سابقه قصهگویی در ایران چقدر است؟
قصهگویی دریچههای زندگی و کنکاش و ماجراجویی برای کودکان بازگشایی میکند.
به گزارش پارس به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، مژگان شیخی نویسنده و مترجم با اشاره به ادبیات فنی کشورمان در قصهگویی گفت: کشور ما در قصهگویی سابقه دیرینه دارد و ما هم از زمانهای قدیم با این شیوه آشنا هستیم. وقتی قصهای برای کودک خوانده میشود او در فضای قصه خود را جای شخصیت قصه میبیند با او ماجراهای مختلف را تجربه و حتی مشکلاتش را لمس میکند و با آداب و رسوم و فرهنگهای مختلفی که در بافت قصه مستقر است آشنا میشود. همچنین بیشتر به مسائل اطرافش توجه و دقت میکند ضمن اینکه قصهای که خوب و با توجه به و روحیات کودک گفته شود علاوه بر خوشحالی، وسعت تخیلی و ابتکار اثری عمیق در او میگذارد.
این نویسنده ادامه داد: کودک بارها و بارها قصه را برای خود تکرار و با آن زندگی میکند. این مساله برای تصمیمگیریهای آیندهاش بسیار موثر است. قصهگویی برای کودک فقط خواندن یک قصه نیست بلکه بازکردن دریچههای زندگی، ماجراجویی، سیروسفر و تجربههای تازه به زبان خود اوست.
نویسنده «دفترچه خاطرات یک کلاغ» با بیان انتخاب کتاب برای کودک توسط خود او گفت: اینکه کودک چه نوع قصهای را میپسندد به سلیقه خود او بستگی دارد اما بهتر است والدین و معلمان با توجه به سلیقه کودکان، کتابها را در خرید کتاب مورد نظرشان راهنمایی کنند.
شیخی خاطرنشان کرد: من بارها شاهد راهنمایی کسانی بودم که در برخی غرفههای نمایشگاه کتاب مشغول کار بودند کودکی به همراه معلم یا والدینش به آنجا آمد و در خرید کتاب مردد بود آن لحظه راهنمای غرفه جلو رفت و از کودک پرسید چه کتابهایی خوانده و از چه کتابهایی خوشش میآید؟ با توجه به کتابهایی که او میگفت راهنمای غرفه به سلیقهاش پی میبرد و او را به سمت آن کتابها راهنمایی میکرد پس از آن پدر و مادر میتوانستند کتابها را یکی یکی به او معرفی کنند تا کودک به راحتی انتخاب کند.
وی در خصوص نقش قصهگو در انتقال مفاهیم به کودک گفت: مسلما نقش قصهگو در انتقال مفاهیم موثر است و اینکه طوری قصه را بیان کند تا کودک با آن ارتباط برقرار کند. نحوه بیان، صمیمیت، حالتهای صورت و حرکات دست، تاکید روی برخی واژهها و مفاهیم که سبب میشود توجه کودک بیشتر جلب شود و در طول قصه، همراه قصهگو بماند و در عین حال او را به فکر وا دارد از آنجایی که یکی از بخشهای مهم ادبیات کودک، قصه است او از طریق قصه با بسیاری از مفاهیم همچون احترام، امید، شجاعت، کمک به همنوع، دوستی با حیوانات و... آشنا میشود.
شیخی در ادامه افزود: قصهگویی میتواند یکی از روشهای آموزشی و تربیتی برای کودک به شیوه جذاب و قابل درک باشد طوری که بسیاری از مفاهیم اخلاقی و تربیتی به شکل غیرمستقیم و با گفتن قصه به او منتقل میشود.
این نویسنده در پایان با اشاره به نقش کانون پرورش فکری در این راستا اظهار داشت: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و برخی از ناشران دیگر در این راستا قدمهای بسیار خوبی برداشتهاند. با توجه به اهمیت قصهگویی و تاثیر عمیق آن بر روی کودک، هر چه در این مورد کار شود باز هم جای کار دارد. البته رسانههایی همچون صداوسیما هم در این راستا نقش بسیار تاثیرگذاری دارند.
ارسال نظر