میرکریمی دربارهی بودجه جشنوارهی جهانی فجر چه گفت؟
رضا میرکریمی گفت: درباره بودجه جشنواره جهانی من نباید توضیحی بدم زیرا در وزارت ارشاد مشخص است، 12 میلیارد تومان بین دو جشنواره تقسیم میشود این را بنویسید و بگذارید کنار 350 مهمان خارجی که به این جشنواره دعوت شدند.
دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر گفت: بر اساس تجربههای خودم، در کشورهای دیگر جشنوارهها در نگاه نخست اهداف ملیشان را پیگیری میکنند، ما نیز در کشور خود در سطوح مختلف می توانیم، اهداف ملی را دنبال کنیم.
طبق گزارش رسیده،سیدرضا میرکریمی دبیر این رویداد سینمایی با اشاره به ارزش جشنواره جهانی فجر و تاثیر آن در مناسبات فرهنگی و هنری منطقه، گفت: ما در منطقهای هستیم که سینمای آبرومندی داریم به همین دلیل نیازمند این هستیم که جامعتر و کاملتر به این موضووع بپردازیم. برای ما دیپلماسی فرهنگی ذیل دیپلماسی عمومی است که یک حرکت ایجابی و کاملا قدرتمندانه میتواند ایجاد کند؛ نظرها و نگاهها را به سمت کشور ما بکشاند که این امر از حرکتی که ما را به سمت انزوا میبرد جلوگیری کند.
دبیر سی و پنجمین جشنواره جهانی فجر گفت: در دوره قبل به بسیاری از اهدافمان رسیدیم اما تصویری که از آن داشتیم از یک سال برگزاری حداقلی بود که ما از آن عبور کردیم؛ سی و پنج دوره برگزاری یک تاریخ قابل اعتنا است و تاثیرات خوبی داشت.
وی با بیان اینکه مدیریت جشنواره موسمی تغییر میکرد و این باعث میشد جشنواره جایگاه واقعی خود را نیابد، افزود: امسال ما دبیرخانه ثابت داشتیم. در همه جشنوارهها یک ماه پیش از جشنواره دبیرخانه را تشکیل میدهند اما ما فردای روز اختتامیه سیاست خود را تبیین کردیم. در جشنواره جهانی فجر میخواهیم سینمای دنیا را نمایش بدهیم اما در کنار آن از ذائقه خود هم استفاده کنیم برای اینکار ما ستادی تشکیل دادیم و از مهمانهایی دعوت کردیم که فرصت کافی داشته باشند و امسال فیلمهایی را انتخاب کردیم که کارگردانهای آنها میتوانستند در زمان نمایش فیلمشان حضور داشته باشند.
میرکریمی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه برخی از همکاران سینمایی او اعتقاد دارند چرا هزینه جشنواره صرف زیر ساختها نمیشود؟ پاسخ داد: طبیعی است که هر موضوعی چرخهای دارد که باید به همه اجزای آن توجه شود. نمیتوان در اقتصاد گفت معیشت مردم فقط از طریق یارانه آن هم نقدی تامین میشود. اگر در فرهنگ راههایی برای عرضه فیلمهای ایرانی باز شود و این صنعت که در آستانه صنعتی شدن است روی پای خود بایستد؛ در غیر این صورت نه روابط بین المللی و نه بازاری برای سینمای ایران باز میشود که در این صورت من هم با شما موافقم هستم که باید آن جشنواره تعطیل شود.
میرکریمی در پاسخ به بحث تعدد جشنوارهها در کشور در پاسخ به منتقدان این وضعیت گفت: در ابتدا باید پیکره درست شود. اگر جشنواره دستان سینما است مغز و تمام پیکره آن نیز باید درست باشد تا به درستی کار خود را پیش ببرد. از سویی دیگر احساس میشود، جشنواره برگزار کردن کاری بیریسک برای مدیران است اگر اینطور باشد موافقم که آن جشنواره نباید برگزار شود. اما در دنیا هم جشنوارههای ریز و درشت زیادی هستند که تبدیل به گردهمایی عمومی شدهاند و هر سال به فرهنگ آن منطقه کمک میکنند. آنها با هزینههای بسیار پایین جشنوارهها را برگزار میکنند که خوب است اما اگر فقط از بودجه دولتی استفاده شود، نبودنش بهتر است.
وی ادامه داد: من با قبول این مسوولیت تصمیم گرفتم تمام انحرافاتی که در این زمینه وجود دارد را درست کنم به همین دلیل صرفهجویی کردیم و بخش دارالفنون را اضافه کردیم 110 جوان از کشورهای مختلف و نقاط مختلف کشور هم با مهمانان در ارتباط بودند و هم برای آنها کلاسهای آموزشی گذاشتیم زیرا من معتقدم جشنواره باید استعداد کشف کند.
دبیر سی و پنجمین جشنواره جهانی فیلم فجر همچنین گفت: از همان ابتدا هم نظرم این بود که دور بایستیم و اهالی سینما خود مشارکت داشته باشند، هیچ وقت دبیر جشنوارهای به اهالی سینما گزارش کار نمیداد که بیایید و میزبانی کنید و از این به بعد جشنواره در اختیار شماست. از همه مهمتر زمینهای ایجاد کردیم که در قالب فرهنگی کار داوطلبانه انجام شود.
وی با اشاره سینمای کره جنوبی گفت: سینمای کره طی سالهای اخیر رشد زیادی داشته است. به این دلیل که سینماگران آنها گفتند که کشورشان هیوندای میسازد و کسب درآمد میکند اما ما با بودجهای کمتر محصولی را تولید میکنیم که هم صرفه اقتصادی و هم فرهنگی دارد.
میرکریمی به کشور بنگلادش اشاره کرد و گفت: به یاد دارم در بنگلادش بودم؛ که سریال حضرت یوسف از تلویزیون پخش میشد. کشور بنگلادش کشوری است که یکی از همسایههای ما برای تضعیف شیعیان برنامهریزی زیادی در آن کرده است اما یک سریال میتواند همه این سرمایه گذاریها را بی اثر کند.
توجه به گسترش بازار فیلم و لزوم مشارکت ملی در این زمینه از دیگر مواردی بود که میرکریمی در برنامه تلویزیونی «شهر فرنگ» مطرح کرد؛ او گفت: وقتی مهمانان در بازار از ایران خرید میکنند و در کشور خود عرضه میکنند برای مردم آن کشور ذائقهای شکل میگیرد که باز خواهان همان محصولات میشوند. به این ترتیب بود که ما کسانی را که سال گذشته از ایران فیلم خریدند دوباره به بازار دعوت کردیم. خیلی از مهمانان هم با دیدن اسامی مهمانان جشنواره خود ابراز علاقه کردند که با هزینه شخصی خود به ایران سفر کنند.
میرکریمی در پاسخ به این سوال که چرا در بازار فیلم همه چیز پنهان است،خاطرنشان کرد: بازار فیلم بخشی از اقتصاد ما است. ما در یک منطقه آزاد که بازار دایر نکردهایم؛ بلکه در دل پایتخت این بازار را داریم. من نمیتوانم از تهیه کننندگان بخواهم قرارداد خود را افشا کنند. اما اگر این بازار هیچ سودی نداشته است چطور بیست سال ادامه یافته است؟ من در بازارهای جهانی نیز ندیدهام که در نهایت اعلام کنند، چقدر فیلم فروختهاند.
دبیر سی و پنجمین جشنواره جهانی فیلم فجر درباره این موضوع که بازار جهانی باید منجر به تولید مشترک بین کشورها شود،گفت: در چین بودجهای را به تولید مشترک اختصاص دادهاند؛ چرا که تولید مشترک بر اساس الگوهای مشترک فرهنگی شکل میگیرد. رابطه فرهنگی به رابطه اقتصادی و در نهایت به رابطه سیاسی مرتبط میشود، از آنجا که در کشور ما فیلمها در برابر سایر کشورها با هزینه پایینتری ساخته میشود، میتواند از بعد لوکیشین و نیروهای متخصص در تولید مشترک مورد توجه قرار گیرد.
او افزود: رویکرد ما در جشنواره علمی است. افرادی که فقط در قامت حضور بر فرش قرمز هستند در جشنواره ما جای ندارند. نه علاقهای به این کار داریم و نه حاضر به پذیرش تبعات آن هستیم. ما با همین رویکرد مهمانانی درجه یک داریم. از 66 کشور دنیا مهمان داریم. این در حالی است که به خاطر شرایط برخی کشورها علاقهمندان از سوی کشورهای خود خصوصا در کشورهای منطقه با محدودیتهایی مواجه هستند. اما علی رغم همه مشکلات خیلی از مهمانان به ایران آمدند، 66 کشور تعداد کمی نیست.
دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر درباره هزینه سفر میهمانها نیز گفت: سعیمان این است تا به سطح جشنوارههای طراز اول دنیا برسیم و به نقطهای در جشنواره برسیم که بتوانیم هزینهها را کاهش دهیم. برای میهمانانمان تور تهرانگردی گذاشتیم و اجازه ندادیم وقت خالی داشته باشند. درواقع خواستیم اول جیب علمیشان را خالی کنیم و بعد با خاطره خوش از ایران بروند.
میرکریمی در سخنان پایانی خود درباره بودجه جشنواره نیز گفت: درباره بودجه جشنواره جهانی من نباید توضیحی بدم زیرا در وزارت ارشاد مشخص است، 12 میلیارد تومان بین دو جشنواره تقسیم میشود این را بنویسید و بگذارید کنار 350 مهمان خارجی که به این جشنواره دعوت شدند.
ارسال نظر