به گزارش پارس به نق از تسنیم، چرا شعار مرگ بر آمریکا سر مى‏ دهیم؟ ملت آمریکا چه گناهى کرده‏ اند که علیه آن‏ ها شعار مى‏ دهیم؟ ریشه تاریخى این شعار کجاست؟
پاسخ: منظور از آمریکا در شعار « مرگ بر آمریکا» که شعارى رایج در ایران و برخى احزاب و گروه‏ هاى سیاسى- مذهبى در برخى کشورهاى دنیاست، به‏ هیچ‏ وجه، مردم آمریکا نیست که زیر زنجیرهاى امپراتورى خبرى و رسانه‏ هاى استکبارى و شعارهاى دروغین آن، بى‏ خبر از ظلم و جنایات دولت‏ مردان خود در جهان بوده، بلکه منظور از آمریکا، نظام سیاسى و سیاست‏ هایى است که از سوى حکومت و دولت آمریکا، در دنیا اعمال مى شود؛ دولتى که روح استکبارى و خوى فرعونى آن بر کشورهاى بسیارى سایه انداخته است.
البته روح استکبارى آمریکا، تنها در کالبد دولت و حکومت آمریکا دمیده نشده است، بلکه بسیارى از مؤسسات اقتصادى، شبکه‏ هاى مخفى و آشکار سیاسى، مراکز فرهنگى، پژوهشى، خصوصى و بین‏ المللى، حتى با عنوان خیریه و بخش عمده‏ اى از مطبوعات و رسانه‏ هاى جهانى، با روح استکبارى آمریکا، به‏ منظور پیش‏ برد اندیشه و اراده آن، در کار و حرکت هستند. بنابراین، در شعار مرگ بر آمریکا، مردمى که در سیاست‏ ها و ظلم‏ هاى دولت خویش، نقش نداشته یا بى‏ اطلاعند، مورد لعن و نفرین نمى‏ باشند.
از سوى دیگر شعار مرگ بر آمریکا، شعارى برآمده از تجربه‏ هاى بسیار مردم ایران، در طول سال‏ هاى متمادى است که با تمام وجود، خوى استکبارى آمریکا را تجربه کرده‏ اند؛ نظیر راه‏ اندازى کودتاى ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ش. و حمایت از رژیم مستبد پهلوى و چپاول منابع اقتصادى، فرهنگى و انسانى کشورمان قبل از انقلاب؛ بعد از پیروزى انقلاب اسلامى نیز مردم ما شاهد تهیه و تدارک انواع توطئه‏ ها به‏ منظور به شکست کشاندن این نهضت عظیم اسلامى بوده‏ اند؛ مانند کودتاى نوژه، راه‏ اندازى و مداخله در جنگ تحمیلى، مسدودنمودن دارایى‏ هاى ایران، تحریم‏ هاى متنوع اقتصادى، سیاسى، تکنولوژیکى و کارشکنى و اخلال در روند سازندگى کشور و تلاش براى متوقف‏ کردن پیشرفت‏ هاى صلح‏ آمیز هسته‏ اى ایران و تروریسم‏ خواندن ایران و نیز دخالت آشکار در حوادث داخلى ایران و حمایت‏ هاى گسترده و آشکار از اغتشاش‏ گران.

این شعار در واقع، یک هشدار و بیدارباش دائمى جهت آگاهى در مقابل توطئه‏ هاى دائمى آمریکا، در قبال ملت مسلمان و آزاده‏ ى ایران است؛ چنان‏ که مقام معظم رهبرى در پاسخ به سؤالى مى‏ فرماید: « ما همه‏ ى مشکلات را به گردن آمریکا نمى‏ اندازیم. مشکلات ما از خودمان است؛ منتها دشمن از این مشکلات مى‏ خواهد حداکثر استفاده را کند؛ پدر کشور و ملت را در بیاورد. ما نمى‏ گوییم اگر تورم هست، تقصیر آمریکاست؛ نه، اگر تورم هست، اگر کاهش قدرت خرید هست، اگر کمبود اشتغال هست، چه کسى گفته تقصیر آمریکاست؟ ما گردن آمریکا نمى‏ اندازیم؛ این تقصیر خود ماست؛ تقصیر مسؤولان است؛ اما اگر اسم آمریکا را مى‏ آوریم، اگر حرف آمریکا را مى‏ زنیم، مى‏ خواهیم بگوییم که گرگى کمین گرفته، پشت خم کرده که به شما حمله کند؛ از این غافل نباشید. به مسؤولان مى‏ گوییم ضعف‏ ها را برطرف کنید، به شما مى‏ گوییم که متوجه این دشمن باشید؛ تا به شما حمله نکند… » .
با توجه به ماهیت استکبارى آمریکا در قبال ایران و جهان، شعار مرگ بر آمریکا، داراى آثار حیات‏ بخشى در داخل و در سطح جهانى است. این شعار، نداى حقى است که بر سنت و کلام حق استوار است. در این فریاد پاک و متعالى، دست‏ کم دو وجه مثبت دیگر و دو فایده حیاتى مى‏ توان یافت؛ نخست وجه سیاسى و بین‏ المللى آن است، یعنى صلابت مرگ بر آمریکا، بیان حق و فریاد مظلومیت است و پلیدى ظالم را آشکار و رسوا مى‏ سازد و جسارت در برابر ظلم غالب را در میان مردم جهان، پدید مى‏ آورد و ظالم را ذلیل و پریشان مى‏ کند و امروزه شاهد هستیم که این شعار در بسیارى از کشورها تکرار مى‏ شود.
فایده‏ ى دیگر، اثر روان‏ شناختى این شعار است که اظهار تنفر از ظالم، ترحم بر مظلوم را در دل تقویت مى‏ کند و انسان را از تمایل به ظلم و ظالم باز مى‏ دارد و این امر، موجب صفا و صداقت دل و جان مى‏ گردد؛ امیرالمؤمنین - علیه‏ السلام - در وصیت به امام حسن و امام حسین - علیهماالسلام - فرمود: « دشمن ظالم و یاور مظلوم باشید» . اگر امروزه شرایط اجراى حکم جهاد با مستکبران فراهم نیست، لازم است که شهادت‏ طلبانه، فریاد مرگ بر آمریکا را بلند و رسا فریاد زنیم و قدمى عقب نگذاریم؛ به امید روزى که جهانى بیدار و شجاع، دیو ظلم و ظلمت را از پاى درآورد و دولت فرخنده‏ ى یار فرا رسد.
پرسش: آیا شعار مرگ بر آمریکا براى ما کفایت مى‏ کند یا وظایف دیگرى هم داریم؟
پاسخ: خیر، لازم است بکوشیم که مخالفت با استکبار آمریکا، در حد شعار و سیاست باقى نماند؛ بلکه با تلاش‏ هاى علمى، فعالیت‏ هاى اقتصادى و تقویت ابعاد اعتقادى، فرهنگى و… مبارزه‏ اى همه‏ جانبه انجام دهیم و از سطحى‏ شدن پرهیز کنیم و همان‏ طورکه نباید از سایر ابعاد مبارزه و مقاومت و جهاد، غافل شد، نباید از بعد سیاسى هم غافل شد؛ زیرا کشورى مثل ژاپن با توفیقات اقتصادى و تکنولوژیک، در زمینه‏ هاى سیاسى، در بند استکبار آمریکاست.
در کنار مبارزه‏ ى همه‏ جانبه با اهداف و توطئه‏ هاى آمریکا در قبال کشورمان و جهان بشریت، یکى از وظایف دینى و انقلابى ما، تلاش براى هدایت و بیدارى مظلومان و ملت‏ هایى است که زیر سلطه‏ ى تبلیغات سهمگین استکبار جهانى، در جهل و بى‏ خبرى گرفتارند که شامل ملت آمریکا نیز مى‏ شود. از این‏ رو، رویکرد نظام اسلامى در قبال چنین ملت‏ هایى، مبتنى بر تبلیغ آموزه‏ هاى حیات‏ بخش اسلامى و تلاش براى افشاى ماهیت شوم دولت‏ مردان این‏ گونه کشورهاست و این‏ کار با اعزام مبلغ، گسترش شبکه‏ هاى برون‏ مرزى صدا و سیما، سایت‏ هاى اینترنتى، جذب طلبه و دانشجو، برگزارى همایش‏ هاى بین‏ الملى و دعوت از روشنفکران و نخبگان این کشورها و… صورت مى‏ گیرد.
پرسش: چرا شعار مرگ بر آمریکا پس از ۳۵ سال هنوز سر داده مى‏ شود؟
پاسخ: دو چیز تداوم این شعار را رقم زده است؛ نخست روح ظلم‏ ستیزى مردم ایران که نیروى ایجاد انقلابى عظیم را داشتند و دیگر رسوایى آمریکا در این‏ که نشان داد مظهر بیداد و فرعونیت است و از هیچ تجاوز و جنایت و خیانتى براى شکستن عمود خیمه‏ ى استقلال و به قفس درآوردن آزادى این ملت، فروگذار نمى‏ کند. این دو عامل، همچون دو بال پر توان، شعار مرگ بر آمریکا را در سپهر شعور تاریخى مردم ایران به اوج رسانید.
پرسش: آیا شعار مرگ و نفرین داراى مبانى شرعى و فقهى است؟ و آیا قرآن کریم با شعار مرگ و مرگ‏ خواستن براى برخى افراد مخالفت دارد؟
پاسخ: قرآن کریم در مواضع متعددى نه تنها لعن و طرد و نفرین بر دشمنان حق و حقیقت را ذکر کرده است بلکه صراحتاً فریاد مرگ را نیز روا داشته و ذکر نموده است. براى آن‏ که مطلب به‏ صراحت کامل براى خوانندگان روشن شود، شایان ذکر است که قرآن کریم در ۴ موضع به‏ صراحت نداى (مرگ بر) را بلند کرده است که این چهار مورد عبارتند از:
۱- قُتِلَ أَصْحَابُ الْأُخْدُودِ - النَّارِ ذَاتِ الْوَقُودِ - إِذْ هُمْ عَلَیْهَا قُعُودٌ - وَهُمْ عَلَى مَا یَفْعَلُونَ بِالْمُؤْمِنِینَ شُهُودٌ (سوره بروج: آیات ۴ تا ۷)
۲- قتل الخراصون، الذین هم فى غمرة ساهون، یسألون أیان یوم الدین، یوم هم على النار یفتنون (سوره الذاریات: آیات ۱۰ تا ۱۳)
۳- اِنَّهُ فَکَّرَ وَ قَدَّرَ، فَقُتِلَ کَیْف قَدَّرَ، ثمَ‏ ّ قُتِلَ کَیْف قَدَّرَ، ثمَ‏ ّ نَظرَ، ثمَ‏ ّ عَبَس وَ بَسرَ، ثمَ‏ ّ أَدْبَرَ وَ استَکْبرَ (سوره مدثر: آیات ۱۸ تا ۲۳)
۴- قُتِلَ الْإِنسَانُ مَا أَکْفَرَهُ / مِنْ أَىِ‏ ّ شَىْ‏ ءٍ خَلَقَهُ / مِن نُّطْفَةٍ خَلَقَهُ فَقَدَّرَهُ / ثُمَّ السَّبِیلَ یَسَّرَهُ ا (سوره عبس)
بر خوانندگان گرامى پوشیده نیست که عبارت قُتِلَ در عربى، معادل فارسى (کشته باد) ، (مرگ بر) مى‏ باشد و قرآن کریم نه تنها از این عبارت به‏ طور مطلق نهى نکرده است بلکه خود در چهار مورد، افراد و گروه‏ هایى را شایسته این سخن دانسته و علیه آن‏ ها چنین مطلبى را آورده است.
مجال ضیق کنونى جاى بحث تفسیرى جدى در باب این آیات نیست اما شایسته است خوانندگان گرامى توجه داشته باشند که در هر ۴ مورد مذکور در قرآن کریم که « کشته باد» و « مرگ بر» آمده است، طرف خطاب آیه و کسانى‏ که مورد این خطاب قرار گرفته‏ اند، داراى خوى استکبارى بوده‏ اند و به‏ عبارت‏ دیگر همه موارد مرگ‏ خواستن در قرآن به استکبار ربط دارد و براى مقابله با مستکبرین است و این خود از آموزه‏ هاى جالب توجه قرآنى است و براى ما درس‏ آموز است.
در برابر افرادى که شعار « مرگ بر» را مخالف آموزه‏ هاى قرآن کریم مى‏ دانند البته بزرگان دیگرى نیز هستند که این شعار را عین دستور قرآن مى‏ دانند و امر پیامبر اکرم مى‏ دانند. به‏ عنوان مثال امام راحل عظیم الشان ملت ایران که خود مفسر قرآن بود و برخى از کسانى‏ که امروز مدعى هستند که مرگ بر آمریکا گفتن خلاف اصل قرآنى است، ادعاى شاگردى او را هم دارند. امام راحل در باب شعار مرگ بر آمریکا در مواضع متعددى ابراز نظر کرده‏ اند و از جمله بیان داشته‏ اند: « … فریاد برائت از مشرکان در مراسم حج و این یک فریاد سیاسى‏ عبادى است که رسول‏ الله (صلى الله علیه و آله و سلم) به آن امر فرمود. حال باید به آن آخوند مزدور، که فریاد مرگ بر آمریکا و اسرائیل و شوروى را خلاف اسلام مى‏ داند، گفت تأسى به رسول خدا و متابعت از امر خداوند تعالى خلاف مراسم حج است؟ » (صحیفه‏ ى امام، جلد ۱۸، ص ۹۱. )
هدف این نوشتار این نیست که اثبات کنیم که امروز باید شعار مرگ بر آمریکا گفت یا خیر. این امرى ثانوى است که البته در جاى خود مهم است. هدف این نوشتار آن است که به افراد مختلف تذکر دهد که قرآن کریم را بهانه بازى‏ هاى سیاسى و حزبى و گروهى خود قرار ندهند و براى اهداف سیاسى و حزبى خود استفاده نابجا از قرآن کریم ننمایند. به‏ عبارت‏ بهتر استناد به قرآن در جایى شایسته است که واقعاً قرآن کریم چنان دستورى داده باشد و یا از آیات قرآن چنین امرى استفاده شود. اما اگر نویسنده یا شخصیت سیاسى‏ اى براى اهداف حزبى و سیاسى و جناحى خود با اعتقادات دینى مردم بازى کند و نابجا به قرآن کریم استناد نماید، نه تنها شایسته نیست بلکه باید فریاد اعتراض را بلند کرد.
هم‏ چنین یکى از وظایف و واجبات، « تبرى» و بى‏ زارى از دشمنان اسلام مى‏ باشد و این بیزارى، در زبان و عمل ظهور مى‏ یابد. بنابراین، صحت اصل شعار مرگ و برائت از دشمنان الهى، روشن شد. آیا آمریکا مشمول این شعار مى‏ باشد؟ با در نظر گرفتن ابعاد توطئه و جنایت آمریکا بر ضد مردم ایران و سایر ملت‏ هاى مظلوم جهان و خصومت و دشمنى آشکار آن با دین اسلام، شکى باقى نمى‏ ماند که آمریکا مصداق مسلم شرک، کفر، عصیان و استکبار در زمین مى‏ باشد و مسلمانان، نه تنها موظف به بیان این انزجار مى‏ باشند، بلکه وظیفه دارند در عمل نیز با آن مبارزه نمایند تا هرگونه سیطره و سلطه‏ ى این استکبار بر مسلمانان برداشته شود. قرآن کریم مى‏ فرماید: « و لن‏ یجعل الله للکافرین على المؤمنین سبیلاً» و اعلام شعار مرگ بر آمریکا، به‏ معناى نپذیرفتن و زیر بار سلطه‏ ى نامشروع آمریکاى تمامیت‏ طلب نرفتن و به‏ معناى برائت از آن مى‏ باشد؛ همان‏ گونه‏ که خداوند و رسولش نیز از مشرکین برائت مى‏ جویند؛ « ان الله برى ء من المشرکین و رسوله» . بنابراین براى حفظ عزت و استقلال سیاسى، اقتصادى و فرهنگى خود و حفظ منافع و مصالح جامعه و انقلاب اسلامى، تا زمانى‏ که آمریکا دست از این خوى سلطه‏ طلبى و فساد در زمین برنداشته و مسؤولین نظام مقدس اسلامى هم مصلحت بدانند، این شعار ادامه خواهد داشت.