در ‌‌نهایت کار را به جایی رساند که در چند مجمع فدراسیون، صورت‌های مالی و بودجه و گزارش‌های حساب‌رسی و بازرسی با مشکلات زیادی رو‌به‌رو شوند. از طرفی فعالیت غیر قانونی بعضی افراد مثل «ه. م» تاجر ایرانی مقیم دبی و حضور غیر قانونی برادرزدن کفاشیان در پست امور مالی فدراسیون و... و ایرادهای مستندی که به کار آن‌ها گرفته شد، ‌ مشکلات را برای کفاشیان بیشتر کرد. هجم ابهامات هم به قدری بود که گزارش این اتفاقات به کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی هم رسید و بخش اعظمی از گزارش فساد فوتبال را به خود اختصاص داد. برکناری هادی آیت‌اللهی از نایب رئیسی اول فدراسیون فوتبال هم ارتباط مستقیم با تلاش اعضای اپوزیسیون و ایرادهای قانونی آن‌ها به فعالیت این افراد داشت. طبیعتا اما اعضای این اپوزیسیون که برنامه گسترده‌ای برای شفاف سازی در عملکرد فدراسیون فوتبال داشتند‌، برنامه‌ریزی دقیقی برای حضور در انتخابات فدراسیون فوتبال انجام دادند. در این میان اما یکی از این اعضا که اتفاقا ارتباط بسیار نزدیکی با برخی مدیران ورزش کشور داشت، نتایج این تلاش‌‌ها و افشاگری‌ها و جریان اصلاحات در فدراسیون را به خودش نسبت داد. او اعلام کرده‌ بود که فرماندهی گروه اپوزیسیون را بر عهده دارد و با توجه به اینکه تلاش‌های گروه تاثیر بسیار زیادی در آشکار شدن مشکلات مدیریتی در فدراسیون داشت، ‌فرد مورد نظر توانست با هماهنگی دوستانش ارتباط بسیار نزدیکی با برخی مسوولان برقرار کند. در واقع این فرد از‌‌ همان زمانی که وارد گروه اپوزیسیون شد، برنامه‌ریزی‌های برای به قدرت رسیدن در فوتبال ایران داشت. در‌‌ همان مقطع تغییرات مدیریتی در فدراسیون هم خیلی تلاش داشت تا بتواند به عنوان نایب رئیس اول با حمایت دوستانش انتخاب شود. اما مسئولان فدراسیون که در جریان تلاش‌های این مدیر قرار داشتند، ‌ این پست را به محمود اسلامیان واگذار کردند. منتهی این پایان کار نبود. اپوزیسیون کار خود را ادامه داد و برای حضور پرقدرت در انتخابات به نتایج قابل قبولی هم رسید. اما این وسط یک نفر از تلاش‌های این گروه ‌‌نهایت استفاده را می‌کرد و تمام برنامه‌ریزی‌‌ها و تلاش‌ها را به خودش ربط می‌داد. اوج این اتفاق تشکیل مجمع فوق‌العاده سازمان لیگ بعد از روشن شدن سیر گسترده ابهامات در مدیریت این مجموعه بود. اپوزیسیون رسما توانست مقدمات تغییرات اساسی در مجمع و هیئت رئیسه سازمان لیگ را فراهم کند. این اتفاق نقطه آغاز برنامه ریزی آن‌ها برای رسیدن به قدرت در فوتبال ایران بود.

زمان گذشت و در ‌‌نهایت فردی که خودش را فرمانده اپوزیسیون معرفی می‌کرد، توانست مقدماتی را فراهم کند که به عنوان گزینه برخی از مسئولان برای ریاست فدراسیون فوتبال انتخاب شود. این برنامه‌ریزی درست بر خلاف توافقات صورت گرفته در اپوزیسیون بود. چرا که نظر اعضا روی حمایت از یک گزینه دیگر برای رسیدن به قدرت بود. پس ثبت نام این فرد درست در نقطه مقابل برنامه مسئولان برای به قدرت رسیدن عضو مذکور اپوزیسیون در فوتبال ایران بود.

نکته قابل توجه اما در روز آخر ثبت نام از نامزدهای ریاست فدراسیون رخ داد. در اتفاقی عجیب مسئولان فدراسیون زمان ثبت نام از نامزد‌ها را تا ساعت هشت شب تمدید کردند و این تمدید زمان باعث شد آقای فرمانده برای ریاست هم ثبت نام کند. منتهی اتفاق قابل توجه این بود که امضا‌های جمع شده برای فرد مذکور حدنصاب لازم را نداشت. به همین ترتیب این مدیر از نامزدی ریاست فدراسیون کناره‌گیری کرد. با این حال حامیانش تلاش داشتند تا مقدمات بازگشت او به انتخابات را فراهم کنند. حتی در پروسه بررسی صلاحیت‌ها، مدارک این عضو مورد تحقیق قرار گرفت. یکی از مقامات فدراسیون هم در گفت‌و‌گویی رسمی با ایسنا رسما تاکید کرده‌ بود که بررسی مدارک تمام نامزد‌ها بدون در نظر گرفتن افرادی که انصراف داده‌اند انجام پذیرفته است. با این وجود حتی بعد از تعطیلات عید هم تلاش‌های زیادی شد که امضاهای لازم برای بازگشت فرمانده به انتخابات ریاست به حدنصاب لازم برسد. به طور مثال طبق شنیده‌ها از یکی از پیشکسوتان داوری به عنوان عضو مجمع امضا گرفته شد. اما برخلاف انتظار این فرد در نامه تاییدیه آقای فرمانده، به صورت اشتباه تاریخ ۲۵ فروردین را در نامه خود ثبت کرد. در حالی که این نامه حداکثر باید به تاریخ اولیل اسفندماه نگارش می‌شد. به این ترتیب بود که پروسه حضور آقای فرمانده در انتخابات با شکستی بزرگ همراه شد. اما تلاش‌ها برای به قدرت رسیدن او در فدراسیون در یکی از پست‌های مهم ادامه داشت و هنوز هم دارد. برخی از حامیان او رسما از نامزدهای فدراسیون خواسته‌اند که مقدماتی را فراهم کنند که نام او به عنوان یکی از پست‌های نایب رئیسی در لیست قرار بگیرد تا رسیدن به صندلی قدرت او قطعی شود. با این حال این اتفاقات درست در نقطه مقابل فعالیت‌های اپوزیسیون در فوتبال ایران بود. آقای فرمانده رسما اپوزیسیون را دور زد تا به اهداف خودش برسد و این منفعت طلبی هم به شکست حداقل ظاهری برنامه‌های اپوزیسیون در انتخابات فدراسیون فوتبال منجر شد. به هر حال او با نامزدهای دیگر ریاست فدراسیون هم برای به قدرت رسیدن خودش ائتلاف کرده بود!

ابهامات درباره انتخابات فدراسیون فوتبال زیاد است. به نظر می‌رسد دخالت‌ها و فشارهای زیادی هم در امور اجرایی انتخابات در پشت پرده وجود دارد. طبیعتا در روزهای باقی مانده، ‌ این ابهامات تا روز برگزاری مجمع هم ادامه خواهد داشت. حال باید دید پروژه آقای فرمانده در انتخابات به پیروزی می‌رسد یا علی کفاشیان و همکارانش.