پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- پارسا شیرازی‌نژاد- آندرانیک تیموریان، کاپیتان تیم‌ملی فوتبال کشورمان، درحالی‌که برای لیگ پانزدهم از دو تیم استقلال تهران و تراکتورسازی تبریز پیشنهاد داشت ترجیح داد فوتبال خود را در لیگ ستارگان قطر دنبال کند. آندو که از بازیکنان اصلی تیم‌ملی در دو جام جهانی ٢٠٠٦ آلمان و ٢٠١٤ برزیل بود، با قرار داد یک‌میلیون ‌و ٢٠٠‌ هزار دلاری به باشگاه متمول‌ام «صلال قطر» پیوست تا برای دومین‌بار در لیگ ستارگان قطر به میدان برود. آندو پیش از این برای تیم الخریطیات در لیگ ستارگان قطر بازی کرده. بعد از تیموریان، کاپیتان سرخپوشان پایتخت محمد نوری هم به تیم المسیمیر قطر پیوست تا حضور شش ایرانی (آندرانیک تیموریان، اشکان دژاگه، مهرداد پولادی، مجتبی جباری، پژمان منتظری و محمد نوری) در لیگ دسته اول و دوم قطر در فصل آتی قطعی شود. با حضور تیموریان، دژاگه و منتظری بیش از ٢٥‌ درصد از ترکیب اصلی تیم کارلوس کی‌روش در لیگ ستارگان قطر توپ می‌زند. در شرایطی قطر به پاتوق اول لژیونرهای ایران تبدیل شده که در اواخر دهه ٨٠ شمسی، اروپا مقصد اصلی ایرانی‌ها بود و تا چند سال قبل امارات مقصدی مطلوب برای لژیونرها به شمار می‌رفت. البته این برای اولین‌بار نیست که قطر به مقصد اصلی بازیکنان ایرانی تبدیل می‌شود.

پول خوب در قطر

در اواخر دهه ٦٠ و ٧٠ هجری شمسی پول زیادی در فوتبال ایران وجود نداشت. در آن دوران ستاره‌های فوتبال ایران قراردادهای‌ میلیاردی نمی‌بستند و آینده آنها از نظر مالی در فوتبال ایران تأمین نمی‌شد. قطری‌ها با پول‌های خوبی که به بازیکنان ایرانی می‌دادند توانستند در روزهای بی‌پولی فوتبال ایران، اکثر ستاره‌های فوتبال کشورمان را به لیگ کشور خود ببرند. از جمله ملی‌پوشانی که در آن سال‌ها به لیگ قطر رفتند می‌توان به ناصر محمدخانی، حمید درخشان، فرشاد پیوس، مجتبی محرمی، سیروس قایقران، امیر قلعه‌نویی، عبالعلی چنگیز، مجید نامجومطلق، علی دایی و افشین پیروانی اشاره کرد.

روزنه‌ای برای حضور در اروپا

درخشش تیم‌ملی فوتبال ایران در جام ملت‌های آسیای ١٩٩٦ در امارات سبب شد تا بعد از سال‌ها روزنه‌ای برای حضور بازیکنان ایرانی در فوتبال اروپا باز شود. علی دایی که در بازی به یاد ماندنی ایران و کره‌جنوبی در جام ملت‌های آسیا که با پیروزی ٦ بر٢ ملی‌پوشان کشورمان همراه بود چهار گل به کره‌ای‌ها زده بود به‌همراه کریم باقری به آرمینا بیله فلد آلمان رفتند و خداداد عزیزی زوج علی دایی در خط حمله راهی اف-سی کلن آلمان شد تا فوتبال ایران بعد از کوچ بازیکنانش به قطر در سال ١٩٩٧، سه بازیکن در بوندسلیگای آلمان داشته باشد. کمتر کسی فکر می‌کرد تیم ایران که به‌عنوان آخرین تیم راهی جام جهانی ١٩٩٨شده بتواند بهترین عملکرد را بین کشورهای آسیایی در جام جهانی داشته باشد. پیروزی ایران در بازی قرن مقابل آمریکا و بازی‌های خوب مقابل یوگسلاوی و آلمان در روزهایی که دیگر نمایندگان آسیا نتایج خوبی را مقابل حریفان خود نمی‌گرفتند سبب شد تا علاوه بر علی دایی، کریم باقری و خداداد عزیزی که در بوندسلیگا بازی می‌کردند، دیگر بازیکنان ایرانی بتوانند از ویترین جام جهانی به تیم‌های اروپایی راه پیدا کنند. مهدی مهدوی کیا زننده گل برتری ایران به آمریکا به بوخوم آلمان رفت، مهرداد میناوند به اشتورم‌گراتس اتریش پیوست و مهدی پاشازاده راهی بایر‌لورکوزن آلمان شد تا فوتبال ایران شش بازیکن در سطح اول اروپا داشته باشد. علاوه بر این شش بازیکن به تدریج علیرضا منصوریان، نیما نکیسا، داریوش یزدانی، محمدرضا مهدوی، سرژیک تیموریان، علیرضا امامی‌فر، سیروس دین‌محمدی، رضا ترابیان، علی لطیفی و ... بعد از جام جهانی به تیم‌های درجه دوم اروپایی راه یافتند تا فوتبال کشورمان برای اولین ‌بار بیش از ١٠ لژیونر در اروپا داشته باشد.

لیگ امارات سراب بازیکنان ایرانی

بعد از حذف از جام‌ملت‌های آسیای ٢٠٠٠ بود که لژیونرهای ایرانی به سمت بازی در لیگ امارات رفتند. روند حضور لژیونرهای ایرانی در لیگ امارات با صعودنکردن به جام جهانی ٢٠٠٢ افزایش یافت. فوتبال ایران که روزی بیش از ١٠ لژیونر در اروپا داشت دیگر اکثر بازیکنان خود را به جای حضور در اروپا در لیگ امارات می‌دید. در یک‌بازه ١٠ساله بیش از ١٥ بازیکن ایرانی راهی لیگ امارات شدند. با وجود اینکه بازیکنی مانند علی کریمی توانست از تیم الاهلی امارات به بایرن‌مونیخ آلمان برود، اما لیگ امارات مانند سرابی بود که اکثر بازیکنان ایرانی به دلیل سطح پایین بازی‌ها در این کشور با افت شدید روبه‌رو می‌شدند و حضور در تیم‌ملی را از دست می‌دادند و با کیفیت پایین‌تر به کشور برمی‌گشتند. از جمله بازیکنانی که در لیگ امارات بازی کردند می‌توان به علی کریمی، فرهاد مجیدی، میثم بائو، مهرزاد معدنچی، جواد کاظمیان، مهدی رجب‌زاده و جواد نکونام اشاره کرد. بعد از جام جهانی ٢٠٠٦، آلمان هم جواد نکونام توانست از الشارجه امارات به اوساسونای اسپانیا برود تا در کنار علی کریمی، از جمله بازیکنان موفق ایرانی باشد که در لیگ امارات بازی کرده. بعد از جام جهانی ٢٠٠٦ فوتبال ایران در فرستادن لژیونر به اروپا نتوانست موفقیت جام جهانی ١٩٩٨ را تکرار کند. آندرانیک تیموریان تنها بازیکن از ترکیب ثابت تیم‌ملی در جام جهانی بود که از لیگ کشورمان توانست به اروپا برود و در باشگاه بولتون بازی کند.

حضور در قطر بهتر  از  امارات

برخی فوتبالیست‌های ایرانی بعد از ممنوعیت حضور در لیگ امارات (به دلیل نام جعلی لیگ امارات)، دوباره راهی قطر شده تا فوتبال خود را در این کشور دنبال کنند. نکته‌ای که در حضور فوتبالیست‌های ایرانی در لیگ قطر به چشم می‌خورد این است که حضور در لیگ قطر به دلیل سطح آن برای فوتبالیست‌های کشورمان بهتر از لیگ امارات است. قطری‌ها در سال‌های گذشته با سرمایه‌گذاری هوشمندانه تلاش کردند تا سطح لیگ کشورشان را بالا ببرند. باشگاه السد بعد از چند فصل که از حضور رائول کاپیتان رئال مادرید سود برد در این فصل ژاوی کاپیتان دیگر تیم پرطرفدار دنیا بارسلونا را در اختیار گرفت تا به جذابیت لیگ ستارگان قطر بیفزاید. در کنار این بازیکنان حضور ملی‌پوشان ایرانی و دیگر کشورهای آسیایی هم کمک بزرگی به بالارفتن سطح فوتبال این کشور کرده است. حضور بازیکنان ایرانی در ١٤ باشگاه قطری در طول تاریخ نشان می‌دهد که قطری‌ها از مشتریان همیشگی بازیکنان فوتبال ایران هستند.