تاثیر غنی سازی ۶۰ درصدی در کشور
مسئولان کشورمان ۲۴ فروردین از آغاز غنی سازی ۶۰ درصد در کشورمان خبر دادند، در این گزارش به چرایی نیاز کشورمان به غنی سازی ۶۰ درصد پرداختیم.
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان که هم بعدازظهر ۲۴ فروردین از آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی در تأسیسات هستهای کشورمان خبر داد. روز گذشته هم علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به تولید محصول اورانیوم غنی شده ۶۰ درصد، گفت که چهارشنبه دستور راه اندازی غنیسازی ۶۰ درصدی داده شد و شامگاه جمعه محصول ۶۰ درصد را گرفتیم. کسانی که موضوع ۶۰ درصد غنیسازی را در قانون وارد کرده بودند، گفتند با احتیاط در مذاکرات جلو برویم و واقعاً میخواستند با حسن نیت عمل شود، اما با اتفاقاتی که افتاد، دستور دادند کار را سریعتر انجام دهیم.
صالحی در ادامه تاکید کرد که تولید محصول فعلی حدود ۹ گرم در ساعت است و راندمان چیدمان زنجیرهها بررسی میشود؛ اگرچه تولید ۶۰ درصدی ما کمتر میشود و ممکن است به ۵ یا ۶ گرم برسد، ولی همزمان غنیسازی ۲۰ درصد هم داریم و همزمان غنای ۲۰ درصد و ۶۰ درصد انجام میشود که در یک تا دو روز آینده بهینه سازی هم خواهد شد.
در حقیقت غنیسازی اورانیوم یکی از مراحل چرخه سوخت هستهای است. «اورانیوم با غنای بالا» که ۲۳۵ U در آن بیشتر از ۲۰٪ و حتی در مواردی بیش از ۹۸ درصد است و مناسب برای کاربردهای دارویی و نظامی و ساخت بمبهای هستهای است.
چرا ایران دست به غنی سازی ۶۰ درصدی زد؟
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی هم روز پنج شنبه در آیین افتتاح طرحهای ملی صنعت پتروشیمی وزارت نفت در استانهای فارس، بوشهر و مرکزی گفت که ما همین امروز هم میتوانیم غنی سازی ۹۰ درصد را انجام دهیم، اما پای حرف خود ایستاده ایم و دنبال بمب اتم نیستیم، این شما هستید که بمب اتم ساختید و ذخیره کردید وهمچنان هم بمب میسازید، این کار شماست، ما را متهم به ساخت بمب نکنید، فعالیتهای ایران کاملا صلح آمیز است.
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بین المللی در وین هم پیش از این درباره غنیسازی ۶٠ درصد گفت: این اقدام که در واکنش به خرابکاری اخیر در نطنز صورت میگیرد، آثار قابل توجهی نیز در ارتقای کیفیت و کمیت رادیو داروهای تولیدی سازمان انرژی اتمی دارد.
صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی گفت که بعد از حادثه هفته گذشته در سایت نطنز هیچ آلودگی در این سایت ایجاد نشده است، اگر آلودگی بود بازرسانی که بازدید کردند آن را اعلام میکردند و باید بگویم که بعد از این حادثه، یک لحظه هم غنی سازی متوقف نشده است. تنها یک سالن غنی سازی که در آن سانتریفیوژهای IR-۱ قرار داشتند از کار افتاده است و در سالنهای متعدد دیگر غنی سازی با قوت ادامه دارد.
محسن پاک آیین کارشناس ارشد مسائل بین الملل در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در نطنز، اظهار کرد: نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی درصدد این بود که با این اقدام تروریستی چند عمل انجام شود؛ با توجه به اینکه در حوزه داخلی رژیم صهیونیستی جایگاه ضعیف نتانیاهو که انتخابات را باخته بود، نتوانست رای حداکثری در انتخابات این رژیم به دست بیاورد، این نخست وزیر شکست خورده در انتظار محاکمه برای فساد مالی بود و به دلیل عدم موفقیت در کنترل کرونا با مشکلات جدی داخلی مواجه شد، بنابراین برای انحراف افکار عمومی دست به اقدام تروریستی زد.
پاک آیین ادامه داد: بعد از اینکه ایران دست به غنی سازی درصدی زد، افکار عمومی رژیم صهیونیستی علیه نتانیاهو بسیج شد و امروز رسانههای رژیم صهیونیستی و احزاب مختلف، نتانیاهو را مورد انتقاد شدید قرار دادند که با این اقدام تروریستی حیثیت نداشته رژیم صهیونیستی را از بین برده و ایران در موضع یک کشور مطالبه گر علیه آن اقدام کند و در مجامع بین المللی دست بالا داشته باشد.
هانی زاده کارشناس مسائل سیاست خارجی هم در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، معتقد است که هدف این عملیات تروریستی را تحت الشعاع قرار دادن مذاکرات وین از سوی رژیم صهیونیستی دانست و بیان کرد: این اقدام نتیجه یک برنامه ریزی دقیق و هدف آن وادار کردن ایران به عکس العمل شتاب زده بود.
چرا به غنی سازی ۶۰ درصدی نیاز داریم؟
صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی درباره اینکه غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصدی به چه منظور است؟ آیا برای سوخت راکتور تهران است؟ گفت: این اورانیوم ۶۰ درصد برای ساختن “هدف” Targetهایی است که این هدفها را در راکتور تهران میگذاریم و از آنها مولیبدن استخراج میکنیم. از این ۶۰ درصد برای سوخت الان تولید نمیکنیم. از سویی این بحث که در رسانهها راه انداختند که ما نمیدانیم داریم چکار میکنیم یا داریم بلوف میزنیم، درست نیست. “هدف”ها کاربردهای متنوعی دارد و یکی از آنها در تولید رادیوداروها استفاده میشود. در فرایند فیژن مولی با ۲۰ درصد داریم تست میکنیم، اما وقتی غنا را بالا ببریم راندمان و میزان مولیبدن بالا میرود و زمان تولیدش هم کوتاهتر میشود و اساسا فرایند آسانتر میشود، این فرصتی بود که قانون مجلس برای سازمان پیش آورد.
پاک آیین کارشناس ارشد مسائل بین الملل هم درباره غنی سازی ۶۰ درصدی گفت که اقدام ارزنده و تدبیر درست نظام مبنی بر غنی سازی اورانیوم تا سقف ۶۰ درصد که قابل افزایش هم هست، آثار مثبتی در حوزه بهداشتی و استفاده صلح آمیز از این انرژی در بخش دارویی داشت، اما غیر از این در حوزه سیاسی هم آثار مهمی به همراه داشت.
این کارشناس مسائل بین الملل اضافه کرد: نتانیاهو با اقدام تروریستی در نطنز درصدد تاثیرگذاری بر مذاکرات وین بود تا آن را تحت الشعاع قرار دهد، اما غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم ایران باعث که دست کشورمان برای چانه زنی در این مذاکرات پرتر شود، ایران قویتر در این مذاکرات حاضر شود و این مطالبه جدی و قانونی را از کشورهای ۴+۱ داشته باشید که چرا رژیم صهیونیستی به یک کشور دارای انرژی با اهداف صلح آمیز که فعالیت هستهای آن تحت نظر آژانس است چرا اقدام تروریستی انجام داد و چرا کشورهای ۴+۱ اقدام جدی برای محکومیت این رژیم انجام نمیدهند، لذا این مطالبه برحق ایران در مذاکرات وین باعث شد که کشورمان با موضع قدرتمندی در این ذاکرات حاضر شود.
او افزود: به نظر میرسد رژیم صهیونیستی در حوزه داخلی و خارجی شکست خورده است و این ترفند ناخردمندانه که با یک اقدام تروریستی دنبال شد نتیجهای نداشته باشد و در آینده هم باید منتظر عواقب بعدی کار خود باشند.
آثار مثبت غنی سازی ۶۰ درصد
عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد که غنی سازی ۶۰ درصد یکی از نیازهای ماست برای تولید بعضی از داروهای خاص. داروهای رادیو ایزوتوپ به اصطلاح. بعضی از این داروها احتیاج به مواد غنی شده تا ۶۰ درصد دارد توضیحات فنی اش را البته همکاران در سازمان انرژی اتمی خواهند داد، ولی ما امروز به آژانس اعلام کردیم که این کار صورت خواهد گرفت و ما از امروز غنی سازی را در سطح ۶۰ درصد هم البته در حد نیاز خودمان که برای تولید دارو آغاز خواهیم کرد؛ این کار هم به پیش خواهد رفت. فضای مذاکرات در چنین فضایی است که ترسیم کردم.
عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم دو روز گذشته در گفتوگوی ویژه خبری گفت که تصمیم به غنیسازی ۶۰ درصد برای رسیدن به رادیو داروها هر چند هدفی موفقیت آمیز است، اما یک پیام روشن دارد که دست جمهوری اسلامی خالی نیست و در هیچ مقطعی با دست خالی حاضر به مذاکره نیست و از موضع ضعف وارد مذاکره نمیشود، دستاوردهایی که در این چند وقت در برنامه هستهای داشتیم همه فرصتهای جدیدی برای کشور است تا بتوانیم از موضع قدرت با طرف مقابل مواجه شویم.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس عنوان کرد: افزایش سطح غنی سازی پیامی به واشنگتن بود که ایران در موضع ضعف قرار نمیگیرد، طی روزهای آتی به سطوح قبلی فعالیت هستهای خود باز میگردیم.
وی بیان کرد: در این شرایط کشور تصمیم میگیرد قدرتها و توانمندیهای خود را در موضوعات مختلف بروز بدهد، یکی از آنها فعال کردن غنی سازی ۶۰ درصد است، ما به زودی به توانمندی سابقمان و حتی فراتر از آن در روزهای پیش رو میتوانیم مجدد برگردیم، سانتریفیوژهای نسل یک با سانتریفیوژهای مشابه با توانمندی ۵۰ درصد بیشتر نصب میشوند و پیشرفت به سمت غنیسازی ۶۰ درصد برای تولید رادیودارو یکی از ظرفیتهای کشور است.
وی ادامه داد: آغاز غنیسازی ۶۰ درصد یکی از الزامات قانون اقدام راهبردی است، لذا برای تامین نیازهای صلح آمیز کشور بیش از ۲۰ درصد هم در صورت لزوم غنیسازی انجام خواهد شد.
سید مصطفی خوش چشم کارشناس روابط بین الملل هم دراین باره گفت که غنی سازی و کار بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته؛ سیاست بایدن را تغییر داد و آمریکاییها پیشنهاد دادند که در قبال متوقف کردن این دو کار؛ پولهای بلوکه شده شما را آزاد میکنیم و چند تحریم را هم بر میداریم، ایران نپذیرفت و سپس حادثه خرابکاری رخ داد و این دو اهرم ما را مورد حمله قرار دادند.
اگرچه این اولین بار است که ایران اقدام به غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد میکند، اما آنطور که مسئولان میگویند پیش از این نیز از توانایی غنیسازی ۶۰ درصدی برخوردار بوده است. اکنون با توجه به اقدامات خرابکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا که مدعی تلاش برای احیای برجام است، ایران تصمیم گرفته که از این توانمندی خود استفاده کند و عمده مصرف اورانیوم ۶۰ درصدی در کشتیها و زیردریاییهاست.
ارسال نظر