به گزارش پارس ، به نقل ازایسنا، روزنامه تودی زمان -چاپ ترکیه- در گزارشی درباره ناآرامی های اخیر این کشور نوشته است: « اگرچه سناتور مک کین در سخنرانی ای که در موسسه" بروکینگز" در روز پنجشنبه داشت، احتمال وقوع" بهار در ترکیه" را رد کرد، اما گفت: رجب طیب اردوغان، در چشم بیشتر ترک ها مانند یک دیکتاتور عمل می کند تا یک رئیس جمهور. مک کین همچنین اظهار داشت، امیدوار است اردوغان از واکنش عمومی درس بگیرد و پلیس اشتباهات خود در متفرق کردن معترضان را تصدیق کند.

وب سایت ان تی وی ام اس ان بی سی ترکیه به نقل از مک کین گزارش داد: روشن است که این حوادث طغیانی در برابر اردوغان است زیرا او دستور کاری (اسلامی) را بر ملت ترکیه تحمیل کرده است که با ایجاد مدارس مذهبی، وضع محدودیت بر الکل و اقدامات دیگری همراه است. بیشتر ما در استانبول، آنکارا و دیگر شهرهای بزرگ ترکیه بوده ایم. این شهرها مانند واشنگتن بین المللی هستند نه فرقه ای.

مک کین در جریان سخنرانی اش به خبرنگارانی که در ترکیه زندانی شده اند نیز اشاره کرد و گفت تعداد این زندانی ها در ترکیه بیش از هر جای دیگر دنیا است.

وی افزود: اردوغان با اقامه دعوا علیه رسانه ها، آنها را تحت فشار قرار داده است.

در رابطه با همین تحولات ترکیه، والری شنیاکین، کارشناس نظامی و معاون رئیس کمیته شورای فدراسیون روسیه در امور بین الملل نیز می گوید، هیچ سناریویی شبیه به بهار عربی در ترکیه وجود ندارد و حدس می زند که این حوادث به زودی پایان خواهند یافت.

شنیاکین در مصاحبه با شبکه خبری اینترفاکس گفته: ترکیه با جهان عرب تفاوت دارد. آن یک کشور دموکراتیک و سکولار است و به احتمال زیاد اردوغان با پاسخ به بعضی تقاضاهای معترضان این مشکل را حل خواهد کرد.

این تحلیل گر روس با اشاره به اینکه اردوغان هدف تظاهرات است، با این حال گفت: امکان ندارد دولت ترکیه مانند مصر و لیبی سرنگون شود. وی هم چنین تاکید کرد، در کشورهای عربی هیچ راه حل دیگری برای خلاصی از شر رژیم های استبدادی وجود نداشت.

در پاسخ به این اظهارات که اعتراضات ترکیه با خارج مرتبط هستند نیز شنیاکین اظهار داشت، قدرت های غربی اجازه نخواهند داد ترکیه بی ثبات شود.

واکنش دیگر آمریکا به اعتراضات ترکیه از جانب" جن پساکی" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بود که خواستار آرامش برای کمک به حل این وقایع شد.

پساکی با ابراز خرسندی از بیانیه های مصالحه آمیز برخی مقامات دولتی ترکیه گفت: تعدادی از مقامات دولتی ترکیه این کار را انجام داده اند و ما تلاش های آنها در این زمینه را دیده و ستوده ایم. ما قطعا حامی اعتراضات آرام و آزادی بیان هستیم که بعضی افراد، آن را در این کشور به کار گرفته اند و هر مقامی را که از لفاظی های بی فایده و اظهارات بیهوده که کمکی به آرام کردن حوادث در ترکیه نمی کند، خودداری می کند، ترغیب می کنیم.

این سخنگو هم چنین گزارش ها را مبنی بر اینکه برخی اتباع آمریکایی با پاسپورت های دیپلماتیک در ارتباط با اعتراضات اخیر توسط پلیس ترکیه بازداشت شده اند، رد کرد.

پساکی افزود: من اطلاعات بیشتری درخصوص آمریکایی های بازداشت شده ندارم. روز گذشته گزارش هایی وجود داشت. گزارش ها از چهار نفر با پاسپورت های دیپلماتیک، اما این نادرست است و نمی توان آن را تایید کرد.

وقتی از پساکی پرسیده شد که آیا موضع رسمی آمریکا این است که معترضان شهروندان عادی هستند که حقوقشان را مطالبه می کنند وتروریست نیستند، وی اعلام کرد: اکثریت غالب این افراد شهروندان معمولی هستند که حقوقشان و آزادی بیان را مطالبه می کنند. این آن چیزی است که آن ها در حال انجام آن هستند. قطعا وقایعی در این کشور در حال به وقوع پیوستن است. وی در این زمینه توضیح بیشتری نداد.

خبرنگاران این را به یاد آوردند که" احمد داوود اوغلو" ، وزیر خارجه ترکیه در پاسخ به دغدغه های جان کری، وزیر خارجه آمریکا درباره اعتراضات گفت: " ترکیه یک دموکراسی دست دوم نیست. " وقتی از پساکی خواسته شد درباره این اظهار نظر کند، وی اعلام کرد، کری و داوود اوغلو درخصوص بعضی موضوعات با هم همکاری نزدیک داشته اند. از جمله این موضوعات بحران ادامه دار در سوریه است. هر چند پساکی نپذیرفت درباره جو حاکم بر گفت وگوها اظهار نظر کند.

داوود اوغلو در جریان یک مکالمه تلفنی با کری، نارضایتی خود را از بیانیه های پی در پی دولت آمریکا، که نشان دهنده نگرانی این کشور از اعتراضات ادامه دار در ترکیه است، ابراز کرد. در گزارش ها داوود اوغلو به همتای آمریکایی خود گفت، طریقی که این اعتراضات در رسانه ها منعکس می شوند تصویر یک" دموکراسی دسته دوم" را از ترکیه مجسم می کند.

وزیر خارجه ترکیه همچنین خاطرنشان کرد، در حالی که اعتراضات مشابه در دیگر کشورهای دموکراتیک عادی قلمداد می شوند، اعتراضات در ترکیه به گونه ای متفاوت بازتاب می یابند. »