به گزارش پارس به نقل از تسنیم، مرکز مطالعاتی گروه بحران های بین المللی در آمریکا در مقاله ای با اشاره به بحران اخیر سوریه نوشت با فرض اینکه کنگره آمریکا به واشنگتن برای حمله نظامی به سوریه اجازه خواهد داد، اتخاذ چنین اقداماتی بنا به دلایلی غیر از منافع ملت سوریه انجام خواهد شد. دولت آمریکا از ضرورت مجازات وبازدارندگی در برابر استفاده از سلاح های شیمیایی صحبت می کند، این در حالی است که ملت سوریه از سختی های کشتار جمعی در سوریه از زمان آغاز درگیری ها صحبت و تاکید می کند که کسی برای دفاع از آنها به پا نخواسته است.

 

دولت آمریکا با تاکید بر ضرورت تحرک برای مجازات سوریه معتقد است که این کشور خط قرمز مورد اشاره باراک اوباما را رد کرده و باید برای حمایت از اعتبار واشنگتن مجازات شود، اما این مجازات واکنش زیادی در میان سوری ها نداشته است. این در حالی است که صرف نظر از احساسات و ضرورت بازدارندگی و بازگرداندن اعتبار آمریکا، اولویت ها باید برای حمایت از منافع ملت سوریه باشد.

 

این مقاله تاکید می کند که برای شناخت آثار ناشی از حمله نظامی آمریکا به سوریه و بدون در نظر گرفتن چارچوب و تلاش های انجام شده برای بررسی این جنگ باید تاکید کرد که در منطقه ای که درگیریها در آن شلعه ور شده و به نقطه جوش رسیده است؛ به این ترتیب عنصر عدم یقین به صورت قوی در این منطقه ملموس است. در نتیجه عواقب این حمله تقریبا غیر قابل انتظار است؛ با این وجود می توان ملاحظاتی را در مورد تحولات کنونی برشمرد.

 

- حمله نظامی به سوریه به کمترین حد از اجماع بین المللی نخواهد رسید؛ در این معنا تلاش برای رسیدن به دلایل مستحکم برای استفاده از سلاح های شیمیایی نیز بی فایده خواهد بود. بنابراین با توجه به ادعاهای دروغین آمریکا در زمان اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ و جذب نیروهای منطقه ای و جهانی دیگر اطمینان نسبت به این کشور وجود ندارد، این در حالی است که بر اساس پتانسیل های درگیری که در سوریه وجود دارد، اوضاع آمریکا نیز در این میان سخت به نظر می رسد.

 

- حمله نظامی شاید بتواند در آینده نسبت به استفاده از سلاح های شیمیایی ممانعت کند؛ البته در صورت خودداری دولت سوریه از انجام حمله شیمیایی این مخالفان هستند که سعی خواهند کرد از این سلاح ها استفاده کنند و دولت سوریه را در این زمینه متهم نمایند، همین موضوع زمینه را برای دخالت های بیشتر آمریکا در سوریه فراهم می کند.

 

- تشدید فعالیت های نظامی در سوریه می تواند به اقدام دولت برای انتقام از شورشیان و حمله به مناطق تحت سیطره آنها منجر شود، این در حالی است که مخالفان به دنبال استفاده از این فرصت برای کسب دستاوردهای ویژه برای خود هستند.

 

- امکان تشدید فعالیت های منطقه ای و بین المللی (مانند حملات انتقام جویانه از سوی دولت سوریه و ایران یا حزب الله بویژه علیه اسرائیل) وجود دارد و خطرات این اقدام نیز غیر قابل تصور است.

 

- آمریکا اعلام کرد که هدف از این حمله براندازی دولت سوریه نیست، این حمله احتمالا تاثیری بر موازنه قدرت در منطقه نخواهد داشت، در واقع دولت سوریه می تواند پیروزی تبلیغاتی در پی این حمله برای خود به دست آورد و بگوید که در برابر حمله آمریکا ایستاده است، دولت سوریه در این راستا می تواند افکار عمومی منطقه ای و داخلی و غربی را به نفع خود علیه امپریالیسم آمریکا بسیج کند.

 

در نهایت سوال اصلی این است که در صورت حمله نظامی اجتمالی آیا تلاش های دیپلماتیک می تواند حمله را متوقف کند یا نه؟ ادله موجود نشان می دهد که این اتفاق نخواهد افتاد. در پی حمله ای که هم پیمانان سوریه آن را نامشروع و غیرقانونی می دانند، با آمریکا در این رابطه رایزنی نخواهند کرد. حمله نظامی نیز نمی تواند محاسبات را تغییر دهد و برای ایجاد عرصه ای دیپلماتیک برای آنها کافی نیست، در عرصه فعالیت های عملی نیز حمله قطعا فایده ای نخواهد داشت.

 

حال اگر گزینه اصلی آمریکا حمله به سوریه یا عدم انجام این حمله باشد، باید به دنبال این باشد که فرصت های رسیدن به فضای باز دیپلماتیک را مهیا کند، این موضوع می طلبد که در دو زمینه تلاش جدی صورت گیرد، اول اینکه راهکار میانه ای برای رسیدن به پیشبرد سیاسی این موضوع مطرح شود و دوم اینکه به جای سرمایه گذاری بلند مدت در این درگیری به راهکاری دست پیدا کند که توجه روسیه و ایران را جلب کند.

 

از این منظر آمریکا باید پیشنهاداتی را مبتنی بر عناصر زیر مطرح کند:
- باید به این جنگ پایان داده شود و تشدید فضا و بی ثباتی منطقه ای  بین المللی ثبات منطقه و جهان را به هم زده و به نفع هیچ کس نیست.

 

- راهکار برون رفت از این اوضاع سیاسی است و این می طلبد که عقب نشینی های طولانی مدتی در این راستا صورت گیرد و دو طرف از سقف مطالبات خود بکاهند تا به راهکاری میانه دست یابند.

 

- بحران سوریه فرصت مهمی برای آمادگی آمریکا و ایران در راستای فعالیت مشترک برای حل مسایل منطقه ای در راستای بازگرداندن ثبات به آن ایجاد می کند.

 

- آمریکا البته اصرار دارد تا دولت سوریه فروپاشی نکرده و خلأ سیاسی در این کشور ایجاد نشود.

 

- باید اولویت به عدم هدف قرار گرفتن هر کدام از عناصر جامعه سوریه در روند انتقام یا تبعیض یا به حاشیه راندن این کشور در جریان سازش از طریق مذاکرات قرار گیرد.

 

باید این پیشنهاد به عنوان اساس برنامه ها و تلاش های آمریکا با همکاری اخضر الابراهیمی فرستاده ویژه سازمان ملل در سوریه باشد، کنفرانس ژنو ۲ به سرعت برگزار شود.

 

این مرکز آمریکایی در پایان تصریح کرد که بررسی درباره حمله نظامی احتمالی و میزان قانونی بودن این حمله در سایه عدم موافقت و تصویب آن در شواری امنیت باید مد نظر کشورهای جهان باشد و نحوه فعال کردن بحث ها و سازش سیاسی نیز از سوی این کشورها دنبال شود.