سفر وزیرخارجه ترکیه به تهران واکاوی شد
همگرایی منطقهای ایران و ترکیه
روابط ایران و ترکیه همواره پرفرازونشیب بوده است و این سفر در زمانی انجام شد که روابط دو کشور در مقایسه با گذشته، از یک اطمینان خاطر مطلوب برخوردار نیست اما نتایج مثبتی را در بر داشت.
روابط ایران و ترکیه بسیار حائز اهمیت است. روابط ایران و ترکیه بر کشورهای منطقه تاثیر گذار است.
روابط ایران و ترکیه همواره پرفرازونشیب بوده است و این سفر در زمانی انجام شد که روابط دو کشور در مقایسه با گذشته، از یک اطمینان خاطر مطلوب برخوردار نیست چراکه تحولات یکی دو سال اخیر در منطقه قفقاز عامل منفی در روابط میان دو کشور بوده است و به دلیل تحریمها علیه، سطح مبادلات اقتصادی دو کشور هم پایین آمده است لذا در ماههای اخیر اختلافات میان دو کشور زیاد بوده است.
در دیدار وزرای خارجه ایران و ترکیه موضوعات مختلفی مورد بحث و بررسی قرار گرفت، از موضوع حساس قفقاز گرفته تا مسائلی همچون عراق،سوریه ،افغانستان و روابط اقتصادی دو کشور، به ویژه با شروع مذاکرات ۸ آذر در وین مورد گفتوگوی دو وزیر خارجه بود.
یکی دیگر از چالشهای ایران و ترکیه، بر مسئله آب است چراکه ترکیه با احداث سد ایلیسو بر روی رود دجله در منطقه جنوب شرق آناتولی، تهدیدی جدی برای زیست طبیعی کشورهایی همچون ایران و عراق به ارمغان آورده است و باید نسبت به مخاطرات آتی آن مسئولیتپذیر باشد. ما در روزهای اخیر شاهد افتتاح رسمی سد ایلیسو بر روی دجله در ترکیه بودیم و نگرانی کارشناسی محیط زیست به ویژه در زمینه احتمال خشک شدن هورالعظیم در ایران و عراق در این زمینه کاملا منطقی و به جا است.
لذا با اظهارات اخیر مقام ترکیه به ایران، فعالیتهای ترکیه اولا باعث قطع کامل خروجی آب از این کشور نمیشود و ثانیا نیمی از آب این رودخانه دست ترکیه نیست و به مدیریت منابع آبی در عراق و ایران بستگی دارد.
همچنین سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در همین زمینه گفت: موضوع آب در منطقه ما موضوع مهم و حائز اهمیتی است. این سد بر روی رود دجله است که در پاییندست به فرات میپیوندد و در ایران به اروندرود وارد شده و تا شط العرب کشیده میشود؛ لذا همه کشورهایی که در خلیجفارس هستند متأثر از آن هستند.
این در حالی است که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با همتای ترکیهای خود از سفر «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه به ایران در آینده خبر داد و اعلام کرد: «طرفین بر سر مفاد نقشه راه میان دو کشور توافق کردند. »
وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از این نشست به موضوع مهم افغانستان که این روزها موردتوجه کشورهای مختلف است، اشاره و تأکید کرد: «در خصوص مسائل متنوع منطقهای و مسائل بینالمللی، گفتوگوهای خوب و مفیدی را باهم داشتیم. تمرکز بر تحولات در افغانستان، ضرورت توسعه ثبات، امنیت و آرامش در حوزه غرب آسیا و توجه به سیاست همسایگی دو کشور مورد رایزنی قرار گرفت و تأکید کردیم که دو کشور در تهران و آنکارا دولتهای عملگرایی هستیم و بهسرعت هرگونه مانع احتمالی که در مسیر مناسبات دو کشور وجود دارد را برطرف کنیم.»
بر اساس این گزارش، باید دو هدف اصلی برای این سفر برشمرد که مهمترین آن گسترش روابط میان دو کشور است. چراکه باتوجه به شرایط منطقه، هر دو کشور به خاطر مشکلات داخلی و مناسبات با جهان غرب، نیاز به توسعه روابط با همسایگان دارند.
و هدف دوم این سفر را رایزنی و تعامل بر سر مسائل منطقهای از جمله تحولات قفقاز جنوبی در دوران پسامناقشه قره باغ، افغانستان تحت تسلط طالبان، انتخابات عراق، لبنان، سوریه و یمن دانست چراکه ترکیه به حمایت و راهکارهای ایران در عرصه منطقهای نیاز دارد.
ختم کلام باید گفت که روابط ایران و ترکیه از اهمیت خاصی برخوردار است و باید از طریق گفتوگو و همکاری و بدون ایجاد تنش پیگیری شود البته این به معنی نادیده گرفتن اصول اساسی نیست.
گسترش روابط سیاسی و اقتصادی ایران و ترکیه میتواند زمینه خوبی برای گسترش روابط منطقهای باشد و کشورهای دیگری همچون پاکستان، قفقاز، عراق و حتی سوریه را هم در برگیرد که از قبل آن تنشها و درگیریها در منطقه جای خود را به همکاریهای اقتصادی و سیاسی بدهد.
ارسال نظر