غلامعلی حداد عادل عصر امروز در مراسم رونمایی از جلد سوم دایره‌المعارف اسلامی، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست با اشاره به اهمیت نگارش دایره‌المعارف در کشور  اظهار کرد: قبلاً پیروزی انقلاب اسلامی ایران دایره‌المعارف جامعی در ایران نداشتیم اما کارهایی شروع می‌شد و به پایان نمی‌رسید. 

وی افزود: دایره‌المعارف اسلام نیز در سال 1950 در هلند تدوین آن اغاز شد و اروپایی‌ها درباره جهان اسلام دایره‌المعارفی نوشتند که این کتاب مرجع تا سال‌های سال مرجع غرب برای شناخت اسلام به حساب می‌آمد. 

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: در سال 1362 که رهبر معظم انقلاب رئیس جمهور بودند، 9 نفر از اساتید کشور را برای تدوین دایره‌المعارف اسلامی جمع کردند و موسسه‌ای در این خصوص تشکیل شد.

حداد عادل تصریح کرد: اولین مدیرعامل این موسسه آقای محقق، دومین مدیرعامل آقای پورجوادی و بعد از ایشان آقای میرسلیم به مدیرعاملی این موسسه در آمدند تا آن که از سال 74 که بنده با رفتن از وزارت آموزش و پرورش مدیرعاملی این موسسه را بر عهده گرفتم. 

وی گفت: 21 سال است که مسئولیت مدیرعامل موسسه که برای تدوین دانشنامه جهان اسلام است را بر عهده دارم و در این مدت با کمک حجت‌الاسلام طارمی معاون علمی این موسسه و سایر همکاران 21 جلد از این دانشنامه را منتشر کرده‌ایم. 

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: 15 گروه مختلف در این موسسه مشغول به کار هستند و در کتابخانه آن 200 هزار جلد کتاب دست‌چین شده و ارزنده از سراسر دنیا وجود دارد. همچنین گنجینه‌ای از مجلات جهان اسلام به تعداد 2 هزار و چندصد عنوان داریم که انتشار برخی از این مجلات اکنون متوقف شده است.

* ایران بزرگترین مولف دایره‌العمارف در دنیا است

حداد عادل گفت: تا سال 1340 امیدواریم که این دایره‌المعارف را به 35 جلد از 55 جلد مورد نظر برسانیم که مشابهت‌هایی نیز با دانشنامه اسلامی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست دارد و در آن به موضوع گیاهان دارویی همچنین عناوینی از کشاورزی که در تاریخ اسلام مهم بوده پرداخته و مطرح شده است. 

وی تاکید کرد: به برکت انقلاب اسلامی ایران کشور ما اکنون بهار دایره‌المعارف نویسی در دنیا شده است، به طوری که بر اساس اطلاعات موجود 4 تا 5 سال گذشته تنها 200 دایره‌المعارف در دست تالیف داریم.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه صحبت‌های خود درباره تدوین دایره‌المعارف اسلامی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست تحت نظارت نماینده ولی‌فقیه در وزارت جهاد کشاورزی گفت: نوشتن این دایره‌المعارف نمونه‌ای از وحدت حوزه علمیه و دانشگاه به حساب می‌آید و نشان می‌دهد که تمدن اسلامی فقط در احکام فقهی مانند طهارت و نجاست نیست بلکه همه ابعاد زندگی بشر از جمله زندگی، زمین، کشاورزی و ... را دربر می‌گیرد.

* دایره‌المعارف اسلامی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست فضای فکری و دیدگاهی جهاد کشاورزی را اسلامی می‌کند

حداد عادل گفت: این مجموعه (دایره‌المعارف اسلامی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست) یک قدمی موثر برای اسلامی کردن فضای فکری و دیدگاهی در وزارت جهاد کشاورزی است و مفاهیم اسلام را در این خصوص طرح می‌کند.

وی افزود: اطمینان دارم که این دایره‌المعارف از نظر علمی وضعیت مناسبی دارد و باید اذعان داشت که در هیچ کدام از کشورهای اسلامی چنین دایره‌المعارفی نوشته نشده است. 

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه گفت: با این که ایران در تحریم است اما کار علمی خود را کنار نگذاشته و ادامه می‌دهد اگر چه این امر دشوار است. 

حداد عادل افزود: غیر از دایره‌المعارف اسلامی 21 جلدی 2 دایره‌المعارف دیگر نیز در فرهنگستان زبان و ادب فارسی در دست تدوین است. 

وی با اشاره به جزئیات دایره‌المعارف‌های جدید فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: دانشنامه زبان و ادب فارسی 6 جلدی تدوین آن به اتمام رسیده است و در کنار آن دایره‌المعارف 6 جلدی دیگری نیز با عنوان زبان و ادب فارسی در شبه قاره هند در حال انجام است که 4 جلد از 6 جلد آن نوشته و منتشر شده است. 

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: مقدمه دانشنامه زبان و ادب فارسی در دست تدوین است که مقدمه اجرایی و تهیه آن برای بررسی زبان فارسی در منطقه یاد شده در حال انجام است. 

* دانشنامه اسلامی، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست در وزارت کشاورزی و دانشگاه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

حداد عادل در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به اینکه 35 هزار جلد کتاب در کتابخانه خانه خود دارد، گفت: امیدواریم که تدوین دایره‌المعارف اسلامی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست تا 21 جلد مورد نظر به اتمام برسد و شاهد رها کردن نیمه کاره آن نباشیم. 

وی ادامه داد: امید می‌رود که دایره‌المعارف اسلامی، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست در ادارات وزارت جهاد کشاورزی و دانشگاه‌های کشاورزی کشور خریداری، خوانده و مورد استفاده قرار گیرد.