دانلود غیرمجاز فیلم‌های ایرانی از اینترنت، مشکل چند ساله‌ای است که دامن سینمای ایران را فرا گرفته است. سایت‌های داخلی و خارجی متعددی هستند که به صورت مستمر در حال آپلود فیلم‌های ایرانی‌اند.
 
با دانلود هر فیلم از طریق این سایت‌ها امکان خرید حداقل یک نسخه نمایش خانگی فیلم‌های ایرانی از بین می‌رود و در مجموع ضرر سنگینی به صنعت سینمای ایران وارد می‌شود. چندی پیش رئیس سازمان سینمایی از درآمد 500 میلیارد تومانی این سایت‌ها خبر داده بود.
 
این در آمد ناشی از تبلیغاتی بود که سایت‌های دانلود فیلم جذب می‌کردند و به دلیل بالا بودن درخواست‌ها برای دانلود غیرمجاز، درآمد خوبی نیز از طریق آگهی‌ها نصیب سایت‌ها می‌شد.
 
اما اکنون مدتی است گروه دیگری از سایت‌های دانلود فیلم در حال فعالیت هستند که علاوه بر تبلیغات اقدام به فروش اکانت برای دانلود فیلم می‌کنند یا به ازای دانلود هر فیلم مبلغی را از دانلود‌کننده  دریافت می‌کنند.

    

معرفی یک سایت دانلود غیرمجاز
 
 
بخشی از دومین نامه سینماگران درباره مبارزه با دانلود غیرمجاز فیلم به معرفی یک سایت غیرمجاز دانلود و البته اقدامات قانونی علیه این سایت اشاره دارد. در این نامه آمده است:
 
امضا‌کنندگان این نامه به اطلاع تماشاگران آثار خود در جهان می‌رسانند که سایت غیرقانونی­ Iranproud (ایران پراود)، مستقر در امریکا و کانادا، سال‌‌هاست که بی ‌شرمانه مجموعه‌‌ای غنی و پُر شمار از فیلم‌های داستانی، مستند و کوتاه ایران را به نفع خود مصادره کرده‌اند و به‌رغم کسب درآمد از نمایش آنها، خود را پاسخگوی هیچ مرجعی از جمله نماینده قانونی صاحبان این آثار در خارج از کشور نمی‌داند.
 
 

با توجه به اینکه در حال حاضر تماشای آنلاین غالب تولیدات سینمای ایران از طریق وب‌سایت www. IMVbox.com  و سایت‌های قانونی دیگری که مشخصات آنها در این وب‌سایت ذکر شده در سراسر جهان امکان پذیر است، سینماگران ایرانی از مخاطبان خود توقع دارند که با انتخاب این مسیر قانونی به سهم خود در دفاع از حقوق فیلمسازان ایرانی نقشی مؤثر داشته باشند. 
 

ضمناً به همکاران زیان‌ دیده‌ خود اطلاع می‌دهیم که جریان شکایت قضایی از صاحبان قبلی و فعلی وب ‌سایت Iranproud در دادگاه‌های امریکا تا مرحله محکومیت هفت شخص مسئول، سه شرکت تابعه و حامیان مالی و تبلیغاتی این سایت توسط وکلای شرکت حقوقی Iranian Film Council در اروپا (به نمایندگی از سوی سینماگران ایران) پیش رفته و به زودی شکایت از این اشخاص حقیقی و حقوقی متخلف در دادگاه‌های صالحه‌ ایران نیز توسط وکلای ایرانی ما به جریان خواهد افتاد.
 
 
این اولین باری است که سینماگران ایرانی در حال پیگیری حقوقی مسئله دانلود غیرمجاز فیلم در خارج از ایران هستند. مشکلی که ستاد صیانت نیز با آن روبه‌رو بوده و به همین خاطر تا به حال نتوانسته است با سایت‌هایی که در خارج از کشور ثبت شده و سرودهای آنها بیرون از ایران است برخوردی فراتر از فیلتر کردن سایت‌ها انجام دهد.
 
با شکایت حقوقی از سایت «ایران پراود» و در صورت پیروزی در دعوای حقوقی با این سایت، امکان اقامه دعوا علیه سایر سایت‌هایی که ثبت خارج از کشور دارند نیز فراهم خواهدشد و حاشیه امنیتی که گردانندگان این سایت‌ها در خارج از کشور برای خودشان ایجاد کرده بودند، از بین خواهد رفت. سینمای ایران با پیگیری ثبت کپی رایت بین‌المللی فیلم‌ها که اغلب توسط خود فیلمسازان صورت می‌گیرد این امکان را به وجود آورده تا فیلم‌های ایرانی کمتر در معرض دستبرد خارجی قرار گیرند.

   

شبکه‌های ماهواره‌ای هم محکوم می‌شوند؟!
 
 
تنها این سایت‌های اینترنتی نیستند که با ایجاد امکان دانلود فیلم‌های ایرانی به صنعت سینما ضرر می‌زنند. شبکه‌های ریز و درشت ماهواره‌ای نیز با پخش گسترده فیلم‌های ایرانی بخشی از مجموعه خارج از کشور هستند که فعالیت‌هایشان منجر به تضییع حقوق فیلمسازان ایرانی می‌شود.
 
در نامه منتشر شده سینماگران ایرانی به شبکه‌های ماهواره‌ای نیز پرداخته شده و آمده است: «لازم به توضیح است که در شهریورماه 1388 نیز پیرو طرح دادخواست و شکایت قضایی از شبکه‌های تلویزیونی ماهواره‌ای در دادسرای فرهنگ و رسانه، نمایندگان ما به اتفاق وکلای ایرانی پرونده در دادسرای مذکور حضور یافته و حکم محکومیت چند تن از مسئولان این شبکه‌ها را که در ایران مستقر بودند و آثار مستقل سینمای ایران را بدون اجازه و عقد قرارداد با صاحبان آثار به صورت غیرقانونی نمایش می‌‌دادند، اخذ کردند و آن شبکه‌ها را با احکام تعطیلی و توقف فعالیت مواجه ساختند.»
 
به نظر می‌رسد در صورت حمایت سازمان سینمایی از چنین اقداماتی و تأمین هزینه دعاوی حقوقی در دادگاه‌های خارج از کشور زمینه برای برخورد جدی‌تر با سایت‌ها و شبکه‌های ماهواره‌ای فراهم خواهد شد. با قطع دانلود غیرمجاز فیلم‌ها و نمایش بدون پرداخت حق کپی‌رایت فیلم‌ها از شبکه‌های ماهواره‌ای زمینه برای رونق پیدا کردن شبکه نمایش خانگی و شرکت‌های فعال در این شبکه فراهم خواهد شد.

 

VOD نیازمند شکست رقبا
 
 
عملکرد سایت‌های پولی دانلود فیلم شباهت زیادی به سامانه VOD دارد، با این فرق که VOD فضایی برای ارائه فیلم‌های سالم است ولی سایت‌های دانلود‌فیلم هرچه را که به دست می‌آورند برای دانلود ارائه می‌دهند.
 
هم اکنون براساس ادعای سینماگران در نامه منتشر شده یکی از سایت‌های دانلود‌فیلم در آستانه محکومیت قرار دارد و هرچه این‌گونه سایت‌ها بیشتر از دسترس خارج شوند، امکان موفقیت VOD نیز افزایش پیدا خواهد کرد. هم‌اکنون مشکل اصلی سینمای ایران در بحث قاچاق فیلم و دانلود غیرمجاز فیلم‌هایی است که به تازگی اکران شان پایان یافته است و در شبکه نمایش‌خانگی حضور پیدا کرده‌اند.
 
بسیاری از فیلمسازان نگران این موضوع هستند که سرمایه‌گذاری‌شان روی فیلم‌ها از این طریق پایمال شود. حسین فرحبخش، تهیه‌کننده و کارگردان سینما می‌گوید: ما الان قانونی که با این معضلات مبارزه کند، نداریم. قوانین‌ موجود خیلی پیش‌پا‌افتاده و قدیمی‌اند. تازه وقتی هم که قاچاقچی فیلم دستگیر می‌شود، سریع آزادش می‌کنند، چون از نظر برخی این کار غیرمجاز نیست؛ در صورتی که گذاشتن فیلم‌های روز سینما روی سایت‌ها یا فروش‌شان عملاً یک دزدی فرهنگی است.

    

لزوم ورود جدی‌تر مجلس
 
 
ضعف قوانین موجود از جمله راه‌هایی است که باعث افزایش دانلود غیرمجاز و قاچاق می‌شود. غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده مجلس، درباره ضعف قوانین می‌گوید: نبود قانون کپی‌رایت سبب شده تا ناجوانمردی‌های غیراخلاقی در حق هنرمندان و آثار مختلف دیده شود که شایع‌ترین آن مشکلات سینمای خانگی است که از ضعف شدید فرهنگی و قانونی رنج می‌برد.
 
وی می‌افزاید: خلأهای قانونی را می‌توان حداقل در کپی‌رایت آثار داخل کشور از بین برد تا جلوی ضررهای مادی و معنوی صاحبان آثار داخلی گرفته شود. باید این امکان برای سینماگران ایرانی به وجود آید که امکان پیگیری حقوقی سایت‌های خارجی از طریق قوه قضائیه و سیستم قضایی کشور به وجود آید تا فرآیند برخورد با دانلود غیرقانونی فیلم تسریع شود و سایت‌های دانلود غیرمجاز فیلم‌های ایرانی از دسترس خارج شوند