به گزارش پارس ، خبرنگار احزاب باشگاه خبرنگاران؛ کمتر از ۲۴ ساعت تا برگزاری یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و چهارمین دوره انتخابات شوراها زمان باقی است، یکی از نکاتی که رای دهندگان باید به آن توجه کنند این است که رای دهی به شیوه سنتی یا الکترونیکی به مدارک متفاوتی نیاز دارد.

براساس مصویه صحن علنی مجلس شورای اسلامی در روز (دوشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۲) داشتن" شناسنامه و شماره ملی" برای رای دهی به شیوه غیر الکترونیکی (دستی) کافی است و اجباری به داشتن کارت ملی نیست؛ البته به همراه داشتن کارت ملی می تواند فرایند رای دهی را تسریع و تسهیل بخشد.

در واقع پس از مصوبه روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی، در ماده ۱۹ قانون انتخابات ریاست جمهوری ایران (اصلاحی مصوب ۲۶ دی ماه ۱۳۹۱) عبارت" شناسنامه و شماره ملی" به بعد از عبارت" شناسنامه و کارت ملی یا شماره ملی" اضافه می شود.

اما کسانی که می خواهند به شعب رای گیری الکترونیکی مراجعه کنند باید" علاوه بر شناسنامه" حتما" کارت ملی" به همراه داشته باشند.

امیر شجاعان، مشاور وزیر کشور و رییس کمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات کشور در مورد اخذ رای الکترونیکی در انتخابات آتی ریاست جمهوری و شورای شهر گفت: طبق بررسی های انجام شده از سوی وزارت کشور و شورای نگهبان تصمیم برآن شد تا در اجرای انتخابات چهارمین دوره انتخابات شهر و روستا در یک هزار شعبه شهر تهران اخذ رای الکترونیکی باشد.

رئیس مرکز فناوری اطلاعات وزارت کشور اضافه کرد: این یک هزار شعبه نیز حدود ۲۵ درصد از شعب کل کشور را تشکیل می دهد لذا در شهرستان ها نیز رای گیری الکترونیکی در شعبه ها انجام نخواهد گرفت.

شجاعان در مورد اینکه علت اخذ رای الکترونیکی در بعضی از شعب تهران گفت: با توجه به وجود کاندیداهای متعدد در انتخابات شورای شهر و از طرفی به دلیل این که شمارش این آرا وقت زیادی را می طلبد، اخذ رای الکترونیکی را در یک هزار از این شعب در نظر گرفته ایم.

وی در پایان در خصوص اخذ رای الکترونیکی در انتخابات ریاست جمهوری گفت: تعدد کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بسیار کمتر خواهند بود لذا شمارش آرا برای تعداد محدودی است بنابراین اخذ رای الکترونیکی در انتخابات ریاست جمهوری انجام نمی شود.

چگونه با دستگاه های الکترونیکی اخذ رای کار کنیم؟

افرادی که به شعب الکترونیی اخذ رای می روند، هنگام مراجعه به شعب اخذ رای ابتدا به دستگاه مجری مراجعه و شناسنامه و کارت ملی خود را تحویل می دهند. مدارک رای دهندگان پس از استعلام توسط دستگاه الکترونیکی ناظر شورای نگهبان، ثبت و ضبط می شود.

پس از ثبت و ضبط مدارک مراجعه کنندگان از سوی دستگاه مجری، یک کارت تعرفه الکترونیک برای افراد صادر می شود که این کارت مجوز یک بار رای دادن را به افراد می دهد.

افراد رای دهنده پس از دریافت کارت تعرفه به سراغ دستگاه الکترونیکی صندوق اخذ رای می روند و همانند دستگاه عابربانک کارت را وارد دستگاه می کنند که با ورود این کارت به دستگاه مجوز رای دادن به آن داده می شود.

در این مرحله کد داوطلب مورد نظر خود را در سیستم وارد می کنند که پس از وارد کردن کد داوطلب، تصویر او بر روی سیستم نمایش داده می شود که با تایید نهایی داوطلب، پرینت اخذ رای برای افراد صادر می شود و آنها باید پرینت را در داخل صندوق اخذ رای زیر دستگاه که هیچ گونه راه نفوذی نیز ندارد بیاندازند.

پس از اخذ رای کارت تعرفه از دستگاه خارج می شود که افراد با تحویل دادن این کارت به دستگاه مجری مدارک خود را تحویل خواهند گرفت.

همچنین در سیستم اخذ رای به صورت الکترونیکی امکان اخذ" رای سفید" نیز وجود دارد که افراد برای دادن رای سفید می توانند با انتخاب گزینه مورد نظر نسبت به این موضوع اقدام کنند.

آنها پس از انتخاب گزینه مورد نظر یک پرینت سفید که روی آن نوشته است ‘ میزان رای ملت است’ دریافت می کنند.

رای ها در حافظه دستگاه ثبت خواهد شد که پس از پایان ساعت اخذ رای پلمب دستگاه شکسته می شود و اطلاعات حافظه موجود در دستگاه بر روی دستگاه مجری تنظیم و صورتجلسه می شود.

گفتنی است با توجه به اینکه آرای الکترونکی نیاز به شمارش ندارد، این اطلاعات از طریق سامانه جامع انتخابات به ستاد انتخابات کشور ارسال می شود.

جالب است بدانید دستگاه های برگزاری الکترونیکی انتخابات به طور کامل در داخل طراحی و ساخته شده و یک دستگاه کاملا بومی است؛ سیستم عامل و نرم افزار این دستگاه های نیز به طور کامل بومی است و در داخل کشور طراحی و ساخته است.

رییس کمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات کشور می گوید کاربری دستگاه برگزاری الکترونیکی انتخابات بسیار آسان است و افراد کم سواد هم می توانند به راحتی با آن کار کنند و فقط کافی است شماره داوطلب مورد نظر خود را بدانند.

در پایان لازم به ذکر است این دستگاه راهنمای صوتی نیز دارد و افراد می توانند از طریق این راهنما نیز اقدام به رای دادن کنند؛ این دستگاه ها به گونه طراحی شده که روشندلان هم می توانند بدون کمک دیگران و با استفاده از خط بریل پیش بینی شده بر روی دستگاه رای دهند.