بررسی تاثیر رشادتهای شهید حججی در خارج از کشور
در واقع در مواجهه با شهادت شهید حججی و ادامه این جریان در داخل کشور، شاهد وحدت و همدلی بیسابقه مردم طی چند سال اخیر بودیم؛ دیگر اهمیت نداشت که این شهید به چه کسی رای داده یا نماد کدام جریان سیاسی در کشور است.
حضرت آیتا... خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار خانواده شهید محسن حججی، این شهید والامقام را نشانه خدا و سخنگوی شهدای مظلوم و سرجدا خواندند و با اشاره به حضور باشکوه و کمسابقه مردم در تشییع پیکر آن شهید، خاطرنشان کردند: «خداوند بهواسطه مجاهدت محسن عزیز، ملت ایران را عزیز و سربلند کرد و او را نماد نسل جوان انقلابی و معجزه جاری انقلاب اسلامی قرار داد.»
استفاده از عبارت «معجزه جاری انقلاب اسلامی» در دو بعد داخل و خارج از کشور اهمیت دارد که در ادامه به آن پرداخته میشود:
بازتاب داخلی
در شرایطی که پس از انقلاب اسلامی و طی فرآیندهای مختلف بهویژه انتخابات، یکی از مهمترین سیاستهای غرب ایجاد اختلاف و چنددستگی در کشور بوده است، شهادت شهید حججی و تشییع باشکوه او عامل وحدت و یکدلی همه افکار مردمی و نحوه واکنش به این واقعه شد. این رویداد زمانی اهمیت مضاعف دارد که بدانیم بسیاری از سیاسیون نهتنها در مراسم تشییع پیکر شهید حججی حاضر نشدند، بلکه از ارائه هرگونه واکنش ساده حتی در فضای مجازی اجتناب کردند.
در واقع در مواجهه با شهادت شهید حججی و ادامه این جریان در داخل کشور، شاهد وحدت و همدلی بیسابقه مردم طی چند سال اخیر بودیم؛ دیگر اهمیت نداشت که این شهید به چه کسی رای داده یا نماد کدام جریان سیاسی در کشور است، اکنون فرزند همه مردم ایران است و در دفاع از کشور به شهادت رسیده است. فارغ از نکات فوق مردم و الگوهای جامعه دچار سمپاشیهای جریان معاند انقلاب اسلامی در خارج از کشور و سیاسیکاری برخی مسئولان در داخل نشدند.
توجه به این نکته که کسی شهید حججی را پیش از شهادت نمیشناخت، اما او با آن بدن نحیف و سن کم و گمنامیاش، بعد از شهادت میان این مردم عزیز شد نیز قابلتامل است.در ادامه تبیین عبارت مقام معظم رهبری متوجه میشویم که این رویداد و معجزه امری مقطعی و فراموششدنی نیست، بلکه امری دائمی با اثرات همیشگی، با توجه به عبارت «معجزه جاری» است.
بازتاب خارجی
تاثیر این رویداد به قدری گسترده بود که رسانههای بیگانه نتوانستند از پرداختن به تشییع پیکر شهید حججی غافل بمانند. اهمیت این موضوع زمانی مشخص میشود که بدانیم رسانه یکی از پنج انحصار قدرتهای بزرگ در جهان بوده که در راستای پیشگیری از نفوذ فرهنگ اسلامی به غرب حتی سخنان مقام معظم رهبری و تصاویر ایشان را نیز سانسور و ممنوع کردهاند.یکی از نمونه های واکنش رسانههای بیگانه به تشییع پیکر شهید حججی خبرگزاری فرانسه بود که نوشت: «خیل عظیمی از جمعیت روز چهارشنبه در مرکز تهران در مراسم سوگواری سربازی که به نماد مبارزه علیه داعش تبدیل شده، شرکت کردند؛ دستگیری و شهادت محسن حججی، باعث حمایت گسترده مردم ایران از عملیات نظامی ایران در عراق و سوریه شد.» «آسوشیتدپرس»هم نوشت: «رهبر عالیقدر ایران و هزاران نفر دیگر روز چهارشنبه در مراسم تشییع یک نیروی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که توسط داعش سر بریده شد، شرکت کردند.» این رسانه افزود: «شهادت وی باعث یک وحدت بیسابقه در میان طیفهای مختلف سیاسی در این کشور شد.»
حتی رسانهای چون «بیبیسی» در اوج تلاش رسانهای خود برای تحریف این رویداد تاریخی از عبارت «تشییع جنازه شهید حججی» استفاده کرد؛ امری که هدف زیر سوال بردن فرهنگ شهادت را داشت، اما با حضور و وحدت نظر مردم در تناقض بود.« روزنامه واشنگتنپست» نیز گزارش داد که شهادت «محسن حججی» میان مردم ایران اتحاد بیسابقهای برقرار کرد و وی همچون یک نماد تشییع شد.
از سوی دیگر تلاش داعش با انتشار کلیپ و تصاویر شهید حججی، ایجاد ترس و قدرتنمایی در منطقه بود که استقبال بینظیر و واکنشهای بیسابقه مردم مانع اصلی به ثمر نشستن اهداف داعش شد.
در همین راستا اقبال مردمی به شهید حججی خود انتقال پیام فرهنگ انقلاب اسلامی و قهرمانسازی در بعد فراملی بود؛ نکتهای که کشوری مانند آمریکا از طریق هزینههای مالی گزاف، برنامهریزیهای پیچیده، تبلیغات پوشالی، ترویج ناهنجاریهای اخلاقی و... خلاف آن هم در بلندمدت دنبال میکند. همچنین انتقال پیام ایستادگی، مقاومت و صدور انقلاب اسلامی برای کشورهای مظلوم در کنار مقولههای فوق، معجزهای بود که میتواند تا مدتها امیدبخش و روحیهساز این کشورها در عرصه بینالملل باشد.
در پایان، شهادت شهید حججی و تشییع باشکوه او که با تبلیغات رسانهای فراوان از سوی مردم همراه بود، منجر به عجز دشمنان داخلی و خارجی در نادیده انگاشتن این پدیده شد؛ پدیدهای که از بینبرنده شبهات داخلی پیرامون مدافعان حرم و انتقال فرهنگ اسلام و شهادت در بعد جهانی بود.
روی دیگر این موضوع بیانگر قدرت مشروعیت جمهوری اسلامی ایران بود که حتی مدعیان دموکراسی از فقدان آن رنج میبرند؛ این امر در بلندمدت میتواند به الگو شدن بیش از پیش کشورمان در سطح منطقه و جهان کمک کند.
ارسال نظر