مراسم تودیع و معارفه معاونین اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد
مراسم تودیع و معارفه معاونین اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پیش از ظهر امروز سه شنبه ۲۰ شهریورماه با حضور اشرف بروجردی رئیس این سازمان و همچنین معاونین و مدیران این مجموعه در ساختمان آرشیو ملی ایران برگزار شد.
شهرام یوسفی فر معاون سابق اسناد مراسم تودیع خود گفت: در نزدیک به ۵ دهه گذشته، آرشیو ملی ایران بالیده و رشد کرده است و بدون تردید یکی از دستگاههای منحصر به فرد در نظام جمهوری اسلامی ایران است. از این حیث که با همه دستگاههای مشمول قانون اسناد ملی سروکار دارد. آن هم از باب یکی از مهمترین بخشهای این دستگاهها یعنی بایگانی ها.
وی با بیان اینکه در هنگام کار در آرشیو ملی تازه متوجه میشویم نظام دیوانسالاری و بروکراسی در کشور چگونه کار میکند، افزود: متاسفانه در داخل کشور دانشی به نام علم آرشیو تاکنون تولید نشده است. این مسئله برای کشوری مانند ایران بسیار بسیار متفاوتتر از دیگر کشورها است.
وی تجربه دوسال و نیم حضور خود را در آرشیو ملی ایران ماندگار توصیف کرد و با اشاره به اینکه پروسه انتقال او به دانشگاه تهران در اواخر سال گذشته کلید خورد، از موافقت رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با انتقال خود به این دانشگاه قدردانی کرد.
معاون سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سپس گزارشی از دوره دو و نیم ساله حضور خود در این مسئولیت ارائه کرد و گفت: یک محور اصلی در برنامههایی که در این مدت پیگیری شد، تحقق تکالیف سازمانهای مختلف نسبت به اسناد ملی ایران بود که آنها را مجاب کنیم بدون هیچگونه چشمداشت و احتیاطی این تکالیف را انجام دهند. بر همین اساس، اجرای قانون اسناد ملی در ۵۰ سال اخیر مورد رصد قرار گرفت و گزارش آن به عالیترین مقامات در سطح وزیر ارائه شد.
وی همچنین از متعهد شدن مدیران کل حوزههای وزارتی در تمامی وزارتخانههای کشور برای ارائه گزارشهای دورهای از فعالیتهای این وزارتخانهها در راستای اجرای قانون اسناد ملی، در این مدت گفت و یادآور شد: در نهایت متوجه شدیم که جایگاه فرآیند تولید سند در دستگاههای کشور تا چه حد مغفول بوده است.
یوسفی فر ادامه داد: از طرف دیگر باید با مهمترین نهادی که مکلف به رعایت قانون اسناد ملی است، گفتگوهایی را آغاز میکردیم. آن هم نهاد ریاست جمهوری بود. ولی متاسفانه نهاد ریاست جمهوری در این زمینه کند کار کرد.
وی در همین رابطه یادآور شد: ایجاد مرکز اسناد در نهاد ریاست جمهوری کاری خلاف قانون بوده است و میبایست این مرکز منحل شود. البته با آمدن خانم جنیدی به معاونت حقوقی ریاست جمهوری، اتفاقات خوبی در این زمینه صورت گرفته است.
وی همچنین از شکل گیری کارگروهی برای اصلاح ماده واحده قانون اسناد ملی در دوره اخیر خبر داد و گفت: تردیدی نیست که روالها و روشها در آرشیو ملی ایران کهنه شده است و بر همین اساس آئین نامه نحوه تعیین تکلیف اسناد در استانها تدوین و به مدیران هر استان ابلاغ شد.
یوسفی فر همچنین با اشاره به شرایط خاصی که در ساختمان آرشیو ملی ایران وجود دارد، گفت: کپسولهای ضدعفونی کننده که در طبقه منفی یک ساختمان آرشیو ملی قرار داشت، قدرت تخریب اعجاب آوری داشت. گفته میشد که اگر در لحظه منفجر شوند، اثری از این ساختمان تا طبقه هفتم باقی نمیماند. بر همین اساس، تمامی این کپسولها از ساختمان آرشیو ملی به بیرون منتقل شد و در محفظهای استاندارد در پارکینگ کناری قرار داده شدند.
معاون پیشین اسناد ملی اضافه کرد: سیستم تهویه مخازن اسناد ملی از رده خارج شده بود که خوشبختانه با توجه ویژه خانم بروجردی و نامه نگاری ایشان با آقای جهانگیری (معاون اول رئیس جمهور) مسئله تعویض و بهبود فرایند عملکرد این سیستم در دستور کار قرار گرفته و امیدوارم در سال جاری این کار انجام شود.
وی همچنین از پاکسازی مخازن طبقه پنج آرشیو ملی ایران که به انباری معاونت پشتیبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تبدیل شده بود، خبر داد و گفت: ما همچنین ۲۰۰ هزار قطعه مهر و تعداد فراوانی تمبر در طبقات داشتیم که همه آنها تعیین تکلیف و از آرشیو ملی خارج شد.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد طرح جامع بایگانی راکد با کمک معاون جدید اسناد ملی و از طریق استانداری تهران به سرانجام برسد.
یوسفی فر همچنین از انتقال اسنادی مهم از برخی دستگاههایی که پیش از این حتی یک برگ سند هم به آرشیو ملی نمیدادند، خبر داد و گفت: بعضی از این دستگاهها بعد از ۵۰ سال اسنادی را به ما تحویل دادند که از جمله آنها وزارت اطلاعات بود که حدود ۲ هزار کارتن از اسناد منحصر به فرد خود را به آرشیو ملی ایران منتقل کرد. در این مجموعه، اسناد مربوط به فرح پهلوی و سایر اسناد مهم در چند دهه گذشته به چشم میخورد. همچنین حراست کل کشور ۱۲ هزار کارتن از اسناد خود را به آرشیو ملی ایران منتقل کرد. ستاد کل نیروهای مسلح هم ۵ میلیون برگ سند نظامی را در اختیار ما قرار داد. وزارت نفت هم به عنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور تاکنون بیش از ۲۰۰ تن از اسنادش را به آرشیو ملی ایران منتقل کرده است. در تمامی این موارد همراهی دادستان کل کشور با آرشیو ملی ایران قابل تقدیر بوده است.
وی از برون سپاری بیش از ۱۰۰ هزار پرونده برای تنظیم و توصیف اصناف در طول دوسال و نیم گذشته خبر داد و گفت: کار تنظیم و توصیف اسناد ریاست جمهوری به طور کامل انجام شد و در سال ۹۷ اسناد دوره نخست وزیری و همچنین بعضی اسناد اهدایی به همین شکل طبقه بندی و قابل استفاده خواهد شد.
یوسفی فر همچنین از محقق شدن پیگیری هایش برای بهره مندی کارکنان بخش اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از ۲۷ تا ۳۰ درصد حق سختی کار در این مدت خبر داد.
انتهای پیام/
ارسال نظر