به گزارش پارس به نقل از ایسنا، با گذشت چند روز از آغاز تبلیغات رسانه یی نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به نظر می رسد سهم حوزه ی فرهنگ در برنامه های این نامزدها بسیار پایین است، به طوری که بیش تر آن ها حتا به منظور تبلیغات هم سخن چندانی از حوزه ی فرهنگ به زبان نمی آورند. حتا برخی از نامزدها هنوز اشاره ای هرچند اندک و حداقلی به موضوعات فرهنگی و مشکلات آن در کشور نداشته اند و بیش ترین موضوعات مورد نظر آن ها بحث های اقتصادی بوده است و در درجه ی بعد، سیاست خارجی.

آن چه در پی می آید، اظهارنظرهای هشت نامزد انتخابات ریاست جمهوری در حوزه ی فرهنگ است. هرچند به نظر می رسد در برخی از سخنان آن ها منظور از فرهنگ، بیش تر رفتار عمومی جامعه است تا حوزه ی مربوط به تولیدهای فرهنگی - هنری.

***محمدرضا عارف، کاندیدای یازدهمین دوره ی انتخابات ریاست جمهوری، درباره برنامه هایش در حوزه فرهنگ گفته است: در برنامه ۲۲ فصلی که داریم، به این موارد رسیدگی شده است. فرهنگ جزو اولویت های اصلی ماست. جهت گیری اصلی ما این است که کاهش تصدی دولت را در این بخش دنبال کنیم و حمایت حداکثری دولت را داشته باشیم. باید سهم فرهنگ را از تولید ناخالص داخلی افزایش دهیم. دخالت دولت در امور فرهنگی باید کم و به نهادهای فرهنگی محول شود.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان این که" متأسفانه در برخی بخش ها بویژه در زمینه هنر، گاهی نگاه امنیتی حاکم شده" ، تأکید کرده است: دخالت های امنیتی و نگاه امنیتی که در بخش فرهنگ وجود دارد، به هیچ وجه به صلاح کشورمان نیست. ما به داشتن سینما و تئاتر پویا نیاز داریم. باید اجازه دهیم هنرمندان ما در چارچوب قوانین مصوب فعالیت های خود را ادامه دهند. ما به طور جدی از تشکیل سازمان های مردم نهاد مانند خانه سینما و خانه هنر و موسیقی که جهت گیری اصلی آن ها مشارکت مردمی است، حمایت می کنیم.

عارف همچنین در بخش انتشار کتاب گفته است: نشر در کشور ما وضعیت خوبی ندارد. تنوع آثار مکتوب و تیراژ آن ها محدود است. بحث نشر را باید جدی بگیریم و کتاب و مطبوعات مورد حمایت قرار گیرد. بنابراین داشتن قانون نشر و کتاب را به طور جدی دنبال می کنیم که هم نویسنده و هم ناشر با اطمینان خاطر کار خود را دنبال کند و دغدغه های امروزه از انقلاب فرهنگی مان را رفع کنیم.

*** محسن رضایی، دیگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، نیز درباره جایگاه فرهنگ گفته است: فرهنگ را ابتدا در دولت خود و در میان دولتمردان جای می دهم و معتقدم که اگر دولتمردان اخلاق و رفتار فرهنگی را رعایت کنند، اخلاق و فرهنگ جامعه نیز رشد خواهد یافت. برنامه ام این خواهد بود که فرهنگ را به دست فرهنگیان، هنر را به دست هنرمندان، ورزش را به دست ورزشکاران و هر رشته و تخصصی را به دست متخصص خود بدهم.

*** علی اکبر ولایتی نیز در بین سخنرانی هایی که تا به حال در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری داشته، اشاره ی کوتاهی به موضوع فرهنگ داشته و در این زمینه گفته است: مبنای هر حرکت فرهنگی، خداترسی است که موجبات بهره گیری از آموزه های اصیل اسلامی و تقویت فرهنگ اصیل ایرانی را فراهم می آورد، خانواده به عنوان رکن اساسی جامعه را تحکیم می بخشد و جایگاه والای بانوان در عرصه های مختلف و استیفای حقوق آنان را تضمین می کند.

*** محمدباقر قالیباف به طور مشخص از برنامه های فرهنگی خود سخن به میان نیاورده، اما ۱۷ اردیبهشت ماه علی اصغر محکی، نماینده محمدباقر قالیباف در حوزه مسائل فرهنگی و هنری، در نشست تخصصی" دولت آینده؛ فرهنگ و هنر" به برنامه های فرهنگی این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اشاره کره و گفته است: قطعا بخش فرهنگ و هنر را نمی توان در مسیر توسعه ایران نادیده گرفت و نقش آن در کنار مسایل اقتصادی و سیاسی مهم است. کمبودها و آسیب هایی که از بی توجهی به این حوزه نشأت می گیرد، متأسفانه بیش تر در بیان مباحث کمی است و اغلب به کلی گویی در حوزه فرهنگ و هنر بسنده می کنیم.

محکی ادامه داده است: گذشته از سهم اندک و ناچیزی که از بودجه کشور به حوزه فرهنگ چه در حوزه کتاب، چه فیلم، چه موسیقی و فرهنگ عمومی اختصاص پیدا می کند، متأسفانه شاهدیم که این مقوله مهم و انسان ساز از خارج از مرزها و با امواج ماهواره ها در حال رخنه کردن در بین مردم است. از سوی دیگر، آ ن چه در تولیدات ملی نمود پیدا می کند، متأسفانه مطلوب نیست.

او همچنین گفته است: ۱۴ جلد کتاب در موضوعات مختلف توسط جمعیت پیشرفت و عدالت اسلامی زیر نظر دکتر قالیباف تولید شده است که یکی از این کتاب ها" بررسی سیر فرهنگی و شاخص های کیفی آن" است که می توان به هنرهای نمایشی، وضعیت رسانه و رسانه ملی و روابط بین المللی فرهنگی و هنرهای تجسمی اشاره کرد.

نماینده محمدباقر قالیباف عنوان است: در این مجموعه مطرح شده که هدایت و نظارت مسائل فرهنگی باید در دست دولت باشد، اما در حوزه مدیریت اجرایی قائل به ورود بخش خصوصی انجمن ها و اصناف است.

***غلامعلی حداد عادل، دیگر کاندیدای ریاست جمهوری، که رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی است و از او در این زمینه بیش تر انتظار می رود، درباره برنامه های فرهنگی خود اظهار کرده است: هیچ تحولی بدون زمینه فرهنگی ممکن نمی شود. فرهنگ، نرم افزار هر تحول سخت افزاری است. من در ذهن خود برای هر فعالیت، یک پیوست فرهنگی هم خواهم داشت، ولی به این معنا نیست که مسائل اقتصادی در اولویت من نباشد. شعار دولت من، شعار دولت تقوا و تدبیر است.

حداد عادل در یکی دیگر از سخنرانی هایش برنامه هایش را در بخش فرهنگ این گونه توضیح داده است: در بخش فرهنگ باید ترویج ایمان سرلوحه ما باشد. ما باید کاری کنیم که مردم ایران به مسلمان بودن خود افتخار کنند که البته این چنین است. به تعلیم و تربیت باید اصالت داد و این باید از آموزش و پرورش شروع شود که این حرکت به سوی سبک زندگی اسلامی است و در درجه اول به کار فرهنگی نیاز دارد.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری توجه به زبان و ادب فارسی را به عنوان یکی از ارکان هویت ایرانی و یکی از موضوعات مورد نظر خود عنوان و اضافه کرده است: کتاب و کتاب خوانی نیز برایم بسیار حائز اهمیت است.

*** سیدمحمد غرضی نیز در یکی از سخنرانی هایش ساز و تنبک را در کنار مواد مخدر آورده و گفته است: منشأ مصرف مواد مخدر و بی کاری، تورم است که جیب فقرا را خالی می کند و آن را در اختیار ثروتمندان قرار می دهد، باید اشتغال ایجاد کرد و بساط ساز و تنبک و تنبور و مواد مخدر را جمع کرد.

***حسن روحانی نیز درباره ی پرداختن به مباحث فرهنگی گفته است: ما باید کلیه موانع را کنار بگذاریم و خلاقیت ها را تسهیل کنیم و نگذاریم آدم هایی که متخصص نیستند برای کنترل کتاب و فیلم حضور داشته باشند. من به کنترل و نظارت قبل از انتشار اعتقادی ندارم.

روحانی با بیان اینکه فرهنگ باید از طریق فرهنگ توسعه داده شود، اظهار کرده است: توسعه فرهنگ از طریق پلیسی امکان پذیر نیست.

او همچنین سینما و تئاتر را بهترین زبان برای ترویج هنر و فرهنگ دانسته و گفته است: نباید اینطور باشد که برای اهالی سینما، تئاتر و تشکل هایشان مثل تشکل خانه سینما گرفتاری هایی درست شود و من اگر مسئولیت به عهده بگیرم اینگونه مسائل را در ماه های اولیه حل و فصل می کنم.

سعید جلیلی هم از دیگر کاندیداهایی است که هنوز در سخنرانی ها و اعلام برنامه هایش به صورت خاص و ویژه به موضوع فرهنگ و زیرشاخه های آن نپرداخته است.