علی محمد نائینی:
جزییات تفکیک مسئولیتهای اجتماعی و فرهنگی شهرداری/ از گذشته با بچه حزب اللهیها تعارض داشتند
پیش از این شش نفر از نخبگان محلی عضو امنا بودند ولی ساز و کاری برای استفاده از ظرفیت آنها وجود نداشت.
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- مشاور فرهنگی اجتماعی شهردار تهران و قائم مقام معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران گفت: در حوزه فرهنگ در میان جنگیم، اگر کسی نداند به تعبیر مقام معظم رهبری خواب خواهد ماند.
علی محمد نائینی در گفتگو با مهر با اشاره به تدوین کارشناسانه سند جامع و رویکردهای فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران گفت: اگرچه جهتگیریهای فرهنگی- اجتماعی شهرداری تهران در مسیر صحیح خود بوده و تلاش و فعالیت در این حوزه در مقایسه با نهادهای دیگر به ویژه دولتها در ده سال گذشته تلاش ویژهای بوده است، لکن هنوز کارنامه شهرداری در این حوزه در مقایسه با انتظارات و مطالبات مقام معظم رهبری و اقتضائات شرایط جنگ فرهنگی فاصله زیادی با حد مطلوب دارد. از همین رو نخبگان فرهنگی کشور با وجود ظرفیتها، ساختارها و منابع بینظیری که در اختیار شهرداری تهران است، انتظارات بیشتری از این نهاد دارند.
جنگ فرهنگی جدی است / مشکل فرهنگ، برخی مدیران فرهنگیاند
نائینی با بیان اینکه جنگ فرهنگی جدی است، گفت: اولا باید بدانیم در حوزه فرهنگ در میانه جنگ هستیم و به تعبیر مقام معظم رهبری آن کس که از این جنگ بیاطلاع باشد، یعنی نداند دشمن در صدد حمله است و این حمله از کجا و چگونه است، خواب خواهد ماند و مطمئن باشید، شکست خواهد خورد. ثانیا بدانیم که ماهیت این جنگ، یک جنگ تمام عیار سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است. امروز در مواجهه با جنگ فرهنگی نیاز به جهاد فرهنگی است. هرگاه در برابر دشمن خدا، در هر عرصهای جبهه آرایی شود، جهاد فی سبیل الله معنی و مفهوم پیدا میکند. جهاد فی سبیل الله فقط قتال و جنگ سخت نیست. از خواص نظام ولایی این است که وقتی پرچم ولایت بلند میشود، سایر فعالیتها هم جهاد میشود. با ولایت است که جهاد علمی، اقتصادی و فرهنگی معنی پیدا میکند.
امروز مهمترین راهبرد دشمن یا گزینه اصلی بر روی میز دشمن، جنگ فرهنگی است. راه مواجهه فعالانه با جنگ فرهنگی، جهاد و تلاش فرهنگی است. در این جهاد باید موازنه قدرت فرهنگی را با تولید فرهنگی تغییر داد. کار جهادی در عرصه فرهنگی باید هدفمند و بیوقفه باشد. تلاش فرهنگی امروز باید خستگیناپذیر باشد و این تلاش باید در برابر دشمن در موقعیت جنگ نرم و در راه خدا باشد تا خدا نصرت دهد. قطعا خداوند متعال به آدمهای تنبل و بیخیال، نصرت نمیدهد. بنابراین لازمه مدیریت جهادی در عرصه فرهنگ؛ خود را در برابر دشمن دیدن است که باید در نگاه، احساس و عمل دیده شود.
خداوند متعال میفرمایند: « والذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا و ان الله لمع المحسنین.» اگر هدف درست باشد، مجاهدت در راه هدف هم باشد، نصرت الهی هم قطعا خواهد بود. مفهوم مدیریت انقلابی در عرصه فرهنگی این است که اسیر تحدیدها و مشکلات نشویم. دائما حواشی را حذف و به متن کار فرهنگی بپردازیم. جنگ فرهنگی را باور کنیم، توانمندیهای مردمی و جبهه مومن فرهنگی را در ایجاد تغییر در محیط باور کنیم، از خلاقیت و نوآوری در برنامه و فعالیتهای فرهنگی و کشف راههای میانبر برای رسیدن به هدف برخوردار باشیم.
مشاور فرهنگی اجتماعی شهردار تهران با بیان اینکه مشکل اصلی در کار فرهنگی، برخی افراد فعال در این عرصه هستند، گفت: مدیران با تفکرات سکولار و منفعل در برابر تهاجم فرهنگی غرب نمیتوانند کمکی به پیشبرد اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی کنند، که متاسفانه این افراد امروز در برخی بخشهای فرهنگی حضور دارند.
نائینی با تاکید بر اینکه پایه اصلی در کار فرهنگی مدیریت است، تصریح کرد: کار فرهنگی درست، آدم فرهنگی میخواهد. کشف این آدم فرهنگی خیلی مهم است و متاسفانه ما در فرایند گزینش و انتصاب مدیران فرهنگی ضعف جدی داریم. برخی آدمهایی که امروز در عرصه فرهنگی فعال هستند، باور فرهنگی و دغدغه فرهنگی ندارند، منظور دغدغه دینی و انقلابی از جنس میدان جنگ است. عموما روحیه کارمندی است که غالب بر کارها شده است. کار فرهنگی شغل نیست. کار فرهنگی باید جوهره دینی و انقلابی داشته باشد. ما امروز به مدیرانی آرمانخواه نیاز داریم. مدیران فعلی با اتفاقاتی که باید به دست آنها بیافتد، فاصله زیادی دارند. الان بسیاری کارمند فرهنگی هستند و البته برخی کارمند با انگیزه و توانمند و برخی بیانگیزه و بیربط به کار فرهنگی.
در مدیریت فرهنگی نباید دچار روزمرگی شویم
قائم مقام معاونت اجتماعی شهردار تهران با اشاره به این که مدیر فرهنگی نباید دچار روزمرگی شود گفت: یکی از آفتهای کارهای موجود مناسبت زدگی است. مناسبتها ظرفی برای انتقال پیام است، اما گاهی خودش هدف میشود و بالتبع کارهای پرهزینه، تکراری، همایشی و نمایشی انجام میشود. کارهای مناسبتی عمدتا دچار سطحی نگری و فاقد هدفگذاری درست است و مدیران و کارشناسان در سطح عملیاتی رویکردها و انتظارات را درست فهم نمیکنند.
حضور بچه حزب اللهیها را در حوزه فرهنگ باور کنیم / در حوزه فرهنگ در میان جنگیم
وی با اشاره به اینکه برای موثر بودن فعالیتهای فرهنگی نباید مرعوب فضاهای روشنفکری شد، گفت: بچه حزب اللهیها را باید حقیقتا باور کرد. کسانی که بچه حزب اللهیهای جناح مومن انقلاب را باور ندارند، تحت تاثیر فضاهای روشنفکری قرار دارند که میخواهند چنین القاء کنند که بچه حزب اللهیها کار بلد نیستند. اینها از گذشته با بچه حزب اللهیها تعارض داشتند. در حالی که بچه حزب اللهیهای کارآمد، در کار فرهنگی اهل محاسبه سیاسی نیستند. آنها به اهداف و جهتگیریهای انقلاب اسلامی میاندیشند.
جزییات تفکیک مسئولیتهای اجتماعی و فرهنگی شهرداری
مشاور فرهنگی اجتماعی شهردار تهران با اشاره به تفکیک وظایف «معاونت فرهنگی- اجتماعی» و «سازمان فرهنگی- هنری» شهرداری گفت: بر اساس سند راهبردی سازمان فرهنگی- هنری؛ محوریت فعالیتهای فرهنگی و هنری در شهر تهران بر عهده سازمان فرهنگی- هنری و محوریت فعالیتهای اجتماعی بر عهده معاونت فرهنگی- اجتماعی است. در این رابطه چند نکته قابل طرح است:اولا سازمان در ساختار مدیریت شهرداری تهران بر اساس اساسنامه توسط هیئت امنا و هیئت مدیره اداره میشود، ثانیا مسئولیت کارهای فاخر و تولیدات رسانهای و هنری بر عهده سازمان گذاشته شده است. در مقابل فعالیت فرهنگی- اجتماعی در بدنه شهر و محلات تهران برعهده معاونت است. فعالیتهای مربوط به ورزش، سلامت و اوقات فراغت، مدیریت آسیبهای اجتماعی، فرهنگسازی در زمینه مدیریت شهری از جمله مهمترین فعالیتهای معاونت فرهنگی- اجتماعی شهرداری است.
وی ضمن ارزیابی کارهای فرهنگی شهرداری تهران در یک دهه گذشته، گفت: کاری که در ۱۰ سال مدیریت دکتر قالیباف در حوزه فرهنگی- اجتماعی انجام شده است، برای نظام و کشور عزت و آبرو تولید کرده است و این بیش از عملکرد تجمیعی همه دستگاهها در تهران است. در ساخت و توسعه فضاهای فرهنگی، هنری، دینی و ورزشی در فضاهای عمومی و ایجاد ساختار برای کار فرهنگی در ۳۷۴ محله تهران اقدامات فوق العادهای انجام شده است. یکی از اتفاقات مهم افزایش سرانه فضاهای آموزشی، فرهنگی، هنری، ورزشی و رعایت عدالت در توزیع این فضاها است. به نحوی که امروز هر کسی در تهران اراده ورزش داشته باشد، در کوتاهترین فاصله به فضای ورزشی و فرهنگی میرسد.
تشکیل شورای عالی مدیریت آسیبهای اجتماعی
نائینی در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص فعالیتهای شهرداری برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در شهر تهران گفت: در سال جاری شورای عالی مدیریت آسیبهای اجتماعی با حضور یازده سازمان و کارشناسان برجسته تشکیل شده است و نگاه ما به این موضوع کاملا کاربردی و اجرایی است.
کانون اصلی آسیب های اجتماعی نهاد خانواده است
مشاور فرهنگی اجتماعی شهردار تهران با تاکید بر این که آسیبهای اجتماعی یک واقعیت نگران کننده است، گفت: شهرداری نقش جدی در کنترل، پیشگیری، درمان و توانمندسازی مردم در برابر آسیبهای اجتماعی دارد. اما متاسفانه در دولتها از توسعه اجتماعی غفلت شده است. پیامد برخی سیاستهای غلط اقتصادی، نابرابری اجتماعی بود. این نابرابری به مشکلاتی همچون: اعتیاد، بیکاری، فرار دختران، کودکان کار، زنان بدسرپرست و فساد اداری دامن زده است. کانون اصلی این آسیبهای اجتماعی، خانواده است.
آسیب شناسی عملکرد شورایاریها / حلقه اتصال امنای محله ضعیف بود
وی در ادامه با اشاره به برگزاری چهارمین دوره انتخابات شورایاری و مشکلاتی که این نهاد مردمی در دورههای گذشته داشت گفت: نهاد شورایاری، امنا و مدیر محله هر کدام جایگاه خودش را دارد و نقطه اتصال آن در گذشته ضعیف بود. با آسیب شناسی مدیریت محلات از طریق دهها نشست کارشناسی با مدیران محلات و دبیران شورایاریها آئین نامه مدیریت محله اصلاح شد. پیش از این شش نفر از نخبگان محلی عضو امنا بودند ولی ساز و کاری برای استفاده از ظرفیت آنها وجود نداشت.
نائینی اضافه کرد: اگر محلات جایگاه واقعی خود را در فعالیتهای فرهنگی- اجتماعی پیدا کنند، بسیاری از مشکلات فرهنگی شهر تهران حل میشود و خانواده اصلاح میشود. محور تحول در محلات؛ مدارس، مساجد با محور قرار دادن خانواده و دلسوزان محله است. ظرفیت نهادهای محلی را نمیتوان در مدیریت محلات تهران نادیده گرفت.
توجه به نهادهای محلی در ساختار جدید مدیریت محله
قائم مقام معاونت اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به این که نهادهای محلی مانند مسجد، مدرسه، بسیج، هیاتها و تشکلها در اداره محلات تعیین کننده هستند گفت: در ساختار جدید مدیریت محلات به نهادهای محلی توجه بیشتری شده است. در انتخابات اخیر نهادهای محلی مانند مساجد با انگیزه بیشتری در انتخابات شورایاری ها شرکت کردند.
اقدامات موثر شهرداری در حوزه فعالیت های دینی
وی در ادامه با بیان این که کار فرهنگی و دینی کار ذاتی شهرداری نیست گفت: اما شهرداری در تهران به اذعان همه دستگاهها اقدامات موثر و گسترده داشته و کمکهای آن تعیین کننده بوده است. تشکیل شورای عالی قرآن با حضور فعالان قرآنی در مناطق ۲۲ گانه با حضور بیش از ۵۰ نخبه قرآنی، راه اندازی ۳۷۴ خانه قرآن در محلات تهران، برگزاری نمایشگاههای سالانه عطر سیب، شمیم وحی، کمک به هیاتهای مذهبی و تشکلهای قرآنی، ایجاد مرکز فعالیتهای دینی، کمک به تجهیز و ساخت و توسعه مساجد و مراکز دینی نمونهای از این فعالیتهای قرآنی است.
برنامههای شهرداری در ماه رمضان
نائینی با اشاره به برنامههای شهرداری در ماه رمضان گفت: اجرای طرح تبلیغی اعزام مبلغ در فضای عمومی و بوستانها، پرسش و پاسخ دینی و کرسیهای مشاوره بخشی از برنامههای شهرداری در ماه مبارک رمضان است. همچنین کمک به محرومیت زدایی و دستگیری از نیازمندان و ضیافت افطاری ایتام، توجه ویژه به مسجد محوری در سراهای محلات، کمک در برگزاری روز قدس و نماز عید فطر، کمک به گسترش معارف ماه رمضان در سطح شهر، کمک به گسترش فعالیتهای قرآنی، کمک در برگزاری نمایشگاه قرآن در مجموعه تپههای عباس آباد و باغ موزه دفاع مقدس، کمک در اجرای برنامه متمرکز بیست و سومین نمایشگاه قرآن کریم، بهره گیری از ظرفیتهای تبلیغی مدیریت شهری از جمله پرتابلها و بیلبوردها در جهت توسعه معارف ویژه رمضان، تجلیل از قاریان، حافظان و اندیشمندان حوز های قرآنی و ... برخی دیگر از فعالیتهای پیش بینی شده برای این ماه مبارک است. البته در حال حاضر برنامههای ماه رمضان با نمایشگاه شمیم وحی و نشست با علماء و ائمه جماعات مساجد تهران آغاز شده است.
مشاور فرهنگی اجتماعی شهردار تهران با اشاره به برگزاری نمایشگاه شمیم وحی با هدف تعامل بیشتر با موسسات و تشکلهای قرآنی گفت: این نمایشگاه برای اولین بار همانند نمایشگاه عطر سیب که در آستانه محرم برگزار میشود، برگزار شده است.
وی ادامه داد: این نمایشگاه همه ساله در آستانه رمضان برای کمک به ۱۴۰۰ تشکل قرآنی، خانههای قرآن محلات تهران، جلسات شاخص و محوری قرآنی، دار القرآنهای مرکزی در تهران در سه سطح حمایت انجام گرفت.
نائینی با تاکید بر این که فعالیتهای رمضان قرآن محور و مسجد محور تعریف شده است گفت: در ماه مبارک رمضان به مدیران فرهنگی- هنری مناطق ابلاغ شده به هیچ وجه همزمان با مساجد یا در جاهایی که مسجد و فضاهای دینی فعال است اجرای برنامه نداشته باشند.
چرا گالری به وسعت یک شهر دیده شد
نائینی در ادامه با اشاره به برخی انتقادها در رابطه با نسبت حجم تبلیغات فرهنگی به فعالیت های تجاری گفت: ما در سال، ۸۸ مناسبت داریم یعنی تقریبا هر ۳ روز یک مناسبت و همه مناسبتها با اهمیت است و متولیان این مناسبتها از شهرداری انتظار کار دارند. اهمیت هفته دفاع مقدس و سوم خرداد از روز قدس و دهه فجر کمتر نیست، سالگرد ارتحال حضرت امام (ره) اهمیت دارد همچنان که رمضان و محرم، همه روزها و رویدادهای دینی- انقلابی اهمیت دارند و باید مورد توجه قرار گیرند. فضایی که برای کار فرهنگی در نظر گرفته شده در مقایسه با فضای تجاری محدود است و مناسبت ها زیاد است.
نائینی افزود: کار فرهنگی در یک موضوع باید مستمر و مدت دار باشد تا دیده شود. کار خانواده و فضای مجازی دیده شد. شهر به مثابه یک نگارخانه دیده شد، چون همه ظرفیت تجاری و غیرتجاری ده روز اختصاص یافت. یک روز کار فرهنگی مناسبتی با ۱۰۰ بنر در شهر بزرگ تهران دیده نمیشود.
ارسال نظر