دشواری کابینه فراگیر+لیست احتمالی
تعیین کابینه جدید دولت روحانی، موضوعی که این روزها تبدیل به سوژه اول رسانه ها شده و گمانه زنی های مختلفی در خصوص ان انجام می شود. وزرای که قرار است در کنار روحانی وعده های انتخاباتی وی را عملی کنند، وعده هایی که جنس بیشتر انها اقتصادی است.
به گزارش خبرنگار سیاسی پارس نیوز ، حسن روحانی رئیس جمهور منتخب در سخنرانی اخیرش با بیان اینکه کابینه آینده، کابینه ای فراجناحی و متشکل از افراد متخصص و معتدل خواهد بود، تاکید کرده: گمانه زنی ها در برخی رسانه ها نسبت به افراد کابینه، صرفا گمانه زنی است نسبت به هیچ فردی از کابینه هیچ تصمیم گیری انجام نگرفته و این دولت هیچ تعهدی به هیچ حزب و جناحی نداده و وامدار هیچ گروهی نیست.
با این حال برخی کارشناسان با تردید به تشکیل کابینه فراجناحی نگاه می کنند و چندان به تحقق ان امیدوار نیستند. این گروه دو مشکل اساسی را مانع تشکیل دولت فراجناحی می دانند.
اول اینکه دولت دهم در زمینه های فضای کسب و کار، اشتغال ضعیف عمل کرده و از طرف دیگرتحریم های خارجی نیز بر شدت ان افزوده و در چنین فضایی نیاز بیشتر به هماهنگی و انسجام وزرا وجود دارد که حضور مدیران با دیدگاه های مختلف نه تنها نمی تواند راه گشا باشد بلکه احتمال دارد مشکل افرین و تنش زا باشد.
دوم اینکه با توجه به شعارهای اقتصادی روحانی در ایام تبلیغات انتخاباتی و گرایش مردم به وی به دلیل امیدواری به حل این مشکلات، باعث شده انتخاب برخی وزرا پیچیده تر، حساس ترشود و انتخاب انها را در راستای یکدیگرقرار داده است.
مشاوران و کارگروه های روحانی می دانند که دلیل ایجاد مشکلات تورمی و اقتصادی مردم ناشی از تصمیمات غلط اقتصادی بوده که درداخل گرفته شده که در کنار تحریم های خارجی باعث بوجود امدن این مشکلات شده است.
برای حل مشکل داخلی به چاره ای جز احیایی سازمان برنامه و بودجه و ایجاد هماهنگی کامل بین این سازمان، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی ندارند. موضوعی که باعث می شود این سه مدیر نه تنها مدبر و توانمند بلکه تا حدودی هماهنگ و فاقد اختلاف نظر باشند.
برای حل مشکل دوم نیز باید هماهنگی و اتفاق نظر بین وزیرامورخارجه و دبیر شورای عالی امنیت ملی برقرار باشد، به همین دلیل انتخاب این دو مدیر نیز در راستای هم می باشد. دلایلی که احتمال فراجناحی بودن کابینه روحانی را تحت الشعاع قرار داده است.
این در حالی است که ایرج ندیمی معتقد است کابینه یازدهم برپایه چهار محور، ارتباط تحصیلات و مسئولیت، ارتباط تجربه با مسئولیت، ارتباط روز آمدی با مسئولیت و ارتباط هماهنگی با مسئولیت تشکیل خواهد شد.
به هر حال کارگروه های حسن روحانی برای تشکیل کابینه که منتخبی از وزرای دو دولت هاشمی و خاتمی هستند تشکیل شده و در نهایت لیستی ۵ نفره برای هر وزارتخانه را تحویل روحانی خواهند داد.
تفاوت حسن روحانی و احمدی نژاد
روحانی وضعیتی را تجربه می کند که ۸ سال پیش اقای احمدی نژاد در تشکیل کابینه اول خود ان را تجربه کرده است اما روحانی از جهاتی با احمدی نژاد تفاوت دارد.
روحانی بر خلاف احمدی نژاد که در اغاز ریاست جمهوری در بسیاری از زمینه ها بی اطلاع بود، ۲۱ سال است ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام را عهده دار است، موضوعی نه تنها موجب شده در جریان پروژه های کلان کشور و برنامه های چهارم و پنجم توسعه اشراف داشته باشد بلکه در مناظره های انتخاباتی هم به نفعش تمام شد و در مقابل رقبای انتخاباتی از موضع اشراف و اگاهی صحبت کرد.
از طرف دیگر روحانی در ۸ سال گذشته به عناوین مختلف مدیران برکنار شده دولت های خاتمی و رفسنجانی توسط احمدی نژاد را در مرکز تحقیقات استراتژیک دور خود جمع کرده و به نظر می اید محوریت اصلی کابینه و البته نه همه ان را تشکیل دهند.
افرادی همچون ترکان، فروزنده، علی ربیعی و البته مسول کارگروه های روحانی.
کارگروه سیاسی-امنیتی به ریاست علی یونسی، وزیر اطلاعات دولت اصلاحات، کارگروه اقتصادی به ریاست محمد نهاوندیان، کارگروه فرهنگی-اجتماعی به ریاست سیدرضا صالحی امیری، معاون پژوهش های فرهنگی و اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و کارگروه وزارت خارجه به ریاست محمود واعظی از کارگزاران سیاست خارجی دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و معاون سیاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام.
شانس کم رنگ وزرای احمدی نژاد
اما به نظر می اید شانس وزرای احمدی نژاد در کابینه دولت یازدهم بسیار پایین باشد، دولتی که به ادعای رئیس خود در ۸ سال معادل ۲۷ سال قبل از ان کرده است. از صالحی، نیکزاد، دستجردی، حاج بابایی و فتاح به عنوان وزرایی نام برده می شود که شانس حضور در کابینه را دارند که از این بین به جز نیکزاد که رقیب جدی ندارد سایر افراد برای قرار گرفتن در کابینه رقبای سرسختی دارند که علاوه بر سابقه وزارت در رده بالای مدیرتی با سابقه هستند.
خانم ها و کابینه
معصومه ابتکار عضو کنونی شورای شهر و رییس سابق سازمان محیط زیست از زنانی است که نام او برای پست های مختلف در دولت جدید مطرح شده است. از همان ریاست سازمان حافظت از محیط زیست گرفته تا همان وزارت زنان اگر وزارتخانه ای تشکیل شود.
سهیلا جلودارزاده نماینده دوره های پنجم، ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی و از اعضای خانه کارگر به عنوان یکی از گزینه های وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی یاد می شود که در برابر سایر کاندیداهای احتمالی این پست از شانس کمتری برخوردار است افرادی همچون علی ربیعی، مرتضی بانک، صفدر حسینی
زهرا مصطفوی و زهرا پیشگاهی فر گزینه های ریاست مرکز امور زنان ریاست جمهوری هستند.
البته این روزها زمزمه حضور پیشگاهی فر در این پست قوت بیشتری گرفته است. او نماینده دوره پنجم مجلس شورای اسلامی و رئیس مطالعات زنان است.
فاطمه هاشمی که عضو حزب اعتدال و توسعه است و حضورش در همایش انتخاباتی حسن روحانی از لنز دوربین ها ثبت شده بود هم احتمالا از زنانی است که می تواند در کابینه روحانی جایی داشته باشد. طبق شنیده ها ریاست هلال احمر احتمالا برای وی در نظر گرفته شده است.
و البته دستجردی وزیر بهداشت احمدی نژاد که راه حضور زنان در وزارتخانه ها را باز کرده است، هم شانس حضور در کابینه را دارد.
این در حالی است که قالیباف، ولایتی و جلیلی نیز علاوه بر دیدار با روحانی از علاقه خود به همکاری با دولت یازدهم پرده برداشته اند که به نظر می اید ولایتی برای دبیر شورای عالی امنیت ملی انتخاب شود، فردی که در مناظره های انتخاباتی نشان داد مواضع هسته اش با حسن روحانی تقریبا در یک جهت است، مشاور بین المللی رهبر است و در این سال ها ارتباطش با هاشمی قطع نشده است.
وزارت آموزش و پرورش ایران: محمدعلی نجفی، محمود فرشیدی
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات: احمدرضا معتمدی، نصرالله جهانگرد
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران: حجه الاسلام یونسی، حجه الاسلام قائمی
وزارت امور اقتصادی و دارایی: محمد باقر نوبخت
وزارت امور خارجه: محمود واعظی، کمال خرازی
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: مسعود پزشکیان، علیرضا زالی، مرضیه وحید دستجردی
وزارت جهاد کشاورزی: عیسی کلانتری، محمود حجتی، صفایی، حسین کمالی
وزارت دادگستری: حجت الاسلام شوشتری، بختیاری
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: حسین علایی، حبیب اله سیاری، وحیدی
وزارت راه و شهرسازی: محمدباقر قالیباف، علی اکبر آقایی، علی عبدالعلی زاده
وزارت صنعت، معدن و تجارت: محمد نهاوندیان، اسحاق جهانگیری، محمدرضا شریعتمداری
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری: علی عباسپورتهرانی، دکتر فرجی دانا
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: حجه الاسلام شهیدی، علی مطهری، محمد جواد حق شناس
وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی: علی ربیعی، مرتضی بانک، صفدر حسینی
وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران: حجت الاسلام سیدمحمود علوی، حجت الاسلام مجید انصاری
وزارت نفت: اکبر ترکان، بیژن نامدار زنگنه
وزارت نیرو: اکبر ترکان، حبیب اله بیطرف
وزارت ورزش و جوانان: محمد دادکان، مهندس هاشمی طبا
سازمان برنامه و بودجه: محمد علی نجفی، محمدباقر نوبخت، برادران شرکا
سازمان انرژی اتمی: علی اکبر صالحی، غلامرضا آقازاده
معاون اول: محمدرضا عارف، محمدرضا نعمت زاده، محمد نهاوندیان
معاون امور مجلس: مهدی قائمی، سیدمحمودعلوی، تیمور علی عسکری
سازمان حفاظت محیط زیست: دکتر معصومه ابتکار، دکتر اصغر محمدی فاضل
بانک مرکزی: حسین عادلی، مجید قاسمی، ولی الله سیف
معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید: حسین دهقان، حسین علایی
معاون رئیس جمهور در امور روحانیت: حجت الاسلام سیدرضا اکرمی یا حجت الاسلام شهیدی
دبیر شورای عالی امنیت ملی: علی اکبر ولایتی
رئیس مرکز مشارکت زنان و امور خانواده ریاست جمهوری: زهرا پیشگاهی فرد، اعظم ناصری
رئیس سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی: دکترمحمد بهشتی، دکتر محمد جواد حق شناس
مشاور رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری: محمدرضا نعمت زاده یا حسین فریدون
مشاورین رئیس جمهور: دکتر محمدرضا صادق، علی عسگری، حسین فریدون، حجت الاسلام سید رضا اکرمی، حجت الاسلام شهیدی، حجت الاسلام مرتضی مداح
ارسال نظر