به گزارش پارس، در مناظره سوم ۸ کاندیدای ریاست جمهوری در روز جمعه، هریک از نامزدها با استناد به کتاب ها، نامه ها و اسنادی، به بیان موضوعاتی پرداختند که در ادامه به بخش هایی از صحبت ها و پاسخ های کاندیداها در همین خصوص، و به منابع و اسناد آنها اشاره خواهد شد.

اشاره به کتاب – The age of Deception- اثر محمد البرادعی و کتاب -امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای- اثر حسن روحانی:

روحانی در مناظره روز جمعه در موضوع هسته ای، گفت: اینکه اشاره شد در دولت سازندگی یا اصلاحات سیاست خارجی اشکال و ایراد داشته است از بعضی از دوستان تعجب می کنم که به حرفی اشاره می کنند که در گوشه یک سایتی آن هم به صورت ناقص آمده است. خوب است کتاب اخیر آقای البرداعی (the age of deception) را نگاه کنند و ببینند که در آن می گوید که جنگ پشت دروازه ایران بود این تدبیر ایران بود که جلوی جنگ را گرفت و سه کشور را به تهران دعوت کرد و آنها" سپر انسانی" قرار داد کتابهای دیگری نیز در این زمینه نوشته شده است از جمله کتاب جک استراو که در آن گفته است جنگ حتمی بود و من اعلام کردم این جنگ احمقانه است و بخاطر آن من را برکنار کردند. واقعیات های تاریخی را تحریف نکنیم و بدانیم شرایط کشور چه بوده است و باید این شرایط را امروز هم برای کشور حفظ کنیم البته من تاکید می کنم در سیاست های خارجی سیاست های مهم همه جا تایید مقام معظم رهبری و هدایت های ایشان هم بوده است آنچه راجع به آن دو دولت گفته ام در واقع بخش بزرگی از آن هدایت های شخص مقام معظم رهبری بوده است.
سعید جلیلی دیگر نامزد ریاست جمهوری هم در پاسخ گفت: چون پلی زده شد به بحث آقای البرادعی، باید بگویم البرادعی به دنبال آن در کتاب خاطرات خودش در صفحه ۱۴۴ می گوید نه تنها پیشنهاد سه کشور اروپایی ناچیز بود بلکه لفظ توهین آمیزی نیز داشت تا جایی که می شد آن را متکبرانه توصیف کرد.
جلیلی گفت: البرادعی ادامه می دهد این طرح تا جایی پیش رفته بود که قول می داد اروپایی ها دانشمندان ایرانی را که در صورت غنی سازی نکردن، بیکار می شوند تحت پوشش قرار دهد.
وی ادامه داد: البته خود آقای روحانی نیز در کتاب خودشان صفحه ۵۸۳ به آقای البرادعی پاسخ می دهد که متاسفانه اگر نگوییم هیچ، ایران ما به ازای بسیار اندکی در برابر پیشنهادات اروپایی ها دریافت کرد و تنها با قول های انجام نشده و درخواست های بیشتر آنان روبرو شد.
این نامزد ریاست جمهوری گفت: آقای روحانی در کتاب خود به خوبی جواب آقای البرادعی را داد اما تحلیل این است که این نیست که یک مسئله ای در یک سایت مطرح شده بود، چراکه حتی خود دوستان الان هم می گفتند ما داشتیم ایران را از یک خطری نجات می دادیم، این درحالیست که اساسا خبری نبود، بلکه ایران در یک اقتدار بود اگرچه دو طرف آمده بودند و تهدیداتی نیز وجود داشت.
وی افزود: وقتی توانستیم خطر را رفع کنیم که با اقتدار رفتیم و به گونه ای عمل کردیم که آنها آمدند با ما در مسایل گفتگو کنند.
روحانی خطاب به سعید جلیلی با اشاره به سخنان البرادعی درباره مذاکره با سه کشور اروپایی گفت: آنچه که من درباره بحث ممانعت از جنگ گفتم مربوط به سال ۸۲ است اما نکته ای که شما خواندید مربوط به سال ۸۴ است یعنی آخرین پیشنهاد اروپایی ها.
روحانی افزود: آنجا البرادعی می گوید متأسفم که سه کشور راه بازاری ها را یعنی راه چانه زنی را انتخاب کردند و آنچه می خواستند، یک باره ارائه ندادند و گفتند در مراحل بعد می خواهند ارائه دهند به این علت که دولت تازه عوض شده بود.
وی گفت: تندترین پاسخ را نیز ما به آنها پیشنهاد دادیم و قبل از اینکه پیشنهاد اروپا برسد ما دستور راه اندازی سایت اصفهان را صادر کرده و نامه اش را نیز نوشته بودیم، پس این تاریخ ها نباید قاطی شود، آن بحث مربوط به سال ۸۲ و این مربوط به سال ۸۴ است که در کتاب نیز مفصل توضیح داده ام.

برای مشاهده کتاب The Age of Deception اینجا کلیک کنید.

برای مشاهده کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای اینجا کلیک کنید.

امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، در ۹۹۹ صفحه، در پاییز ۱۳۹۰ توسط مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام چاپ شد اما در فروردین ۱۳۹۱، معرفی و پخش گردید و تا مهر ماه همان سال به چاپ چهارم رسید.

اشاره به نامه مصطفی معین در خصوص برخورد امنیتی، اطلاعاتی، سیاسی و حقوقی با دانشجویان:

جلیلی رو به عارف: " آقای توفیقی وزیر علوم در زمان شما که دارید بحث دانشجوی ستاره دار را مطرح می کنید فروردین امسال مصاحبه کرده و گفته است که دانشجوی ستاره دار در زمان ما بوده است فراتر از آن که بی سابقه است آقای معین وزیر علوم قبل از توفیقی به رئیس جمهور وقت نامه می نویسد درباره ۵۰ دانشجو از انجمن اسلامی مستقل جلوی وزارت علوم اعتراضی کردند در خواست می کند که با برگزار کنندگان تجمع برخورد امنیتی، اطلاعاتی، سیاسی و حقوقی شود. "
محمدرضا عارف با اشاره به اظهارات جلیلی گفت: " در زمان استراحت و بین بخش اول و دوم مناظره به من اطلاع دادند که آقای دکتر معین و دکتر ظریفیان و دکتر احمدی معاون وقت وزیر کشور صحبت های آقای جلیلی را – مبنی بر برخورد با برگزارکنندگان- تکذیب کردند. "

نامه دکتر معین به رییس جمهور وقت در ذیل ارایه شده است.

اشاره به شخصیت حقوقی ژان دیوید لویت -jean David Levitte-:

ولایتی: " این موضوع را آقای سارکوزی قبول کرد و گفت با آقای لویت که نفر دوم ایشان بود مذاکره کنیم و ظرف مدت یک هفته آقای لویت در رأس یک هیئت سیاسی و هسته ای به ایران بیاید و بعد از دو هفته آقای سارکوزی گفت من می خواهم به کشور شما بیایم و ملت شما ملت بزرگی است و دست رهبر این ملت بزرگ را بفشارم. "
نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به این که این مطالب را آقای آهنی سفیر ما در پاریس گزارش کرده و اسناد آن در وزارت خارجه موجود است گفت: بنده این موضوع را به داخل کشور منتقل کردم و کار متوقف شد و نکته مهم این است که در همان زمانی که بنده با تاکید آقای رئیس جمهور فرانسه به آنجا رفتم قائم مقام وزارت امور خارجه، کاردار فرانسه را خواست و به نوعی به او گفت آن کسی که به پاریس آمده نماینده ما نیست و شما باید فلان آقا را قبول می کردید.
ولایتی ادامه داد: ما قرار گذاشته بودیم که نفر دوم فرانسه به ایران بیاید و قرارهای اولیه این بود که آنها پذیرفته بودند که سانتریفیوژها در مقیاس کمتر کار کنند و بحث کنیم تا به جایی برسیم تا از بن بست بیرون بیاییم و به شورای امنیت نرویم و هم غنی سازی را داشته باشیم و هم این که سانتریفیوژهای ما کار کنند و مسئله هسته ای حل شود و در عین حال مشکلات بین المللی پیدا نکنیم.
وی افزود: متأسفانه در اینجا دولت جواب نداد و نه تنها جواب نداد بلکه زمانی که چنین حرفی به کاردار فرانسه در تهران زدند وزارت خارجه فرانسه گفت اگر این خبر زودتر به فرانسه رسیده بود ملاقات تو با آقای سارکوزی لغو می شد.
ولایتی ادامه داد: می شد از این امکانات استفاده کرد و غنی سازی را ادامه داد و این تحمیل ها را از طرف شورای امنیت بر کشور نداشت و وضعیت کشور را به این تحریم ها نرساند.
ولایتی نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ادامه بحث مذاکرات هسته ای گفت: در رابطه با روسیه نیز همین اتفاق افتاد و آقای پریماکف اینجا آمد و گفت اگر قول بدهید آقای پوتین به ایران بیاید و دست خالی برنگردد، آقای پوتین را به ایران می آورم.
وی افزود: این قول را دادم و آقای پوتین آمدند، اما دو مرتبه در این کار تخریب ایجاد شد.
ولایتی گفت: این روند به معنی دیپلماسی هسته ای نیست و دیپلماسی این نیست که فقط بنشینند بیانیه بدهند و حرف هایی را بزنند و در آخرین دوری که در آلماتی آقای دکتر جلیلی داشت، آنها پیشنهادهایی به ایران کردند که بر اساس آن می شد کارها را مقداری جلو ببریم و آن پیشنهاد این بود که طرف مقابل ۱+۵ گفت غنی سازی ۲۰ درصد را متوقف کنید و در کارهای فردو هم مقداری کندی ایجاد شود.
وی افزود: آنها اعلام کردند این سه تحریم را بر می داریم و ما در پاسخ گفتیم که این کار را می کنیم، شما کل تحریم ها را بردارید، که به شهادت معاون امور خارجه که در جلسه بوده است این مسائل را مطرح می کنم.
این نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: وقتی طرف مقابل حاضر است چند قدم بردارد، باید ما هم انعطاف داشته باشیم و هنر دیپلماسی این است که از این فرصت ها استفاده کند و اصولگرایی به این معنی است که انعطاف پذیر هم باشد، نباید در داخل کشور طوری وانمود کنیم که اصولگرا هستیم و انعطاف ناپذیرنباشیم، ما مصالح ملی را در دیپلماسی باید به طور بهتر تأمین کنیم، باید از دیپلماسی به نفع مصالح ملی استفاده کینم، دیپلماسی فقط خشونت و سرسختی نشان دادن نیست.

پاسخ:
در ادامه بحث جلیلی در اظهارنظر درباره سخنان ولایتی گفت: اگر همین نکته ای را که آخر اشاره کردید به نظرم خیلی خوب است. اگر اطلاعات دیگرتان مثل این اخبار سومی باشد که واویلاست، چون کاملا غلط هست. نوار گفت و گوهای آلماتی موجود است پیاده شده و خدمت آقا تقدیم شده است. اتفاقا همین گزارشی را که بر این مبنا نوشته بودید، ایشان نوشته بودند که ایشان از کجا دارد می گوید که این خلاف است.
وی افزود: نکته دومی که وجود دارد، اتفاقا من برای مردم بگویم در آلماتی چه خبر بود؟ در آلماتی آنها همین بحث را که ایشان می گوید، ما بیاییم ۲۰ درصد را در ازای دو تحریمی که بعدا می خواهد انجام بشود، بدهیم. در برابر آب نبات. بعد آنها وارد سه درصد شوند. همین روند خطاست که عده ای از دوستان شما زمانی همین بحث را دنبال می کردند. سوال بنده این است که راجع به قضیه روسیه هم همین طور است.
جلیلی گفت: من برای اینکه در تاریخ بماند، می گویم. بله هم آقای سارکوزی و هم روسیه که بحث شد، شاهدید. پس از روسیه بحث و جلسه برگزار و قرار شد. خود بنده رفتم آنجا به آنها گفتیم. آنها همان چیزی را که دیگران می خواستند، می گفتند. آقای سارکوزی هم به شما همین را گفته بود. گفته بود شما بیایید متوقف کنید.
اینجا ولایتی حین سخنان جلیلی گفت: نه.
جلیلی ادامه داد: « لویت! » نفر دوم فرانسه است؟ آقای لویت کارشناسی در الیزه است. کجا نفر دوم فرانسه است؟ این را که دنیا می شناسد.
ادامه داد: بعد برای ما اینقدر افتخار باشد که آقای لویت یک کارشناس در الیزه می خواست بیاید ایران بعد نیامد، همه روند متوقف شد و به هم خورد. خودتان می دانید بعد از آن قضیه سه بار سارکوزی با آقای رییس جمهور تلفنی صحبت کرد و همین حرف ها همانجا مطرح شد. نکته ای که آقای قالیباف گفتند درست است. بحث این است که مابه ازای این چه بود؟ باید دید چه می خواهیم در بحث خود بگیریم. این بحث اساسی و مهم است. نباید اخبار را تکه تکه بگوییم و بعضی مبنای کاملا غلط.

برای مشاهده صفحه ویکیپدیای ژان دیوید لویت اینجا کلیک کنید.

برای مشاهده خبری در رابطه با شخصیت و سمت های رسمی ژان دیوید لویت اینجا کلیک کنید.