بررسی ۱۰ سناریو برای کنترل مصرف بنزین
مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی ۱۰ سناریو برای کاهش مصرف بنزین و اثرات تورمی آن را مورد بررسی قرار داده است.
مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارش ۳۵ صفحه ای، سناریو های کنترل مصرف بنزین را مورد بررسی قرار داده است.
این گزارش سناریوهای مختلفی برای مواجه با مسئله بنزین ارائه کرده که هر کدام قوت و ضعف هایی دارد. هدف این گزارش ارائه ابعاد مختلف مسئله و راهکارهای موجود بوده در نتیجه رویکردهای احیای کارت سوخت بدون سهمیه بندی، احیای کارت سوخت به همراه سهمیه بندی، برخط کردن کارت سوخت با سهمیه بندی، ترکیب کارت سوخت و مالیات جدید بر مصرف بنزین، ترکیب کارت سوخت و مالیات بر ارزش افزوده و سهمیه به یک خودروی خانواده با سهمیه مکفی در خانواده، رویکردهای مبتنی بر کاهش تقاضا معرفی شد، علاوه بر این رویکردهای همچون بنزین به همه افراد، بازار آنلاین بنزین و یا کوپن سوخت، عرضه هدف گذاری شده بنزین و شناور سازی قیمت بنزین در مجموع یارانه بنزین به همه ایرانیان معرفی شد.
این گزارش با بررسی آثار تورمی اجرای این سناریو ها می افزاید: با مقایسه آثار تورمی سناریوهای مختلف، افزایش صد درصدی قیمت بنزین مبنا قرار گرفته است اگر افزایش قیمت بیش از ۱۰۰ درصد باشد نرخ تورم محاسبه شده دست کم متناسب با آن افزایش خواهد یافت. افزایش قیمت بنزین از هزار به دو هزار تومان با اختصاص سهمیه ۲۰ لیتر برای هر فرد به همراه اختصاص سهمیه برای خودروهای عمومی ۱.۳ درصد تورم را افزایش خواهد داد.
در این گزارش تأکید شده است تورم تحمیلی به خانوارهای دهک های میانی بیش از دهک های بالا و پائین درآمدی خواهد بود و بیشترین اثر افزایش مستقیم قیمت بنزین بر خانوراهای دهک ۷ تا ۹ روستایی و ۵ تا ۹ شهری خواهد بود.
در جمع بندی این گزارش اشاره شده است: کارت سوخت یک روش غیرقیمتی برای مهار تقاضاست. اگر هدف سیاستگذار کاهش تقاضاست، باید از سایر ابزارهای غیرقیمتی نیز استفاده کند.
این ابزار ها عبارتند از: گسترش خودروهای گازسوز؛ گسترش خودروهای الپیجی سوز؛ جایگزینی تاکسی ها و وانت ها با نوع تمام گازسوز؛ توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر؛ طرح تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروها و موتورسیکلت های داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده و موتورسیکلت های پرمصرف؛ گسترش خودروها و موتورسیکلت های برقی.
ارسال نظر