به گزارش پارس ، به نقل از فارس، برخی کاندیداها که در پایان بخش اول مناظره، وقت باقیمانده داشتند، به جمع بندی نهایی اظهارات خود پرداختند.

محمدرضا عارف در باقیمانده زمان خود در پایان بخش اول مناظره سیاسی نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: خود را به پزشکان، کارگران، جوانان، دانشجویان، زنان، ایثارگران، نیروهای نظامی و انتظامی، معلولان، اقوام و اقلیت ها، رانندگان، بازنشستگان و کارکنان دولت و همه و همه متعهد می دانم و امیدوارم در دولت آینده که مطالبه همه آنان در رابطه با منزلت و معیشت رسیدگی شود.

وی با تأکید بر رسیدگی جدی به مشکلات زندگی مردم از جمله گرانی گفت: همه باید دست به دست هم بدهیم و با همدلی و محسن رضایی نیز گفت: از این جلسه چند نتیجه می گیرم اول اینکه سه نفر از اعضایی که با یکدیگر ائتلاف کرده اند مشخص است که اختلاف نظرهای جدی با یکدیگر دارند.

وی افزود: نکته دیگر این است که متاسفانه اکثر دوستان در گذشته مانده اند. این درست است که گذشته برای درس گرفتن خیلی خوب است اما اینکه با توجه به شرایط کشور در این سال ها تغییرات کلی پیدا کرده است به طوری که این تغییرات در سال ۸۸ هم حاصل شد اما نکته مهم این است که ماندن در مسائل گذشته جز اینکه وقت ملت ایران را بگیرد فایده دیگری ندارد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه گفت: مورد بعدی این است که ما باید به یک نقطه مبدأ جدیدی برسیم و یک ایران سیاسی داشته باشیم که آن را با همکاری همدیگر طراحی و پی ریزی کنیم. راه حل این موضوع این است که باید سیاست داخلی و خارجی را هدفمند کنیم و در این راه دو هدف جدی را دنبال کنیم اول بهبود در زندگی مردم و دیگری گسترش نفوذ فرهنگ اقتصادی در کنار گسترش مسائل سیاسی است.

رضایی در ادامه خاطرنشان کرد: ما الان در حوزه سیاست خارجی عمدتا در سیاست جهادی موفق بوده ایم یعنی در رابطه با حزب الله، سوریه و مسائل لبنان اما باید ببینیم ارتباط ما با اروپا و روسیه کجاست. روابط موجود قادر نیست ما را به عنوان یک بازیگر منطقه ای حتی در خود منطقه جا دهد. اگر این سه چهار کشور هم نباشند که این رابطه ها در اثر جنگ و دفاع مقدس به وجود آمده است تکلیف ما در روابط با کشورهای دیگر کجا است؟

وی افزود: ما باید این سیاست را تغییر جدی و اساسی بدهیم و آن را هدفمند کنیم. باید ببینیم روابط خارجی برای چیست؟ و ما چرا سفارتخانه داریم و نتیجه این چه بوده است؟

رضایی در ادامه گفت: مسئله دیگر درباره موضوع هسته ای است و اینکه ما باید موضوع هسته ای را از حالت فرسایشی خارج کنیم اینکه ما مرتب مذاکره کنیم فایده ای برای مردم ایران ندارد. ولایتی می گوید فلسفه و جلیلی می گوید فکر و اندیشه اما اینها فایده ای ندارد و ما باید زودتر از مذاکرات به نتیجه برسیم.

وی افزود: ما با شعار دادن نمی توانیم کشور را معطل کنیم. آنها از ما زمان می گیرند که اثر تحریم ها بیشتر شود آن وقت اسم این را مقاومت گذاشته ایم.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، در ادامه تصریح کرد: جلیلی پاسخی به این سوال نداد که اگر مذاکرات بخواهد به دوره های طولانی تر کشیده شود چه بر سر کشور و مردم خواهد آمد و این با توجه به امیدواری که برای دشمنان در اثر افزایش تحریم ها به وجود آمده است پراهمیت است.

وی افزود: جلیلی این را هم جواب نداد که چرا ما از فرصت مذاکرات بغداد استفاده نکردیم آن زمان اوباما برای انتخابات آماده می شد و ما می توانستیم از او امتیاز بگیریم. بنابراین ما از این فرصت استفاده نکردیم.

رضایی در پایان گفت: ما منکر زحمات کشیده شده در این راه نیستیم اما معتقدیم که باید سیاه نمایی را با سیاه زدایی عوض کنیم و صداقت را سرلوحه کار خود قرار دهیم. همانطور که رسول اکرم (ص) فرمودند صداقت مهمترین ابزار کار ماست.

حسن روحانی نیز اظهار داشت: ما باید کشور را به گونه ای اداره کنیم که همه چیز را ببینیم و وقتی همه کارخانه های ما خالی است آن وقت بحث استقلال مطرح است؟ هنگامی که مردم در زندگی روزمره خود مشکل دارند، باز هم بحث عزت مطرح است؟

وی با بیان اینکه برای حل مسائل کشور باید ابتدا کشور را دید، خاطرنشان کرد: باید به منافع کشور توجه کرد، چرا که نمی شود یک ساختمان را نگاه کرد و گفت همه چیز این ساختمان است چرا که به اعتقاد من همه چیز قابل جمع است.

این نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: بنده گفته ام که سانتریفیوژ خیلی خوب است که بچرخد به شرط اینکه زندگی مردم و کارخانه های دیگر هم بچرخد و این کار شدنی است. عده ای می گفتند که شورای امنیت، قطعنامه و تحریمی در کار نیست و هر روز جشن گرفتند که مسائل هسته ای پایان یافته و حل شده است. امروز آنها باید بدانند که نتوانستند مسائل بین المللی را درست تحلیل کنند.

روحانی معتقد است که شرایط امروز کشور، شرایط بسیار حساسی است و به گفته وی کسانی که تجربه لازم را دارا هستند و دنیا می شناسند می توانند از طریق مذاکره با شناخت جهان مسائل را حل کنند، باید دیپلماسی هسته ای را در دست بگیرند.

وی با تاکید بر اینکه در شرایطی نیستیم که بگوییم مسائل هسته ای حل و فصل نمی شود، ادامه داد: البته حل و فصل مسائل بین المللی ابتدا باید با تقویت قدرت ملی داخلی باشد و این قدرت داخلی ما زمانی تقویت می شود که دولت ما یک دولت فراجناحی باشد و از همه نیروهای متخصص و کارشناس در آن استفاده شود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزایش قدرت ملی را منوط به آزادی دادن به مردم و آزادی بیان دانست و گفت: قدرت ملی زمانی تحقق پیدا می کند که مردم ما بتوانند در همه زمینه ها حضور و مشارکت فعال داشته باشند، بنابراین ابتدا ما باید قدرت ملی خود را بسازیم و سپس با تدبیر با دنیا مذاکره کنیم.

روحانی با طرح این پرسش که مگر مذاکره با دنیا قبلا از طریق تدبیر صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: مگر آن زمان کشور از تحریم و جنگ نجات داده نشده و فرصت برای دانشمندان و دانشجویان ایجاد نشد تا فناوری هسته ای را کامل کند؟ بنابراین این چیزی است که یک بار تجربه شده و ما آن را دیده ایم و عینا می توانیم آن را تکرار و فرصت لازم را ایجاد کنیم.

« فرصت لازم با مذاکره واقعی ایجاد می شود، بنابراین با اعلام مواضع کاری پیش نخواهد رفت و اینکه ما مدام برویم مقاله بخوانیم و برگردیم کاری صورت نداده ایم، ما باید بدانیم مسئله چه هست و چگونه راه حل دارد و راه حل آن در قدم اول و دوم از چه طریق خواهد بود؟ » .

روحانی حل مسائل هسته ای را در صورتی امکان پذیر دانست که بتوان شرایط را شناخت و فهمید راه حل آن چه چیزی است.

وی اضافه کرد: برای حل مسائل هسته ای باید از کارشناس و دیپلمات لازم استفاده کنیم نه افرادی که تجربه لازم را ندارند. به اعتقاد بنده سیاست خارجی همواره برای ما مهم بوده و امروز نیز به خاطر شرایط خاص و ویژه از هر زمان دیگری مهمتر است.

این نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت که باید افرادی کشور و قدرت را در دست بگیرند که بتوانند و بلد باشند برای حل و فصل مسائل هسته ای و بسیاری مسائل دیگر راه حل داشته باشند.