اشاره گاردین به تغییر رویکرد آمریکا در قبال ایران
روزنامه گاردین در گزارشی تحلیلی به پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران پرداخت و با تاکید بر این که اکنون زمان تغییر رویکرد آمریکا در قبال ایران است افزود که اولین گام در این زمینه شرکت کردن ایران در کنفرانس ژنو پیرامون سوریه است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، روزنامه گاردین در گزارش تحلیلی با پرداختن به چگونگی روند انتخابات در ایران که به پیروزی حسن روحانی در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران منتهی شد نوشت: این که روحانی پس از رسیدن به سمت رسمی اش چگونه عمل خواهد کرد هنوز مشخص نیست، ولی حسین موسویان، یکی از دستیاران پیشین روحانی در زمینه پرونده هسته یی اخیرا روی پیشنهادی تاکید کرد که علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران سال گذشته مطرح کرد. صالحی پیشنهاد داد که فتوای آیت الله خامنه ای در سال ۲۰۰۳ درباره ممنوعیت تسلیحات هسته یی به یک سند غیرمذهبی تبدیل شود که دولت ایران را ملزم می کند. این امر موجب می شود که انکار طولانی مدت علاقه ایران به داشتن سلاح هسته یی قدرت بیش تری بگیرد.
روزنامه گاردین در ادامه گزارش خود نوشت: در ازای آن همه تحریم ها باید برداشته شوند و حق ایران برای غنی سازی اورانیوم برای مقاصد صلح آمیز تحت معاهده منع اشاعه هسته یی (ان. پی. تی) باید به طور علنی توسط شورای امنیت به رسمیت شناخته شود. غرب سال گذشته پیشنهاد صالحی را نادیده گرفت، ولی اگر روحانی به عنوان رییس جمهور ایران آن را مجددا تاییدکند، این پیشنهاد شایسته بررسی های جدی خواهد بود.
این روزنامه انگلیسی در بخش دیگری از گزارش خود نوشت: دولت باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا باید به دنبال نتیجه غیرمنتظره انتخابات ریاست جمهوری ایران در جایش بایستد و به خوبی فکر کند، به ویژه از آن جهت که اولین واکنشش پر از اشتباهات عجولانه بود. آمریکا با بیان این که مردم ایران در شنیده شدن رای های شان شجاعت به خرج دادند با آن ها رییس مآبانه رفتار کرد و با بیان این که روحانی باید به اراده مردم ایران توجه کند به او توهین کرد. اگر کاخ سفید واقعا برای تعامل مستقیم با دولت ایران آماده است، چیزی که روز شنبه اعلام کرد، چرا ادب به خرج نداد تا پیام تبریک برای روحانی بفرست.
در ادامه این گزارش تحلیلی می خوانیم: محور اصلی درگیری ایران و غرب بی میلی آمریکا به پذیرش استقلال ایران در سیاست های داخلی و خارجی است. به جای آن دولت ایران مرتب شرور توصیف می شود و تعمدا نیات آن را به دیده شک و ظن نگاه می کنند. آمریکا اجازه نداده است جراحات روحی گروگان گرفتن شدن دیپلمات های آمریکایی در سال ۱۹۷۹ بهبود یابد و در طرف ایرانی نیز کسی نقش انگلیس و آمریکا را در سرنگونی دولت شان در سال ۱۹۵۳ نبخشیده است.
گاردین در ادامه نوشت: زمانی که محمد خاتمی، رییس جمهور میانه روی ایران قدرت را در دست داشت، جورج بوش ( رییس جمهور پیشین آمریکا) در اقدامی احمقانه « محور شرارت» را اختراع کرد و مدعی شد که ایران بخشی از آن است. امروز ما فرصت جدیدی داریم که ورق را برگردانیم. اکنون که خصومت آمریکا نسبت به ایران کمک کرده است که عربستان و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس یک اتحاد ضدایرانی در زمینه تقابل سنی ها با شیعه ها تشکیل دهند، این یک مساله حیاتی برای کل خاورمیانه است.
گاردین در پایان گزارش خود نوشت: به دنبال پیروزی روحانی اولین چیزی که اوباما باید انجام دهد این است که مخالفت های آمریکا با شرکت کردن ایران در کنفرانس ژنو پیرامون سوریه را متوقف کند. اگر واشنگتن آماده تعامل با ایران در زمینه موضوعات هسته یی است، منطقی نیست که تهران را از مذاکرات درباره سوریه منع کند. این که واشنگتن رویکرد خود را تغییر دهد این پیام مهم را ارسال می کند که نه تنها ایران باید بخشی از هرگونه راه حلی در زمینه سوریه و منطقه باشد، بلکه سرطان ضدایرانی که سیاست آمریکا در خاورمیانه را از زمان آغاز بحث محور شرارت تحت تاثیر خود قرار داده است سرانجام ریشه کن شده است.
ارسال نظر