خواست آمریکا؛
حفظ برتری نظامی اسرائیل یا برقراری صلح در خاورمیانه؟
آمریکاییها از یک سو از لزوم احیا روند صلح خاورمیانه سخن میگویند و از طرف دیگر، برای حفظ برتری نظامی رژیم صهیونیستی، انواع تسلیحات نظامی را روانه سرزمینهای اشغالی میکنند که این تضاد، خود مانع برقراری ثبات و آرامش بوده است.
به گزارش پارس ، به نقل از فارس، به نقل ازپایگاه خبری « آلترنت» ، از « حرف» تا « عمل» سیاستمداران آمریکایی راه بسیار است. « زبان» آنها اغلب به یک چیز می چرخد و « دست» آنها به چیزی دیگر. بهترین نمود بروز و ظهور این تناقض در گفتار و رفتار، مسئله صلح خاورمیانه و ایجاد کشور فلسطینی است که سال هاست بلاتکلیف باقی مانده.
هر چند، جان کری، وزیر خارجه آمریکا از زمان روی کار آمدن، ظاهرا، بحث راه حل ایجاد دو کشور را با جدیت دنبال می کند، اما طرح چنین راه حلی به سال ها قبل، زمان جیمی کارتر، رئیس جمهور اسبق آمریکا باز می گردد.
او در اوایل ریاست جمهوری خود، در مورد حل وفصل مشکل مردم فلسطین موضع به ظاهر منصفانه ای اتخاذ کرد و در آن موقع، از ایجاد سرزمین مستقل فلسطینی برای پناهندگان فلسطینی به عنوان « الزام نهایی» سخن گفت. همین موضع گیری موجب شد، او را صلح جو و طرفدار حقوق مردم فلسطین بنامند.
به نوشته این پایگاه خبری، اما بعدها، جیمی کارتر نه تنها این وعده خود را منکر شد، بلکه اظهار داشت: « من هرگز فکر نمی کردم و فکر نمی کنم که ایجاد کشوری مستقل به نام فلسطین برای ما و منافع آمریکا مناسب باشد… به نظر من داشتن یک کشور مستقل فلسطین بین اسرائیل و اردن در تضاد منافع طرفین و صلح منطقه است! »
از آن زمان تاکنون نیز تغییر اساسی در رویکرد و نگاه آمریکایی ها به وجود نیامده. شاهد این مدعا، سخنان و عملکرد رئیس جمهور آمریکاست. باراک اوباما سال جاری در سرزمین های اشغالی خطاب به دانشجویان صهیونیستی در بیت المقدس با اشاره به اینکه حقوق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت و عدالت خود باید به رسمیت شناخته شود، گفت: « این منصفانه نیست که یک کودک فلسطینی نمی تواند در کشور خود رشد کند و مجبور است در حضور یک ارتش خارجی که زندگی والدین وی را کنترل می کنند، زندگی کند. »
در واقع، او چنین به مخاطبان خود القاء می کند که نه اشغال و نه اخراج، پاسخ و راه حل نهایی این مشکل نیست. اوباما سپس تاکید می کند، همانطور که اسرائیلی ها برای خود کشوری مستقل ساخته اند، باید این حق را برای فلسطینیان هم قائل باشند.
اما هنوز چندی از این ژست عدالت محور او نگذشته بود که چاگ هیگل، وزیر دفاع او نیز در سفر به سرزمین های اشغالی قراردادی برای فروش هواپیمای « وی ۲۲ آسپری» ، مشهور به عقاب ماهیگیر، چند فروند هواپیمای « کی سی ۱۳۵» و نیز هواپیمای سوخت رسان دوربرد با اسرائیلی ها به امضا رساند.
علاوه بر آن، کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا در اقدامی لایحه افزایش ۴۸۸ میلیون دلاری کمک نظامی آمریکا به اسرائیل را به منظور توسعه سامانه های موشکی این رژیم به تصویب درآورد.
طبق متن این پیشنهاد، آمریکا سال ۲۰۱۴، مبلغ ۲۶۸ میلیون دلار دیگر را برای توسعه دو سامانه رهگیر « آرو ۳» (که موشک های دور برد را رهگیری می کند) و همچنین سامانه « عصای جادویی» (که موشک های میان برد را رهگیری می کند) ، تخصیص می دهد. این لایحه همچنین ۲۲۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۴ برای تأمین بودجه خرید سکوهای پرتاب بیشتر برای سامانه دفاع موشکی « گنبد آهنین» تخصیص می دهد.
به این ترتیب، اوباما نیز که از حق و حقوق فلسطینی ها برای داشتن کشور مستقل سخن می گوید و شعار صلح در منطقه را سر می دهد، کمک نظامی و تسلیحاتی به اسرائیل را در صدر اولویت های سیاست خارجی خود قرار داده؛ موردی که هیچ سازگاری ای با برقراری صلح در منطقه ندارد و تنها می تواند منجر به افزایش تنش در خاورمیانه شود.
البته، آمریکا، علاوه بر اسرائیل، متحدان دیگر خود در منطقه را نیز از کمک تسلیحاتی و نظامی بی نصیب نگذاشته و آنها را نیز به بهانه های مختلف از جمله تهدید برنامه هسته ای ایران به خرید سلاح های مختلف ترغیب و تشویق می کند. از آخرین این موارد می توان به قراردادهای فروش ۱۰ میلیارد دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی آمریکا به عربستان سعودی و امارات عربی متحده اشاره کرد که البته بخشی از این مبلغ صرف تامین تسلیحات برای اسرائیل شده. اما در این میان، هرگز سخنی از ارسال سلاح برای فلسطینی ها حتی تشکیلات خودگردان نبوده است، چه از طرف آمریکا، چه کشورهای عربی که متحد محمود عباس به شمار می آیند.
به هر حال، چاک هیگل در تور خاورمیانه ای خود قراردادی با امارات به امضا رساند که شامل فروش ۲۶ فروند جت « اف ۱۶» به ارزش تقریبی پنج میلیارد دلار بود. گفته می شود که این هواپیما ها به موشک های ضد رادار پیشرفته مجهز خواهند بود. علاوه بر امارات، آمریکا قراردادی نیز با عربستان سعودی منعقد کرد تا این موشک ها را در اختیار ریاض نیز قرار دهد.
اما در این میان، اسرائیل پیشرفته ترین تسلیحات را دریافت خواهد کرد تا بر اساس خط مشی سنتی واشنگتن، برتری نظامی اش بر کشورهای عرب حفظ شود؛ موردی که چاک هیگل نیز بر آن تاکید کرده و گفته: « آمریکا همچنان به برتری نظامی اسرائیل پایبند است و این رژیم را به سلاح های گوناگون مجهز می کند. »
هر چند بیان این گونه اظهارنظرها از سوی مقامات آمریکایی نه تازه است، نه غیر منتظره، ولی وقتی کسی مثل چاک هیگل، با گشاده دستی کم سابقه، می خواهد برترین تکنولوژی نظامی روز را در اختیار اسرائیل بگذارد، دور از انتظار است چراکه او مردی است که در کنگره آمریکا به سخت گیری بر اسرائیل شهرت داشت. اما ظاهرا او نیز مانند سایر سیاستمداران و دولتمردان آمریکایی پیرو سیاست و مشی و رویکردی است که پیشتر برای آنها ترسیم شده و آن چیزی نیست جز برتری منافع اسرائیل بر منافع فلسطینی ها که تاکنون نیز غیر از این نبوده است.
ارسال نظر