گزارش مشروح از رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی
اظهارات موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی امور خارجه
عصر امروز صلاحیت محمدجواد ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه در مجلس شورای اسلامی بررسی شد.
به گزارش پارس به نقل از فارس، صلاحیت محمدجواد ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه دولت یازدهم در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت و نمایندگان موافق و مخالف نظرات خود را مطرح کردند.
* قاضی پور در مخالفت با ظریف وزیر پیشنهادی امورخارجه در صحن علنی: رابط ایران با کشورهای اسلامی در برنامه ظریف مشخص نیست/ سوال از باند مشهور نیویورک
نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی عصر امروز خانه ملت در سخنانی به عنوان مخالف محمد جواد ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه اظهار داشت: سیاست ما عین دیانت ما است، فصل دهم قانون اساسی خونبهای هزاران شهید مربوط به سیاست خارجی است و اصول ۱۵۲ تا۱۵۵ قانون اساسی می گوید سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران براساس دفع هر گونه سلطه جویی و سلطه پذیری، حفظ استقلال همه جانبه و تمامیت ارزی کشور، دفاع از حقوق همه مسلمانان و عدم تعهد در برابر قدرتهای سلطه گر و روابط صلح امیز متقابل تنظیم می شود.
وی افزود: تنظیم سیاست های کشور براساس معیارهای اسلام، تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان و حمایت بی دریغ از مستضعفان جهان است، بنابراین آقای ظریف که به عنوان گروه یا باند نیویورک مشهور هستید آیا به اصول قید شده در قانون اساسی اعتقاد دارید و این اعتقاد شما به چه اندازه است.
قاضی پور ادامه داد: حدود چند دهه بعد از انقلاب، شما در نیویورک ماندید و اصلا شناختی نسبت به خاور میانه و کشورهای همسایه و شرق آسیا ندارید، اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در طی اجرای فرامین امام (ره) و رهبر عظیم الشان در مناطق خاورمیانه و آفریقا نمود پیدا کرده است و امروز جنبش های اسلامی ایجاد شدند.
وی با طرح این سوال از ظریف که مواضع شما درباره جنبش های اسلامی منطقه چیست؟ گفت: آیا بیداری اسلامی را قبول دارد یا مانند برخی ها باعناوین حاشیه ای سعی در کم رنگ کردن مفهوم مقدس اسلامی دارید؟ صراحتا در این باره اظهار نظر کنید؛ در برنامه پیشنهادی شما با وجود آنکه ۱۰ وظیفه اساسی بر عهده وزارت امورخارجه است ولی تنها ۵ وظیفه مورد اشاره قرار گرفتند، نظر شخصی شما در مورد مسئله هسته ای چیست؟
نماینده ارومیه درمجلس در بخش دیگری از سخنانش خاطر نشان کرد: آیا انرژی هسته ای را حق مسلم ما می دانید یا نه، آیا بر سر منافع ملی معامله خواهید کرد یا نه؟ آیا مانند گذشته تمام کارهای خود را با مقام معظم رهبری هماهنگ می کنیدی یا نه؟ آیا مانند مجلس ششمی ها به دنبال مشکل سازی برای نظام نیستید؟ آیا نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را مجبور می کنید در مقابل سلطه طلبان کوتاه بیاید؟
وی اضافه کرد: آیا واقعا از کارمند عزیز وزارتخارجه در خارج از کشور حمایت می کنید؟ برنامه ای توسط شما برای حل بحران اقتصادی و تحریم ها مشاهده نشده است؟ ایا شما در این زمینه تخصص دارید؟ از متخصصان امر در این عرصه استفاده خواهید کرد یا نه.
قاضی پور تاکید کرد: یک شائبه ای وجود دارد که شما توان نگهداری کیف حامل اسناد محرمانه را ندارید، کیف شما را دزدیده اند، لازم است ورزش کنید و اجازه ندهید از این به بعد کیفتان را بدزدند و اسنادتان را ببرند. در برنامه پیشنهادی شما متاسفانه جملاتی از قبیل « گرچه در بین دولت ها، عمده ترین بازیگر تمام قد ایالات متحده امریکاست» قید شده است. باید پرسید آیا واقعا شما اینگونه فکر می کنید؟ نقش ایران اسلامی را با این جمله کمرنگ کرده اید، باید بدانید که آمریکا شیطان بزرگ است و تاکنون هر چه در توان داشت به حمایت از رژیم صهیونیستی اختصاص داد و ما هم از غزه محاصره شده حمایت کردیم، پیروزی نهایی از ان اسلام، ایران و مقام معظم رهبری بود.
قاضی پور افزود: شما در برنامه هایتان از فلسطین، لبنان، حزب الله قهرمان و همیشه پیروز و ملت ستم دیده سوریه بحث کلانی را مطرح نکرده اید.
وی ادامه داد: سیاست کلی نظام را مقام معظم رهبری تعیین می کنند و ما هم باید تبعیت کنیم، همه مردم ایران، امریکا را شیطان بزرگ می دانند و او را منشا کودتا در ایران و ضد حقوق بشر می شناسند، ملت ایران اسلامی علیه شاه و آمریکا یک جا قیام کرد ولی شما در برنامه هایتان حرف از ایالات متحده آمریکا زدید، آیا خبری است که ما مطلع نیستیم؟
این نماینده مجلس در ادامه سخنانش تصریح کرد: شعار « نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» در فتنه ۸۸ توسط برخی وطن فروشان مطرح شد، شما در این رابطه نظرتان را مطرح نکردید، ما طرفدار سرسخت غزه، فلسطین و سوریه هستیم، در برنامه پیشنهادی شما موضوع افغانستان مطرح شده ولی از عراق، ترکیه، جمهوری آذربایجان، پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس، مطلبی مطرح نشده است، نظر شما درباره حاکمیت ایران اسلامی در جزایر سه گانه چیست؟
وی در بخش پایانی سخنانش متذکر شد، غرامت ملت ایران از عراق درباره جنگ تحمیلی، چه می شود؟ چه طور آن را خواهیم گرفت؟ حقوق این ۷۰ میلیون نفر ایرانی را چطور از عراقی ها دریافت خواهیم کرد.
قاضی پور در خاتمه با بیان اینکه در برنامه پیشنهادی شما موضوع روابط ایران با کشورهای اسلامی مشخص نیست و بسیار ضعیف دیده شده است، گفت: در حالی که چشم امید ما به ملت های مسلمان وکشورهای اسلامی است.
به گزارش فارس، این نماینده مجلس پس از اتمام سخنانش از محمد جواد ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه نیز درخواست کرد که محل خدمت و آموزش سربازی خود را بگوید تا مشخص شود که درکجا به خدمت سربازی رفته است و همچنین گفت: ملت، نوکر ما نیست که به جای ما به سربازی بروند و خدمت کنند.
* در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه عنوان شد: واکنش دستغیب به شبهه عدم حمایت ظریف از مساله فلسطین
سیداحمدرضا دستغیب در حمایت از وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت امور خارجه در صحن علنی مجلس گفت: خوشحالیم که برای اولین بار تصدی وزارت امور خارجه در اختیار فردی است که تخصص مرتبط را از ابتدا در کنار تجربه داراست و این یک مزیت فوق العاده برای یک دستگاه دیپلماسی خواهد بود، ما فکر می کردیم که آقای ظریف یک دیپلمات موفق است اما مدیری توانمند در حوزه های مختلف نیز هست.
وی افزود: ما امروز به دیپلمات هایی نیاز داریم که هم شناخت نظری و تئوریک از روابط بین الملل داشته باشد و هم شناخت تجربی و حرفه ای، در واقع مدیریت دستگاه دیپلماسی در شرایط کنونی بدون شناخت محیط سیاست خارجی و شناخت جایگاه ایران امکان پذیر نیست.
نماینده مردم شیراز در خانه ملت ادامه داد: کشورهای متنفذ در بیرون عزم سیاسی را طراحی و عناصر را به گونه ای چینش کرده اند که یک هژمونی بین المللی سخت امروزه در عرصه بین الملل ایجاد شده است. البته به فضل الهی و با رهنمودهای مقام معظم رهبری این هژمونی بین المللی شکننده خواهد بود. اما شکستن این نظم غول پیکر نیازمند دیپلمات های قوی است و باید ابزار لازم در اختیار دولت و دستگاه دیپلماسی قرار داشته باشد تا بتواند در عرصه بین المللی به منصه ظهور برساند.
دستغیب خاطرنشان کرد: رئیس دستگاه دیپلماسی ما جدای از حوزه فعالیت خود ماموریتی در ارتباط با کل کشور در شرایط کنونی دارد که شما آن را می دانید و نیازی به گفتن آن نیست. کسی هست که در شرایط امروز منکر ارتباط معنادار بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با حوزه خارجی باشد. همه این را می دانیم و توقعات، انتظارات و مطالبات فراوانی نیز در این حوزه وجود دارد.
دستغیب با بیان اینکه آقای روحانی ظریف را به عنوان وزیر امور خارجه انتخاب کرد تا بتواند مأموریت هایی که مرتبط با سیاست خارجی و بحث های داخلی ماست، به خوبی انجام دهد اظهار داشت: من به عنوان دانش آموخته علم سیاست و روابط بین الملل باید چند نکته را درباره وزارت ایشان عرض کنم.
این نماینده موافق وزیر پیشنهادی امور خارجه تصریح کرد: طی چند روز گذشته برنامه های پیشنهادی مربوط به وزرای خارجه در دولت های گذشته را مورد مطالعه دقیق قرار دادم؛ ضمن احترام به همه کسانی که خدمات شایسته ای را برای کشور انجام دادند باید بگویم برنامه آنها بیان کلیات بوده که حتی در نظارت نیز کار را بر ما سخت می کرده است.
وی ادامه داد: ما یک راهبرد و برنامه کاربردی را از سوی وزرای قبلی شاهد نبودیم اما برنامه پیشنهادی آقای ظریف کامل و جامع است.
دستغیب با بیان اینکه در برنامه ظریف ضمن بیان اهداف کلی، فرصت ها و چالش ها راهبردها و راهکارهای این زمینه نیز مطرح شده است، افزود: هرکس دیگری که جای آقای ظریف بود این برنامه را در اختیار ما قرار نمی داد و وی ابزار نظارت را نیز برای ما باز کرده است.
این نماینده موافق با وزیر پیشنهادی خارجه خاطرنشان کرد: سردرگمی که در سفارتخانه ها و نمایندگان ما وجود دارد با این برنامه از بین خواهد رفت؛ ای کاش مخالفان برنامه های آقای ظریف را مورد مطالعه قرار می دادند.
وی با اشاره به یکی از انتقادها به ظریف مبنی بر اینکه در برنامه او نکته ای در باب حمایت از مردم مظلوم فلسطین وجود ندارد یادآور شد: صفحات ۵،۱۰و۱۲ مبنای نگارش این برنامه و دقیقاً منطبق بر هویت اسلامی و ملی ماست.
دستغیب تأکید کرد: آنچه که حتی مخالفین نیز باید به آن دقت کنند این است که سفیر جمهوری اسلامی پشتوانه های قوی داخلی در این مأموریت داشته باشد و از سوی دیگر آقای ظریف ابزار تخصص و تجربه را دارد و در عین حال مجهز به دانش روز است.
این نماینده مجلس افزود: انشالله با اعتماد ملت به رهبر معظم انقلاب، آقای ظریف نیز رهنمودهای معظم له را در عرصه بین الملل مورد توجه قرار خواهد داد و با رأی بالای خانه ملت برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی پیش قدم خواهد شد.
* پژمان فر در مخالفت با ظریف وزیر پیشنهادی امورخارجه در صحن علنی: انفعال و عقب نشینی در برنامه های ظریف مشهود است/استکبارستیزی را نباید فراموش کرد
حجت الاسلام نصرالله پژمان فر نماینده مردم مشهد در مجلس که در مخالفت با گزینه پیشنهادی رئیس جمهور برای تصدی وزارت امور خارجه در جلسه علنی عصر امروز (سه شنبه) مجلس سخن می گفت، با اشاره به مواضع و برنامه های ظریف برای وزارت خارجه گفت: در برنامه آقای ظریف، انفعال در مقابل دشمن و تعامل یکسویه با کسانی که یک طرفه ارتباط شان را قطع کرده اند مشاهده می شود که این امر خلاف وصیتنامه امام خمینی (ره) و موازین انقلاب اسلامی است.
وی با بیان اینکه ظریف باید مواضع خود را در قبال مسائل مهم بین المللی روشن کند تا مشخص شود که برنامه ایشان برای مقابله با اسلام و ایران هراسی در منطقه و جهان چیست، تصریح کرد: ما حق عقب نشینی از مواضع و اصول خود را نداریم چرا که در سیاست خارجه باید مطابق اصول عمل کنیم.
نماینده مردم مشهد با بیان اینکه مقام معظم رهبری فرمودند که دولت عادی باید نقاط قوت دولت های گذشته را داشته باشد، تصریح کرد: در بخش سیاست خارجه، مقام معظم رهبری همواره از استکبارستیزی، مقاومت در مقابل دشمن و دفاع از اصول و حق مردم در دولت آقای احمدی نژاد دفاع کرده اند اما این مباحث در برنامه های آقای ظریف دیده نمی شود. لذا آقای ظریف نقاط قوت دولت آقای احمدی نژاد را در سیاست خارجه ندارد.
وی افزود: حضرت آقا در فرمایشات صریحی درباره سیاست خارجه داشتند ایشان تعامل با دنیا را رد نمی کنند اما به هیچ عنوان نمی پذیرند که ما استکبارستیزی را با مستکبران که همان آمریکا و رژیم صهیونیستی است کنار بگذاریم.
نماینده مردم مشهد بهترین دفاع در سیاست خارجه را تهاجم دانست و با بیان اینکه انفعال به معنای دفاع در سیاست خارجی نیست، خاطر نشان کرد: در برنامه های جناب آقای ظریف هیچ فعالیتی برای دفاع از انقلاب اسلامی در برنامه های بین المللی دیده نمی شود و فقط آنچه مشهود است عقب نشینی و انفعال است.
وی با بیان اینکه برنامه ای از ظریف برای مقابله با آمریکا و دفاع از حقوق مسلم ملت ایران ارائه نشده است، افزود: معنای این حرف من این نیست که ایشان را رها کنیم بلکه منظورم احساس خطری است که از جانب خوشحالی و خرسندی دشمنان احساس می شود.
پژمان فر با بیان اینکه رویترز ظریف را شاخه زیتون ایران برای آمریکا و غرب دانسته است، افزود: امام (ره) به ما فرموده است که اگر دشمن از شما تعریف کرد آنجا احساس خطر کنید لذا ما می دانیم که دشمن به ما چشم طمع دارد و می خواهیم که آقای ظریف با اعلام موضع در برابر دشمن امید آنها را به یأس تبدیل کند.
وی با اشاره به تکاپوی شیرین عبادی و امیرهوشنگ احمدی که وی او را دلال ارتباط ایران و آمریکا می خواند، گفت: متاسفانه مشکلاتی که این افراد و از جمله آقای مشایی برای آقای احمدی نژاد به وجود آورده اند تجربه ای شد که ما در مقابل اینگونه مباحث هوشیار باشیم.
نماینده مردم مشهد افزود: آقای خاتمی با ارتباطی که با نهاد سوروس برقرار کرد مشکلاتی را به وجود آورد که حتی برای انقلاب مخملی در ایران بنیاد سوروس برنامه ریزی کرد لذا ما نمی توانیم نسبت به اینگونه مباحث در عرصه بین المللی بی تفاوت باشیم.
پژمان فر با اشاره به نقش موثر جمهوری اسلامی ایران در تحولات بین المللی و بیداری اسلامی از ظریف خواست درباره آنچه به عنوان تعامل و ارتباط با آمریکا در رسانه ها مطرح است واکنش نشان داده و موضع خود را به صراحت اعلام کند.
وی در پایان، برنامه ظریف برای وزارت خارجه را مغایر با وصیت نامه امام راحل دانست و از نمایندگان خواست به وصیت نامه امام (ره) رجوع کنند.
* جهانگیرزاده در موافقت با گزینه پیشنهادی وزارت امور خارجه: رژیم صهیونیستی می داند ظریف یک دیپلمات قوی است
جواد جهانگیرزاده نماینده ارومیه که در صحن علنی امروز عصر مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه سخن می گفت با بیان اینکه جوان گرایی مسئله درستی است اما نباید منافی کار حرفه ای باشد، عملکرد دقیق ظریف در مجموعه مذاکرات ۵۹۸ نشان داد که وی به خوبی توانست محکومیت عراق را در حمله به جمهوری اسلامی به اثبات رساند.
وی یادآور شد: امروز پیشبرد اهداف کلان نظام نیازمند افزایش روابط خارجه به ویژه در مسئله هسته ای است.
جهانگیرزاده با تأکید بر اینکه وزارت خارجه باید با تأسی از فرمایش رهبری مبنی بر عزت، حکمت و مصلحت عمل کند، افزود: این وزارتخانه نیازمند استفاده از نیروهای عاقل و توانمند است که در چارچوب منافع عزتمندانه حرکت کند.
این نماینده مجلس یادآور شد: در گذشته ارتباطات خوبی بین وزارت خارجه با سایر بخش ها وجود داشت؛ آقای ظریف در درون این وزارتخانه فرد معقولی به شمار می رود و آقای ولایتی در مورد وی گفته است ظریف توانمندترین و ورزیده ترین دیپلمات کشور است.
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی امروز بسیار در فشار قرار دارد و آقای ظریف را می کوبد اظهار داشت: آنها می دانند که جمهوری اسلامی ایران از یک دیپلمات قوی استفاده می کند. اینکه انتظار داریم آقای ظریف امروز درباره ارتباط با آمریکا یا عدم ارتباط با آن سخن بگوید درست نیست و می دانیم که اینگونه بحث ها باید در ظرفیت نظام تصمیم گیری شود.
جهانگیرزاده تأکید کرد: معتقدم منافع ملی جمهوری اسلامی ایران و مصالح کشورهای اسلامی ایجاب می کند که ما قدرت وزارت خارجه را افزایش دهیم و بدانیم وجود مهره ای قوی در رأس وزارت خارجه به نام آقای ظریف می تواند منافع جمهوری اسلامی ایران را بیشتر برآورده کند.
این نماینده مجلس یادآور شد: آنچه که درباره بحث ارتباطات نیز گفته شد باید خود وی توضیح دهد اما اگر آقای ظریف با تیم انحرافی ارتباط داشت چرا از کار برکنار شد و رأی به آقای ظریف یک پیام منطقه ای و بین المللی دارد.
* سبحانی نیا در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه در مجلس: رای اعتماد قاطعانه مجلس به ظریف پشتوانه بین المللی وی خواهد شد
حسین سبحانی نیا نماینده موافق ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: ظریف در سنگر های داخلی و خارجی با قدرت از منافع ملی کشور دفاع کرده است. وی دارای دکترای روابط بین الملل و حقوق بین الملل است و در بیش از دو دهه فعالیت خود در این زمینه کتاب های زیادی به زبان های فارسی و انگلیسی تالیف کرده است.
وی افزود: شروع به کار وی مقارن با حمله عراق به میهن اسلامی مان بود در حالی که در جنگ تحمیلی ابرقدرت ها تمام اطلاعات و امکانات را در اختیار رژیم صدام گذاشته بودند تا به زعم خود ایران را ظرف چند روز زمین گیر کنند ظریف به عنوان یک دیپلمات جوان با بهره گیری از دانش و آگاهی و با تسلط به زبان انگلیسی تلاش های زیادی در جهت افشاگری علیه جنایت های صدام انجام داد.
سبحانی نیا در ادامه تاکید کرد: نمایندگان محترم مجلس مستحضرند که سازمان ملل در طول دوره های مختلف به شدت مورد سوءاستفاده قدرت ها قرار گرفته اند و کشورها در چنین فضایی تنها از طریق دیپلماسی هوشمند قادر به رفع توطئه ها هستند.
وی ادامه داد: ظریف در دوران جنگ تحمیلی با ساز و کار دیپلماسی خود علاوه بر افشای جنایات صدام تلاش هایی را در زمینه متقاعد کردن سازمان ملل در زمینه محکوم کردن رژیم عراق بابت حمله به مناطق مسکونی و استفاده از سلاح های شیمیایی انجام داد که تلاش های وی در نهایت منجر به گزارش بازرسان و صدور قطعنامه شورای امنیت بین المللی علیه رژیم بعثی صدام شد که در این زمینه ظریف نقش کلیدی در محکوم کردن رژیم عراق داشت.
نماینده نیشابور در مجلس با اشاره به فعالیت های بین المللی ظریف تصریح کرد: وی ۱۰ سال مسئول معاونت حقوقی و بین المللی سازمان ملل بوده و ۵ سال نیز سفیر نمایندگی و نماینده دائم ایران در سازمان ملل بوده است.
ظریف چندین بار به عنوان مدیر نمونه ملی و دستگاهی انتخاب شده و مسئولیت های مهمی نیز در کمیته حقوقی مجمع عمومی و یونسکو داشته است و فعالیت های حقوقی در زمینه اصلاح منشور کنفرانس کشورهای اسلامی داشته است.
وی همچنین در اجلاس های برگزار شده در ایران مسئولیت های مهمی را برعهده داشته است.
سبحانی نیا در ادامه تاکید کرد: نگاهی گذرا به برنامه پیشنهادی ظریف حکایت از اشراف کامل وی به مسائل بین المللی دارد و حضور وی در دوران انتقالی ایران به عنوان یکی از منابع مهم در شکل گیری نظام بین المللی تاثیر زیادی خواهد داشت.
نماینده نیشابور در مجلس افزود: ظریف معتقد است فرصت ها را در زمینه های عدم وابستگی و استقلال ملی کشور باید غنیمت شمرد و البته سابقه غنی فرهنگی و حضور پرشور مردم در انتخابات های مختلف بخصوص انتخابات ۲۴ خرداد ۹۲ نقش اساسی در بازیگری ایران در دوران گذار بین المللی خواهد داشت.
نماینده موافق وزیر پیشنهادی امور خارجه همچنین خاطرنشان کرد: در حال حاضر چالش های فراوانی علیه ایران در عرصه بین المللی وجود دارد که از جمله آنها تلاش دشمنان برای نهادینه کردن تحریم ها و تضعیف موقعیت ایران در عرصه بین المللی هستند. همچنین تضعیف الگوی اسلامی ایران در بحث مردم سالاری دینی منطقه جزو برنامه های دشمنان است. در شرایط فعلی که دشمنان در صدد اعمال فشارهای بیشتر بر ایران هستند و تلاش زیادی برای منزوی ساختن ایران در عرصه بین المللی دارند باید راهبردهای مفید مسئولین سیاست خارجه جمهوری اسلامی مورد عنایت مجلس محترم قرار گیرد که علاوه بر اینکه بهانه ای دست دشمنان نیفتد راه برای رفع مشکلات نیز گشاده شود.
سبحانی نیا با اشاره به برنامه های مفید ظریف برای باز شدن راه تعامل سازنده برای تعامل بین المللی ایران گفت: برنامه های ظریف به شکلی است که راه تعامل سازنده با جهان گشوده می شود و طرح امنیتی ایران توسط آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی شکسته می شود. برنامه های وی بر اساس شکل گیری این تعاملات سازنده تنظیم شده و وی به طور حتم از تمامی امکانات داخلی و خارجی در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده خواهد کرد.
وی افزود: ظریف در عین اینکه اشراف کاملی بر مسائل حقوقی و بین المللی دارد اعتقاد ویژه ای نیز بر مباحث کارشناسی دارد و با وجود اشراف کامل خود بر مسائل بین المللی نهایتا بر اساس تصمیمات مقامات بالاتر و مشاوران عمل می کند و همین مورد نشانی از نظر مثبت رهبری بر وی دارد.
سبحانی نیا در پایان تاکید کرد: از نمایندگان محترم مجلس تقاضا می کنم با رای اعتماد خود ظریف را در عرصه بین المللی همراهی کند و بداند تائید وزیر امور خارجه با رای بالا پشتوانه محکمی برای وی در عرصه بین المللی خواهد بود.
* ناصر کاشانی در موافقت با وزیر پیشنهادی امور خارجه: انتساب ظریف به باند نیویورک بی پایه و اساس است
ناصر کاشانی نماینده مردم زاهدان در صحن علنی مجلس و در حمایت از وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه، گفت: اهمیت وزارت امور خارجه به عنوان متولی و متصدی دیپلماسی کشور برای حفظ اعتبار و تمامیت عرضی و منافع ملی بر کسی پوشیده نیست، بسیاری بر این عقیده اند که دستگاه دیپلماسی کشور آئینه تمام نمای حکومت در خارج از مرز های آن است به همین دلیل دولت های جهان اعم از بزرگ و کوچک سعی وافر دارند تا از میان نیروهای متخصص و متبحر خود زبده ترین و کارآمدترین ها را برای اداره این دستگاه مهم به کار گیرند.
وی افزود: کیفیت و پیچیدگی سیاست و روابط بین الملل ایجاب می کند تا در انتخاب و انتصاب دست اندرکاران و کنش گران این عرصه خطیر، ظرافت و دقت لازم معمول گردد. توسعه روابط بین الملل در دهه های اخیر، وجوب به کارگیری معیارهای مناسب و ضرور در انتخاب مسئولان دستگاه دیپلماسی کشور را دو چندان می کند.
نماینده مردم زاهدان با بیان اینکه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی پس از انقلاب از نظر ساختار و هم از نظر نیروی انسانی شاهد تغییرات و تحولات گسترده ای بوده، گفت: تغییرات بنیادین در سیاست خارجی کشور پس از انقلاب ضرورت استفاده از نیروهای جدید، پایبند به باورها و ارزش ها و آرمان های انقلاب را قویاً عیان کرد. در واقع دستگاه دیپلماسی کشور به نیروهایی نیاز داشت که هم دارای تخصص لازم بوده و هم متعهد به ارزش ها و معیارهای انقلاب اسلامی باشند.
کاشانی اضافه کرد: جمع بین این دو در سال های اولیه انقلاب کار آسانی نبود، زمان زیادی صرف شد تا نیروهای کارآمد، متعهد و متخصص برای انجام کار خطیر دیپلماسی تربیت شدند.
وی ادامه داد: امروز وزارت امور خارجه دارای نیروهای ارزشمندی است که در حوزه های مختلف تخصصی وجود دارد که این امر مدیون زحمات و تلاش های مسئولان دستگاه دیپلماسی کشور در سه دهه اخیر است. در همان زمان که کمبود نیروی کاردان و کارآمد در وزارت خارجه به شدت مشهود بود، تعدادی از جوانان تحصیل کرده و پایبند به باورها و ارزش های انقلاب صادقانه به دستگاه دیپلماسی کشور در داخل و خارج از کشور پیوستند و مسئولیت گران سنگ دفاع از منافع و امنیت کشور و نظام را برعهده گرفتند. اقرار نیست اگر گفته شود این گروه از جوانان مؤمن همرزم سنگرنشینان جبهه های جنگ تحمیلی در عرصه سیاست خارجی بودند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطرنشان کرد: یکی از جوانان مؤمن که در حین تحصیل در خارج از کشور به کسوت خدمتگزاری جمهوری اسلامی ایران در آمد جناب آقای دکتر محمد جواد ظریف بود. وی که از اعضای فعال و از دبیران انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی در آمریکا بود، به نمایندگی ایران در سازمان ملل پیوست و بر اثر تلاش بی وقفه و استعدادی که از خود نشان داد بزودی یکی از نیروهای زبده، مؤثر و توانمند آن نمایندگی تبدیل شد و دیری نگذشت که به معاونت نمایندگی مزبور رسید.
کاشانی اظهار داشت: کسب موفقیت های آقای ظریف در عرصه علمی در کشوری مانند آمریکا که در آن شرایط حساس انقلاب اسلامی که دیدی خصمانه به ایرانیان و ایرانیان انقلابی و مومن حاکم بود یک امتیاز و موفقیت محسوب می شود و علی رغم اینکه وی می توانست با این همه توانایی های علمی و کسب مدرک در خارج از کشور، با بهترین امکانات در خارج از کشور مشغول به کار شود، اما عِرق اسلامی و ملی وی قابل تحسین است که حتی فرزندان آقای ظریف نیز در کشور خود ما به کار گمارده شده اند و مردم ما نیز به خوبی می دانستند که آقای دکتر روحانی نیز در خارج از کشور تحصیل کرده اند و به ایشان رای داده اند.
وی با بیان اینکه شایسته است تحصیل آقای روحانی در خارج از کشور را جزء ضعف های وی منظور نکنیم، افزود: مسئله مهم این است که آقای روحانی با وجود تحصیلات طولانی مدت در خارج از کشور باز هم خللی در عقاید و دفاع وی از آرمان های انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی وارد نشده و رسول گرامی اسلام نیز در تحصیل علم و دانش در هر جای جهان توصیه کرده اند.
نماینده مردم زاهدان در خانه ملت، اظهار داشت: آقای ظریف در صورت کسب رای اعتماد اولین وزیر خارجه پس از انقلاب خواهد بود که دارای تخصص علمی متناسب با حوزه مسئولیت خود است. تحصیلات وی تا مقطع دکترا در زمینه روابط بین الملل و حقوق بین الملل بوده و تألیفات متعددی به زبان فارسی و انگلیسی در کارنامه علمی و پژوهشی آقای ظریف موجود است بخشی از نوشته ها و سخنرانی های وی نه تنها در محافل سیاسی، بلکه در مجامع علمی و تخصصی نیز مورد توجه قرار گرفته است. سخنرانی آقای ظریف در دیوان بین المللی دادگستری در دفاع از غیر قانونی بودن استفاده از سلاح هسته ای و مقاله عالمانه وی در دفاع از برنامه صلح آمیز هسته ای ایران که در نشریه معتبر دانشگاه کلمبیا به چاپ رسید و سخنرانی بی بدیل وی در جلسه شورای امنیت در رابطه با قطعنامه تحریمی علیه ایران نمونه هایی از ظرفیت تخصصی دکتر ظریف است که مورد تقدیر مقام معظم رهبری نیز قرار گرفت.
کاشانی خاطرنشان کرد: محمدجواد ظریف در خلال دوران سفارت خود در نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد ده ها سخنرانی در دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی آمریکا را داشته که برخی از آنها از طریق فضای مجازی قابل وصول و بهره برداری است، بعید می دانم دیپلمات های زیادی چه ایرانی و چه خارجی دارای چنین سابقه و سبقه علمی باشند.
وی افزود: آقای ظریف برخلاف اکثر وزرای پیشین وزارت خارجه از بدنه کارشناسی و مدیریتی این وزارتخانه برخاسته و با زوایا و زیر و بم های دستگاه دیپلماسی کشور کاملا آشناست. این آشنایی تا بدان حد است که بسیاری از کارشناسان وزارت خارجه که با آقای ظریف همکار بودند وی را نه تنها یک مدیر موفق بلکه یک کارشناس برجسته و صاحب نظر در حوزه های مختلف سیاست خارجی می دانند. تخصص و تجربه دکتر ظریف تنها در وزارت خارجه مورد استفاده نبوده بلکه دستگاه های اجرایی دیگر نیز همواره از نظرات وی بهره برده اند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اضافه کرد: امتیاز برجسته آقای ظریف که تا حدی در داخل نادیده گرفته شده، اشتهار بین المللی وی است. در هفته های اخیر شاهد بودیم که متعاقب به معرفی کابینه جدید حجم وسیعی از اخبار رسانه های خارجی به سوابق و تجارب آقای ظریف و توانایی وی در پیشبرد برنامه ها و اهداف و سیاست های خارجی ایران اختصاص یافته است. این اشتهار مدیون سال ها تلاش صادقانه و بی وقفه تسلط و آگاهی به مسائل بین المللی، هوش و استعداد سرشار، نزاکت و تواضع و بالاخره افق دید وسیع و ذهن خلاق وی است.
وی ادامه داد: مقامات عالی کشور در ملاقات های خارجی شاهد تمجید از آقای ظریف بودند به گفته آقای دکتر ولایتی، خاویر پرز دیکویار دبیرکل اسبق سازمان ملل در یکی از دیدارهای خود با وی درخواست کرده بود که آقای محمدجواد ظریف به سازمان ملل مامور خدمت شود تا این سازمان از توانایی های وی بهره مند شود. همین امتیاز و توانایی ها که بواقع موجب افتخار نظام است، خباثت دشمنان مخصوصا صهیونیست ها و افراطیون راست امریکایی را برانگیخته به طوری که در روزهای اخیر ما ادعای بی پایه به تخریب شخصیت وی پرداخته اند.
کاشانی اظهار داشت: جای تاسف است که گروه هایی در داخل کشور نیز از زاویه دیگری سعی در تخریب شخصیت آقای ظریف به استناد ادعاهای بی پایه کرده اند که یکی از این ادعاها انتصاب وی به حلقه یا باند نیویورک است. باید دید که آیا چنین حلقه یا باندی وجود دارد، اگر وجود دارد چه کسانی در این حلقه یا باند حضور دارند. فعالیت این حلقه یا باند موهوم چیست، اگر آنچه در برخی از سایت ها آمده و از برخی از افراد به عنوان عضو حلقه یا باند نیویورک نام برده شده، ملاک باشد مشخص می شود که این ادعا تا چه حد بی پایه و بی اساس و مدعیان آن تا چه اندازه از انصاف خارج شده اند.
نماینده مردم زاهدان در خانه ملت گفت: برخی از افراد نامبرده در باند نیویورک سالیان سال است که در وزارت امور خارجه حضور ندارند و یا اساسا هرگز در نمایندگی ایران در نیویورک مشغول به کار نبوده اند. آقایان می دانند که آقای ظریف در دوران تصدی خود در معاونت بین المللی وزارت خارجه و یا نمایندگی ایران در نیویورک با تنی چند از زبده ترین و متعهدترین کارشناسان کار کرده و شاید همین مسئله بوده است که موجب رشک دیگران شده، شاید منظور از حلقه و باند نیویورک همین تعداد انگشت شمار کارشناسان خبره و برجسته باشد که عده قلیلی ناآگاهانه و یا مغرضانه قصد تخریب و یا نادیده گرفتن آن را دارند.
کاشانی خاطرنشان کرد: یکی از مشخصات ویژه آقای ظریف در عملکرد وی بارز است، داشتن ذهن تحلیلگر و قوی است، تحلیل دقیق و صحیح تحولات بین المللی مستلزم برخورداری از بینش راهبردی و ذهن فعال است. نگاهی به نظرات وی در برنامه اعلامی و نیز در نوشته ها و برخی سخنرانی هایش متجلی شده، نشان می دهد تا چه اندازه دارای افق دید وسیع و دارای ذهن تحلیلگر است. برخی ادعاها درباره گرایشات سیاسی وی و یا همکاری اش با جریانات خاصی مطرح شده که فاقد اعتبار است. آقای ظریف به عنوان یک دیپلمات حرفه ای هیچگونه وابستگی حزبی و جناحی نداشته و ندارد و معتقد است که سیاست خارجی عرصه جار و جنجال سیاسی و رسانه ای و میدان تسویه حساب های حزبی و جناحی نیست.
* گزینه پیشنهادی وزارت امور خارجه در صحن علنی مجلس: طالب این مسئولیت نبودم/ ذره ای از حقوق ملت کوتاه نمی آیم
محمدجواد ظریف وزیر پیشنهادی امور خارجه بعدازظهر امروز (سه شنبه) در دفاع از برنامه های خود در صحن علنی مجلس گفت: ایران اسلامی قدرتمند است، قدرت ایران را باور کنید.
وی با بیان اینکه مشارکت گسترده مردم در انتخابات و پذیرش رویکرد ریاست جمهوری پیام روشنی برای جهان دارد، خاطرنشان کرد: این پیام حاکی از عزم مردم بزرگ ایران برای تعامل عزتمند با جهان بدون ذره ای کوتاه آمدن از حقوق حقه ایران و براساس اصل عزت، حکمت و مصلحت است تا از این مسیر، مصالح کشور و منافع نظام هم در جهت آرمانی و هم در جهت منافع ملی که از دیدگاه نظری منافع آرمانی و منافع ملی کشور را هم راستا می دانم، تأمین شود.
ظریف اضافه کرد: در چند سال اخیر سلطه گران تحریم ها و فشارهای ناروایی را به مردم ایران تحمیل کردند، ولی علی رغم این فشارهای بی منطق، مردم با هوشیاری و خودباوری و با تقویت انسجام ملی در انتخابات اخیر استقلال و عزت رکشو را تضمین کردند.
وزیر پیشنهادی امور خارجه خاطرنشان کرد: احترام به مردمسالاری اسلامی و تبعیت از آرا مردم و احترام به حقوق و اراده آنها و رعایت ارزش های اسلامی و اصول اخلاقی می تواند الگویی از حکمرانی خوب و موفق در بین کشورهای اسلامی ارائه کند.
وی ادامه داد: سخن حکیمانه و بلند مقام معظم رهبری که رای مردم حق الناس است، بعد جدید و بی نظیری را بر مفاهیم مردمسالاری و حقوق بشر افزود و مسئولیت در برابر خالق قادر و بصیر علاوه بر پاسخگویی و شفافیت در برابر مردم به ادبیات این حوزه مهم علوم انسانی اضافه کرد.
ظریف گفت: این مفهوم واقعی و اصیل گفتمان انقلاب اسلامی است و این یادگار امام راحل است که در ساختار معنایی جهان در حال گذار امروزی قدرت بی نظیر، خودساخته و غیرقابل انکاری را به جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه و جهان داده است. باید این قدرت بی نظیر را باور کنیم، نه در شعار بلکه در عمل و با این خودباوری و اعتماد به نفس در صحنه روابط بینالملل حضور فعال، سازنده و تاثیرگذار داشته باشیم.
وی اضافه کرد: ایران در منطقه ای که از گسترش افراط گری، بی ثباتی و ناامنی رنج می برد، لنگرگاه ثبات، امنیت و آرامش خودجوش و نه متکی بر قدرت خارجی است؛ با این سرمایه عظیم اجتماعی، ایران و مردمسالاری دینی که ما منادی آن هستیم نقش بی بدیلی در تقویت اعتدال و آرامش در منطقه ایفا می کند.
ظریف ادامه داد: مشارکت ایران در فرآیندهای سیاسی در منطقه ای ناامن و استراتژیک، عاملی اساسی در جلوگیری از جنگ، خشونت و افراط گری خواهد بود. قدرت و موقعیت سیاسی و استراتژیک ایران می تواند و باید در خدمت پیشرفت همه جانبه و هدفمند و توسعه پایدار اقتصادی و بهبود وضعیت رفاه و معیشت مردم بزرگوار ایران که ولی نعمتان همه ما هستند، قرار گیرد.
وی گفت: نیروی انسانی متخصص و کارآمد، وسعت سرزمینی، منابع سرشار انرژی، ذخایر فراوان معدنی، راه های مواصلاتی، فناوری و علم و دانش چشم انداز توسعه و قدرت ایران را بیش از پیش درخشان می کند.
وزیر پیشنهادی امور خارجه با بیان اینکه دولت تدبیر و امید همکاری های توسعه ای و اقتصادی خود را با کشورها و نهادی موثر در اقتصاد جهانی از موضع استغنا برای پیشرفت و بهبود معیشت مردم به کار خواهد بست، اظهار داشت: رویکرد اعتدال در سیاست خارجی دولت مبتنی بر واقع بینی، خودباوری و خودآگاهی برای ایجاد تفاهم و اعتماد متقابل برای ایجاد ظرفیت و توان ملی کشور و امنیت و توسعه آن.
ظریف تصریح کرد: دراین تعامل سازنده، آرمان ها، منافع و امنیت ملی ایران تفکیک ناپذیر است و اهداف اصلی و غیرقابل تفکیک ما به شمار می روند و مذاکره و رقابت همراه با تدبیر و پیگیری مستمر برنامه ها و ایجاد اعتماد متقابل از ابزار لازم این سیاست است.
وی تأکید کرد: اعتماد دوسویه است. اعتماد نمی تواند یک سویه باشد. جهان باید اعتماد مردم بزرگ ما را کسب کند.
وزیر پیشنهادی امور خارجه با بیان اینکه هدف سیاست خارجی دفاع عزتمند، خودباورانه و هوشمندانه از منافع و مصالح کشور است با زبانی متقاعد کننده و با رفتاری متین و حکمت آمیز و تدبیر.
وی اعتدال را حاصل خودباوری و اعتماد به نفس و تندروی را نمود بازر ضعف و ترس د انست و افزود: سیاست خارجی دولت اعتدال با اقتدار و آگاهی و به دور از حاشیه پردازی حقوق مسلم مردم ایران نه تنها در زمینه هسته ای بلکه در تمامی امور را پیگیری خواهد کرد و ذره ای از این حقوق این ملت کوتاه نخواهد آمد و با ایجاد فرصت ها و کاهش تهدیدها دایره دوستی ها را در منطقه و جهان گسترش می دهد و باور به توان خود آماده است تا دیگر کنشگران صحنه جهانی را ناگزیر سازد که روابط و رفتار خصومت آمیز خود را به روابط عادلانه و مبتنی بر اعتماد و همکاری متقابل تبدیل کند.
وی با بیان اینکه من طالب این مسئولیت نبودم، خاطرنشان کرد: تلاش فراوانی کردم که آقای روحانی را متقاعد سازم که این وظیفه را بر عهده این بنده کوچک قرار ندهد. در صورت رای اعتماد شما مسئولیت سنگین و خطیری بر این بنده کوچک خدا گذاشته خواهد شد که تنها به اتکال خاضعانه به قدرت لایزال حضرت حق و توسل به پیامبر اعظم و ائمه هدی قابل تحمل است.
وزیر پیشنهادی امور خارجه ادامه داد: من به عنوان کارشناسی که تمام عمر خود را صرف آموختن، مطالعه، تحقیق، تدریس و اجرای سیاست خارجی و روابط بین الملل کرده ام سنگینی این مسئولیت بزرگ را با تمام وجود در برابر ملت احساس می کنم.
ظریف خاطرنشان کرد: می دانم که دستیابی به جایگاه در خور ایران حتما با مخالفت و چالش جدی مواجه خواهد بود، ولی علی رغم تمام دشواری ها لحظه ای تردید نکرده ام که یاری خدا برای ملت ایران نزدیک است.
وی گفت: شرایط جهانی کنونی بسیار پیچیده است و جمهوری اسلامی ایران در منطقه ای حساس و پرخطر رسالتی مهم بر عهده دارد. سیاست استقلال طلبانه و رویکرد عزتمدارانه ایران نقش بسیار برجسته ای در جهان به ایران داده است. برای ایفای چنین نقشی سیاست خارجی باید ملی، فراجناحی و براساس قانون اساسی تحت نظارت مستقیم مقام معظم رهبری باشد.
ظریف با بیان اینکه همواره در هر مسئولیتی که تاکنون در عرصه سیاست خارجی و روابط بین المللی داشته ام این اصل اساسی را نصب العین قرارداده ام، گفت: افتخار دارم که در اجرای تدابیر تاریخی و داهیانه حضرت ایشان در جنگ تحمیلی، بحران عراق و افغانستان، پرونده هسته ای و دیگر موضوعات مهم سیاست خارجی به لطف خدا کوتاهی نکرده ام و همواره مورد مرحمت بزگوارانه ایشان بوده ام.
وزیر پیشنهادی امور خارجه سیاست خارجی را عرصه منافع و امنیت ملی کشور خواند و تصریح کرد: نباید دستخوش سلیقه های جناحی شود. سیاست خارجی امری تخصصی است. من باندگرا نیستم. من دست هر کس که بتواند منافع ملی ایران را به پیش ببرد می بوسم و از او طلب همکاری می کنم و این کار را در ۲۵ سال سابقه مدیریتی در وزارت خارجه انجام داده ام.
ظریف گفت: من نه با اتوبوس که تاکنون بعد از ۲۵ سال یک نفر را از اقوام، خویشان و دوستان وارد وزارت خارجه نکرده ام و با کارشناسان خدوم وزارت خارجه همواره کار کرده ام.
وی اضافه کرد: سیاست خارجی حیطه دوراندیشی، صبوری و قاطعیت است و باید از هیجان های روزمره و ادعاهای هزینه ساز به دور باشد. در حوزه سیاست خارجی باید عرصه اجرا و تحلیل را از یکدیگر جدا کرد.
ظریف گفت: در قلمرو تحلیل من خود و همکارانم را موظف می دانم همچون دیده بانی صادق زمینه های فرصت ساز یا تهدید آفرین و اوضاع عینی منطقه ای و جهانی را به طور شفاف و کامل به مسئولان و در رأس آنها مقام معظم رهبری منتقل کنم. ما در این مسئولیت با مدد از حضرت حق از تمام توان حرفه ای و قدرت تحلیلی خود بهره خواهیم برد و آن را در کمال راستگویی و خیرخواهی عرضه خواهیم کرد و از جوسازی و ارعاب، انکار و اهمال واهمه ای نخواهیم داشت.
ظریف خاطرنشان کرد: دستگاه دیپلماسی خود را موظف به اجرای تصمیماتی می داند که پس از طی مراحل تصمیم سازی توسط مراجع عالیه نظام ابلاغ می شود و در این عرصه ما تمام توان کارشناسی خود را بسیج خواهیم کرد که این تصمیمات را چه موافق نظراتمان باشد و چه مخالف تحلیلمان باشد، به بهترین نحو و برای رسیدن به بهترین نتیجه دنبال کنیم. چرا که دولت باید فقط یک سیاست خارجی داشته باشد.
وی گفت: هیچ دولتی نمی تواند با بیش از یک سیاست خارجی کار خود را در این دنیای پرآشوب به پیش ببرد. برای همین است که قانون اساسی سیاست خارجی را حیطه و موضوع مقام رهبری قرار داده تا از دعواهای جناحی و درگیری های داخلی به دور باشد.
وزیر پیشنهادی امور خارجه اضافه کرد: سیاست خارجی ایران مانند هر دولت دیگری که خواستار حضور فعال و تأثیرگذار در صحنه متحول جهانی است براساس یک رشته اهداف کلان که عموما در تمامی شرایط ثابت و غیرقابل خدشه اند و یک رشته اهداف اجرایی و عملیاتی که در پرتو شرایط و تحولات منطقه ای و جهانی و ضرورت ها و نیازها و مصالح امنیت ملی تعیین می شوند، شکل می گیرد.
وی گفت: اهداف کلان سیاست خارجی در قانون اساسی، رهنمودهای امام راحل که نصب العین همه ماست و مقام معظم رهبری و اسناد بالادستی جمهوری اسلامی و به منظور پیشبرد آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی و آرمان های انقلاب عظیم اسلامی مشخص شده اند. براساس این اهداف کلان باید به تبیین هوشمندانه اهداف عملیاتی سیاست خارجی، شناخت دقیق شرایط جهانی، ترسیم جایگاه ایران در شرایط متحول فعلی و شناسایی واقع بینانه فرصت ها و چالش ها پرداخت.
ظریف ادامه داد: دوران فعلی در روابط بین الملل دوران انتقالی و گذار است که از حساس ترین، مخاطره آمیزترین و سرنوشت سازترین مقاطع تاریخ نظام بین الملل به حساب می آید. دوران های گذار در گذشته غالبا با جنگ همراه بوده اند ولی دوران انتقالی کنونی علی رغم رقابت های سنگین و سهمناک بدون استفاده از اهرم نظامی رقابت ها شکل می گیرد.
وزیر پیشنهادی امور خارجه خاطرنشان کرد: یکی از پیچیده ترین دلایل این تحول، تحول در مفهوم قدرت است. گذر از تمرکز بر قدرت نظامی به سایر ابعاد نوظهور قدرت، اصالت یافتن مشخصه های فرهنگی، معنایی، هنجاری، گفتمانی و نامتقارن و اشاعه معانی غیرنظامی مثل قدرت اقتصادی، علمی و فناوری، بازیگری و قدرت اجماع سازی از نمادهای مهم این تحول بوده است و به همین دلیل فضا برای کنشگرانی چون ایران به طرز بی سابقه ای باز شده است.
ظریف با بیان اینکه نظریه های پایان تاریخ و برخورد تمدن ها در کنار تلاش های سیاسی برای تشدید اسلام هراسی و ایران ستیزی نشانگر نگرانی از همین قدرت جمهوری اسلامی ایران است، تصریح کرد: ما باید اگر می خواهیم در حوزه هایی که رقبای ما از آن نگرانی دارند پیش برویم باید بر همین ابعاد قدرت ایران تأکید کنیم و دیپلماسی کشور را در خدمت آن قرار دهیم.
وی در ادامه سخنانش در صحن علنی مجلس گفت: استقلال و عدم وابستگی ایران در سیاست خارجی امکان حضور ایران را در صحنه بین المللی بدون دشواری و ملاحظات معمول سایر بازیگران فراهم کرده است. پیام جهانی مردمسالاری دینی، رسالت بیان شده در قانون اساسی، هویتی تأثیرگذار از ایران ساخته است. امکان ارتقای حضور و نفوذ ایران بسیار فراتر از یک قدرت میانی و منطقه ای را فراهم کرده است. ترکیب خودباوری و پیام جهانی و توانمندی فرهنگی به ایران توانمندی تاثیرگذاری بسیار فراتر از نقش یک قدرت میانی در صحنه جهانی داده است. نقش فزاینده اسلام در تحولات سیاسی و اجتماعی معاصر واقعیتی آشکار و تردیدناپذیر است.
وی با بیان اینکه بیداری اسلامی و تحول خواهی در کشورهای اسلامی اینک با چالش افراط و سکولاریسم مواجه شده است، خاطرنشان کرد: تحجرگرایی و خشونت ورزی و ستیزهای فرقه ای از یک سو و مادی گری، دین ستیزی و خودباوری از سوی دیگر سبب شده تا شکاف های اجتماعی عمیق شود و فرآیندهای مدنی آسیب دیده و تهدید و بی ثباتی گسترش یابد.
ظریف اضافه کرد: براین اساس تبیین الگوی بومی مردمسالاری دینی فرصت مناسبی برای تبیین و ارائه عملی اعتدال به عنوان تجلی گفتمان اصیل انقلاب اسلامی به ویژه در سایه انتخابات اخیر فراهم شده است. البته در کنار این فرصت ها، چالش های جدی و فراوانی در برابر نظام و کشور قرار دارد که باید با برنامه ریزی و هوشیاری از آنها عبور کنیم و نقش کشور را در نظام جهانی در دوره انتقالی تثبیت کنیم که این چالش ها را در برنامه ای که به شما ارائه کرده ام بیان کرده و فرصت ها را برشمرده ام.
وی گفت: تقاضا دارم این برنامه را بخوانید. دوستان امروز را به خواندن برنامه تشویق می کنم.
وزیر پیشنهادی با بیان اینکه محبت هایی در فرمایشات دیروز به بنده شد که اجازه می خواهم به یکی دو مورد پاسخ دهم، اظه
ارسال نظر