اردک لنگ آمریکایی قادر به توافق با ایران نیست
دولت اوباما در آستانه مذاکرات هستهای ۱+۵ با ایران در وضعیت نامطلوبی به سر میبرد و قادر به توافق با ایران نیست.
به گزارش پارس به نقل از کیهان، روزنامه لبنانی السفیر ضمن ارائه این ارزیابی، اوباما را « اردک لنگ» توصیف کرد و نوشت: دلایل و عواملی که باعث شد اوباما در سال ۲۰۰۹ به کاخ سفید راه پیدا کند، مخصوص همان دوره بوده و اکنون دیگر لزوما وضعیت به همان گونه نیست. اوباما به عنوان یک سخنران چیره دست و بلندپرواز، کسی بود که نظیرش در آن زمان در میان طبقه نخبه آمریکا کم بود و بدین ترتیب او با کم ترین هزینه ممکن واجد شرایط « نجات آمریکا از باتلاق های خاورمیانه» شد. با این حال سخنوری اوباما نتوانست به او کمک کند تا با توجه به تغییرات سریع خاورمیانه برنامه اش را پیش ببرد تا جایی که اکنون پس از پایان دوره نخست ریاست جمهوری یک سال از دوره دوم هنوز نتوانسته هیچ کاری از پیش ببرد.
السفیر می نویسد: اوباما در برابر اصرار اسرائیل بر گسترش شهرک سازی ها در زمین های اشغالی کرانه باختری تسلیم شده تا روند صلح متوقف شود. در عین حال قمار اوباما بر سر ترکیه و هم پیمانی با اخوان المسلمین شکست خورد. اوباما قصد داشت قطب جدیدی در معادلات خاورمیانه ایجاد کند. هنگامی که اوباما بر سر کار آمد، ارث جرج بوش در تنش با ایران را پیش رو داشت و مانند سلف خود قول داد که از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری کند.
این روزنامه خاطرنشان می کند: شکست های اوباما منحصر به خاورمیانه نشد، بطوریکه وعده های او برای سازماندهی عدالت اجتماعی در داخل آمریکا نیز محقق نشد. اکنون و پس از تعطیل شدن دولت آمریکا به نظر می رسد که اوباما مانند اردکی لنگ (لقب روسای جمهور آمریکا در دوره دوم ریاست جمهوری) شده است.
السفیر خاطرنشان کرد: بدین ترتیب به نظر می رسد این خود اوباما است که تبدیل به مانعی در راه بهبود روابط واشنگتن و تهران شده است. او قدرت اندکی در مقابله با گروه های تاثیرگذار کنگره دارد. مشخص است که رئیس جمهور آمریکا بر اساس قانون این کشور اختیارات اجرایی زیادی دارد، اما اختیارات قانون گذاری کنگره باعث شده تا قدرت رئیس جمهور در اجرای سیاست هایش نسبتا محدود شود. مفهوم این وضعیت این است که در مورد رابطه آمریکا و ایران، رئیس جمهور آمریکا اختیارات چندانی در رفع تحریم های اعمال شده علیه ایران ندارد.
مصطفی اللباء نویسنده تحلیل السفیر معتقد است: باید توجه داشت که تحریم ها یکی از موانع اصلی سر راه بهبود رابطه بوده و ایران نیز بر همین اساس معادله ای پیشنهاد داده مبنی بر « ارائه تضمینی دال بر مسالمت آمیز بودن برنامه هسته ای در مقابل رفع تحریم ها» . ناتوانی اوباما در لغو تحریم ها، روند نزدیکی ایران و آمریکا را با شکست مواجه خواهد کرد. تهران هیچ تمایلی ندارد که به خاطر چند عکس یادگاری با آمریکا مذاکره کند، بلکه خواستار دستاوردهای ملموس در رفع تحریم های اقتصادی و اعتراف آمریکا به نقش این کشور در خاورمیانه است.
السفیر ادامه می دهد: دیدار هفته قبل نتانیاهو و اوباما به روشنی نشان داد که اسرائیل تا چه اندازه قدرت دارد تا رئیس جمهور آمریکا را مجبور کند تا بگوید که « گزینه نظامی علیه ایران هنوز هم بر روی میز است» و او منتظر « عمل ایران و نه قول های شفاهی» است. ضرباهنگ نزدیکی لزوما به سود روحانی نیست، به خصوص که اوباما روند اثبات حسن نیت را بر دوش ایران انداخت، در حالی که روحانی خواستار اقداماتی سریع از طرف آمریکایی برای رفع تحریم ها است.
نویسنده السفیر معتقد است برخلاف طرف آمریکایی، دولت و رئیس جمهور ایران از حمایت کامل رهبر عالی این کشور بهره مند است.
ارسال نظر