پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مهدی جاوید- غرب پس از شکست در جنگ نظامی و نزاع اقتصادی، اکنون با به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای اولویت خود را بر روی جنگ رسانه ای و فرهنگی قرار داده است. همان طور که شاهدیم در دو سال اخیر جریان رسانه ای غرب و برخی از پادوهای داخلی آنها تمام تلاش خود را برای تطهیر چهره کریه آمریکا، به فراموشی سپردن جنایات آنها و بزک کردن اقدامات کنونی آنها به کار گرفته اند. رهبر معظم انقلاب با رصد راهبردی خود و با نزدیک شدن به اجرای توافق هسته ای از کلید واژه "نفوذ" به عنوان راهبرد غرب در فضای پسا برجام یاد کردند که بخش مهمی از آن از طریق رسانه و تلطیف چهره استکبار و حساسیت زدایی در جامعه از شیطان بزرگ انجام می گیرد. امروز در برابر جنگ نابرابر فرهنگی- رسانه ای که غرب به سرکردگی آمریکا در برابر انقلاب اسلامی شروع کرده، تنها راهی که می تواند به پیروزی جریان انقلابی در این حوزه منجر شود، حرکت جبهه ای و هماهنگ عناصر جبهه خودی در برابر دشمن است که این مسأله نیاز به توجه جدی فعالین فرهنگی و رسانه ای جریان انقلابی و تلاش برای همگرایی در این حوزه دارد. اگر بخواهیم آسیب شناسی نسبت به عملکرد جریان رسانه ای انقلابی در سال های اخیر داشته باشیم می توان از از سه آسیب و معضل جدی در این حوزه یاد کرد.

1. عدم وجود استراتژی کلان: 

بعد از فتنه 88 که شاهد رویش رسانه های انقلابی و جریان مومن در عرصه فضای مجازی و رسانه بودیم و علی رغم برکات و منافعی که برای جبهه انقلاب در حوزه فرهنگ ایجاد کرده است، شاهدیم که از مشکل عدم وجود استراتژی کلان رنج می برد. این مسأله به این معناست که با وجود اینکه افراد مخلصانه و متعهدانه گام در این مسیر گذاشته اند و گاهاً هزینه های سنگینی در این مسیر پرداخه اند ولی به دلیل تفاوت در تحلیل مسائل، گاهی اولویت های اصلی در برخی از رسانه ها نادیده گرفته شده و به مسائل فرعی پرداخته می شود. این مشکل نتیجه مستقیم عدم وجود استراتژی کلان در خصوص مهمترین مسائل کشور در این رسانه هاست.

2. فعالیت جزیره ای و غیر هدفمند: 

ضعف دومی که در فعالیت های جریان انقلابی در سال های اخیر دیده شده است، فعالیت غیر هدفمند و جزیره ای در حوزه های مختلف است. به این معنا که هر رسانه به دلیل محدودیت منابع و سرمایه نمی تواند همه موضوعات را به طور خیلی عمیق مورد پوشش و بررسی قرار دهد در حالیکه اگر با یک هماهنگی مختصر امکان تقسیم فعالیت های اصلی و مهم رسانه ای جریان انقلابی کشور وجود داشته باشد و رسانه ها بر اساس مزیت های رقابتی که نسبت به یکدیگر دارند در حوزه هایی به طور تخصصی اقدام به تحقیق و تولید محتوا کنند، نه تنها از نظر کیفیت مطالب تولیدی در آن حوزه ها می توانند بسیار موثر تر باشند بلکه با هماهنگی با سایر رسانه ها می توانند از مطالب تخصصی و تحقیقی تولید شده در آن رسانه ها بهره مند گردند و به تبادل تولیدات رسانه ای بپردازند.

3. دوباره کاری: 

سومین مسأله که از عدم هماهنگی و عدم آگاهی از فعالیت های سایر رسانه های جریان مومن و انقلابی کشور ناشی شده است، دوباره کاری تحقیق و فعالیت در موضوعات مهم کشور است. این مسأله به این معنا نیست که هر رسانه تنها به یک موضوع تخصصی بپردازد و سایر موضوعات را تحت پوشش خود قرار ندهد بلکه به این معناست که برای فعالیت تخصصی در موضوعات، با اطلاع و آگاهی از فعالیت های سایر گروه های رسانه ای جریان انقلابی دست به فعالیت بزند و فعالیت های خود را با استفاده از کار های انجام شده رسانه های جبهه خودی به سرانجام برساند تا بتواند از دوباره کاری و هدر رفت سرمایه و انرژی جلوگیری نماید.

بر اساس آسیب شناسی پیش گفته، در دو سطح می شود می شود نسبت به حل و یا حداقل کاهش آنها اقدام کرد. اول در سطح "تعیین استراتژی و راهبرد" و دوم در سطح "ایجاد هماهنگی میان رسانه های انقلابی". بر این اساس برگزاری نمایشگاه رسانه های دیجیتال انقلاب اسلامی که در روز های آینده سومین دوره آن برگزار می شود، می تواند بستر بسیار مناسبی برای ایجاد هماهنگی میان رسانه ها و همچنین تهیه و تدوین و انتشار راهبرد کلان رسانه ای جریان انقلابی باشد. به علاوه برگزاری چنین نمایشگاه هایی می تواند در ایجاد نظم و وحدت برای تشکیل جبهه رسانه ای واحد انقلاب اسلامی در برابر دشمن بسیار موثر و سودمند باشد، امری که بار ها توسط رهبر معظم انقلاب به عنوان یک راهبرد مهم و حیاتی برای فعالیت های فرهنگی و رسانه ای جریان انقلابی مطرح شده است.

پس به نظر می رسد که اگر برگزار کنندگان و همچنین شرکت کنندگان در این نمایشگاه ها با علم به ظرفیت های مهم این رویداد بتوانند حداکثر استفاده را از این گردهمایی سالیانه انجام دهند، امکان اینکه با کمترین هزینه و با بیشترین منفعت و با تشکیل کارگروهی متشکل از نمایندگان رسانه ها، به همگرایی در استراتژی کلان رسانه ای جریان انقلابی دست یابند و سپس ایجاد هم افزایی در میان فعالیت های رسانه های جبهه خودی به افزایش بازدهی فعالیت رسانه ای دست یابند و کیفیت تولیدات و محصولات خود را بیش از پیش ارتقا بخشند، بسیار محتمل خواهد بود.