علت روشن شدن چراغ چک خودرو ؛ این هشدار را جدی بگیرید!
علت روشن شدن چراغ چک خودروهای ایرانی و خارجی را مورد بررسی قرار داده ایم. روش های خاموش کردن چراغ چک خودرو را یاد بگیرید.
روشن شدن چراغ چک که به دلیل وجود ایراد در خودرو است باعث استرس راننده می شود. در صورت روشن شدن این چراغ بهتر است هر چه زودتر به مکانیک مراجعه شود. در این مقاله از پارس نیوز علت روشن شدن چراغ چک خودرو پراید، 206، تیبا، دنا و ... را بررسی کرده ایم.
چراغ چک خودرو چیست؟
چراغ چک موتور که بیشتر به عنوان چراغ نشانگر خرابی شناخته می شود سیگنالی از ایسیو خودرو است که نشان می دهد مشکلی وجود دارد.
چراغ های چک ماشین بسته با شرکت سازنده به رنگ های نارنجی، زرد یا کهربایی هستند. اگر این چراغ به صورت چشمک زن روشن شود، نشان دهنده یک مشکل جدی تر است.
چراغ چک خودرو چه وظیفهای دارد؟
چراغ چک زنگ خطر کامپیوتر خودرو است. این چراغ عیبهای ماشین را از سمت کامپیوتر خودرو به نمایش میگذارد و هشدار میدهد که ایرادی در خودرو وجود دارد. رنگ این چراغ در خودروها زرد، نارنجی و یا زرد مایل به قرمز است.
به خاطر بسپارید که چشمک زدن چراغ چک را باید جدی بگیرید چرا که این وضعیت احتراق ناقص را نشان میدهد که میتواند موجب داغ شدن بیش از حد کاتالیزور شود؛ داغ شدن کاتالیزوز احتمال حریق در خودرو را بالا میبرد.
علت روشن شدن چراغ چک خودرو
سنسور اکسیژن
اولین و رایجترین دلیل روشن شدن چراغ چک خودرو سنسور اکسیژن است. مشکل سنسور اکسیژن معمولا با هزینه کمی رفع میشود اما خرابی این سنسور میتواند به قطعات گرانقیمتی نظیر کاتالیزور آسیب وارد کند. از طرفی خرابی این سنسور باعث میشود که کامپیوتر مرکزی خودرو اطلاعات درستی دریافت نکند و به همین دلیل سوخت خودرو حتی تا ۴۰درصد افزایش پیدا میکند.
ایراد در مبدل کاتالیستی
این مشکل بیشتر در خودروهای قدیمی و فرسوده بهچشم میخورد و تعویض آن هزینه قابل توجهی را به شما تحمیل میکند. برای جلوگیری از خرابی کاتالیست بهتر است نسبت به وضعیت سنسور اکسیژن بیتوجه نباشید، همچنین تعویض بهموقع شمعها و روغنموتور را نیز فراموش نکنید.
اگر مبدل کاتالیستی خراب شده باشد باعث میشود تا نسبت مسافت طی شده با سوخت مصرفی همخوانی نداشته باشد و هرچه پدال گاز را فشار دهید سرعت بیشتری احساس نکنید.
باز بودن درب باک خودرو
درصورتی که درب باک خودرو باز باشد و یا شکسته باشد، چراغ چک خودرو روشن میشود که راه حل آن بستن در باک و یا تعمیر کردن آن است. باز بودن در باک خودرو یکی از سادهترین دلایل روشن شدن چراغ چک به شمار میرود.
سنسور جریان هوا علت روشن شدن چراغ چک
یکی دیگر از مواردی که در روشن شدن چراغ چک خودرو نقش دارد مشکل در سنسور هواست. سنسور هوا با بررسی مقدار هوای ورودی به موتور، اطلاعات لازم را به کامپیوتر خودرو ارسال میکند تا با ترکیب شدن با اطلاعات دیگر میزان پاشش انژکتورها مشخص شود. اگر در شهرهای آلوده زندگی میکنید حتما حواستان به درست کار کردن سنسور هوا باشد.
شمعها و وایرها
کار شمعها ایجاد جرقه، انفجار بنزین و درنهایت حرکت موتور است. زمانی که این اتصال برقرار نشود جرقهای نیز توسط شمعها تولید نخواهد. یکی از دلایلی شایعی که منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو میشود مشکل در شمعها و وایرهاست.
از آنجائیکه شمعها جزو لوازم مصرفی خودرو هستند بعد از مدتی خراب شده و نیاز به تعویض دارند. وایرهای معیوب نیز علاوهبر اینکه منجر به تولید نشدن جریان برق مورد نیاز شمعها میشود میتواند باتری و کوئل را نیز خراب کرده و روی سایر بخشهای خودرو اثر بگذارد. پس اگر شمع یا وایرهای خودروی شما مشکل داشت در اولین فرصت آن را برطرف کنید.
ایراد در سنسور MAF علت روشن شدن چراغ چک
این سنسور در آب و هوای خشک و گرم زود خراب میشود و برای جلوگیری از آن فیلتر هوا باید به موقع تعویض شود.
کوئل
کوئل عهدهدار تأمین الکتریسیته لازم برای جرقه زدن شمعهاست. خراب شدن کوئل میتواند چراغ چک خودروی شما را روشن کند. بعلاوه اگر کوئل خراب شود احتمالا شمعها نیز با مشکل مواجه میشوند.
باتری علت روشن شدن چراغ چک
در بسیاری از خودروها چراغ دینام نشاندهنده مشکلی در باتری خودرو است. البته در خودروهای با تکنولوژی بالا، چراغ هشداردهنده خرابی باتری نیز تعبیه شده است. درنتیجه اگر خودروی شما جزو خودروهای با تکنولوژی بالا نیست، خرابی باتری میتواند منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو شود.
سیستم چرخش گاز اگزوز (ERG)
رفع مشکلات سیستم چرخش گاز اگزوز معمولا هزینهبر است، بهویژه اگر علاوهبر تعویض شیر ERG بخواهید تمام پورتهای آن را نیز تمیز کنید. پیشنهاد میکنیم اگرچه که تعمیر ERG هزینهبر است در صورت مشکل در اولین فرصت آن را تعمیر کنید، زیرا اگر این خرابی به انژکتور خودرو نیز آسیب وارد کند، به مراتب باید هزینه بیشتری برای تعمیر خودروی خود بپردازید.
خرابی گیربکس اتوماتیک
گاهی در خودروهای اتوماتیک ایراد داخلی در گیربکس اتوماتیک باعث روشن شدن چراغ چک میشود که عدم توجه به آن باعث به وجود آمدن ایرادات دیگر در داخل گیربکس شده در نتیجه هزینه تعمیرات دوبرابر میشود.
ترموستات
این قطعه، یکی از قطعات پرکار در خودرو است و بر دمای محیط نظارت کرده و با فرستادن جریانی سرد به سمت موتور، دمای موتور را تنظیم میکند. برای اینکه ترموستات بدون نقص کار کند باید مایع خنککننده داخل ترموستات به موقع تعویض شود زیرا این مایع در طول زمان گرد و غبار را به خود جذب میکند و کارایی خود را از دست میدهد.
انژکتور سوخت علت روشن شدن چراغ چک
مشکل انژکتور نیز میتواند چراغ چک خودروی شما را روشن کند. مشکل در انژکتور خودرو مشکل رایجی نیست ولی اگر انژکتور خودروی شما با مشکل مواجه شد باید برای تعمیر آن هزینه نسبتا زیادی پرداخت کنید. برای جلوگیری از خرابی انژکتور باید عادات بد رانندگی خود نظیر رانندگی طولانی با سوخت کم، تعویض دیر به دیر صافی بنزین و مواردی از این دست را ترک کنید.
نصب کردن دزدگیر
گاهی اوقات اگر دزدگیر بهخوبی نصب نشود و تنظیماتش درست نباشد میتواند چراغ چک خودرو را روشن کند. این مسئله به این دلیل اتفاق میافتد که کامپیوتر خودروی شما سیستم های نصب شده را بهعنوان یک عامل مخرب شناسایی میکند و چراغ چک را روشن و گاهی ثابت نگه میدارد. ازطرفی نصب نادرست دزدگیر یکی از عوامل مهم در برقدزدی خودروست و این امر حتی میتواند منجر به خالی شدن باتری شود.
نشتی خلأ علت روشن شدن چراغ چک
نشتی خلأ یکی دیگر از مواردی است که میتواند منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو شود. هر خودرویی دارای چند سیستم خلأ است که کارهای مختلفی را انجام میدهند. اگر خودروی شما هنگام کارکردن درجا میزند یا دور موتور بالا میماند، احتمالا نشتی خلأ در سیستم خودروی شما وجود دارد.
چرا چراغ چک ماشینم روشن و چشمک میزند؟
در حالت کلی میتوان گفت دو دسته خطا باعث روشن شدن چراغ چک یا همان Engine Check میشوند: ۱) خطاهای موقت و ۲) خطاهای دائمی.
-
خطا های موقت:
خطاهای موقت که به آنها خطاهای لحظهای نیز گفته میشود، آن دسته از خطاهایی هستند که برای چند لحظه کوتاه به وجود آمده و در حافظه ECU به ثبت میرسند.
این خطاها یا میتوانند طبیعی و قابل چشم پوشی باشند و یا این که میتوانند علامت و نشانی برای شروع یک خطای دائمی و اشکال جدی در ماشین باشند.
-
خطاهای دائم:
خطاهای دائمی نیز آن دسته از خطاهایی هستند که در صورت بروز اشکال طولانی مدت در قطعات الکتریکی ماشین و یا تغییر در دادههای سنسورها زمانی که نشان دهنده خرابی قطعات مکانیکی ماشین هستند در ECU به ثبت میرسند.
چگونه چراغ چک خودرو را خاموش کنیم؟
- رانندگی کوتاه مدت و بررسی دوباره چراغ جک
- دیاگ زدن
- روشن و خاموش کردن خودرو
- قطع و وصل کردن باتری خودرو
کدهای خطای دیاگ خودرو
کدهای خطا ترکیبی از حروف و عدد است که در کامپیوتر خودرو ثبت میشود و با استفاده از دستگاه دیاگ قابل مشاهده است. این کدها برای اولین بار توسط انجمن مهندسان تهیه شد و خودروسازان ملزم شدند تا از قوانین آلایندگی OBD II در ایالات متحده آمریکا پیروی و از این کدها استفاده کنند. خودروسازان اروپایی نیز از همین کدها استفاده کردند که به چهار دسته تقسیم میشود.
- کدهای مربوط به سیستم آلایندگی، موتور و گیربکس با حرف P که مخفف Powertrain یا سیستم است نمایش داده میشود.
- حرف B که از کلمه Body یا بدنه خودرو گرفته شده اشکالات مربوط به روشنایی، ایربگ و سیستم تهویه مطبوع را به نمایش میگذارد.
- حرف C(Chassis) برای ایرادات مربوط به سیستم تعلیق، فرمان الکتریکی و سیستم ضد قفل ترمز است.
- کدهای مرتبط با واحد های الکترونیکی شبکه محلی دستگاه کنترل و رابط سیمکشی نیز با حرف U نشان داده میشود.
کدهای خطای دیاگ خودرو به دو دسته تقسیم میشوند:
دسته اول
کدهای جامع که رقم دوم آنها عدد صفر را نشان میدهد. این کد برای عیب در سیستم آلایندگی خودرو است. این کد در بین تمام مدلها و برندها مشترک است.
دسته دوم
کدهای پیشرفته مخصوص هر خودروساز که رقم دوم آن یک عدد است و به یک برند خاص اختصاص دارد.
علت روشن شدن چراغ چک پژو نشانه چیست؟
علت روشن شدن چراغ چک پژو میتواند یکی از موارد زیر باشد :
- روشن ماندن طولانی خودرو و موتور برای مدت خیلی طولانی باعث روشن شدن چراغ چک می شود.
- چشمک زن بودن چراغ چک خودرو به معنی وجود نقص در یکی از سیلندر ها می باشد.
- وجود اشکال در سنسور اکسیژن خودرو نیز علت روشن شدن چراغ چک پژو است.
- ایراد در مبدل کاتالیست نیز یکی از دلایل روشن شدن این چراغ چک است.
- وجود مشکل در داخل موتور خودرو نیز می تواند باعث روشن شدن چراغ چک شود.
- وجود مشکل در سیستم احتراق داخل موتور
- فعال شدن سنسور میل بادامک ( باعث خواهد شد که دریچه ها سوخت به درستی باز و بسته نشوند)
- ایراد و تنظیم نبودن دریچه های ورود و خروج سوخت در سیلندر ها
- خراب شدن و یا از کار افتادن پمپ بنزین
- وجود مشکل در سوخت خودرو یا پایین بودن کیفیت ان از حد استاندارد
نکات مهم روشن شدن چراغ چک ماشین پراید
از جمله نکاتی که هنگام روشن شدن چراغ چک ماشین و یا قبل از آن باید مورد توجه قرار بگیرند به شرح زیر میباشند:
- چنانچه سرویسهای دورهای برای اطمینان از سالم بودن قسمتهای مختلف ماشین انجام بگیرد، اصولاً راننده با مشکل روشن شدن چراغ چک ماشین مواجه نخواهد شد.
- گرم شدن بیش از حد موتور ماشین نیز میتواند یکی از دلایلی باشد که منجر به روشن شدن چراغ چک ماشین پراید میشود. اما این عامل یکی از کم اهمیتترین عوامل میباشد که به راحتی رفع میشود. بنابراین نسبت به سایر عوامل دیگر کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
- بیشتر عواملی که باعث میشوند چراغ چک ماشین پراید روشن شود، عوامل مربوط به سیستم سوخت رسانی و کنترل آلایندگی میباشند.
- حال چنانچه ماشین در حین حرکت ریپ نزند و یا این که از قسمت موتور ماشین صدای غیر عادی به گوش نرسد، حرکت ماشین بلامانع خواهد بود.
- راننده میتواند با برداشتن قطب منفی باتری (یعنی جدا کردن باتری ماشین ) آن هم به صورت موقت و یا با استفاده از بنزین سوپر ایرادات احتمالیای که در سیستم انژکتور وجود دارد را رفع نماید و به حرکت خود ادامه دهد.
- در برخی مواقع ممکن است چراغ چک حتی با روشن کردن کولر ماشین هم روشن شود. بنابراین همانطور که پیشتر نیز بیان شد، روشن شدن چراغ چک ماشین دلایل مختلفی میتواند داشته باشد که برخی از آنها بی اهیمت و برخی از آنها با اهمیتتر هستند.
- اما در صورتی که این ایرادات رفع نشد باید در اسرع وقت ماشین خود را جهت تعمیر به یک تعمیرگاه برساند.
علت روشن شدن چراغ چک دنا
اصلی ترین علت روشن شدن چراغ چک دنا خرابی سنسور اکسیژن میباشد. خوشبختانه خرابی سنسور اکسیژن هزینه زیادی به همراه ندارد و شما میتوانید با مراجعخ به یک تعمیرگاه به راحتی مشکل را بررسی کنیم.
علت روشن شدن چراغ چک تیبا و ساینا
ساینا و تیبا دوتا از ماشین های رایج در خیابان های ایران میباشند و در صورتی که این ماشین ها زیاد کار کرده باشند و موتور آن ها گرم شده باشد چراغ چک ساینا و تیبا روشن میشود.
علت اصلی روشن شدن چراغ چک تیبا و روشن شدن چراغ چک ساینا کارکرد زیاد موتور میباشد که در این حالت برای خاموش شدن چراغ چک باید ماشین را خاموش کرده و به ان استراحت دهید.
کدها چگونه در کامپیوتر خودرو ثبت میشوند؟
سیستم OBD II فعالیتهای مرتبط با آلایندگی هوا از قبیل سیستم کنترل آلایندههای تبخیری، سیستم های جرقه زنی و سوخت رسانی، احتراق های نامنظم موتور، کاتالیزور، سیستم گردش دوباره گازهای خروجی اگزوز و سیستم تهویه محفظه میللنگ را نظارت میکند.
در صورتی که عملکرد هر کدام از این سیستمها مختل شود، سیستم OBD II یک کد خطا ثبت میکند و چراغ چک موتور روشن میشود.
رابطه روشن شدن چراغ چک و لرزش خودرو چیست؟
گاهی پس از روشن شدن چراغ چک شاهد لرزش در خودرو هم خواهیم بود. این ماجرا می تواند با عامل روشن شدن چراغ check در ارتباط باشد. به طور مثال اگر خراب شدن وایر ها و یا از کار افتادن سنسور هوای ورودی ماشین دلیل روشن شدن این چراغ باشند، به احتمال زیاد در پی آن خودرو نیز دچار لرزش خواهد شد.
رابطه روشن شدن چراغ چک و افت شتاب
همانطور که پیشتر هم گفته شد، زمانی که مبدل کاتالیستی دچار مشکل است، سنسور هوا بهدرستی کار نمیکند، سنسور گاز عملکرد مناسبی ندارد یا وایر شمعها خوب عمل نمیکنند، موتور دچار افت توان و شتاب میشود. از طرفی همه این موارد میتوانند چراغ چک خودرو را هم روشن کنند.
روشن شدن چراغ چک ماشین قبل استارت
گاهی ممکن است که قبل از آن که ماشین را استارت بزنید با روشن شدن چراغ چک ماشین رو به رو شوید. در واقع زمانی که شما قصد استارت زدن دارید چراغ های آمپر روشن میشود و وقتی ماشین استارت میخورد چراغ های هسدار خاموش میشوند.
در صورتی که این چراغ قبل استارت روشن شد و بعد از استارت نیز همچنان روشن ماند باید برای بررسی ماشین به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه کنید اما به طور کلی روشن شدن چراغ چک قبل استارت و خاموش شدن آن بعد از استارت اهمیت چندانی ندارد و موضوع مهمی نیست.
ارسال نظر