پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- حجت الاسلام والمسلمین مهدی مسائلی مدرس حوزه علمیه اصفهان در یادداشتی برای «پارس» نوشت:

در تبلیغ مرام و اندیشه‌های دینی روش برخورد و مواجهه با دیگران از همه چیز مهمتر است، زیرا برخورد نادرست نه تنها مانعی برای پذیرش حق به شمار می‌آید، بلکه موجبات تنفر و دشمنی با حق را نیز در پی خواهد داشت. اما متأسفانه بسیاری از مسلمانان از این موضوع غلفت داشته و همواره خواسته‌اند با زور و اجبار و اکراه حرفشان را به دیگران بقبولاند.  چنانچه در گذشته و امروز همواره گروه‌هایی از مسلمانان با قتل و جنایات و ترور در صدد بوده‌اند تا حرف خویش را به کرسی بنشانند.

در این میان اهل‌بیت عصمت و طهارت علیهم‌السلام به هادیان امت اسلامی، راه و روش صحیح تبلیغ دینی را در گفتار و رفتار خویش نمایان ساخته اند.  چنانچه امام صادق، علیه‌السّلام، درباره تبلیغ ولایت اهل بیت علیهم‌السلام می‌فرمایند: «فَلَا تَخْرَقُوا بِهِمْ أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّ إِمَارَةَ بَنِی أُمَیَّةَ کَانَتْ‏ بِالسَّیْفِ وَ الْعَسْفِ وَ الْجَوْرِ وَ أَنَّ إِمَارَتَنَا بِالرِّفْقِ وَ التَّأَلُّفِ وَ الْوَقَارِ وَ التَّقِیَّةِ وَ حُسْنِ الْخُلْطَةِ وَ الْوَرَعِ وَ الِاجْتِهَادِ فَرَغِّبُوا النَّاسَ فِی دِینِکُمْ وَ فِیمَا أَنْتُمْ فِیه. (شیخ صدوق، خصال، ص354 و شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج16، ص164.)؛ بر مردم فشار نیاورید، مگر نمى‌دانى که فرمانروایى دولت بنى‌امیه به زور شمشیر و فشار و ستم بود، ولى فرمانروایى ما با مدارا و مهربانى و متانت و تقیه و معاشرت نیکو و پاکدامنى و کوشش است، پس کارى کنید که مردم به دین شما و مسلکى که دارید رغبت پیدا کنند.»

نقش اصلی مدارا با مردم در تبلیغ دینی آن‌گونه است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله درباره آن می‌فرمایند:

أُمِرْتُ بِمُدَارَاةِ النَّاسِ‏ کَمَا أُمِرْتُ بِتَبْلِیغِ الرِّسَالَةِ؛ من مأمور به مداراى با مردم شده‏ام همان‌گونه که به تبلیغ رسالت‏ مأموریت یافتم. (ابن شعبه حرانى، تحف العقول، ص48)

ولی با این حال بعضی از شیعیان روش تبلیغی ائمه علیهم‌السلام را نادیده گرفته و به دنبال روش تبلیغی بنی‌امیه هستند. روشی که اگرچه در هنگام قدرت می‌تواند زبان‌های مردم را ببندد، ولی شعله‌های کینه و خشم را در قلوب آنها برافروخته می‌سازد.

صریح‌تر  باید گفت امروز بعضی از شیعیان می‌خواهند با تحکّم گفتاری دیگران را مجبور به پذیرش تشیع کنند، از این رو فحش و دشنام و توهین به مقدسات و اعتقادات اهل‌سنت را در دستور کار خویش قرار داده‌اند و با این رفتارها قصد غلبه بر طرف مقابل را دارند. متأسفانه گاهی حتی استدلال‌هایی که در این باره صورت می‌گیرد مستند به رفتارهای و سنت‌های بنی‌امیه است، به این معنا که بعضی با استناد به لعن و دشنام‌گویی امام علی علیه‌السلام در هشتاد سال از دوران حکومت بنی‌امیه، آن را توجیهی مناسب برای دشنام‌گویی خویش به خلفای مورد احترام اهل‌سنت  به شمار می‌آورند. البته باید بر این نکته تأکید کرد کسی مخالف انتقاد علمی به این افراد نیست ولی توهین‌ و دشنام‌ به این افراد جز ایجاد کینه و حِقد برای اهل‌سنت، اثر دیگری ندارد و حتی با موضع‌گرفتن اهل‌سنت در مقابل این قضیه، باب نقد رفتار آن‌ها نیز مسدود می‌شود. از این جهت در روایت معتبری که امام‌صادق علیه‌السلام خطاب به شیعیان می‌فرماید:

مَا أَیسَرَ مَا رَضِی بِهِ النَّاسُ عَنْکُمْ‌، کُفُّوا أَلْسِنَتَکُمْ عَنْهُم.

‌چقدر آسان است آنچه مردم [اهل‌سنت] را از شما خشنود مى‌کند، زبان‌هاى خود را از [بدگویى به‌] آن‌ها نگاه دارید.

اما متأسفانه بعضی از شیعیان همواره درصددند با مجادله و مناظره پشت رقبا به زمین مالیده و آنها را محکوم کنند. ولی نتیجه چنین رفتارهایی تنها دامن زدن به فضای دشمنی و خصومت است، فضایی که در آن هیچ‌گاه حرف حق شنیده نمی‌شود و حق حتی اگر بسیار روشن و مبرهن نیز بیان شود، تنها هیزمی برای شعله‌ور ساختن آتش تنور تعصبات مذهبی است. پس اگر ما می‌خواهیم معارف اهل بیت علیهم‌السلام را گسترش بدهیم نیاز به تعامل علمی به دور از تعصب با اهل‌سنت داریم، و برای تحقق این امر ابتدا باید اصول مشترک را محور قرار دهیم و سپس بر سر موارد اختلافی به تبادل آرا بپردازیم نه این‌که ابتدا موارد اختلافی را مطرح نموده و بخواهیم با غلبه خویش بر طرف مقابل به وحدت دست یابیم!  از این رو امام‌موسی‌کاظم علیه‌السلام به علی‌بن‌یَقْطین این‌گونه دستور داد:

«مُرْ أَصْحَابَکَ أَنْ یَکُفُّوا مِنْ أَلْسِنَتِهِمْ وَ یَدَعُوا الْخُصُومَةَ فِی الدِّینِ وَ یَجْتَهِدُوا فِی عِبَادَةِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ. به یارانت امر کن که زبان‌هایشان را نگاه دارند و دشمنى در دین را ترک کنند و برای عبادت خداوند بکوشند.» (شیخ صدوق، التوحید، ص۴۶۰.)

کوتاه سخن اینکه برخلافِ تصورِ عدّه‌ای از شیعیان که فکر می‌کنند تبلیغِ شیعه با مجادله‌ها و مناظره‌های خصمانه صورت می‌گیرد، اهل‌بیت- علیهم‌السلام- مراوده، همنشینی و مُخالطه با سایر مسلمانان در تمامیِ سطوحِ زندگیِ دینی و اجتماعی و ترسیم چهره‌ای خوب و درخشان از شیعه در اذهان عمومی مسلمانان را بهترین روش در معرفی شیعه می‌دانستند. پس اگر کسی سیره‌ی اهل‌بیت، علیهم‌السلام، را به عنوان الگویی برای زندگی خویش انتخاب نموده باشد و در این مسیر شیعه واقعی آن بزرگواران بوده باشد، هیچ‌گاه در انتخاب چنین روش برخوردی با مخالفان مذهبی دچار شک و تردید نخواهد شد، چنانچه معاویه بن وهب می‌گوید:به امام صادق، علیه‌السلام، عرض کردم: چگونه شایسته است برای ما که با قوم خود، و مردمانی که با ما آمیزش دارند و شیعه نیستند رفتار کنیم؟

امام، علیه‌السلام، فرمودند: به پیشوایان خود نگاه کنید و از آنها پیروی کنید، آن گونه که آنان رفتار می‌کنند شما نیز همان‌طور رفتار کنید، بخدا سوگند آنها به عیادت بیمارانشان می‌روند، و بر جنازه‌هایشان حاضر می‌شوند، و به سود و ضرر آنها گواهی می‌دهند، و امانت‌های آنان را به آنها بر می‌گردانند. (شیخ کلینی، کافی، ج2، ص219؛ شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج16، ص219 )

جالب اینجاست که امام، علیه‌السلام، در روایتی دیگر ضمن تأکید بر این مطلب، به راوی می‌فرمایند:

أَ تَخَافُونَ أَنْ نُضِلَّکُم‏ لَا وَ اللَّهِ لَا نُضِلُّکُمْ أَبَدا! ؛( علی بن حسن بن فضل طبرسی، مشکاة الانوار فی غررالاخبار، ص123و بحار الأنوار، ج85، ص119.)

آیا می‌ترسید ما شما را گمراه نماییم؟ نه بخدا قسم هرگز شما را گمراه نمی‌کنیم!

* حجت الاسلام والمسلمین مهدی مسائلی مدرس حوزه علمیه اصفهان است و آثار و تألیفاتی در زمینه «قمه زنی سنت یا بدعت؟»، «نهم ربیع جهالت‌ها خسارت‌ها»، «پیشوایان شیعه پیشگامان وحدت»، «عزاداری شعار حیات عاشورائی»، «لطیفه‌های اسلامی»، «فرهنگ اصطلاحات طلاب»، «لعن‌های نامقدس» و.. داشته است. وی همچنین برگزیده چهارمین همایش اهل قلم استان اصفهان»، «برگزیده همایش تجلیل از خادمین فرهنگ مکتوب استان اصفهان1386»، «روحانی برگزیده جشنواره حضرت علی اکبر در سال 1387»، «برگزیده جشنواره سراسری علامه حلی در سال1388»، برگزیده دومین جشنواره ملی طلبه جوان موفق ۱۳۹۲» و.. است.

حاشیه های نمازخانه اهل‌سنت در پونک/ اهل‌سنت کشورفرصت هستند نه تهدید

چرا تعصب گاهی خوب می‌شود گاهی بد؟!/ راهِ خلاص از تعصب مذموم؛ تقویت روحیه‌ عدالت و حق‌پذیری

بازی با احساسات و دین مردم/ از اهل‌بیت- علیهم‌السلام- جلو نیفتیم/ باب توسل و زیارت این ضریح را ببندید