تخریب ۵ هزار هکتار از باغات تهران
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، گفت: در سالهای اخیر از ۱۴ هزار هکتار باغات تهران ۵ هزار هکتار کسر شده است که در صورت تداوم این موضوع شهر تهران غیرقابل زندگی خواهد بود.
به گزارش پارس به نقل از فارس، محمد حقانی در نشست خبری پایان سال خود با اشاره به تشکیل کمیته محیط زیست و خدمات شهری در چهارمین دوره شورای شهر تهران اظهار داشت: این کمیته زیر نظر کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری تشکیل شده است و سعی میشود مواردی که به شکلی در ارتباط با خدمات شهری و محیط زیست است، پیگیری شود.
وی اظهار امیدواری کرد: مدیریت شهری (شهرداری و شورای شهر) بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری و در دیدارهایی که ایشان با مجموعه مدیریت شهری داشتند بتوانند به اهداف مورد نظر در حفظ باغات و فضای سبز دست یابند.
حقانی بیان داشت: فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص مسائل باغات و فضای سبز فصلالخطاب بوده و ایشان در دیدارهایی که با مدیریت شهری داشتهاند به ارزش زمین و صیانت و نگهداری از باغات به صورت مستمر تأکید داشتند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، گفت: مقام معظم رهبری در دیدارهایی که با اعضای مدیریت شهری داشتهاند به مدیران شهری تذکرات لازم را برای حفظ باغات و فضای سبز داشتهاند که این تذکرات در سالهای گذشته و به صورت مستمر ادامه داشته است.
حقانی افزود: در دیداری که مدیریت شهری تهران در تاریخ ۲۳ دیماه ۹۲ با مقام معمظ رهبری داشتند ایشان به قدر دانستن باغات، درختان و حفظ میراث ملی و جلوگیری از ساخت و ساز در این فضاها تأکید داشتند و فرمودند نگذارید که تهران بیش از این بزرگ شود.
وی اضافه کرد: در ماده ۵۰ قانون اساسی نیز به واقع در حفاظت محیط زیست و صیانت از آن تأکید شده است و حفاظت از آن را وظیفه تکتک آحاد جامعه دانسته است و چنانچه در مسیر حفظ محیط زیست اصل را بر قانونمداری بگذاریم میتوانیم بسیاری از مشکلات در مسیر تخریب محیط زیست را از بین ببریم.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، گفت: مقام معظم رهبری در نامهای نیز به دستگاههای مربوطه تأکید کردند که برای حفظ باغات و محیط زیست هرکاری که لازم است انجام دهید و حتی چنانچه نیاز باشد قوانین و مقررات برای حفظ باغات تغییر دهید که این نشاندهنده توجه مقام معظم رهبری به موضوع فضای سبز و باغات است.
حقانی خاطرنشان کرد: تصور بر این است که مدیریت شهری به عنوان یک نهاد عمومی وظیفه دوگانهای را به عهده دارد که باید هم درآمد، تولید و هم هزینه کند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، اضافه کرد: مدیریت شهری میبایستی به دنبال یک مدل و راه جهت منضبط کردن اقتصاد شهری باشد و در این مسیر گام بردارد.
حقانی با بیان اینکه ما دو نوع اقتصاد (دولتی و خصوصی)، داریم، گفت: اقتصاد خصوصی به دنبال درآمد و سود است و در اقتصاد دولتی پایه آن بر مصرف است. و ما اقتصاد دیگری داریم که باید به دنبال آن باشیم و آن اقتصاد شهری است.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، با بیان اینکه در اقتصاد شهری باید از ریخت و پاشها و هزینههای اضافی جلوگیری شود، گفت: اگرچه این اقتصاد مملوس نیست ولی کارکردهای خوبی را دارد و ما باید بتوانیم از مدیریت اقتصاد شهری که در دنیا متفاوت و متداول است استفاده کنیم.
حقانی خاطرنشان کرد: ما باید به دنبال افزایش عرصههای شهری و عمومی باشیم و در این زمینه برنامهریزیهای مدونی را انجام دهیم چرا که جدا شدن از عرصهها از موفقیت مدیریت شهری جلوگیری میکند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، اضافه کرد: توسعه زمانی محقق خواهد شد که محیط زیست حفظ شود چرا تخریب محیط زیست به موازات توسعه فاجعه آمیز است.
حقانی در ادامه نشست خبری خود با بیان اینکه مدیریت شهری علاوه بر توسعه بزرگراهها و فعالیتهای عمرانی باید به فکر حفظ محیط زیست باشد بیان داشت: چنانچه این تفکر محقق نشود قطعاً در آینده در شهر با معضلاتی روبرو خواهیم بود.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، اضافه کرد: باید در شهرها استانداردهای لازم رعایت شوند و در صورت توجه به این موضوع و تحقق استانداردهای لازم شهر به شهر مرگ تبدیل میشود. ضمن اینکه شهر مکانی است که مردم در آن زندگی میکنند و به نوعی خانه دوم آنها محسوب میشود و ما با توجه به فرهنگ غنی خود نباید به گذشته خود پشت پا بزنیم و در این مسیر میبایستی خواستههای مردم را در نظر بگیریم.
وی در ادامه به اقدامات انجام شده در کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران اشاره کرد و گفت:توجه ویژه به موضوع باغات و حفظ آن و همچنین ارائه طرحها برای نگهداری آنها از اقدامات این کمیته محسوب می شود.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، افزود: در کمیته اشاره شده برای حفظ باغات برنامههای مدونی پیشبینی شده است و حتی برخی از قوانین و مقررات جهت حفظ باغات بازنگری شدهاند.
وی تصریح کرد: حساسیت و آگاهسازی شهروندان به موضوع باغات یکی دیگر از فعالیتهای کمیته محیط زیست محسوب میشود و در این زمینه هماکنون حساسیت ویژهای بین شهروندان ایجاد شده است و تخلفات ساخت و ساز در باغات اعلام میشود.
حقانی گفت: با توجه به اعتقاد کارشناسان محیط زیست و تأکید کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، طرح الزام شهرداری تهران به تملک باغات کن مطرح شده ات که این طرح میتواند در حفظ بقیه باغات کن مؤثر باشد.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، گفت: با ارائه این طرح و با حمایت رئیس شورای شهر تهران پیشبینی میشود مابقی باغات کن در آینده حفظ شود و این اقدام مؤثری از سوی کمیته محیط زیست محسوب میشود.
حقانی بیان داشت: با همت اعضای شورای شهر و به ویژه ریاست شورا و به پیشنهاد کمیسیون سلامت حفظ پهنه جنوبی برای باغات جنوبی بزرگراه همت با اکثریت آرا به تصویب رسید که این نیز گام دیگری برای حفظ باغات در شهر تهران محسوب میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه باغات طرشت آخرین نفسهای خود را میکشد، گفت: باید در این زمینه نیز اقداماتی در شورای و نهایتاً شورای عالی شهرسازی در دستور کار قرار گرفته است.
حقانی در ادامه با اشاره به یکی دیگر از اقدامات کمیته محیط زیست شورای شهر تهران، گفت: ورود جدی این کمیته به موضوع پسماند با رویکرد تفکیک زباله از مبدأ یکی دیگر از اقدامات این مجموعه محسوب میشود چرا که ما در سال ۸۳ قانون پسماندها را به تصویب رساندهایم اما با توجه به آئیننامههای اجرایی آن هنوز به موفقیتهای خوبی دست پیدا نکردهایم.
وی گفت: بر اساس آئیننامههای اجرایی پسماند قرار بود در سال ۹۰ مسئله زباله و تفکیک آن از مبدأ صورت گیرد اما علیرغم سالهای گذشته این اقدام مهم همچنان مغفول مانده است.
حقانی ادامه داد: برای اجرای این قانون پسماندها و تفکیک زباله از مبدأ نیاز به یک عزم مدیریتی داریم چرا که اجرای قانون از خود قانون مهمتر است و مسئله پسماند ارتباط مستقیمی را با محیط زیست دارد و در این زمینه میبایستی دستگاههای مربوطه به وظایف خود عمل کنند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، تصریح کرد: در حال حاضر شهرداری تهران با اجرای طرحهایی به صورت پایلوت، کارهایی را آغاز کرده است و خوشبختانه ورود جدیای را به این مقوله و تفکیک زباله از مبدأ داشته است.
حقانی با بیان اینکه در قانون پسماند وظایفی برای دستگاههای دیگر نیز پیشبینی شده است، گفت: وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی، صنعت، صدا و سیما و ... نیز وظایفی را در بخش پسماندها و تفکیک زباله از مبدأ به عهده دارند که میبایستی هریک از این دستگاهها به وظایف خود عمل کنند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، گفت: با اجرای صحیح و درست الگوی مصرف میتوانیم میزان زبالههای شهر را کاهش دهیم و در این زمینه باید آگاه سازی عمومی و اطلاعرسانی دقیقی صورت گیرد.
حقانی با تأکید بر اینکه خرید زبالهسوز در شهر تهران ایراد دارد، گفت: ما باید بتوانیم با تفکیک زبالهها از مبدأ و همچنین تبدیل مواد آلی آنها به کود کمپوست برای کشاورزی شرایط حفظ محیط زیست و توسعه کشاورزی را در نظر بگیریم.
وی ادامه داد: شورای شهر تهران در یک سال گذشته نیز اقدامات قابل توجهی را برای خروج کارگاهها و کارخانهجات صنعتی که به محیط زیست لطمه میزنند انجام داده است.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، خاطرنشان کرد: هم اکنون با همکاری سازمان ساماندهی صنایع و مشاغل، ۱۷هزار صنف جابهجا شدهاند ضمن اینکه صنوف در شهر تهران به سه بخش طبقهبندی شدهاند که از آن جمله میتوان به صنوف سفید، زرد و قرمز اشاره کرد.
وی گفت: صنوف سفید صنوفی هستند که مشکلی ندارند و صنوف زرد، صنوفی هستند که با تمهیدات لازم در رفع مشکلات میتوانند در همان محل ادامه فعالیت خود را داشته باشند اما صنوف قرمز، صنایع بزرگی هستند که میبایستی از شهر خارج شوند.
حقانی ادامه داد: متأسفانه ما در شرایطی هستیم که چوب عدم مدیریت در گذشته را میخوانیم و هماکنون طبیعت با ما قهر کرده است و شهر تهران دچار خشکسالی شده است و متأسفانه هر ساله ۶۰ سانتیمتر از سطح آبهای زیرزمینی در شهر افت میکند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، تصریح کرد: هم اکنون نیمی از آب شرب تهران توسط ۵۰۰ چاه آب تأمین میشود و پیشبینی میشود در صورتی که بیش از حد بارگذاری شود و استانداردهای لازم در نظر گرفته نشود، در آینده با مشکلاتی روبرو خواهیم بود.
حقانی تصریح کرد: ما باید به دنبال مدیریت یک پارچه شهری باشیم و نمیتوانیم حریم را از شهر جدا کنیم چرا که حریم جایی است که حلقه حفاظتی و روند شهر تهران را تعریف میکند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، گفت: متأسفانه در سالهای گذشته و در سالهای گذشته از ۱۴هزار هکتار باغات تهران ۵هزار هکتار کم شده است و در صورت ادامه داشتن شهر تهران غیرقابل زندگی خواهد بود.
حقانی در ادامه نشست خبری خود با اشاره به دغدغه تک تک اعضای شورا برای حفظ و نگهداری فضای سبز و باغات در شهر تهران گفت: ما به عنوان نمایندگان مردم در شورا به وظیفه ذاتی خود عمل میکنیم و هم اینک حساسیت قابل توجهای در جمع مدیریت شهری برای حفظ باغات و فضای سبز ایجاد شده است.
حقانی تصریح کرد: ما هیچگاه به دنبال موضوعات سیاسی نبودهایم و نیستیم و هرچه هست در خصوص مسائل کاری و در قالب مسائل تخصصی در حوزه مدیریت شهری بوده است و در این زمینه اعتقاد داریم که با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری باید تلاش زیادی برای حفظ فضای سطح شهر تهران صورت گیرد.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، بیان داشت: متأسفانه در چند سال اخیر ۴۷.۵ هکتار از باغات جنوبی همت کسر شده است که این موارد از دغدغههای اعضای شورای شهر محسوب میشود و ما امیدواریم در آینده تلاش زیادی برای حفظ باغات و فضای سبز صورت گیرد.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، اضافه کرد: یکی از موضوعاتی که بنده به شخصه آن را پیگیری کردهام موضوع بوستان مادر و زمین ۷۱هزار متری آن بود که این فضا تبدیل به برج نشود اما در همین بخش نیز بنده به دنبال تقابلهای سیاسی نبودهام اما تذکرات لازم را به شهردار تهران در خصوص این پروژه مطرح کردم و هم اینک نیز پرونده بوستان مادر مراحل قضایی و بازرسی خود را طی میکند.
وی در ادامه با بیان اینکه شهرداری تهران تا سه سال زمان دارد که پروانه ساخت و ساز را به باغات و فضای سبز ندهد و ممانعتهای لازم را انجام دهد، گفت: بعد از سه سال متأسفانه مالکان با مراجعه مراجع قضایی به اخذ حکم اقدام به تخریب باغ و یا فضای سبز میکند که البته عرض میکنم.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، تصریح کرد: اشکالات عمدهای در طرح جامع و طرح تفصیلی وجود دارد که این طرح ضد محیط زیست بوده و به جای اینکه باغات در پهنه جی قرار بگیرند در پهنه دیگری پیشبینی شدهاند.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، افزود: در حال حاضر نیز شورای شهر تهران اقداماتی را برای حفظ و نگهداری سایر باغات شهر انجام داده است و هماینک تعامل خوبی با دیوان عدالت اداری برای حفظ باغات صورت گرفته است.
وی در ادامه نشست خبری خود با اشاره به بحران آب در شهر تهران، گفت: عدم برنامهریزی و مدیریت ناصحیح ما را در این شرایط قرار داده است و این در حالی است که مصرف آب در شهر تهران سه برابر شهرهای آسیایی و اروپایی است و ما باید بتوانیم الگوی مصرف را در این زمینه رعایت کنیم و در غیر این صورت در آینده نزدیک و با توجه به شرایط با جیرهبندی آب روبرو خواهیم شد.
حقانی افزود: یکی از موضوعاتی که باید مد نظر مدیریت شهری باشد، انضباط اقتصادی در شهر است چرا که توجه به این موضوع از مصارف بیهوده و ریخت و پاشها جلوگیری میکند ضمن اینکه ما در این اقتصاد باید توجه ویژهای را به اقتصاد مقاومتی داشته باشیم.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، اظهار داشت: در سال گذشته و بر اساس آمار شهرداری تهران ۱۸هزار میلیارد تومان از فروش تراکم و تغییر کاربری کسب کرده است که این مطلوب نبوده و ما باید به سمت درآمدهای پایدار برویم.
حقانی، تأکید کرد: با تلاشهای صورت گرفته در کمیته محیط زیست و خدمات شهری در یک سال گذشته از تخریب بیست باغ در شهر تهران جلوگیری شده است و برای حفظ سایر باغات نیز مصوبات لازم تصویب شده است.
وی در پایان نشست خبری خود با تأکید مجدد بر اینکه بنده هیچگاه در شورا به دنبال مسائل سیاسی نبودهام و نیستم، گفت: بر اساس آئیننامه داخلی شورا جهت مطرح شدن سؤال از شهردار نیاز به یک سوم آرا است ضمن اینکه برای مطرح کردن طرح استیضاح نیز نیاز به اخذ ۲۱ رأی است که هم اینک این اجماع در شورا وجود ندارد.
ارسال نظر