دور بعدی مذاکرات با ۱+۵
سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو تاکید کرد که ایران در انتظار اعلام تاریخ برگزاری دور بعدی مذاکرات از سوی گروه" ۱+۵" است و افزود که تعدادی کشورها از جمله الجزایر به تهران پیشنهاد میزبانی این مذاکرات را داده اند.
وی در خصوص مشارکت ایران در اجلاس ژنو ۲ نیز اعلام آمادگی کرد و علت شکست" ژنو یک" را حضور داشتن ایران در این مذاکرات دانست و همچنین تصریح کرد که مسوولیت جنایت ها و تخریب هایی که در سوریه رخ می دهد برعهده سیاستمداران اروپایی است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، محمود رضا سجادی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی ایران در گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری « ریا نووستی» روسیه، در خصوص اوضاع داخلی در ایران، " استراتژی گام به گام" در روند حل و فصل مساله هسته یی ایران، وضعیت سوریه و شرکت تهران در کنفرانس بین المللی" ژنو ۲" برای حل و فصل بحران فعلی در جمهوری عربی سوریه صحبت کرد.
متن کامل این مصاحبه به این شرح است:
سوال: نظر جنابعالی در رابطه با روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران و تحولات سیاسی که در آستانه آن رخ می دهد، چیست؟
پاسخ: همانطوری که شما اطلاع دارید ۲۴ خرداد یا ۱۴ ژوئن ما انتخابات ریاست جمهوری را داریم. جناب آقای احمدی نژاد بعد از گذراندن دو دوره ریاست جمهوری باید دولت را تحویل تیم دیگری بدهند. هشت نفر از کسانی که برای کاندیداتوری ثبت نام کرده بودند، مورد تایید واقع شدند. پیش بینی من این هست که ما انتخابات داغی را داشته باشیم که واقعا نتیجه اش از حالا هم به هیچ وجه مشخص نیست. کاندیداهای قوی در بین کاندیداها هستند. جناب آقای ولایتی با سابقه ۱۶ سال وزیر خارجه بودند و همچنین چندین سال مشاور بین المللی مقام معظم رهبری بودند؛ یک چهره شناخته شده هستند. جناب آقای حداد عادل یک چهره فرهنگی، سیاسی که یک دوره هم ریاست مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشتند. جناب آقای سعید جلیلی هم در طول چند سال گذشته وظیفه مذاکرات با گروه" ۱+۵" را برعهده داشتند. ما از گروهی که باصطلاح رفورمیست یا اصلاح گرا نامیده می شوند دو کاندیدا را داریم: جناب آقای حسن روحانی و جناب آقای عارف. باز دو چهره شناخته شده هستند. جناب آقای عارف چهار سال معاون اول رییس جمهور در زمان آقای خاتمی بوده اند و جناب آقای روحانی هم سال ها دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بوده اند. آقای قالیباف هم سال ها شهردار تهران بوده و درپایتخت منشا پروژه های زیادی بوده است.
لذا معتقدم که یک انتخابات پرشور و در عین حال غیر قابل پیش بینی را خواهیم داشت. روند انتخابات هم روند آرامی خواهد بود. طراحی هایی که غرب کرده تا بتواند آرامش انتخابات را بر هم بزند، با تجربیاتی که ما از گذشته و از کشور های دیگر به دست آوردیم، این امکان را به ما می دهد که شرایط را کاملا کنترل کنیم تا مردم بتوانند در آرامشی مناسب به کاندیدای منتخب خود، رای بدهند.
سوال: آیا به نظر جنابعالی جریان سال ۸۸ تکرار نخواهد شد؟
پاسخ: قطعا خیر. در آن سال، شبکه های مختلف قبل از انتخابات از غرب آمدند و کاملا یک برنامه از پیش تنظیم شده برای به هم زدن انتخابات و بعد از انتخابات تدارک دیده شده بود. شعار تقلب در انتخابات حتی در زمانی که هنوز نتایج انتخابات اعلام نشده بود، هم توسط رسانه های غربی و هم توسط بعضی رسانه های داخلی که وصل به این جریانات بودند، مطرح شد.
ما الان در کشور آمادگی خیلی خوبی نسبت به گذشته داریم. این بار قطعا چنین صحنه ای را نخواهیم داشت.
سوال: به نظر شما با توجه به اینکه جناب آقای سعید جلیلی یکی از کاندیداها هستند، این نکته بر روند مذاکرات ایران با گروه" ۱+۵" میانجیان بین المللی بر سر موضوع هسته یی چه تاثیری می تواند داشته باشد؟
پاسخ: فکر نمی کنم (که تاثیری داشته باشد) . موضع ایران در موضوع هسته یی یک موضع شفاف و روشن و مشخص است. این نیست که ما بخواهیم این موضع را تحت تاثیر شرایط قرار بدهیم یا سازش در آن داشته باشیم. ما غنی سازی صلح آمیز هسته یی را حق مسلم خودمان می دانیم و این یک خواست و مطالبه مردمی است و مردم به هیچ دولتی اجازه نخواهند داد که در آن کوتاهی کند یا اجازه بدهد غربی ها به صورت استاندارد دوگانه و رفتار تبعیض آمیز با ایران برخورد کنند.
فکر می کنم همین روند با قاطعیت و شفافیت ادامه پیدا خواهد کرد و این غربی ها هستند که باید رفتارهای غیر متعارف خود را اصلاح کنند.
سوال: جناب آقای سفیر! نظر جنابعالی در مورد اظهارات" کاترین اشتون" رییس دیپلماسی اتحادیه اروپا چیست که اعلام کرد دور جدید مذاکرات گروه" ۱+۵" و ایران در باره برنامه هسته یی باید پس از انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود، به خصوص با توجه به این که سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده اصلی از طرف ایران یکی نامزدهای تایید صلاحیت شده در این انتخابات است.
پاسخ: ما چه الان چه بعد از انتخابات آمادگی کامل برای انجام مذاکرات داریم. انجام انتخابات را اثرگذار روی محتوای مذاکرات نمی دانیم. این یک سیاست مشخصی است که هم الان و هم در آینده دنبال خواهد شد. این تصمیم خود غرب است. اگر آنها دوست دارند که مذاکرات را به عقب بیندازند، بستگی به خودشان دارد اما ما برای انجام مذاکرات همین الان هم اعلام آمادگی داریم. ما کاملا مواضع مشخص و تعریف شده داریم که مبتنی بر حقوقی است که به ما مترتب می شود ناشی از قبول توافق نامه ان. پی. تی و طبعا در این چارچوب هم انتظارات خودمان را بیان کردیم و اجازه نمی دهیم که در حقوق حقه ملت ایران تصرف شود.
چه آقای جلیلی در این سمت باشند و چه شخص دیگری در آینده در این سمت باشد، چه آقای احمدی نژاد باشند، چه فرد دیگری رییس جمهور باشد، این یک خواست قانونی و مردمی است.
سوال: جناب آقای سفیر! لطفا جزئیات مذاکرات قزاقستان و دیدار جناب آقای جلیلی و سرکار خانم اشتون در استانبول و هم محتوای بسته پیشنهادی ایران برای حل مسایل هسته یی را برای ما تعریف کنید.
پاسخ: این توافق دو طرف بوده که موضوع مهم مذاکرات و محتوای آن به بازی های رسانه ای نیفتاده و باید اجازه داده شود بحث های کارشناسی دنبال شود. طبعا اگر نیاز بود که منتقل بشود به رسانه ها و چه از طرف ایران و چه از طرف غربی ها مباحث باز می شد. اجازه بدهید من هم از تعریف جزییات آن خودداری کنم اما می توانم بگویم که سیاست" گام به گام" هنوز مطرح است. اشکالی که در اجرای سیاست گام به گام وجود داشت این بود که پیشنهادات غرب هم وزن و همزمان با قدم هایی که از ما خواسته می شد، نبود. مثلا در پیشنهادات اولیه مطرح شد که ما سایت فردو را ببندیم و فعالیت غنی سازی ۲۰ درصدی را متوقف کنیم و در ازای آن به ما تضمین داده شود که به راکتور تحقیقاتی تهران توسط طرف مقابل، طرف مذاکره کننده هر وقت نیازی به سوخت بود، داده شود و یا اینکه اجازه خرید طلا و فروش مواد پتروشیمی داده شود. اما وقتی که ما خودمان داریم این ماده مورد نیازبرای راکتور را می سازیم، برای چه آنرا ببندیم و بعدا از طرف غرب آن را بگیریم. خواسته ای بسیار نامعقول و غیر متوازن از ما بود، در مقابل پیشنهادی که ما داده بودیم. این باعث شد که ما جلسه ای در مسکو و بعد جلسه ای در قزاقستان برگزار کردیم و در اجلاس شهر آستانه طرف مقابل بدون پاسخ دادن به" بسته پنج مرحله ای ایران" پیشنهادات جدید را مطرح کردند که منطقی تر بودند و ما دیدیم که دیدگاه گروه" ۱+۵" منطقی تر شد. در حال حاضر ما در انتظار اعلام تاریخ برگزاری دور بعدی مذاکرات از سوی گروه" ۱+۵" هستیم. در رابطه با مکان برگزاری مذاکرات از طرف دوستان صحبت نشده اما تعدادی از کشورها از جمله الجزایر به تهران پیشنهاد دادند میزبان این مذاکرات باشند.
سوال: جناب آقای سجادی! آیا ایران در اجلاس ژنو ۲ که توسط روسیه و آمریکا برای حل مساله سوریه پیشنهاد شده، شرکت خواهد کرد؟
پاسخ: ما اعلام آمادگی می کنیم و معتقدیم که اساسا یک علت اینکه" ژنو یک" در رابطه با سوریه نتوانست به نتایج مطلوب برسد، عدم حضور ایران بود. طبعا ایران یک کشور تاثیر گذار در مسایل منطقه ای است و همان طوری که در عراق و افغانستان شاهد بودید زمانی که اقدامات با حضور ایران بوده، طبعا سریع تر موضوع به وضعیت مشخصی رسیده است. در مسایل سوریه هم اگر از ایران دعوت بشود، ما شرکت خواهیم کرد وبدون شک تاثیر گذاری جدی در مذاکرات خواهیم داشت اما هنوز دعوتنامه ای فرستاده نشده است.
سوال: نظر شما راجع به لغو تحریم تسلیحاتی اپوزیسیون سوریه چیست؟
پاسخ: به نظرم با اینکار اروپا رسما مسوولیت خون هایی که در سوریه ریخته می شود را برعهده گرفت. تا قبل از اینکه اروپا و برخی عوامل آمریکا در منطقه، در سوریه دخالت نکرده بودند، سوریه، کشوری امن و رو به توسعه بود. به نظر می رسد که اروپا، پرونده سیاه جنایت های خود در آفریقا و آسیای شرقی را فراموش کرده و دوباره به دنبال ماجراجویی است. ولی این بار جهان عوض شده است. مسوولیت جنایت ها و تخریب هایی که در سوریه رخ داده و خواهد داد برعهده سیاستمداران اروپایی است و من آن روز را که سیاستمداران اروپایی، به خاطر این جنایت ها، در دادگاه جنایتهای جنگی محاکمه می شوند دور نمی بینم.
ارسال نظر