«کویر لوت» هم ثبت جهانی شد
«کویر لوت» به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
پس از ثبت «قناتهای ایرانی» در فهرست جهانی یونسکو در روز جمعه، کویر لوت به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران و بیستویکمین اثر کشورمان از سوی کمیته جهانی یونسکو در کانون توجهات جهانی قرار گرفت.
با احتساب دو اثر ثبت شده از ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو، ایران با دو پله صعود در رتبه ۱۱ جهان و پس از آمریکا از لحاظ تعداد آثار ثبتی قرار گرفت.
کویر لوت با مساحتی در حدود ۱۷۵ هزار کیلومتر، در شمال شرقی استان کرمان قرار دارد و در میان سه استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان گسترده شده و حدود ۱۰ درصد وسعت کشور را دربر گرفته است.
سابقهی تمدنی بیش از پنج هزار سال در حاشیهی کویر لوت و کشف حدود سههزار اثر تاریخی از این منطقه در نوع خود بینظیر است که از جمله این کشفیات میتوان به درفش پنج هزارسالهی شهداد اشاره کرد که قدیمیترین درفش جهان محسوب میشود.
این کویر که به عنوان گرمترین نقطهی زمین شناخته میشود، در حالی در سالهای ۲۰۰۵، ۲۰۰۶، ۲۰۰۷، و ۲۰۰۹ به عنوان گرمترین نقطهی کره زمین اندازهگیری شد که در سال ۲۰۰۵ با دمای ۷۰.۷ درجهی سانتیگراد، رکورد گرمترین دما در تمام زمین را ثبت کرد.
کویر لوت به سه واحد جغرافیایی لوت شمالی، لوت مرکزی که کلوتها و تپههای ماسهای در آن قرار دارد و لوت جنوبی که غنیترین پوشش گیاهی این کویر را دارد، تقسیم میشود.
چهلمین اجلاس یونسکو در استانبول در حالی امروز (یکشنبه) روز پایانی خود را سپری کرد که طبق برنامه قرار بود برای بررسی پروندههای طبیعی و منظر فرهنگی تا سه روز دیگر ادامه پیدا کند، اما به دلیل وقوع ناآرامیهای سیاسی در استانبول، ادامه بررسی پروندههای مورد نظر به ماه اکتبر در پاریس موکول شد.
ارسال نظر