تضمین دوباره اوباما به ایپک
محافل رسانهای و سیاسی آمریکا از موضعی طلبکارانه درباره مذاکره با ایران سخن میگویند و معتقدند در ازای مطالبه انواع امتیازها نباید سخنی درباره کاهش تحریمها گفته شود.
به گزارش پارس به نقل از کیهان، مؤسسه سیاست گذاری خاور نزدیک واشنگتن در تحلیلی به قلم دایان برنز و از قول کارشناسان غربی نوشت: آمریکا و غرب در مذاکرات نوامبر ایران را برای برچیدن حداقل بخشی از سانتریفیوژهای غنی سازی تحت فشار می گذارند. دیوید آلبرایت رئیس مؤسسه علوم و امنیت بین المللی مستقر در واشنگتن گفت ایران برای تأمین سوخت نیروگاه بوشهر، به ۶۰ هزار تا ۱۰۰ هزار سانتریفیوژ، یعنی سه برابر سانتریفیوژهای فعلی، نیاز دارد. این تعداد برای تأمین سوخت این نیروگاه کافی است اما، صالحی از طرح هایی برای ساخت تأسیسات انرژی اتمی بیشتر خبر داد که این امر مستلزم تولید سوخت بیشتر است.
آلبرایت افزود: ایران باید برنامه غنی سازی اش را به ۱۰ هزار سانتریفیوژ محدود کند. همچنین سیمون هندرسون و اولی هاینونن در مقاله ای مشترک برای اندیشکده مذکور نوشتند: هر چند غرب و ایران توافق کردند مفاد مذاکرات محرمانه باشد اما باید گفت هدف کلی کاهش توانایی غنی سازی اورانیوم است. در ادامه این تحلیل آمده است: دادن هرگونه امتیازی به ایران، مانند اجازه غنی سازی اورانیوم موجب مطالبه این امر از سوی سایر کشورهایی می شود که در گذشته از این حق محروم شدند. در واقع، دادن امتیاز به ایران به خاطر تمکین نکردن به تعهداتش در زمینه منع گسترش تسلیحات هسته ای] ! ؟ [زیاده روی محسوب می شود.
از سوی دیگر روزنامه نیویورک تایمز نوشت: لحن بیانیه مشترک ایران و آژانس خوش بینانه است. مقامات غربی آشنا به گفت وگوهای وین هم اعلام کرده اند که اگر توافقی حاصل آمده باشد، ایران موظف خواهد بود امکان دسترسی بازرسان آژانس به همه سایت های هسته ای اش، ملاقات با دانشمندانش و اسنادی که آنها را در گذشته خارج از محدوده می دانسته است، میسر سازد. نیویورک تایمز می نویسد: اصلی ترین خواست و در واقع منبع اصلی نگرانی آژانس دسترسی به « پارچین» سایت ممنوعه نظامی واقع در حومه تهران است. البته در گذشته بازرسان از پارچین بازدید کرده اند اما این سایت به قدری وسیع است که ناظران
هسته ای امکان دسترسی به همه اماکن آن را نداشته اند.
همزمان روزنامه هاآرتص با اشاره به ملاقات سران سازمان های پرنفوذ یهودی از جمله ایپک با مقامات دولت آمریکا نوشت: چهره های بانفوذ کنگره که با دولتمردان اسرائیل ارتباط نزدیک و دیدگاه های مشابه دارند، تأکید می کنند که در مقطع کنونی که ایران بر اثر تحریم ها به پای میز مذاکرات بازگشته باید تحریم ها را تشدید کرد. در همین زمینه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در چند هفته گذشته در دیدارها و پیام های متعدد برای سران کنگره از آنها خواسته است که از هر گامی که به تسهیل در تحریم ها منجر شود خودداری کنند.
این روزنامه افزود: سران ایپک و دیگر سازمان های با نفوذ یهودی-آمریکایی که روز سه شنبه گذشته به کاخ سفید دعوت شده بودند گفته اند شکیبایی شان برای تلاش سیاسی آمریکا در حل بحران اتمی ایران تنها ۶۰ روز دیگر دوام خواهد داشت. براساس این گزارش، این سازمان ها به کاخ سفید اعلام کرده اند که در پایان این مهلت، تلاش علنی خود را برای برقراری تحریم های فلج کننده علیه ایران از سر خواهند گرفت. به گزارش هاآرتص با وجود آنکه افراد حاضر در جلسه از « توافق» یا معامله خواندن آنچه مورد بحث قرار گرفت، خودداری کرده اند اما منابع نزدیک به جلسه گفتند که این گروه تنها پس از کسب اطمینان از اینکه دولت آمریکا قصد کاهش تحریم ها یا آزاد کردن دارایی های ایران که در بانک های سراسر جهان مسدود شده را ندارد، در مورد یک « مهلت» محدود به توافق رسیدند.
منابع نزدیک به این سازمان های یهودی تأکید کردند آنها هیچ تعهدی در مورد خودداری از حمایت از تحریم های جدید در توافقات خصوصی شان با قانون گذاران آمریکا نداده اند. یکی از منابع یکی از این سازمان ها به شرط برده نشدن نامش گفت که « هرگونه تعهد نسبت به چنین مهلتی را قاطعانه رد می کنم. در واقع اگر سنا به سمت قانون تحریم ها حرکت کند، ما از آن حمایت می کنیم. » یادآور می شود پیش از سفر هیئت ایرانی به نیویورک نیز روزنامه نیویورک تایمز فاش کرده بود که دولت آمریکا در مذاکرات محرمانه با نتانیاهو به وی تضمین داده که به خاطر مذاکره با ایران از فشار تحریم ها نخواهد کاست. وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا نیز روز شنبه در مصاحبه با شبکه ده تلویزیون رژیم صهیونیستی تاکید کرد: آمریکا هیچ پیشنهاد و تخفیفی برای لغو تحریم ها علیه ایران ارائه نکرده است.
ارسال نظر