به گزارش پارس ، روزنامه کیهان نوشت: انتظار آن بود که مسئولان محترم قضایی و اطلاعاتی کشور گزارشی که خلاصه آن در پی خواهد آمد را منتشر کنند و چنانچه انتشار آن را به مصلحت نمی دانستند، لااقل برای حفظ و حراست از منافع ملی، اطلاعات مربوطه را در اختیار رئیس جمهور محترم قرار دهند تا در گزینش اعضای کابینه خود دقت بیشتری داشته باشد. مخصوصاً آن که مفاد و اطلاعات این گزارش به طور مشروح و با ذکر اسامی واسطه ها و بازیگران دست اندرکار غارت ثروت ملی در دادگاه های آمریکایی و اروپایی مطرح شده و رسانه های خارجی در جریان رسیدگی پرونده در این دادگاه ها به آن پرداخته اند. کیهان اصراری به انتشار این گزارش نداشت ولی متأسفانه نام برخی از متهمان این پرونده در فهرست کابینه پیشنهادی رئیس جمهور محترم به چشم می خورد و یکی دیگر از متهمان اصلی از افراد بسیار نزدیک به کسی است که شواهد نشان می دهد در چرخه گزینش کابینه پیشنهادی نقش مؤثری داشته است.

گفتنی است به نظر می رسد رسیدگی به این پرونده و اعلام نتیجه و نظر قطعی درباره آن از سوی مراجع قضایی و امنیتی، بیش از اندازه به درازا کشیده است. از این روی و از آنجا که این روزها نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در جریان رأی اعتماد یا عدم اعتماد به وزرای پیشنهادی، وظیفه سنگینی برعهده دارند، اشاره به پرونده یاد شده را ضروری می دانیم و بدیهی است که اثبات مجرم بودن متهمان موکول به اعلام نتیجه قطعی رسیدگی های قضایی است ولی از نمایندگان مردم انتظار می رود به افرادی که پرونده ای مفتوحه دارند، مادام که تکلیف و نتیجه رسیدگی های قضایی مشخص نشده است، اجازه حضور در کابینه را ندهند.

***

با افشاگری روزنامه نروژی DN پلیس نروژ (Okekrim) رسماً پیگیری هایی را آغاز کرد و از آنجا که استات اویل در بازار بورس آمریکا نیز سهام داشت، دادگستری ایالات متحده آمریکا نیز رسماً وارد میدان شد. در این شرایط بود که استات اویل اتهام وارده را پذیرفت. جریمه ای که نروژ برای استات اویل در نظر گرفت ۳ میلیون دلار بود. استات اوایل در آمریکا نیز ۲۰ میلیون دلار جریمه شد. اما در ایران خبری نشد!

در بخشی از حکم دادگاه آمریکا آمده است؛ « در بهار سال ۲۰۰۱ (۱۳۸۰) کارمندان شرکت استات اویل در ایران، دعوت یک مسئول ایرانی را از طریق یکی از وابستگان وی پذیرفتند. بعد از دیدار با مسئول ایرانی، استات اویل برای سنجش نفوذ این مقام ایرانی از او خواست تا پاسخ خود را از طریق وزیر نفت ایران به شرکت استات اویل بفرستد. کارمند شرکت استات اویل گفت که این مسئله قدرت مقام ایرانی را نشان داد و راهی برای به دست آوردن فرصت های تجاری در ایران بود. بعد از تماس های اولیه، استات اویل دریافت که مسئول ایرانی مشاور وزیر نفت ایران بوده و خانواده او قدرت و نفوذ زیادی در تجارت نفت و گاز ایران دارد» .

« ریچارد هابرد» نایب رئیس اجرایی استات اویل بعد از محکومیت این شرکت در دادگاه نروژ، خطاب به رئیس دادگاه و اعضای هیئت منصفه می گوید؛ « آقایان و خانم ها! شما خوب می دانید که شرکت ما در سال های اخیر به دنبال گسترش فعالیت های خود در خاورمیانه و بخصوص ایران بوده است و نیز خوب می دانید به دلیل عدم شفافیت در قراردادهای مالی چنین کشورهایی، گرفتن کار در چنین مناطقی قواعد خاص خود را دارد (! ) همانطور که مطلع هستید ما از اوایل ۲۰۰۱، مطالعات و مذاکرات خود را با ایرانی ها آغاز کردیم. پس از آشنا شدن به قواعد بازی در بازار نفت و پروژه های نفت و گاز ایران، من به دنبال فرصتی برای ملاقات با پسر جوان بودم و این فرصت سرانجام در برگن در محل شرکت خودمان به من دست داد. او به من گفت « برای موفقیت کار» باید کمیسیونی از طریق هورتون و « ع- ی» ۳۴ ساله که از ایرانیان مقیم لندن و مؤسس هورتون است، به وی پرداخت شود. (۱) البته او پیشنهادهایی را هم برای انتقال پول از طریق خیریه هایی که در ایران بنیاد نامیده می شوند، ارائه کرد. من بیشتر آنها را رد کردم تا اینکه بر سر یکی از آنها به توافق رسیدیم. اطلاع دارید که ما در ژوئن امسال یک قرارداد اسمی و فرمالیته مشاوره با هورتون منعقد کردیم که براساس آن قرار شد ظرف ۱۵ سال، مبلغ ۱۱ میلیون دلار به هورتون پرداخت شود. هم چنین مطلع هستید که ما، براساس تقاضای آقای « ی» پس از این قرارداد با پرداخت حدود نیمی از مبلغ ۱۱ میلیون دلار و طی دو فقره انتقال وجه از طریق یک حساب بانکی در نیویورک به یک حساب بانکی در شبه جزایر قبرس و جمعاً به مبلغ ۲/۵ میلیون دلار، به اولین بندهای قرارداد عمل می کنیم و نیز اطلاع دارید که چهار ماه بعد از قرارداد اولیه مان، یعنی همین چند هفته پیش، اولین ثمره قرارداد مشاوره خود را با بردن یک پروژه ۳۰۰ میلیون دلاری در پارس جنوبی به دست آوردیم. البته از جریانات بعدی هم لابد همه اعضا اطلاع دارند که چگونه با مشکوک شدن حسابرس ها به پورسانت غیرعادی ما برای این پروژه ها و جنجال های بعدی رسانه ای، آن ماجرا به دادگاه کشید. من، ریچارد هابرد، به عنوان نائب رئیس اجرایی استات اویل خود را در این رسوایی شریک می دانم و همانند همقطاران خود، رئیس و رئیس اجرایی استات اویل استعفا می دهم. »

« ع- ی» همکلاسی و دوست خانوادگی « م-ه‍ » است. وکیل خانواده « ه‍ » در یکی از گفتگوهای خود ادعا کرده است: در پرونده استات اویل یکی از مدیران این شرکت یعنی آقای اولاف فیل در دادگاهی در نروژ گفته بود که ما قراردادی با « ع- ی» به عنوان مشاور به مبلغ ۲۰ میلیون دلار بستیم که پنج میلیون دلار هم پیش پرداخت داده ایم که درصدی به « م-ه‍ » پرداخت شده است. « ع -ی» در لندن شرکت داشت. مدیر شرکت استات اویل گفته بود با « ع- ی» قرارداد بستیم که در مورد قراردادهای نفتی به ما مشورت دهد. « ع- ی» هم شوهرخواهر معاون قراردادهای وزیر نفت بود. « م- ه‍ » می گفت درست است « ع ی» در دانشگاه با من همکلاس بوده و سلام و علیک داشتیم، ولی او اگر می خواست اطلاعاتی بگیرد تا به آن شرکت نروژی مشاوره بدهد، از شوهر خواهرش می گرفت و نیازی نبود از من بگیرد (! )

استات اویل همه ماجرا نیست!

اما استات اویل همه ماجرا نیست و این گزارش قصد بازگشایی مراحل گسترده رسیدگی به این پرونده در نروژ، آمریکا و ایران را ندارد که خود مثنوی هفتاد من کاغذ است و یکی از شاهکارهای دوره مدیریت وزیر نفت دولت اصلاحات محسوب می شود و دستگاه قضایی علی رغم تعلل های پی درپی حسب برخی اطلاعات واصله اخیرا فعالیت شایان توجهی در این خصوص داشته است.

به گزارش پلیس انگلیس که در پرونده مربوط به شکایت دولت ایران از شرکت کرسنت موجود است، در بازرسی از دفتر « ع-ی» اسناد و مدارک فراوانی از قراردادهای نفتی دوره وزارت دولت اصلاحات در دفتر ایشان پیدا شده است! این اسناد امروزه در اختیار دادستانی تهران است. یکی از انبوه اسناد و مدارک موجود، مربوط به قرارداد کرسنت و مکاتبات ویژه ای مابین « م-ه » و « ع- ی» و حمید جعفر، مدیرعامل شرکت اماراتی کرسنت است که در آن توافقاتی مبنی بر پرداخت پورسانت های کلان صورت پذیرفته است.

غارتگر شاکی می شود!

گفتنی است که پرونده داوری این قرارداد با وجود نقاط ضعف فراوان آن از سال میلادی گذشته با شکایت شرکت کرسنت در دیوان بین المللی لاهه مطرح و در حال رسیدگی است.

همزمان نیز شرکت ملی نفت ایران شکایت متقابلی مبنی بر وجود فساد در این قرارداد مطرح نموده است که در آن علاوه بر اسناد فراوان به اسناد موجود در دفاتر « ع- ی» و همچنین پرونده قضایی و اقاریر « ع-ت» دلال بعدی این قرارداد، استناد شده است.

« ع-ی» در یکی از آخرین مراحل رسیدگی به این پرونده به عنوان شاهد در سوم تیرماه سال جاری همزمان با حضور هیئت هایی حقوقی شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت کرسنت به لاهه دعوت می شود، اما برخلاف سایر شهود از حضور مستقیم در جلسه داوری استنکاف می نماید و توضیحات خود را با روش ویدئو کنفرانس- از دفتر دیوان بین المللی لاهه مستقر در دوبی- ارائه می دهد.

نامبرده ابتدا دخالت خود را در دلالی قرارداد کرسنت و ارتباط با برخی مسئولان وزارت نفت ایران تکذیب می کند، ولی از آنجا که در مقابل سؤالات و مستندات انکارناپذیر وکلای شرکت ملی نفت ایران قرار می گیرد، برای ارائه پاسخ تا فردای همان روز تقاضای مهلت می کند، اما فردای آن روز یعنی چهارم تیرماه، علی رغم تلاش سرداور پرونده، امکان ارتباط با نامبرده حاصل نمی شود.

بعد از ساعاتی نیز اخبار تایید نشده ای از ناپدید شدن وی به گوش می رسد.

همسر وی نیز پس از ربوده شدن شوهرش به لندن رفت و با مقامات وزارت خارجه انگلیس دیدار داشت که پیامد آن، تماس تلفنی ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس با همتای ایرانی خود، علی اکبر صالحی و اظهار نگرانی نسبت به وضعیت وی بود!

روز شنبه هفته گذشته روزنامه تایمز اعلام کرد جنازه « ع-ی» از سوی پلیس امارات در شیخ نشین فجیره پیدا شده است و اخباری تحت عنوان پیدا شدن جسد تاجر ایرانی- انگلیسی در رسانه ها انعکاس یافت ولی دیروز خبرگزاری گلف به نقل از وزیر کشور امارات این خبر را تکذیب کرد و توضیح نداد که چرا بعد از گذشت یک هفته خبر را تکذیب می کنند؟ !

نکته درخور توجه بخش دیگری از این ماجرا به دلال دوم این قرارداد یعنی « ع- ت» مربوط است وی اعترافات گسترده ای مبنی بر اخذ مبالغ کلان به عنوان پیش قسط از مدیرعامل کرسنت و توزیع بخشی از آن بین برخی از دست اندرکاران خرد و کلان و افراد صاحب نفوذ دارد. در میان اسامی گیرندگان وجه نام مدیر دفتر وزیر نفت وقت، برخی مدیران وزارت نفت، رئیس پیشین یکی از کمیسیون های مجلس که سابقه مسئولیت هیئت تحقیق و تفحص از فساد قرارداد استات اویل را نیز در کارنامه خود دارد. و برخی مسئولان ارشد احزاب سیاسی که این روزها به دروغ و برای مصادره آراء آقای روحانی شعار اعتدال سر داده اند! به چشم می خورد و گفتنی است برای یکی از همین افراد نیز در کابینه جدید پست مهمی در نظر گرفته شده است که کاش رئیس جمهور محترم از سوابق این افراد اطلاع داشت.

(۱) - « ع-ی» در ۴۶ سالگی- ۲۰۱۳- به طرز مشکوکی از سوی مافیای بین المللی نفت و با مدیریت سرویس اطلاعاتی انگلیس ربوده شده و اخبار ضد و نقیضی درباره قتل وی منتشر شده است، شرح بیشتر را در ستون اخبار ویژه کیهان امروز بخوانید…