آخرین روزهای نخست وزیر قطر؛
زمستان مردی که حامی پرپاقرص اخوانیها بود
«شیخ حمد بن جاسم» هم اکنون آخرین روزهای خود در سمت نخست وزیری و وزیر خارجه قطر را سپری میکند اما وی دغدغه دیگری نیز دارد و آن بیم و هراس از انتقامجویی شیخ «تمیم» ولیعهد قطر است.
به گزارش پارس ، فارس به نقل از پایگاه خبری دام پرس، یک منبع دیپلماتیک قطری اعلام کرد که شیخ « حمد بن جاسم بن جبر آل ثانی» ، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر پس از کناره گیری از قدرت لندن را به عنوان مقر اقامت بعدی خود انتخاب خواهد کرد و در این شهر به عنوان یک شهروند عادی به زندگی خود ادامه خواهد داد.
در این ارتباط نیز مطبوعات آمریکا تاکید کردند که شیخ حمد اقدام به خرید کاخ « آلن بیدل شیپمن» در شهر نیویورک با تمام اسباب و اثاثیه آن به قیمت ۳۵ میلیون دلار کرده است تا به غیر از لندن، شهر نیویورک نیز به عنوان یکی از شهرهای احتمالی محل اقامت نخست وزیر قطر پس از کناره گیری از قدرت مطرح باشد.
به اعتقاد روزنامه آمریکایی « واشنگتن پست» کاخی که شیخ حمد در نیویورک خریداری کرده دارای قیمتی بسیار فراتر از قیمت اعلام شده است و نخست وزیر قطر قرار است، به همراه خانواده اش در این کاخ اقامت کند.
پس از اعلام امیر قطر مبنی بر کناره گیری از قدرت، محافل غربی به شدت تلاش می کنند تا نقش آینده قطر با روی کار آمدن شاهزاده « تمیم» را پیش بینی کنند، این درحالی است که قرار است، با کناره گیری امیر قطر، نخست وزیر ۵۳ ساله او نیز از مناصب خود کناره گیری کند.
روزنامه « تایمز» انگلیس در این ارتباط به نقل از یک منبع دیپلماتیک نوشت که نخست وزیر قطر هم اکنون بسیاری از وقت خود را صرف آماده کردن زندگی جدید خود به عنوان یک شهروند عادی در لندن می کند.
این تغییر و تحولات درحالی قرار است در قطر روی دهند که شیخ حمد بن جاسم طی بیش از یک دهه گذشته همواره به عنوان یک شخصیت « قدرتمند» و مجری سیاست های امیر قطر در مناصب نخست وزیری و وزیری خارجه در این کشور مطرح بوده است.
شیخ حمد بن جاسم دارای روابط اقتصادی و سیاسی گسترده ای با نخبگان انگلیسی است و از جمله برنامه ریزان و طراحان ورود سرمایه های قطری به انگلیس بوده است.
به همین دلیل است « صندوق ثروت مستقل» که نماینده « کمیته سرمایه گذاری قطر» به شمار می آید، توانست املاک بسیاری در لندن خریداری کند که از جمله آنها می توان به فروشگاه های « هارودز» و آسمان خراش « چارد» و همچنین بخشی از سهام بازارهای « سینسبری» و بازار بورس لندن اشاره کرد.
این منابع آگاه اعلام می کنند، به این دلیل نخست وزیر قطر ترجیح داده تا لندن مقر بعدی سکونت و ادامه زندگی وی به صورت شهروند عادی باشد، چون شیخ حمد بن جاسم در این شهر مالک گران ترین آپارتمان است که مشرف به « هاید پارک» نیز می باشد، افزون بر اینکه وی علاقه خاصی به زندگی در انگلیس دارد.
آپارتمانی که شیخ حمد بن جاسم در لندن دارد، در منطقه اعیان نشین « نایس بریج» و مشرف به هاید پارک است و دارای آسانسوری است که می تواند خودرو ساکنان ساختمان را تا بالاترین طبقه آپارتمان بالا ببرد. افزون بر اینکه این آپارتمان دارای تونلی است که آن را به هتل « مندرین» که در نزدیکی آن قرار دارد، مرتبط می کند.
در زمانی که پیش بینی می شود که شیخ حمد زندگی خصوصی آینده خود را بین لندن و نیویورک باشد، برخی منابع قطری تاکید می کنند که نخست وزیر قطر این روزها به شدت از احتمال اقدامات انتقامجویانه « شیخ تمیم» علیه خود و افراد نزدیکش که ممکن است، به منافع وی آسیب برساند، بسیار بیمناک است.
در حالی که منابع غربی شیخ حمد بن جاسم را « سیاستمداری» با هوش توصیف می کنند که می تواند، افکار و اندیشه های خود را به زبان انگلیسی و عمیق به طرف مقابل برساند، محافل عربی براین باورند که وی پس از ده سال تصدی پست وزیری امور خارجه قطر نتوانسته خود را به پای همتایان خود برساند.
همچنین به نخست وزیر قطر به عنوان فردی نگریسته می شود که موجبات به قدرت رسیدن جماعت اخوان المسلمین در منطقه را فراهم کرد و این موضوعی است که نگرانی بسیاری از حکومت های عربی را به وجود آورد و اعتماد ملل منطقه به آنچه انقلاب های « بهار عربی» می شد، را از بین برد.
در عین حال باید تاکید کرد که شیخ حمد بن جاسم، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر همان کسی است که مرکز صهیونیستی « سابان» از وی به خاطر اینکه یکی از برجسته ترین و بارزترین حامیان شهرک سازی صهیونیستی در سرزمین های اشغالی است، تقدیر و تشکر کرد.
برخی از کارشناسان بر این باور هستند که نبود شیخ حمد بن جاسم در قدرت در قطر نگرانی جماعت اخوان المسلمین در منطقه را ایجاد می کند، چون وی دارای روابطی عمیق و گسترده با ایشان است و باید وی را پل ارتباطی بین این جماعت با آمریکا و رساندن آنها به کاخ سفید دانست. همچنین گفته شده وی را باید بزرگ ترین حامی مالی و سرمایه گذار در تونس و مصر به شمار آورد.
محافل غربی توجه بسیار زیادی به عدم حضور شیخ حمد بن جاسم در عرصه تصمیم گیری های قطری نشان داده اند و هم اکنون تلاش می کنند، آینده عرصه سیاسی قطر بدون شیخ حمد بن جاسم و نحوه تعامل قطر با جنبش های اسلامی را بررسی کنند.
ارسال نظر