به گزارش پارس نیوز، 

با وجود این که زنان ایرانی هر روز افتخارات بیشتری در عرصه‌ی ورزش کسب می‌کنند، اما آن گونه که شایسته‌ی آن‌هاست به افتخارآفرینی آن‌ها پرداخته نمی‌شود. البته مرسوم است که صدا و سیما پس از کسب مدال، تقدیری از این ورزشکاران می‌کند و آن‌ها را به برنامه‌های مختلف چون ماه عسل دعوت می‌کند. اما کاش توجه به این افتخارآفرینان پیش از کسب مدال نیز صورت بگیرد. به تازگی فاطمه اعتدادی یکی از ملی‌پوشان فوتسال ایران، در این خصوص گفته است: «تا جایی که من می‌دانم اصلا بازی‌های ما در شبکه‌ی ورزش پخش و پوشش داده نشد. ما انتظار داریم از ما حمایت شود. شبکه‌ی ورزش، شبکه‌ی ورزشکاران است، ما انتظار داریم از این شبکه پخش بشود. ولی از دنیای مجازی پخش شد.» پخش شدن بازی‌های این زنان از رسانه‌ی ملی و شبکه‌ی ورزش خواسته‌ی بزرگی نیست. این بانوان با زحمت فراوان به این بازی‌ها راه پیدا کرده و از آن مهم‌تر قهرمان شده‌اند، سزا نیست که تلاش‌های آنان چنین در خاموشی و سکوت فرو رود.

زنان در رسانه‌ی ملی حضور جدی داشته باشند

معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، در این خصوص گفته است: «مسابقات بانوان ورزشکار ایرانی نیز باید مانند دیگر مسابقات از صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش شود. با رئیس سازمان صدا و سیما برای این موضوع صحبت کردم و تقاضا داشتم واقعا اگر می‌توانند راهکارهایی پیدا کنند تا مسابقات بانوان را در رسانه ملی پخش کنند. معتقدم باید بانوان به ویژه بانوانی که افتخارآفرینی برای کشور دارند، در رسانه ملی حضور جدی داشته باشند و مسابقات آن‌ها نیز در این رسانه پخش شود. قهرمانی تیم فوتسال دختران در آسیا و تیم کاراته را هم تبریک می‌گویم و باید گفت این موضوع نشان‌دهنده همت زن ایرانی است و این همت و تلاش‌ها سبب پیشرفت و تحولات زیادی در جامعه می‌شود.»

سیاست یک بام و دو هوای صداوسیما

همچنین براساس گزارش ایسنا، ‌طیبه سیاوشی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دیروز در مجلس طی تذکری گفت: «بایستی موضع رسانه ملی در رابطه با پخش مسابقات ورزشی به ویژه فوتسال مشخص شود. چرا فیلم‌های سینمایی خارجی با حضور خانم‌های خارجی به نمایش در می‌آید ولی صحنه‌های غرورآفرین زنان ایرانی در صحنه‌های بین‌المللی که برای زنان ایرانی بسیار دلگرم کننده است به نمایش در نمی‌آید؟ به دلیل نداشتن اسپانسر، ورزش زنان محروم از پخش است. به نظر می‌رسد زمان آن رسیده که رسانه ملی در سیاست‌های یک بام و دو هوای خود در قبال ورزش زنان تجدیدنظر کند.»

صداوسیما الگوسازی کند

آفتاب یزد در این خصوص با یکی دیگر از نمایندگان مجلس به گفت‌وگو پرداخت. فاطمه حسینی نماینده‌ی تهران به آفتاب یزد می‌گوید: «جای الگوی زن مسلمان ایرانی برای جوانان ما خالی است. دختران ما و به ویژه دختران جوان نیاز دارند تا الگوهای موفق را به آنان نمایش دهیم. صدا و سیما در این موضوع کوتاهی کرده است. مایلم به آمار پایین تحرک و فعالیت جمعی دختران دانش‌آموز اشاره کنم. این کم تحرکی بعدها هزینه‌های زیادی را برای فرد و جامعه دارد؛ هزینه‌های درمان و بار مالی این مسئله در سنین میان‌سالی زنان و دختران بر دوش حوزه‌ی بهداشت و سلامت قرار می‌گیرد. این مشکل با الگوسازی موفق در زمینه‌ی ورزش برای دختران جوان به سادگی برطرف می‌شود. وقتی که دختران دانش‌آموز را از همذات‌پنداری با یک الگوی موفق از جنس خودشان که از همین آب و خاک است ایرانی و مسلمان است، دریغ می‌کنند، یعنی یک خلا وجود دارد. در چنین صورتی است که زمینه‌ی ایجاد و رشد الگوهای نامناسب در جامعه فراهم می‌شود. ما باید در بخش زنان در حوزه‌های کارآفرینی، هنر و ورزش الگوسازی مناسب و تاثیرگذار داشته باشیم. من امیدوارم زحمت این دختران علی‌رغم تبعیض‌ها و محدودیت‌ها به درستی نمایش داده شود. اگر این کار صورت بگیرد هم تصویر از نشاط در جامعه ایجاد می‌کند و هم برای نسل‌های بعدی ایجاد انگیزه و تلاش می‌کند. ما باید الگوهای مناسبی را در اختیار نسل‌های بعدی قرار دهیم و صدا و سیما باید در این زمینه تلاش کند. موفقیت‌های زنان ایرانی باید نمایش داده شود. به نظرم هیچ مانع قانونی در مورد این موضوع نباید وجود داشته باشد. پیش از این نیز مسابقات زنان از تلویزیون پخش شده است. وقتی پوشش آن‌ها برای حضور در بازی‌های بین‌المللی تایید شده است، پس این پوشش در پخش در رسانه‌ی ملی نباید مشکل‌ساز شود. حضور در بازی‌های بین‌المللی و پخش در تلویزیون نباید به لحاظ حجاب و عفاف فرقی داشته باشد. دختران فوتسالیست ما با حمایت‌های اندک مالی و تخفیف‌های کم در حوزه‌ی بودجه‌ای مواجه هستند. با وجود این که 50 درصد جامعه ایران را زنان تشکیل می‌دهند، اما از بودجه‌ی کافی برای ورزش برخوردار نمی‌شوند. علی‌رغم تمام این محدودیت‌ها زنان ایرانی در حوزه‌ی ورزش بسیار افتخارآفرینی می‌کنند. من در جلسه‌ی فراکسیون جوانان این موضوع را از آقای لاریجانی درخواست کردم. گفتم که این مسئله‌ی اخیر که صدا و سیما در رابطه با فوتسال زنان به وجود آورده است، خاطر ما را ناراحت کرده است. آقای لاریجانی در این خصوص گفت به مسئولان صدا و سیما تذکر داده می‌شود، ما هم بر ضرورت نمایش درست الگوی زن مسلمان ایرانی تاکید داریم.»

افراط و تفریط

همان گونه که این نماینده‌ی مجلس اشاره کرد در گذشته تصاویری از حضور بانوان در بازی‌های ورزشی بین‌المللی از صدا و سیمای کشور پخش شده است؛ نمونه‌ی آن بازی‌های کیمیا علیزاده در المپیک ریو بود که از تلویزیون پخش شد. اما چرا در مورد بازی‌های فوتسال این اتفاق نیفتاد؟ در این خصوص با سیدمحمد سادات‌منصوری رئیس مرکز پاسخگویی به سوالات دینی سازمان تبلیغات اسلامی گفت‌وگو کردیم. این روحانی به آفتاب یزد می‌گوید: «نشان دادن ورزش زنان در تلویزیون، اگر جهات شرعی در پوشش رعایت شده باشد ایرادی ندارد. این کار صدا و سیما در نشان ندادن ورزش زنان اشتباه است؛ مثل برخی دیگر از کارهای اشتباه این سازمان. اگر پوشش مناسب باشد، می‌تواند نمایش داده شود، اما یک مسئله وجود دارد. باید پوشش بازیکنان تیم مقابل را هم در نظر بگیریم. شاید حساسیت‌هایی که روی پخش بازی‌های فوتسال وجود دارد از همین جهت باشد. همیشه در نشان دادن تصویر زنان، روش صدا و سیما این بوده که پوشش تحریک‌کننده‌ی خانم‌ها را رنگ‌آمیزی کند. اما در یک بازی فوتسال نمی‌تواند این کار را انجام دهد؛ انجامش سخت است یا امکان‌پذیر نیست. من روی خود مسئله اظهارنظر نمی‌کنم، چرا که این بازی‌ها و پوشش‌ها را ندیده‌ام. این را هم باید در نظر گرفت که صدا و سیما نمی‌تواند خیلی دست به کارهای متناقض بزند. اگر دقت داشته باشید بسیار پیش آمده است که به خاطر پوشش نامتعارف تماشاگران والیبال را با چند ثانیه تاخیر نشان می‌دهد. پس در مورد پوشش بازیکنان تیم‌های حریف در فوتسال هم برخوردی مشابه را انجام می‌دهد. اگر بخواهم در مورد فتوای شرعی در این مورد اشاره کنم، باید بگویم که در مواردی که احتمال تحریک داده می‌شود، اجازه پخش تصویر داده نمی‌شود. بهترین راه این است که در این خصوص استفتاء شود. صدا و سیما می‌تواند بر این استفتائات استناد کند. صدا و سیما با توجه نکردن به این مسائل، خودش برای خودش گرفتاری ایجاد می‌کند. بنای ما جامعه‌ی اسلامی است که موازین شرعی را باید در آن رعایت کنیم. مراجع فتوایی دارند مثلا در مورد زن غیر مسلمان اگر لباس متعارف پوشیده باشد، حتی نگاه کردن به خود او نیز اگر به قصد لذت نباشد، اشکال ندارد. باید از مراجع سوال پرسیده شود که درباره این بازی به خصوص (فوتسال) نظر شما چیست؟ مستند شما چیست؟ اگر مستندی هست بگویند تا صدا و سیما بر اساس آن عمل کند و فشار بر این سازمان کم شود.» با وجود تمام این مسائل ورزش زنان ایران رو به پیشرفت است. تیم ملی فوتسال ایران دو بار قهرمان آسیا شده است. راه برای قهرمانی زنان ایران در عرصه‌های مختلف ورزشی باز است و این ورزشکاران افتخار‌آفرین روز به روز بیشتر نزد مردم شناخته خواهند شد.»


انتهای پیام/